Подготовка за малкия човек - тема 28

• 33 044
  • 726
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Има различни случаи, примерно при секцио (особено планово), майката е била да речем около 24 часа в реанимация, отделена от бебето.После го взима - захранено!
Мисля че моето си го взех на 10 мл .
Докато бебето пиеше по 10 мл мляко, аз нямах капка коластра, той сучеше ,но в крайна сметка май нищо не правеше.
Накрая една акушерка леко по-силно ме стисна и кърмата тръгна.Помпата си я ползвах за стимулация още в болницата.
Така че не винаги е темата се изчерпва с това бебето да е при теб и да го слагаш често на гърда.
Да, може би с някое 4 кг бебе ще е по-лесно, но с моето 2.700 и особено по време на жълтеницата без помпата не знам какво щях да правя.
На 9 месеца е вече бебето, кърмим се все още.Една помпа под ръка никога не е излишна според мен, особено при раждане със секцио.

# 631
Е, в България вярно много време държат бебето далеч след секцио 😐 Аз бях със секцио и веднага ми дадоха бебето и в първия час още я сложих на гърдата. Иначе и при мен се наложи с помпа, защото тя беше недоносена (2.4 кг също) и не захапваше много добре, но наистина се оказа прекалено много с помпата. Но ако всичко е наред и бебето си засуче и наддава, помпа в началото не е нужна. Ако има проблеми, помпата може да помогне, ако се ползва правилно

# 632
Точно и аз за секциото щях да пиша. Едно, че 24 часа бях без бебето и второ, ако бях без помпа в стаята след това, не знам дали щеше да се случи нещо. Всъщност на мен помпата със сина ми много ми помогна още в болницата.
Но това за свръх лактацията си звучи като сериозен проблем и благодаря, че писа ❤️ ще обърна внимание и ще се консултирам с консултант още преди раждането!

# 633
И аз съм със секцио, но за стимулация ползвах бебето в болницата по съвет на персонала. За съжаление кърмата ми тръгна късно и то едвам едвам. Малката се изнервя, че няма на секундата и започва да плаче и нервничи. И така стигнах до ползване на помпата. Взех тази  на Спектра заради препоръките тук. Нямам база за сравнение с друга, но ми допадат опциите и. Фунийките в комплекта са 24 мм и трябваше да взема други по-малки. Мислех да взема и чашките туп сутиен, но след като видях, че може и скоро да не тръгне кърмата както трябва се отказах.

# 634
И на мен след секцио ми трябваше помпа. Бебо ми го дадоха след 48 часа а и беше много мъничък, 2350. Бях взела една ръчна помпа ,с която се измъчих жестоко, разраних си зърната и нищо не направих. На 3тия ден търдите ми щяха да се пръснат и доста ме боляха. Въпреки всичко нямах мвого кэрма или поне не можех да изцедя повече от 20мл, дори и с електрическа, която ми донесоха на 4ти ден, но тя ме спаси. Една на cangaroo за 100лв. Иначе и  мен ми стиснаха силно в началото на се отпуши и да тръгне по-лесно кърмата

# 635
  • София
Е, в България вярно много време държат бебето далеч след секцио 😐 Аз бях със секцио и веднага ми дадоха бебето и в първия час още я сложих на гърдата. Иначе и при мен се наложи с помпа, защото тя беше недоносена (2.4 кг също) и не захапваше много добре, но наистина се оказа прекалено много с помпата. Но ако всичко е наред и бебето си засуче и наддава, помпа в началото не е нужна. Ако има проблеми, помпата може да помогне, ако се ползва правилно
Дааа, това е голям пропуск в българските болници, че като родиш със секцио и не ти носят бебето, просто няма кой да се занимава с това 😔
Май само в Св Лазар и Зебрите има опция да е при теб и ти да си с придружител, макар че и това не знам доколко е добра практика, все пак си с коремна операция и не е зле да си в реанимация, все пак да те следят интензивно.
 Честно казано, когато ми предложиха (и отказах) да пробваме VBAC, първото нещо, което ми светна, беше как ще си бъда с бебето веднага.Но все пак отчитам като един голям плюс възможността, която предлагат в болницата в която родих, бебето да си е при мен и през нощта. Това е доста в плюс за кърменето.
 Момента с помпата наистина е много тънък ... ако жената е склонна към хиперлактация, може да стане беля и трябва внимателно да се действа.Така е и с лактогонните чайове, една акушерка ме предупреди да внимавам като ме видя да си наливам топла вода от диспенсъра в коридора.

# 636
По спомен създателката на Лактесата беше споменала, че някои билки не са ок за ЩЖ. Аз нямам Хашимото, но съм прекарала поддостър тиреоидит и съм на хормони. Не сме за сега да пия какъвто и да е било чай или добавка. Ако не потръгнат нещата ще видя какво ще каже ендо-то.

Иначе в Токуда ни ги носеха бебетата за по 5 мин. Моето секцио беше рано сутрин и го носеха в 14:00; 17:00 и 21:00 часа по спомен.

# 637
Е, те не са спирали да ме следят след секциото, имах уред на ръката, който постоянно ми мереше кръвното и други показатели, имах и на пръста на крака монитор. Но пак си ми дадоха бебето. Те и помпа имаха, моята чак вкъщи си я ползвах. Но за българска болница, явно е добре да си приготви човек помпа за всеки случай

# 638
За мен помпата в болницата беше спасението. Като за първа си бях взела някаква много евтина (пак беше хендс фрий, единична), защото много исках да кърмя бебето директно от гърда и не исках да инвестирам в нещо, което потенциално няма да ползвам дълго време. Да, но бебето така и не успя да засуче хубаво и се наложи да се цедя. В последствие като минах на ексклузивно цедене си взех и двойната на Momcozy.

