Всеки родител ли обича детето си - клише или вярно твърдение

• 7 582
  • 255
  •   1
Отговори
# 165
...Лошото е като се опитваш да продължиш напред, ама родителя очаква от теб да го догледаш, да се грижиш за него, че и с изисквания. Аз се научих да отказвам, дано и останалите като мен така да могат.
Сигурно ти е билотрудно даспреш да търсиш под вола теле и да се концентрираш над своя собствен живот занапред. Успех.

... И не знам какво може да се каже на баба, която обяснява на внучето си, че без нея е щяло да бъде в приют.

Като чета какви са били отношенията много възможно е да и е казала истината.

# 166
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Не си спомням по мое време да съм имала достъп до разни безплатни неща в провинциалният ми град..
Като съвсем малка ходех на балет - края на 90те. Харесваше ми, но в един момент, цитирам: "нямаме парички, мамо" и филма приключи. Иначе не ме е спирала мама да ходя на разни неща, ама то като броиш стотинките от касичката с 1 и 2 за хляб, ти е ясно някак, че е трудна тая работа... А, и понеже бяхме все на квартира, макар и в един квартал, все ми повтаряше да не излизам навън да не ме вземе някой... И аз, послушно дете, седях в къщи.

После телефон исках... Първият си го купих сама за 50лв, мои спестени пари, от една съседка, но го криехме с мама от втория ѝ мъж, да съм била на 11?!!
После ми купи телефон на сметка, бях на 12, за една коледа. Но подаръка беше само телефона. Уговорката беше сметката да си я плащам със стипендията от училище. Сметката беше 12лв, стипендията 21лв. Joy
Пари като шума...

От тогава до сега, вече 23 години сметката си я плащам сама. Познайте на братчето кой му купува и плаща телефона вече х години - мама.
Честно казано, може би наистина трябва да се прекръстя и да благодаря, че съм се научила сама да се оправям и да не разчитам на никой за нищо.
Само да успея да запълня дупките по фасадата и ще заспи работата Joy

Благодаря Ви, момичета. Давате ми и друга гледна точка, което е много ценно ....

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 20:18 от CvEtEmOe

# 167
Много хора просто не умеят да обичат. Мислят си, че показват любов и грижа, но е толкова нескопосано, че се получава обратен ефект. Особено родители към деца.
С това мнение съм много съгласна.

Майката с онова видео, където обижда и се отказва от детето си, също после се обясняваше, че го обичала и се била грижела за него. Чешити и луди всякакви.

# 168
Абе за тая психопатка и в темата пак ще се намери неин защитник.
Припознават се хората в нечие малоумно поведение и се почва защита.
Дано да и вземат и двете деца.

# 169
  • София
Истина е, че малко дете не може да разбере толкова добре реалната грижа, а иска да бъде прегръщано и уверявано, че е прекрасно.
Обаче има хора, които само показват външните признаци на любов и дотам. Пример - да убеждаваш пълничко дете как нищо му няма или да го мотивираш да отслабне, вкл. с личен пример.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 11:39 от Cuckoo

# 170
Съвсем не всяко дете иска да е прегръщано.  Моят внук не разрешава. И аз като дете си спомням, че се дърпах. И сега не обичам да се прегръщам и здрависвам.

# 171
Истина е, че малко дете не може да разбере толкова добре реалната грижа, а иска да бъде прегръщано и уверявано, че е прекрасно.
Обаче има хора, които само показват външните признаци на любов и дотам.
Малкото дете иска да бъде обичано и защитавано, подкрепяно, винаги, безусловно.

Никога не са ми казвали, че съм прекрасна, никога не са ме величаели по какъвто и да е начин, даже напротив - опитвали са се да ме държат на земята и да ме научат на скромност, смирение, разбиране, съпричастност и грижа към околните, а не да ме издигат на някакъв въображаем пиедестал просто защото съм тяхното мило и сладко детенце. Но обичта им - аз я усещам дори и когато не са покрай мен, тя живее в мен и ме прави силна и в най-тъмните и тъжни дни.

