ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 522
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • Русе
В бг-мама има теми Wizz Air и Ryanair. Там на първа страница във всяка от темите пише какъв е размера на безплатния ръчен багаж, който може да е само 1бр. Ако дамската чанта е малка като портмоне например може да се носи раница и дамската чантичка да се пъхне в раницата, за да бъде 1 брой багаж.

# 481
Никога не са ми правили проблем за мъничка чанта, но това не е гаранция.

# 482
  • В центъра на моретата
Втори език за ДЗИ е ниво B1.1. Всеки университет (респективно специалност) си определя с какъв коефициент да вземе оценката. Напр. в Софийски университет различните специалности прилагат различен коефициент на ДЗИ по език. Има специалности, при които приемният изпит е с коеф. 3, а ДЗИ с 2 или 2,5.

# 483
...
Момичета, горният ми въпрос ме подсеща за още едно питане. Как стои въпросът с дамските чанти и нискобюджетните авиокомпании? Дамската чанта може да е с размер на торба, както и да е с размер на телефон. По спомен Райън Еър са по-малък размер от Уизз при ръчния багаж Не сме ползвали първите.
Скрит текст:
При последното ни пътуване не ми правиха проблем за "торбата" (реалният й обем е колкото 1/2 раница), двойката носеше малка дамска чанта и фотоапарат (с размер дамската й чанта *3), но брат й нямаше друго освен раницата и ако имаше проблем щяхме да прехвърлим фотоапарата на него. Таткото беше извън нашата група - той беше с приорити и малък куфар.

Всяка компания, продавайки билет, поставя условие към ръчния багаж. И той е описан и като размер и като килограми в информацията към билета. Вариациите са наистина много за всяка кампания и всеки билет, който един очвек иска да "формира" като свой  билет. Размерите са уточненi - дали са големи или малки раници , какви са размерите на ръчните куфарчета. Винаги може багажа да е по-малък но разбира се никога- по-голям. За Виена примерно - за райън, за уизз, за австрийците- изискванията са различни. Теглото на ръчен багаж може да варира както 8 така и 10 кг. Раницата може да е ограничена в размер като малка или голяма. Докупуването на приорити дава възможност и за кабинен куфар и за чанта към него. Но всичко това е описано към билета и трябва да се чете внимателно. Ако нещо не е дочетено при закупуване,  може да се докупи допълнително (приорити или чекиран багаж) .

Примерно за Уиз ограничения за билет със/без чекиран багаж са

Райън направиха и те същото - без чекиран багаж

Австрийците като най-скъп билет дават повече възможности към билетите си. Цитирам
"допустимият ръчен багаж включва един стандартен ръчен багаж (55x40x23 см, до 8 кг) и една лична вещ (40x30x10 см, до 2 кг). Освен тези, можете да носите безплатно палто, одеяло, чадър, дамска чанта или чанта за лаптоп, малка камера или бинокъл".

Общо взето билет с ниска цена е билет с малко възможности за багаж. Сякаш едното  следва другото.

...
re_ge, благодаря за споделеното за издръжката на студент във Виена.
Може ли да споделиш какви са вариантите за пътуване до Виена?

Вариантите са пътуване през братислава и през прага. Зависи къде има изгодни билети. Примерно София Братислава самолет и от там автобус. София - Прага самолет и от там с влак. И влака и автобуса са изгодни като цена и добри като удобство.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 22:43 от _re_ge

# 484
  • София
Да се върна и допълня въпроса:
Ние сме езикова паралелка с втори език Английски и предполагам, че ще е ниво поне В1 или В2 за ДЗИ, но тук става въпрос за следното в Стопански факултет на СУ пише за бал се вземе - например 3х оценката на изпита по Математика и задължително ИЛИ изпит по език ИЛИ сертификат за владеене на чужд език на равнище минимум В2 ИЛИ - успешно издържан държавен зрелостен изпит (ДЗИ) .
И сега съм в дилема дали лятото да не изкара сертификат за Английски или да разчитаме на ДЗИ по език, но не ми е ясно какво разбират по успешно издържал ДЗИ.

# 485
  • В светлината на слънцето
SANI+, сестра му държа второ ДЗИ с английски, както и почти целия (немски) клас. Само едно дете се яви на немски. Та ДЗИ беше с ниво В 1.1. На определени деца с по-високо ниво на езика предложиха да се явят на ДЗИ 3, което е вече по желание. То щеше да е за ниво В 2 на английския. Май никой не се яви. Понеже тя също беше писала стопанския на СУ, приеха ДЗИ В 1.1 и си взеха оценката от него. На приятелка щерката учи там и е точно в английския поток. Не им е чак толкова необходим английския. Просто учат английски като чужд език. Но ако реши да учи в специалност с преподаване на английски, независимо от унито, там вече трябва по-високо ниво или сертификат. Всяка специалност си изписва какво ниво иска. Изобщо не приемат документите, ако няма съответното ниво. Сестра му е в такава специалност и в последния момент се наложи да търси школа, която има текущ изпит за ниво, за да си изкара по спешност сертификат. Има логика да го искат, защото буквално всички предмети, тестове и изпити са на английски. Та ако ще учи в такъв тип специалност, нека си изкара най-добре сертификат. Че не е гаранция дали ще има баш тогава изпит за ниво.

# 486
  • София
Lulumba: Много благодаря за информацията. Може би наистина е по добре сертификат  да изкара. Препоръчали са ми АВО, но гледам и Британика предлагат изпит First,  но ако може да препоръчате и друга школа ще съм благодарна.
Също трябва ли да изкараш курс за подготовка за изпита?