# 639
Е, те не са спирали да ме следят след секциото, имах уред на ръката, който постоянно ми мереше кръвното и други показатели, имах и на пръста на крака монитор. Но пак си ми дадоха бебето. Те и помпа имаха, моята чак вкъщи си я ползвах. Но за българска болница, явно е добре да си приготви човек помпа за всеки случай

Здравей, аз имах подобен опит с раждането си в Германия, моето бебе се роди недоносено, под 2кг и все още не може да суче добре. Слагам го преди ядене на гърда за по 5/10 Мин и след това дохранвам с изцедена кърма. Ползвам помпа Медела от аптеката, за която имам рецепта всеки месец и после ще трябва да върна.
Постоянно ми казват, че е нормално за рано родените бебета да им е трудно да сучат, но бих искала да те попитам, кога твоето бебче мина изцяло само на кърмене (ако е минало)? Знам, че  е строго индивидуално, но моето вече около 7 седмици се дохранва със шише и се чудя дали изобщо е възможно да минем само на кърмене.
Извинявам се, че въпросът ми не е по темата на групата. Много благодаря предварително. Simple Smile

# 640
Моето се роди няколко дни преди 37 седмица, та още малко и щеше да е доносено, но доколкото знам, даже доносените бебета в 37 или 38 седмица не са толкова добри с засукването като тези, родени около 40гс.

Иначе може би за седмица някъде минахме почти само на гърда с едно шише на ден с таткото, докато аз спя. Но първите няколко месеца не бяха съвсем гладки, удряше го на рев на гърдата често и трябваше да се успокоява. Добре, че беше таткото да се люлее, че аз след секциото не бях много функционална. Но се научи. Е, някой път само сънена е сучела, но се научи. Помогна и това, че шишетата за еднократна употреба в болницата бяха slow flow и малък размер, а вкъщи ползваме тези на Филипс авент най-малките. Но тя и не обича шишета с по-голяма дупка. Някъде към 3-4 месец взе хич да не долюбва шишета и да си предпочита гърдата. Пак пие от шише, но иска гърда.

Между другото, хиперлактацията определено беше проблем. Гърдите ми бяха препълнени и като захапе бебето, почва една струя като фонтан да пръска и бебето се откъсва и почва здраво да реве, а струята пръска навсякъде из стаята. И сега трябва да се успокоява това бебче наново.

Вече като се нагодиха нещата, определено кърменето стана лесно и приятно

# 641
Моето се роди няколко дни преди 37 седмица, та още малко и щеше да е доносено, но доколкото знам, даже доносените бебета в 37 или 38 седмица не са толкова добри с засукването като тези, родени около 40гс.

Иначе може би за седмица някъде минахме почти само на гърда с едно шише на ден с таткото, докато аз спя. Но първите няколко месеца не бяха съвсем гладки, удряше го на рев на гърдата често и трябваше да се успокоява. Добре, че беше таткото да се люлее, че аз след секциото не бях много функционална. Но се научи. Е, някой път само сънена е сучела, но се научи. Помогна и това, че шишетата за еднократна употреба в болницата бяха slow flow и малък размер, а вкъщи ползваме тези на Филипс авент най-малките. Но тя и не обича шишета с по-голяма дупка. Някъде към 3-4 месец взе хич да не долюбва шишета и да си предпочита гърдата. Пак пие от шише, но иска гърда.

Между другото, хиперлактацията определено беше проблем. Гърдите ми бяха препълнени и като захапе бебето, почва една струя като фонтан да пръска и бебето се откъсва и почва здраво да реве, а струята пръска навсякъде из стаята. И сега трябва да се успокоява това бебче наново.

Вече като се нагодиха нещата, определено кърменето стана лесно и приятно

Много ти благодаря за изчерпателния отговор. Моят се роди два месеца преди термина, ще имам търпение с кърменето, дано се получат нещата. Засега цедя повече, отколкото яде и замразявам.
Поздрави и хубав ден. Simple Smile

# 642
По спомен създателката на Лактесата беше споменала, че някои билки не са ок за ЩЖ. Аз нямам Хашимото, но съм прекарала поддостър тиреоидит и съм на хормони. Не сме за сега да пия какъвто и да е било чай или добавка. Ако не потръгнат нещата ще видя какво ще каже ендо-то.

Иначе в Токуда ни ги носеха бебетата за по 5 мин. Моето секцио беше рано сутрин и го носеха в 14:00; 17:00 и 21:00 часа по спомен.

Аз съм с Хашимото и доколкото знам от Училище за родители Ма-ма, сминдухът в Лактеса Плюс не е окей. В Лактеса класик няма сминдух и си взех 1 опаковка от него, да видим ще имам ли нужда след раждането.

# 643
  • София
Да, сминдухът изобщо не е препоръчителен за хора с проблеми с щитовидната.
Иначе сминдух пих аз на таблетки за увеличаване на кърмата.

Mila91# , моето голямо момче се роди също в 33 седмица , някъде около два месеца се пада преди термин.
Аз не съм го кърмила, но като цяло абсолютно не е невъзможно да минете и само на гърда, като за начало поддържай лактацията.Бебчето като събере силички и ще почне да се справя със сукането.Важно ти е сега да задържиш количество.

# 644
Здравейте, знаете ли дали сайта gush.bg правят кампании с намалени цени, че се чудя да чакам ли Великден или да си поръчвам?

Общи условия

Активация на акаунт