# 172
  • София
Съвсем не всяко дете иска да е прегръщано.  Моят внук не разрешава. И аз като дете си спомням, че се дърпах. И сега не обичам да се прегръщам и здрависвам.
Имам предвид - от родителите си, повечето поне не са против, особено ако са свикнали от бебета.

Telesilla, безусловната подкрепа трябва да се дозира внимателно.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 11:49 от Cuckoo

# 173
Подкрепата е безусловна , но докато системата семейство е наред. В и преди писах , че съм срещала семейства в което така разбираното и подкрепяно дете му се отдава когато нещо не му изнася в изискванията в къщи или натоварване в заниманията му да разиграе родителите си един срещу друг.
Т.е. има нужда от помощ, един се хваща да помага, другия го подкрепя да помага , на детето му се налага да се понапъне под контрол и му се вижда нанагорно и се започва с разиграване , този който помага започва да се изнервя , другия се панира как върви помагането и двамата се хващат за косите. Защото и двамата се тревожат и двамата имат работа  ... а в същност бандитчето не разбира , че не печели нищо от цялата работа. Т.че и да си много подкрепящ родител трябва много трезва глава и много контрол. А... да един ден ще си му виновен за нанесени щети на психиката. Ако го зарежеш пак ще си му виновен. Изобщо пиши се виновен и действай в свой и негов интерес. Но себе си не забравяй.

А ми хрумна и да отговоря на hechicera_ защото беше вметнала под едно мое мнение , че някои са били бедни. Аз не описах бедност. Аз описах че така си беше . Не става дума за бедност, а за начин на живот. И не за оплакване.
Не сме се занимавали с нови дрехи и ходене по магазини. Не се чувствам малтретирана от това.

# 174
В никакъв случай не съм получавала всичко, което съм поискала, не са ме глезили изобщо. Безусловна подкрепа не е безусловно угаждане на всеки каприз и прищявка според мен. Нито безусловно подчиняване на родителите.

Трудно ми е да го опиша с думи май, а уж съм добра с тях Joy

# 175
Зависи от ситуацията.

# 176
  • София
В никакъв случай не съм получавала всичко, което съм поискала, не са ме глезили изобщо. Безусловна подкрепа не е безусловно угаждане на всеки каприз и прищявка според мен. Нито безусловно подчиняване на родителите.

Трудно ми е да го опиша с думи май, а уж съм добра с тях Joy
Мисля, че те разбирам - на някакво подсъзнателно ниво се чувстваш сигурна и обичана дори когато ти се карат. Но това е игра за двама, един родител е успял да се свърже така с детето си, друг - не съвсем, което не прави втория непременно лош родител.
А и кой си признава, че е глезен? Аз вероятно съм била, в качеството си на 8 години по-малка от брат си, но от друга страна - нямах някакви особени претенции и прищевки.

# 177
Ами разбира се, че са си помагали всички в грижата за по-малкото. Което не значи , че не обичат по-голямото дете. Просто го възприемат като по-голямо .
И аз имам познат с 8г. разлика със сестра си. Намира за напълно нормално, че са го пращали него да ходи до сетската кухня да носи храна , че после е помагал с домашните ... Не вижда да е извършвал робски труд. Просто родителите са били на работа, бабата починала, дядото и той работил и ... ами най-голям и свободен, а и напълно способен да отиде през 2 блока се оказва той.
И аз след училище намирах бележки в къщи - иди до бакалията и вземи сирене, ... ... и до ... и гледай да смяташ добре и да не те излъжат с рестото Simple Smile

# 178
  • София
Да кажем, че майка ми се съобразяваше и не готвеше неща, които аз не ям. Но каквато щека бях, нищо чудно, а брат ми е бил ящен от малък.
Пример е шкембето. До 20-годишна се мръщех, после проядох и майка ми започна да готви през седмица. Мъжете бяха особено щастливи.

# 179
Също така не смятам, че на двете деца трябва да се дава правно, всяко дете си има неговите потребности. Не трябва да бъде лишавано едното за сметка на другото.
На брат ми първата кола му я купиха родителите ми. И на ум не ми е минавало да се сърдя, нали семейството е затова да помага на който има нужда.

Общи условия

Активация на акаунт