# 487
  • В светлината на слънцето
Lulumba: Много благодаря за информацията. Може би наистина е по добре сертификат  да изкара. Препоръчали са ми АВО, но гледам и Британика предлагат изпит First,  но ако може да препоръчате и друга школа ще съм благодарна.
Също трябва ли да изкараш курс за подготовка за изпита?

Британския съвет и Престиж. И на двете може само да се явиш и без курс. Първото е много скъпо обаче. Ако детето е на зор и в момента текат изпити, съответно много силно се помолите да бъде включено само за изпита, може и другите школи да откликнат. Зависи на кого ще попаднете обаче и дали в това време ще имат изпити. Това, ако е в последния момент. Ако е сега, има време да се реагира. В Адванс и Британика май искат задължително курс. Аво бел много ги харесвам и аз. Ако досега не е каран такъв изпит обаче и не се познава спецификата, може би е добре да мине курс. Сестра му е карала и последно взе сертификат за В2 в 7 клас, та беше наясно със спецификите и не й беше проблем да се яви и без курс.

# 488
Дами, ако е удобно, може ли да споделите каква сума месечно или дневно давате на наборите? При излизане давате ли допълнителни пари, или се вместват в другия бюджет?

# 489
Нямам конкретно определена сума - за училище към 5-10 лева, но моят не пуши, иначе за излизане варират от 20 до 50 лева, но обикновено връща ресто (за себе си).
Това ме подсеща за първата му кръчма - отишли компанията, но всеки оставил повече за да не набута другите ...и на финала оставили 200 лева бакшиш на сервитьорката.

Гледам във фейса и тикток видеа от балове от различни градове. Радвам се на децата, младостта винаги е красива! Но моля да ме светнете каква е тази мода при момчетата освен черен костюм и ризата да е черна. Погребални агенти или локали или ...?

# 490
  • Варна
Дъждче, не знам дали ще ти е добър ориентир, при положение, че все пак не сме в София, но ще споделя. От както е започнала да получава джобни, ги давам на месец. Разбира се, сумата расте с нея и потребностите й. В момента превеждам по 150 на революта и давам 50 кеш. Маникюр, фризьор, лазер и подаръци за РД, билети за постановки/кино/концерти са си отделно. Но тя почти не излиза по барове и дискотеки, доколкото знам не пуши, почти и не яде навън, та й стигат. Направила си е сейвингс акаунт в революта и виждам, че спестява даже.

И аз плакна око в снимките на абитурентите! Нагледах се на красиви млади хора Simple Smile има и по-кичозни за моя вкус, и по-смели, но все са хубави! Тази година на младежите тези верижки на саката май са модерни (не съм ги забелязвала преди сякаш, дори не знам как се казват).

# 491
  • Пловдив
Ние даваме 60лв на седмица само за храна в училище. Дъщеря ми има часове до 14.35, след това в някои дни има уроци, и понякога се налага да яде по 3 пъти.
Карта за транспорт, излизания, маникюр-отделно.
За излизане даваме 20лв, ако ги надхвърли, си е от нея. По дискотеки не ходи, не пуши.
В Пловдив сме.

# 492
  • София
Нямам никаква представа вече по колко й даваме. Всяка вечер питам дали има пари и ако каже, че няма, давам 20 лв. Понякога се случва два три дни да не давам, но има случаи в които и всяка вечер давам. За останалите разходи като маникюр, подаръци, кино, дрехи и всякакви такива глезотии даваме допълнително. От два месеца си има гадже и когато излиза с него винаги й даваме по 20 - 30лв., за да плаща и тя когато си купуват нещо.
И аз следя с интерес таз годишните абитуриенти и чета дванадесетокласната тема, че тази една година ще отлети като миг. Балът на брат й беше точно на тази дата миналата година, а все едно беше вчера.

# 493
  • София
Честно да си призная, нямам никаква представа колко точно даваме на месец джобни. И това е така, защото го питаме непрекъснато дали има пари и в съответствие на отговора реагираме. Не му броя с точност до стотинка какво харчи, тъй като често се налага да отиде до магазина и да купи общи за семейството неща. Отделно, гледам винаги да има и кеш за всеки случай - обикновено давам по 50лв. преди началото на нова седмица; рядко се случва да ги изхарчи и така само добавям разликата за следващата седмица.
Фризьор, кино, забавления, транспорт, дрехи и пр. са отделно.

А запознахте ли се с идеите на министъра в проекта за изменение на ЗПУО ?
Естествено, Sanaka е безценна в талкуванията. Пускам ви линк на основен неин пост, от който надолу е важна дискусията. Който го вълнува, може да хвърли поглед.
Лично аз не мога да съм по-щастлива, че наборът завършва догодина Rolling Eyes !

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 20:14 от Kally May

# 494
  • В центъра на моретата
Не даваме нито на месец, нито на седмица. В картата ѝ винаги поддържам 200 лв, а в брой около 70-80 лв. Предпочитанията ѝ са да плаща с карта, в брой обикновено за такси има, въпреки че вече и те са с пос терминали. За маникюр, рождени дни, дрехи, тренировки - давам отделно. Държа да има винаги достатъчно пари, за да е спокойна и тя, и ние. Не е злоупотребявала никога, даже бих казала, че харчи разумно.

Kally, четох темата и проекта за промените. И аз съм безумно радостна, че скоро мъката със средното образование ще свърши.

Общи условия

Активация на акаунт