Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 90

• 30 500
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
Единствено топлата вода ще се ползва от ТЕЦ-а. Бойлер/ите са само за когато няма топла вода от ТЕЦа.
Да, ето това вече, внася друг смисъл.

# 676
Съвсем различна е моята реалност, но поради горното- (напълно съм съгласна със съвета за връзването на бойлерите с термопомпата), ми щукна въпроса- защо се прави буфер на ток.., с ток!?
При нас се прави алтернативен буфер- газ или фотоволтаик/слънчеви .
Защото на малко места има газ, а система с фотоволтаици в Бг трябва да е сериозна инвестиция, тук не е като в Португалия: няма толкова слънцестоене, трябват големи батерии за съхранение, плюс инвестицията в пари.

# 677
Съвсем различна е моята реалност, но поради горното- (напълно съм съгласна със съвета за връзването на бойлерите с термопомпата), ми щукна въпроса- защо се прави буфер на ток.., с ток!?
При нас се прави алтернативен буфер- газ или фотоволтаик/слънчеви .
Защото на малко места има газ, а система с фотоволтаици в Бг трябва да е сериозна инвестиция, тук не е като в Португалия: няма толкова слънцестоене, трябват големи батерии за съхранение, плюс инвестицията в пари.
Аз затова казах, че е различна моята реалност, но нали буфера е в случай на фал.
Буфер на ток, в случай на фал с тока- за мен това е необяснимо, нищо повече.

# 678
Като няма алтернативи.

# 679
Единствено топлата вода ще се ползва от ТЕЦ-а. Бойлер/ите са само за когато няма топла вода от ТЕЦа.
Да, ето това вече, внася друг смисъл.
Благодаря за успокоението, че малко се притесних дали намеренията ми не са безумни.
Може ли съвет, опит ако имате с избора на телата за отопление / охлаждане ... тип "радиатор" или тип "климатик", като изключим признак "красота" ?

# 680
  • София
Ако конвекторите ще са ти само за охлаждане е по-добре да са вдигнати горе, ако не те дразни духането, разби ра се, аз лично за това мразя климатици, все ми надухват, както и да са поставени насочени и тн.
Иначе за бойлера... При нас не е включен към термопомпата, по принцип охлаждане не се налага постоянно, да кажем 2-3седмици лятото, което значи, че почти цялото време извън отоплителния сезон термопомпата трябва да работи при нас, за единият бойлер... Като сметнахме цена на термопомпата срещу цената на месечната сметка, ами някак не ни излезе рентабилно бойлера да е включен на нея и да скъсяваме живота на термопомпата.

# 681
  • София
TeddyBee, и аз много харесах апартамента! Hands V Всъщност за пръв път виждам ново строителство с толкова големи, т.е нормални помещения.
Въпрос - щом сградата ще бъде включена към ТЕЦ, със сигурност инсталацията ще е тип хоризонтална, загубите там са сведени до минимум и сметките ще са много ниски. Каква е причината да залагате на ТП и да игнорирате ТЕЦ за отопление? Ще плащате топла вода плюс сградна инсталация при всички случаи.
При тези дадености аз не бих инвестирала в ТП с подово и конвектори.

По твоят въпрос, ако конвекторите ще се ползват само за охлаждане, по-ефективни са тези с висок монтаж. Там обаче ще се изгубят поне 7-8-10 см, защото тръбите трябва да стигнат до там, т.е ще се наложи поставяне на гипскартон пред стената. И са доста по-скъпи.

# 682
Новите сградни не са ли такива, че да не се плаща сградна инсталация?

# 683
  • София
ДЗХ, нямам на разположение фактура от нова сграда с ТЕЦ. Но инсталация има и в новите сгради, според мен е логично да го има това перо. Имам позната, които са в сравнително нов блок с ТЕЦ, в София. Сметките за двустаен апартамент през зимният период са 80-100-120 лв, отопление плюс топла вода. За сравнение, при нас в ЕПК, от старите инсталации, само топла вода (плюс задължителната сградна) са около 90-110 лв/мес, а при тези и с отопление - 280-350-400 лв/мес.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 13:43 от sofyia

# 684
Фактурата няма да ни ориентира по темата.
Знам, че
гласяха така инсталациите, че да не се плаща ако не се ползва.Но не знам дали е реалност.Сега прочетох- не е и се дължи процент.

