ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 512
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Давам по 200лв на месец. Но той не пие, не пуши, по барове не ходи. Основно за ядене ги дава, все е гладен, но разбрах, че пие и енергийни напитки, което точно от него не очаквах. Дано е рядко. Имам чувството, че сега го хваща пубертета.
И аз се чудех кой носи черен костюм и черна риза, докато синът не ми каза, че му харесвало Rolling Eyes Казах му, че пари за такава комбинация няма да дам.

# 496
Какви са тези синджирчета характерни за абитуриентската младежка мода, моля споделете!

Даваме от доста години  по 50 - 60 лв на седмица. Еднократно, в понеделник. Той се храни у дома, а когато е целодневно на училище си прави кутия с храна. Големи разходи няма. За подаръци за кино за карта и др. даваме отделно. В резултат, беше спестил, обсъдил с баща си и си направил капиталовложение.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 19:45 от _re_ge

# 497
И ние даваме по 50 лв. на седмица. Карта за транспорт, фризьор и дрехи отделно. Не пуши и не пие . Събира си стипендия на една карта и издръжка на друга. Събрал е пари за кола, в момента кара шофьорски курсове.

# 498
  • София
Аз вече загубих нишката на сумата, която му даваме. През последните дни хвърчи от бал на бал, сега се прибра от тринощен маратон и легна да спи. Събират пари за фотограф, за куверт, за незнам-си-какво. Идеята беше 140 лв. седмично, но се размиха нещата.
Нямам търпение и "малките" да се докарат до 12.клас и да се разведа с МОН Joy

# 499
  • София
Lulumba: Много благодаря за информацията. Може би наистина е по добре сертификат  да изкара. Препоръчали са ми АВО, но гледам и Британика предлагат изпит First,  но ако може да препоръчате и друга школа ще съм благодарна.
Също трябва ли да изкараш курс за подготовка за изпита?

Британския съвет и Престиж. И на двете може само да се явиш и без курс. Първото е много скъпо обаче. Ако детето е на зор и в момента текат изпити, съответно много силно се помолите да бъде включено само за изпита, може и другите школи да откликнат. Зависи на кого ще попаднете обаче и дали в това време ще имат изпити. Това, ако е в последния момент. Ако е сега, има време да се реагира. В Адванс и Британика май искат задължително курс. Аво бел много ги харесвам и аз. Ако досега не е каран такъв изпит обаче и не се познава спецификата, може би е добре да мине курс. Сестра му е карала и последно взе сертификат за В2 в 7 клас, та беше наясно със спецификите и не й беше проблем да се яви и без курс.

В АВО няма изискване да си изкарал курс, за да се явиш на изпит за сертификат , но все пак е сериозно предимство, заради упражнението на формата.
На сайта имат обявени дати, цени и варианти - на хартия или на компютър. Това за Cambridge сертификатите.
АВО предлагат и изпит за Eaquals сертификат, но за него вече не знам дали е възможно без да е карано ниво, като цената му е в пъти по-ниска от Кембридж.

При втори език ДЗИ-2 е на нивото е B1.1, което си е ниско и лесно.

Благодаря за включването за лоукостовете, аз може би неправилно обясних питането.
За размерите на ръчният багаж е ясно как е при различните компании. Питането ми беше как третират дамските чанти. Тъй като при Райън е по-строго от към размер на раници, се чудех как се отнасят към +(дамска) чанта.
Както посочих за Уиз не сме имали проблем с различни размери дамски чанти, които бяха + към раниците
Скрит текст:
последният път бяхме 3ма (аз и децата) с 3 раници 2 дамски чанти (моята голяма и мека, тип да побере 2 кисели млека и 1 хляб) и проф.фотоапарат с чанта, a на връщане и 2 торбички от фриишопа, таткото беше с малък куфар+раница, но той беше с Приорити. Раниците ни не преливаха и имаше вариант да извадим връхни дрехи и да влязат дамските чанти и фотоапарата в раниците.
.

Девойката е Скруч Joy
Снощи коментирахме финансите и тя заяви: "няма нужда да ми давате толкова много"
Всъщност не са толкова много, а посочените многократно суми - 50-60 лв./седмица. Допълнително не иска, т.е. с тези джобни покрива и излизанията си/подаръци за приятели, купува и разни дреболии за вкъщи - някой друг земел, подправки или мляко и не си търси парите.
Натрупала си е спестявания, стипендията е по друга карта, която не пипа, което ми напомня, че трябва да сменяме план, защото е на тийн.

_re_ge, да и ние сме го правили София-Виена през  Братислава (FlixBus), но бяхме с 2 нощувки в Братислава преди Виена (полетът Сф-Б беше късен и не предполагах, че е вариант за студент). Автобусът към Виена беше от града, а на връщане директно на летището,  но имахме сравнително голям престой.

