Редно ли е да се предоставят облекчени работни места на хора с ТЕЛК, ако са пушачи?

• 1 854
  • 62
  •   1
Отговори
Отварям темата, провокирана от следната ситуация -

Колежка с ТЕЛК, множество заболявания - диабет, остеопороза, автоимунни заболявания, високо кръвно и още някои, претендира да ѝ се осигурява работно място по определени критерии - да е седнала, да не вдига тежко, да няма много движение, да няма стрес. Понеже заплатите на всички в отдела са еднакви, напрежението ескалира и вече я слагат на всички позиции, за да е справедливо спрямо другите, които не са в перфектно здраве също, но не са с ТЕЛК. Съответно тя е крайно недоволна, не полага старание и се надява да е временно и пак да си живее безметежно, на гърба на останалите. Силно дразнещо е, че за работния процес е бавна и уж всичко я затруднява, но за пушене е първа, много бърза и никога не пропуска да пуши.
За мен такива хора, които имат недобросъвестно отношение към здравето си, не бива да получават облекчения по отношение на работата. В крайна сметка никой не държи никого насила, ако е толкова непосилно, работа има и на други места. Но "болен здрав носи" не е справедливо.

Дали съм права и дали има в чужбина политики, в които работодатели не толерират и не облекчават пушачи със здравословни проблеми? У нас няма, поне аз не знам.

# 1
Е, съжалявам, ама това звучи абсурдно. Grinning Освен държавата и работодателя да започнат да следят кой колко пие, кой колко яде, кой какво пуши и т.н. Аз не бих завиждала на човек с толкова много болести, затова, че бил седнал. По-добре да мога да стоя права, отколкото да ми се стовари това на гавата. И тогава сигурно не цигари ще пропуша пак, ами не знам какво.

По-скоро се дразня на издаването на ТЕЛК на всеки, ама това не е по темата.

# 2
  • София
В случая колежката е скатавка, не е виновно пушенето, а че това ѝ поведение се толерира.

# 3
Когато се иска издаване на Телк се иска документ от работодателя за условията на труд, когато се издаде Телк може в него да има препоръки за условията на труд. Но твърдо не е по-желание на работника. Самият факт ,че се е самообявила с ТЕЛК, вече си е малко притеснителен.

# 4
И аз не знам да има такива у нас. ТЕЛК-а може да върви с някакви препоръки, но ако няма описани такива черно на бяло, работодателят не е длъжен да се съобрази с нейното искане и всичко е въпрос на договорка.

# 5
Етично и законно са различни понятия. За мен не е етично също да има лекари пушачи или пияници, но има.
Двете неща, които описваш са коренно различни. Смесваш ги поради лични, емоционални причини. Колежката ви има право на условия, съобразени с положението ѝ. Дали пуши, как, по колко … не е ваш проблем. Намирате се в противоречие, защото не знаете/искате да ѝ кажете, че няма да вършите нейната работа; защото работодателят ви действа неадекватно и толерира. Нищо не е така демотивиращо за добрия работник както толерирането на лошия. Като прави пауза за пушене правете и вие.
В чужбина съм, но нямам опит с колеги с инвалидност. Имаме пушачи. За разлика от в Бъргария са много по-малко и пушат много незабелязано. Не се отразява почти.

# 6
  • Melmak
Според мен пушачите трябва да плащат по-високи осигуровки, ама нейсе…

Колежката ви е скатавка с телк и без телк. За съжаление бонусната ви система явно не работи или липсва. На такъв работник просто не бива да му се дава бонус. Да си седи там на основна заплата, докато не напусне.

Явно, че претендира с тоя телк, опитва се да си докара позитиви. Ако там не пише, че има препоръки за нещо, значи трябва да може да работи конкретната работа.

Имам колежка с телк, с диабет. Бяхме и в един екип. Никога не съм чула да иска нещо повече, да претендира и да се оплаква. Не знаех за проблема й, докато не оправяхме едни документи за покупка на мпс и така разбрах. До човек си е.

# 7
Работодателят изисква копие на ТЕЛК-решение. В самото решение има раздел, в който се пише : с /без право на работа и работа при какви условия - например без статично натоварване, без нощен труд и т.н.
Ако в ТЕЛК решението няма такива препоръки, тя е длъжна да работи наравно с другите си колеги. Пуш паузите на всеки час по 15 мин.  не знам кой работодател ги търпи вече.
Ако в ТЕЛК решението е отбелязано някакво условие за работа, то следва работодателя да съобрази условията като например без вдигане на тежко и т.н.
Не знам дали обаче ако в дадена фирма липсват условия да се предоставят по-леки условия на някои от служителите, дали не е по-добре да се разберат взаимно за напускане.
При всички случаи не е редно работодателят да брои мухи, докато колегите са принудени да се съобразяват с някоя примадона.

# 8
Не е редно. Конкретно за вдигането на тежко според мен е работа на мъжете. За останалото - на когото не му харесва работата, да си ходи. Дори манекенките не работят принцеси.

# 9
Не е написано къде работи авторката, но ако е офис , какво тежко може да има там - освен кафето , другото нещо което надигам в работата е лаптоп , 1,5 кг веднъж седмично.

# 10
Кашон обикновена хартия тежи 12.5 кг Simple Smile

# 11
Претенциите на колежката са насочени към работодателя. Той решава кого на каква длъжност и с какви изисквания да назначава или да не назначава.
Няма никакви законови санкции за пушачи, така че няма основание по тази причина да бъде лишавана от каквото и да е.

Разбирам, че е неприятно за останалите, но нейното положение в тази фирма не е нещо, което се решава от колектива.
Моят съвет е да гледаш да се дистанцираш максимално, защото от ядовете, които си създаваш, не печелиш нищо, а и не можеш да промениш нищо.

# 12
Кашон обикновена хартия тежи 12.5 кг Simple Smile
Има ли все още компании които все още ползват хартия ? Не пречи да й вземат една офис количка (прилича на пазарските колички от хипермакетите само ,че с падащи странични прегради ) и да е удобство за всички.

# 13
  • Melmak
Веднага се сещам за изипей. Всичките бележки, които дават, се печатат на лист а4.

В банките все още има хартия също.

# 14
Според мен пушачите трябва да плащат по-високи осигуровки, ама нейсе…

Колежката ви е скатавка с телк и без телк. За съжаление бонусната ви система явно не работи или липсва. На такъв работник просто не бива да му се дава бонус. Да си седи там на основна заплата, докато не напусне.

Явно, че претендира с тоя телк, опитва се да си докара позитиви. Ако там не пише, че има препоръки за нещо, значи трябва да може да работи конкретната работа.

Имам колежка с телк, с диабет. Бяхме и в един екип. Никога не съм чула да иска нещо повече, да претендира и да се оплаква. Не знаех за проблема й, докато не оправяхме едни документи за покупка на мпс и така разбрах. До човек си е.

Четох, че в бюджета постъпват над 2 милиарда лева от акциза върху цигарите. По закон от тях би трябвало да се отделя 1% за превенция на тютюнопушенето и за лечение на зависимости, обаче не го правели, много малка част от тези пари са насочени към това, а потъвали незнайно къде. Реално пушачите дават достатъчно пари за това, че пушат. В цялото здравно осигуряване от здравноосигурителните вноски не постъпват толкова пари.

Общи условия

Активация на акаунт