Редно ли е да се предоставят облекчени работни места на хора с ТЕЛК, ако са пушачи?

• 2 092
  • 62
  •   1
Отговори
# 60
Моята няма ТЕЛК, а ракът е само в нейната глава. Няма кой да ѝ даде ТЕЛК, но виждам, че пробва с всеки нов личен лекар.
Проблемът е, че понеже само аз работя с нея и пряко ме засяга нейното безхаберие, другите удобно си мълчат и ми съчувстват уж, а шефът гледа да няма излишни главоболия . Гадна черта на нас . българите , ни е, че докато не ни настъпят лично, удобно гледаме и цъкаме с език.
И аз съм гъска, че си мълча, де…

# 61
Няма значение, може да е била на редовен договор и после да е назначена по програмата, като свърши срока на програмата пак минава на редовен, после като пуснат следващата програма пак минава на нея и така. Това вие няма как да знаете.

Нито пък Вие бихте могли да сте толкова сигурна, че жената непременно е назначена по програма.
Имали сме и имаме служители с ТЕЛК и никога не сме ги назначавали по каквато и да е по програма.

Въпросът с този тип служители е много деликатен.
От една страна, всички сме наясно, че те имат право да работят и трябва да им бъдат осигурени адекватни условия на труд.
От друга страна, наличието на заболяване не прави човека непременно добър и съвестен служител. Съвсем спокойно може да е мързелив, незаинтересован, скатаващ се. За разлика от обикновения служител, който с подобно отношение може да загуби работата си, при този с ТЕЛК нещата стоят различно. Той е със защитен статут. За да го освободим, трябва да докажем пред Инспекцията по труда твърденията, че той не се справя с работата си, което е...ами, почти мисия невъзможна. Затова и на работодателите често не им се занимава с разправии - краят е предизвестен. Тънкият момент обаче е, че така се демотивират съвестните служители...
Точно затова не всички работодатели лесно назначават хора с ТЕЛК - ако се окаже като описания от авторката на темата, рискуват да си остане техен завинаги, или поне докато сам не реши да напусне.

# 62
Ами точно заради ТЕЛКа го търпят.

Общи условия

Активация на акаунт