Редно ли е да се предоставят облекчени работни места на хора с ТЕЛК, ако са пушачи?

• 2 098
  • 62
  •   1
Отговори
# 45
Факт! Диабетиците не могат без сладко. Имах колежка на инсулин, чак ние около нея държахме бонбони, захарчета, мед за спешни случаи... защото направо припадаше от ниска кръвна захар.

# 46
Обясни го на хора, които хем не знаят, хем лаят и гледат чуждата уста.

# 47
  • софия
Струва ми се, че не е толкова до ТЕЛК-а, а до това, че жената не си дава зор да работи и не е съвестна. Несправедливо е спрямо останалите, които работят и за нея, факт. Вината е в ръководството.

# 48
Фирмите са длъжни да имат и хора с ТЕЛК. Длъжни са да им осигурят и подходяща работа.

# 49
  • софия
Не всички фирми, а само тези с над 50 служители са задължени.

# 50
Отварям темата, провокирана от следната ситуация -

Колежка с ТЕЛК, множество заболявания - диабет, остеопороза, автоимунни заболявания, високо кръвно и още някои, претендира да ѝ се осигурява работно място по определени критерии - да е седнала, да не вдига тежко, да няма много движение, да няма стрес. Понеже заплатите на всички в отдела са еднакви, напрежението ескалира и вече я слагат на всички позиции, за да е справедливо спрямо другите, които не са в перфектно здраве също, но не са с ТЕЛК. Съответно тя е крайно недоволна, не полага старание и се надява да е временно и пак да си живее безметежно, на гърба на останалите. Силно дразнещо е, че за работния процес е бавна и уж всичко я затруднява, но за пушене е първа, много бърза и никога не пропуска да пуши.
За мен такива хора, които имат недобросъвестно отношение към здравето си, не бива да получават облекчения по отношение на работата. В крайна сметка никой не държи никого насила, ако е толкова непосилно, работа има и на други места. Но "болен здрав носи" не е справедливо.

Дали съм права и дали има в чужбина политики, в които работодатели не толерират и не облекчават пушачи със здравословни проблеми? У нас няма, поне аз не знам.

Ще коментирам, защото прочетох повечето коментари и искам да е ясно на повечето хора за какво става въпрос.
1. Най-напред - правото на труд е гарантирано от конституцията и само наистина много тежки случаи са без право на работа. Важи само за хора с тежки психически заболявания, с тежко умствено увреждане, които няма как да работят каквото и да е. С изумление научих, че жена, прикована на легло, работи, като има личен асистент, който се грижи за нея и едно от работните му задължения е да наглася компютъра удобно на леглото й, за да работи. Колежката на Дева не е с толкова тежки диагнози, които да й пречат да работи нещо.
2. В решението винаги пише какви условия на труд са противопоказни. Ако нейните изисквания съвпадат с това, което е посочено от комисията, има право да настоява за него. Не можете да недоволствате.
3. Това, че пуши, не може да бъде повод за санкции към нея. Стига да не го прави докато другите работят и то прекалено често. В чужбина хората със сериозни заболявания получават такива пенсии, че не им се налага да работят. Тук се налага на болшинството. Говоря за истинските болни и инвалиди.
Това, че тя се държи неетично с останалите е вече съвсем друг въпрос, но за нахалните хора не са предвидени законови санкции.

По въпроса, че на кой ли не давали ТЕЛК.... Не е вярно. От истинските болни ТЕЛК се взима много трудно. Нужни са наистина много сериозни заболявания, за да дадат дори 3-та група. За 2-ра и 1-ва се искат повече от 2 тежки хронични заболявания, както и куп придружаващи. Отделно съвсем самоволно комисиите си позволяват да махат някое важно заболяване, за да дадат малко проценти. Оспорват всеки втори ТЕЛК, за да ощетят болните.
Има обаче наистина немалко фалшиви инвалиди. Те взимат ТЕЛК без да са болни от нищо. Знам горе-долу как става, много е сложна цялата система на измамите и на фалшивите им струва половината от парите, които получават като пенсия. Те са работещи поне на 90%. Много от тях го правят повече заради другите отстъпки, най-вече при данъците, както и за да се ползват от отстъпките по отношение на условията на труд и защита от уволнение. Много държавни чиновници са с такива фалшиви ТЕЛК решения и разчитат най-вече на тях да останат при една чистка в администрацията. Няма да бъдат хванати фалшивите и сега с новата система, пак ще го отнесат истинските болни. Предполагам, че рушветите за фалшив ТЕЛК са се вдигнали още повече с тези нововъведения, които направиха.

