Редно ли е да се предоставят облекчени работни места на хора с ТЕЛК, ако са пушачи?

• 2 092
  • 62
  •   1
Отговори
# 30
За пушенето казах, че забравя болежките и е много пъргава, за да стигне до пушалнята, която е навън, естествено. Но за работа е бавна, мудна, все се оплаква, че не може да се справи.
Аз съм бивш пушач, точно за пушене и за лошо здравословно състояние защо да ѝ завиждам? Нелепо е даже да се помисли.
А дали е нейна работа какъв начин на живот да избере, разбира се. Никой не може да спре такива хора да се самоунищожават. Обаче не е редно да получават привилегии за това си решение. Решил си да се тровиш - с цигари, храна, ракия или дрога, трови се. Но работи наравно с другите и получавай колкото тях.
Правилно каза Буболина, имат и отстъпки в данъците, за отпуск не знам, болнични при нас се ползват без проблеми. Как отсъства не  ми е работа.

# 31
И шест дни допълнително платен отпуск. Ама не гледайте, че външно нищо и няма, тя си знае вътрешно как е. Има жени, като ги видиш облечени, гримирани, с прически, а под блузите носят маркуч и торбичка за ла@на.

# 32
Ами то и на мен ми има, но нямам ТЕЛК и върша всичко.
Въпросът ми беше принципен, абстрахираме се от конкретната колежка.

# 33
Щом мислиш, че имаш заболявания, които са включени в Наредбата за медицинската експертиза, подай документи и на теб ще дадат.

# 34
Има такива жени, да, но когато дълго време работиш с някого , ти става ясно що за човек е.
Та Дева я разбирам, но не сме в позицията да променим нещата, за съжаление.
Моята колежка ме излъга, че има рак, само за да сменим позициите си, но после се оказа, че са кистите, които от 12 години ѝ служат за оправдание да излиза в дълги болнични.   Не мога да си представя раково болен , изглеждаш чудесно, с всичката коса на главата си и без да пие лекарства, излекувал се за два месеца  Сигурно някоя нова терапия ѝ прилагат, знам ли.
За мен е гавра да лъжеш, само за да надхитриш някого и додрапаш безметежно до пенсия. Хубавото е, че хората взеха да се усещат и  подозирам, че ТЕлК- а е защита да не могат да я уволнят в оставащото ѝ време.

# 35
Рака се лекува и с лъчетерапия, от нея нито коса капе, нито нищо. Спокойно може да ходи да си прави терапиите, които са по 3-4 минути и след това да си отиде на работа, много хора го правят.

# 36
Принципно всички работодатели се дразнят на пушачите, обаче не правят нищо по въпроса. Държавата печели от тях чрез акцизи, болниците печелят защото боледуват и така, кучетата лаят керванът си върви.
Може би трябва здравеопазването да стане напълно платено, с изключение на инфекциозните и спешната помощ, за да са заинтересовани хората да се грижат за здравето си. Но и това и не съвсем ок, защото никой не е застрахован да се разболее защото много от болестите са генетично заложени.
Иначе всички познаваме хора, които се скатават. И на работа, и вкъщи. Освен това във всяка работа има всякакви типове... пчелички работливи, мързеливи манипулатори, флегми, соул ташаци на шефа, нагаждачи... за съжаление такъв е животът. Simple Smile
Индивидуално екипът трябва да се справя с такива хора. За съжаление в случая няма как да я отстраните колежката, но няма невъзможни неща. На всичко му се намира чалъм.

# 37
  • София
Заглавието на темата изначално е грешно, когато се прочете съдържанието. Колежката на Дева не е с ТЕЛК, защото е пушачка. И скатаването й от работа няма нищо общо с пушенето. Разбрахме, че пуши в определеното време за почивки.
С ТЕЛК може да бъде и инвалид без крака. Дали е пушач или не, няма общо.

# 38
Даже могат и да ги трудоустроят, да ги сложат на лека работа, съобразена с препоръките на ТЕЛК. Сигурно колежката не знае за това свое право.

# 39
А може ли и да не идва работа и да взема цяла заплата?
Колкото до моята, не е на лъчетерапия , за да пиша, знам какво ѝ е и какво се опитва да представи като болест. С ЕГН и до Рим се стига, в случая- до точната диагноза.
Скатавките цял живот имат богата фантазия и са много изобретателни в действията си.
Моята поне престана с еднодневните  ежеседмични отсъствия след като в прав текст ѝ заявих, че ще предизвикам проверка. Гузен негонен бяга, та и тя така.

# 40
Mateah, защо не идва на работа, а взима заплата? Болнични ли взима, всяка седмица по ден? При болнични заплатата не се взима в пълен размер, а и има ограничение за броя болнични, които се издават от лекар, след това трябва да те гледа комисия.

# 41
Това е отговор към по- горния пост, че ако знаела госпожата с ТЕЛК, щяла да се улесни с по- лека работа. Едва ли ще изпусне подобен “ шанс”, ако има право.
За моята - Да, след като се върна от двумесечен болничен, продължи да отсъства по един ден седмично/ с платен отпуски, който изобщо не се толерира по това време на годината/  в най- натоварените за седмицата дни. Отделно идваше с час- два закъснение  ежедневно през първия месец, вече само по половин. Няма никакъв оправдателен документ за закъсненията ѝ.
Тя вече е минавала през няколко комисии , за кистите, след Ковид. По тази причина сменя на година личните лекари, то почва да бие на очи. Само наш началник се не сеща за какво иде реч…
Истински болен човек не се занимава с хитрости и тънки сметки.

# 42
  • Варна
На работа имаме такъв колега, диабетик. Млад е и е бил още от дете с диабет, което наистина е жалко. Не работи, мотае се напред назад,  пуши, пие и всичко останало каквото се сетите ...взима дълги болнични . Носят го на гърба си целия отдел. Отделно е връзкар и близък с директор. Работя в държавна институция и тук с такива заболявания са защитени от уволнение, по квота са...Навсякъде ги има , кофти но факт. Съчувствам и имам емпатия към болни хора , но да се възползваш максимално от това си състояние на гърба на колегите е нахално.

# 43
Заглавието е правилно. Колежката като е с разклатено здраве и са ѝ дали ТЕЛК, може да се погрижи минимално за здравето си, а не да продължава да го руши и да търси на работата лекото. С диабет нормално ли е сладкиши да ядеш на всяка почивка? Как да съчувствам на такъв човек? Тарикат.

Буболина, за ДХ не дават ТЕЛК, колкото и да те боли кръста или ръката. Работиш си на общо основание.

# 44
Като си пие хапчетата си яде всичко. Ако спре сладкото ще изпада в хипогликемия. И пушенето не пречи.

Общи условия

Активация на акаунт