# 685
TeddyBee, и аз много харесах апартамента! Hands V Всъщност за пръв път виждам ново строителство с толкова големи, т.е нормални помещения.
Въпрос - щом сградата ще бъде включена към ТЕЦ, със сигурност инсталацията ще е тип хоризонтална, загубите там са сведени до минимум и сметките ще са много ниски. Каква е причината да залагате на ТП и да игнорирате ТЕЦ за отопление? Ще плащате топла вода плюс сградна инсталация при всички случаи.
При тези дадености аз не бих инвестирала в ТП с подово и конвектори.

По твоят въпрос, ако конвекторите ще се ползват само за охлаждане, по-ефективни са тези с висок монтаж. Там обаче ще се изгубят поне 7-8-10 см, защото тръбите трябва да стигнат до там, т.е ще се наложи поставяне на гипскартон пред стената. И са доста по-скъпи.

Да, разпределението, формата и размерите на помещенията са повече от прилични за ново строителство. Единствено ме "травмира" размера на баните. Сигурно се свиква с времето, дотогава ви моля за съвет и идеи как да се оптимизира пространството в "голямата" баня. Другата е ясно, че остава WC с скрити рафтове зад огледални вратички под/таван.
И аз клоня към тела за висок монтаж, които да се ползват за охлаждане. Подовото вярвам да е достатъчно за отопление. Има прилична възможност за скриване на тръбите под гипсокартон за висок монтаж на телата.

ДЗХ, права си, сградна инсталация се плаща, независимо от вида инсталация. Точно цената на ТЕЦа 400-500+ лв/м в отоплителния сезон, при това не винаги е достатъчно топло в ап, ме накара да търся вариант с термо помпа и подово.
Сградна инсталация винаги се начислява, ползвал, неползвал.

# 686
Според мен, най-евтиното отопление е на ТЕЦ, към този момент. Да, плаща се сградна инсталация, обаче, от друга страна хоризонталното разпределение на тръбите позволява да си управялваш топлото незвисимо от останалите, радиатор по радиатор, загубите са много по-малки, кражбите както при старите инсталации - не виждам как може да станат. Тръбите минават по пода и той винаги е топъл, независимо от настилката отгоре. Колкото е по-топлопроводима, толкова по-добре, разбира се. Никога не сме имали цена 400-500 лв. на месец за тристаен апартамент. Не знам още как ще е тази година, защото има увеличение и винаги се вижда на изравнителните сметки за каква сума става въпрос, но миналата година за цялата, заедно с топлата вода, сумата беше към 850-870 лв. общо. Даже имаха да ни връщат някой лев. Но най-вече е много топло, особено пък нашия апартамент е вътрешен и даже не пускаме постоянно парното. Принципно го изключваме докато сме навън, но винаги има една мекота на въздуха като влезеш, независимо дали е било спряно през деня или много намалено. Лирата в банята никога не сме я ползвали - банята винаги е топла, макар да има прозорец, който често отваряме за проветрение. А по-малката баня, тъй като е съвсем вътрешна (няма нито една външна стена), е най-топлото помещение в къщата.  Аз също не бих инвестирала в друг вид отопление.

# 687
TeddyBee, трябват ти нискотемпературни конвектори, не радиатори, иначе няма смисъл от термопомпа. Вече ти решаваш дали да са подови, вградени, на тавана. Нашите са вградени и сме много доволни, защото не исках да ми се подмотават тела, които после да се чудя как да замаскирам. Но трябва да се вземе предвид още при изграждането на инсталацията.

# 688
  • София
Вероятно малко неразбираемо съм го написала, коригирах - високите сметки са в старите блокове и старите вертикални инсталации.
Преди това съм дала актуални суми на приятели в нов блок на ТЕЦ.
Satine, кои точно визираш под вградени конвектори, щом не са подови?

# 689
  • тук-там
Някой има ли като алтернатива генератор на бензин? ММ ме успокоява, че се обслужва лесно, но все пак....

Общи условия

Активация на акаунт