# 51
Факт! Диабетиците не могат без сладко. Имах колежка на инсулин, чак ние около нея държахме бонбони, захарчета, мед за спешни случаи... защото направо припадаше от ниска кръвна захар.

На инсулин е друго. Тя не е на инсулин. И не е вярно, абсолютно не е вярно, че диабетиците трябва да ядат сладко. Моята майка е диабетик, освен шоколад 85% нищо друго сладко не помирисва. И си подобри много показателите, свали кг и е в чудесно здраве за годините си, 85+.

Ън, благодаря, за коментара. Да, фалшивите ТЕЛК-ове са доста.
За пушенето - пак повтарям, не може за цигари да бързаме и нищо да не ни боли, а за работа - ах, ох, аз не мога. Който не може и го боли, то си личи. За двигателните увреждания, които по документи ги има, става дума. За диабета - всички ѝ се чудят как може на всяка почивка да яде сладкиш/вафла?

# 52
Ами да се разболеят от диабет и няма да се чудят,ще разберат от личен опит. И диабетиците на хапчета също ядат сладко.
И понеже от бюрата по труда има програми за хора с ТЕЛК, може да е и по такава програма, заплатата и осигуровките и ги плаща държавата,  на собственика колкото му изработи му е чист кяр, той не дава стотинка за нейния труд, докато на останалите плаща заплати и осигуровки. Ама не е длъжен да ви обяснява тези неща.

# 53
Bubolina, ти наистина ли не разбираш какво пише Дева и какво има предвид?
Упорито от 9 кладенеца вода носиш, за да защитаваш някой, за който болестта е оправдание да прехвърля работата на другите.
.
Аз утре , например, съм решила да поставя въпроса със закъсненията за моята “ болница” колежка. В петък дойде с час и десет минути закъснение във видимо добро настроение . Тази жена откак се уж “разболя от рак”, разцъфтя. Натовари ме с нейните отговорности и туй то. Държи ми тон за нещата , които касаят общата ни работа и извърта винаги във своя полза.
Имала съм и други колеги , наистина болни. Те са смирени, ползват си дадения болничен , през ум не е идвало на някого да се държи грубо и да предявява претенции спрямо това какво да работи.
Лъжите и номерата ѝ са от 15-на години.
Всяка втора жена има някакви кисти, на  тази са чудно оправдание да си  спестява месеци работа всяка година.

# 54
Ако има ТЕЛК и си е по някоя програма ще си я търпите, ако няма ТЕЛК гледайте да се отървете по-бързо от нея, защото ако си изкара ще си ползва привилегиите, пък вие си се ядосвайте.

# 55
По никаква програма не е. Досега минаваше метър, но понеже всички протестираме и не искаме да я носим на гръб, сега я слагат навсякъде и тя реве, че не можело така.

# 56
По никаква тц програма не е. Досега минаваше метър, но понеже всички протестираме и не искаме да я носим на гръб, сега я слагат навсякъде и тя реве, че не можело така.

Има начини да се справите. Трябва колективно оплакване с искане да й се правят само отстъпки, които се налагат само от ТЕЛК  решението. Може да изисква тя повече от това, което пише на задната страна на телк.
Иначе....ако шефовете искат, имат начини да я махнат, но зависи дали им се занимава.

ПП. Допълвам за болната от рак колежка от по-горния пост...Преди 15 години човек опериран от рак, вече няма ТЕЛК. Пожизненото освидетелстване за това заболяване е прието преди 2-3 години. Преди това като минат 5 години и всичко е наред, ги обявяваха за здрави.
Ако все пак има ТЕЛК за раково заболяване, това важи само за определени дейности, свързани с тежък физически труд. Доколкото разбирам, случаят не е такъв, така че да иде да се оплаче някъде, че няма кой да свърши нейната работа. Информирайте се какви права имат хората с ТЕЛК, ако работите с такива и имате съмнения, че злоупотребяват. Да, има много такива за съжаление.

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 20:40 от Ън

# 57
По никаква програма не е. Досега минаваше метър, но понеже всички протестираме и не искаме да я носим на гръб, сега я слагат навсякъде и тя реве, че не можело така.
Дали е по програма или не, вие няма как да знаете, това си са лични договорки между нея и шефа.

# 58
Тя е стар работник, не е отскоро.

# 59
Няма значение, може да е била на редовен договор и после да е назначена по програмата, като свърши срока на програмата пак минава на редовен, после като пуснат следващата програма пак минава на нея и така. Това вие няма как да знаете.

Общи условия

Активация на акаунт