ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 439
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
  • София
В професионалните няма ДЗИ-2.
Всъщност не съм сигурна дали за тях се предлага друго ДЗИ, освен по БЕЛ.
Вижте резултатите за цялата държава дали има такъв случай, аз поне през телефона не намерих, но и трудно се проследява от него

Изпитът по Мат в СУ и ТУ са различни. В СУ има задачи и от ПП.
Има теми за ТУ, ако това е желаното, там има публикувани балове. На страницата на ТУ има и вариантите за балобразуването.
Отново нищо общо към момента със СУ, това ДЗИ-БЕЛ, ДЗИ-Мат ОП, ДЗИ-Мат ПП и т.н. няма разлика,  каша им е в главата, позор за училището.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 12:24 от Desem

# 691
  • София
Тъй като не мога да се редактирам пускам нов пост, Санака е отговорила в 7класната, а тя е веща в нормативните уредби

Момичета помагайте, имам нужда от съвет , а знам, че вие сте сила. Дъщеря ми твърдо е решила, че ще учи в НТБГ, независимо, че бала ще й стигне и за ЕГ. Но търговската е професионално училище и има държавен изпит в 12 клас. Обичам да мисля с няколко стъпки напред и се чудя дали професионално училище би ограничило шанса за кандидатстване в БГ. Може ли да се яви на матура по избор в 12 клас или тази възможност е ограничена? Ще се събразя с нейния избор, но поне ми се иска да съм подготвена.

За университет в България няма никакви ограничения и едва ли скоро ще има. Може да се яви на до две матури по желание, които ще са върху материала ООП. Може да се яви и на матура ПП по реда за валидиране на компетентностите, но ще трябва да се готви сама/с външна помощ върху профилирания материал, тъй като профили не се учат в прфесионална гимназия.

# 692
  • Русе
Сега пак имам въпрос. Чета как става балообразуването в Техническия университет в София и там пише, че се взема оценката по математика от дипломата. Коя е оценката от дипломата- от 8-ми до 12-ти клас ли, или от 8-ми до десети? Не пише от първи или втори гимназиален етап.

# 693
  • Варна
Дипломата е за завършено средно образование и включва оценките от 11-12 клас. Онова, което им оздадоха след 10-ти клас е Удостоверение за завършен първи гимназиален етап. Математиката е предмет, който се изучава и във втори етап, от всички, така че не виждам основание да се взима оценка от Удостоверението. По-интересно би ми било ако имаш и профилна математика коя оценка ще вземат…

# 694
  • София

Ако не е учила профил математика няма как да се яви на ДЗИ профилно - дори и да знае математиката на това ниво, пак ще се яви на общообразователното ниво ДЗИ. И обратно, ако е имала профил математика, няма как да се яви на по-ниското ниво ДЗИ, дори и да иска него. Т.е. изборът е между два варианта при всяко положение, не три. Независимо от това, че у-тът предлага три варианта за кандидатстване, никой кандидат не може да избира м/у трите.

Не е точно така. От няколко години,ако не си учил профил математика МОЖЕ да се явиш на матура математика ПП - явяваш се на трета матура математика ПП - валидиране на компетентности. Важи за всички предмети, които не си учил като профил.

Не знаех това, благодаря за информацията!

vesssrusss, форматът вероятно е различен, нивото... зависи от конкретното място, но от ДЗИ "общопрактикуващо" със сигурност ще е на по-високо ниво... Вероятно по-скоро по-трудно, не непременно включващо допълнителен материал.

В професионалните няма ДЗИ-2.
Всъщност не съм сигурна дали за тях се предлага друго ДЗИ, освен по БЕЛ.
Вижте резултатите за цялата държава дали има такъв случай, аз поне през телефона не намерих, но и трудно се проследява от него

Може би дават такава възможност със статут на 3-а матура... за тях втората е защита на дипломен проект.

# 695
  • Варна
Влизам да си похваля щерката с взето CAE (С1, на три точки от С2) Simple Smile Топ резултати на Reading и Use of English, писането и говоренето са я дръпнали малко надолу, но аз съм много, много доволна! Тя твърдеше, че ако го вземе, то ще е на тъъънък косъм.
Та който се е явявал в началото на юни нека си провери - излязоха с 2 седмици по-рано от обявеното!

# 696
Dive, браво на щерката. Чудесен резултат.
Наборът е на 25 юли. Много си вярва, че ще го вземе, даже ако искал можел да се напъне за резултат С2 Laughing .  Но като му гледам последните оценки в школата, хич не съм обнадеждена и за С1. От вчера почна платен стаж , за месец. Каза, че не било лесно 7 часа да стоиш на едно място. Ми да,  не е Laughing

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 12:17 от The Invisible

# 697
  • София
Dive, честито на наборката! Вече може да е спокойна и заслужено да си почива през лятото.
Моят утре е на устния, а в събота е на писмен. Дано да издържи и да не го мисля аз, че той изобщо не се е трогнал.

# 698
Dive, честито на наборката! Вече може да е спокойна и заслужено да си почива през лятото.
Моят утре е на устния, а в събота е на писмен. Дано да издържи и да не го мисля аз, че той изобщо не се е трогнал.
Винаги ли е 2 дни? Не знам дали ще го пуснат от стажа за толкова време?

# 699
  • София
Май винаги са в два дни, но все пак трябва да питате за друга възможност.

# 700
  • София
Да, два дни са.
Dive, честото на наборката, успех на тези, на които предстои

# 701
  • Варна
Стискам палци на скоро явяващите се! Вярвам, че ще се справят, щом са спокойни Simple Smile
Инвизибъл, трябва да сте получили мейл с дата и час на писмената и устната част. При дъщеря ми дори не бяха поредни дните, но знам че в деня на писмения има и слотове за устен, просто на нея се е паднало в друг ден (реално първо мина устния).

# 702
Стискам палци на скоро явяващите се! Вярвам, че ще се справят, щом са спокойни Simple Smile
Инвизибъл, трябва да сте получили мейл с дата и час на писмената и устната част. При дъщеря ми дори не бяха поредни дните, но знам че в деня на писмения има и слотове за устен, просто на нея се е паднало в друг ден (реално първо мина устния).
Дано е получил мейл, че тази разсеяност /или несериозност/ докога ще я бори, не знам. За стажа в училище, един месец по-късно видя мейла и то след като госпожата му се обади. Ще взема да се обадя в школата и да питам, че като нищо може да си пропусне датата.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 14:03 от The Invisible

# 703
  • В светлината на слънцето
Dive, голямо браво за резултата! Hug

# 704
  • София

Браво на госпожицата!

Общи условия

Активация на акаунт