# 500
  • София
Даваме по 100лв седмично, но в последно време не му стигат. Това му е храната в училище ( до 15.30 са обикновено), излизания, подаръци за РД и т.н. Носи си обяд понякога, но не винаги има готвено вкъщи, а и понякога се успива и няма време. Тази година нали масово стават на 18 и разходите му покрай РД го събарят. Онзи ден събра смелост да поиска “предоговаряне” на джобните. 😃😃😃 Сигурно ще ги направим 120-140. Стипендията му отива в наша сметка, ще му ги дадем, като стане на 18 заедно с други пари от баби и събития.

# 501
  • София
Какви са тези синджирчета характерни за абитуриентската младежка мода, моля споделете!
Предполагам, че става въпрос за това:
Скрит текст:
Но не бих го нарекла чак абитуриентска мода, тъй като от стотиците снимки, които ми попадат ежедневно на младежи, досега не съм видяла нито едно момче с подобна висулка на костюма.

# 502
  • София
Искам да видя абитуриент с такъв костюм (като примера на Кали) преди и след Joy

Не бях виждала такъв аксесоар.

# 503
  • София
Момичета, малко встрани от обсъжданите теми е, но да попитам - можете ли да препоръчате добър очен лекар, за мен. Бях на преглед, но няма подобрение. Знам, че се обсъждаха в темата ни такива специалисти, но тогава не си скрийншотнах Hug

Преди малко чух, че наборът не искал да събира роднини и приятели. Подозирам, че иска събиране само с тайфите Joy На рождения си ден по повод навършване на пълнолетие имаше всенародни празненства-с отделните компании в различни дни

# 504
  • В светлината на слънцето
Аз за джобните мълча. От няколко години нямам възможност да им давам дори по лев на ден. Разчитат на себе си и каквото изработят. Наборът работи от 16-годишен. Сам си купува, което му трябва (често и храна). Сега беше канен на няколко бала на приятели. Събра пари и си купи официален панталон и риза, подаръци/пари за приятелите (според пола). Мъчно ми е, че не мога да помогна. Носи си учебниците на работата и учи и там, като му остане време.

# 505
  • София
250 на месец давам. От тази година допълнителнопдавам по 50 за РД (давах по 30 до.мшналата година), ако определят повече - той си доплаща. Не вз3ма стипендия, парите от баби до 18 стоят при нас и им даваме, когато поискат за обсъдени с нас покупки.
Понякога давам допълнително, но много рядко. Билети за театър плащам аз, киното си е от него.

# 506
Много полезно ми беше, благодаря! Ние нямахме точно определена сума, а и парите от баби стоят при нея и напоследък ми се струва, че харчи много.

# 507
  • София
Моята тийнка стипендия взема, но тя е смешна - 21-25 лв.
Иначе и аз й давам по 50 лв на седмица. В картата й превеждам да има налични някакви пари, за всеки случай. Успява дори и да спестява. Значи са й достатъчни. За подаръци давам отделно. На дискотека все още не й разрешавам да ходи. Като навърши 18 ще има тази свобода.
Малкия като гледам вече харчи повече от кака си, понеже си хапва доста. С момчетата ситуацията според мен е малко по-различна.
За мен най-важното е децата да осъзнават стойността на парите. Иначе кучето скача според тоягата.
Ако са свикнали от малки на висок стандарт, после те ще трябва да се грижат да си го поддържат.  Simple Smile

# 508
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
За парите не мога да помогна, тук е по-различно.
И за висулките не мога.
Но някак ме тегли да дам непоискан съвет на инвизибъл. Hug

Навремето майка ми натисна и не ми разреши черна рокля за бала. Тя си имаше нейните основания, но да се налага беше грубо и ме нарани.
След това свекървата се тръшна, че тя трябва да избере модела на булчинската рокля и двата ми "най-велики" момента бях разочарована, наранена и не аз.
Когато дъщерята избираше тоалет за бала първите и думи бяха "няма да одобриш, но аз такова искам". Прегърнах я и платих тоалета. Черна, бюстие с балетна пачка и черни кубинки.
Всъщност много си я харесах в такова облекло. На бала си беше тя, а не някоя напудрена непозната.

Синът само попитах сигурен ли е, че иска сив костюм. Каза да, така се били разбрали в класа. Не съм се опитвала да го разубеждавам.

Не казвам, че трябва всички да са като мен, но ми се иска децата да си спомнят с добро тоя ден, не като мен.

# 509
st. Dobri, ясно ми е че ще се предам, ако толкова го иска
Пък и той не е от тези , които лесно се съгласяват
Дотогава има цяла година, сигурно поне 10 пъти ще си сменя желанията, та гледам да не го мисля от сега.

Общи условия

Активация на акаунт