Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 90

• 30 506
  • 765
  •   1
Отговори
# 660
Ползвам степенка от Икеа за малки деца( високата), остана ми откакто децата бяха малки и ѝ намерих тази употреба.Но малките сгъваеми стълбички също са много удобни.

# 661
Ползвам стълба с две стъпала - метална, сгъваема. С нея обаче пак не стигам най-горните рафтове (ММ ги стига) и ще си търся тристепенна стълба. Имам и пластмасово сгъваемо столче, но него ползвам за шкафа в банята, че и там най-високият рафт ми е недостижим, за кухнята не ми върши работа. И двете приспособления си стоят сгънати в шкаф. Не ми е много удобно вадене, разгъване и прибиране обратно на сравнително тежката метална стълба, но това е положението...да съм расла или да съм с по-голяма кухня  Simple Smile

# 662
Здравейте,
Имам казус със завесите на един голям прозорец / стена.
Трябваше по принцип да има 2 канален корниз с blackout и тънка завеса (стандартно).
Има окачен таван с 10см падане и мястото за корниз е ограничено.
Ето го и проблемът - под прозореца има радиатор, който стърчи 13см, а оставеното място за корниз е 18.5см.
Чудя се какви са ми вариантите предвид ситуацията?

# 663
За да не стои като сгрешена недомислица:

1. Преработвате гипсокартона.
      По принцип за корниз в окачения таван се оставя 20см за двойно перде с богат набор, а при наличието на
      радиатор е трябвало да оставите 30см.

или

2. В зависимост от стила на интериора купувате PVC корниз.

Скрит текст:

или

3. Забравяте за blackout и тънка завеса и слагате само щора тип "японска стена" (без да преработвате нищо).

Скрит текст:

# 664
Благодаря за идеите.

Наистина е голяма недомислица.

Варианта с японска стена изглежда най-подходящ, но пропуснах да кажа, че е Г образно, нека приложа картинка.

Синьото по принцип трябваше да е мебелна плоскост, но са го изградили от гипсокартон и не мога лесно да го махна.

Иска ми се някак си да запазя blackout пердето, за да не се различава от другата стая и да не преправям. Но колко пространство му трябва на него?

# 665
За добър богат набор единично перде - 10см, двойно - 20см.
В улея дори единично перде не можете да сложите - имате само 5см заради радиатора. Само щора.
Ако си държите на blackout-а забравяте за улея, изтегляте всичко напред към стаята с PVC корниз, но таванът ще ви падне във височина, не знам колко ви е помещението в готов вид.

# 666
За добър богат набор единично перде - 10см, двойно - 20см.
В улея дори единично перде не можете да сложите - имате само 5см заради радиатора. Само щора.
Ако си държите на blackout-а забравяте за улея, изтегляте всичко напред към стаята с PVC корниз, но таванът ще ви падне във височина, не знам колко ви е помещението в готов вид.

Таванът е 290, с падането 280. Но там където е бяло на чертежа, няма гипсокартон (само сивото е гипсокартон).

Май наистина ще трябва да сложа щора.

# 667
Скрит текст:
Ще бъда искрено благодарна на коментари и предложения за функционално разпределение на дневната част и особено на миниатюрните баня и тоалетна в този апартамент :

Скрит текст:

Всъщност основната баня никак не е малка за сегашното строителство и напълно подкрепям идеята за преместването на вратата, и аз така бих направила. И втората е съвсем прилична и с удобно разположена врата и наистина, ако решите там да няма душ зона, на нейно място спокойно може да са пералня и сушилня. Обаче този голям апартамент вероятно е за голямо семейство и две пълноценни бани са си голямо удобство в такъв случай.

Относно хола, струва ми се, че ако трапезната маса е там, където е по проект, ще се скъсате от разнасяне на чинии и манджи в този голям хол. Проблемът е, че с тези две тераси и съответно две стени, целите в прозорци, ако обичате да гледате телевизия, не са много удобните за голям телевизор места.
Скрит текст:
Ако не ви е много важен телевизорът:

Ако държите холната част да си е зона за гледане на тв (масата я врътнах просто за да се види дали има място и за хоризонтално разположение, във всички случаи има достатъчно място):

Момичета, благодаря ви от сърце за съдействието, предложенията и коментарите Heart
Честно, разплакахте ме с добрината и милото отношение към един напълно непознат натрапник!
Изчезнах последните дни, малко размазахме колата, та застрахователи, огледи и т.н. Както се казва "Счупеното носи щастие" Flowers Four Leaf Clover  Ще четем знаците  Smile

MayBach, супер визуализации ! Допада ми разместването, наш стил е. Да кажа, че ТВ е много важен, колкото по-голям, толкова по-добре. И "седящата" част също ми е важна, както и масата да може да поема повече хора. Може би ще се наложи да търся сгъваема маса 1,40м с възможност за удължаване до 2м, предвид че ще е само една и за кухненска и за трапезария.
Ето моментните ми идеи:
Кухнята предвиждам да е на мястото на дивана към вратата на малката тераса. Масата за хранене точно пред нея към вратата на голямата тераса.

Диванът още не мога да преценя в коя посока да е обърнат.
Най-важно ми е да се "обособи" килерно помещение. Единственото място, от което мога да открадна е дневната.
Кажете, моля ви, кое е за предпочитане от 2-та варианта: в килера да се влиза през хола или да се мъчим с майсторите да отворим врата откъм входното фоайе ?

Скрит текст:
Скрит текст:

Защо ме търсиш,  много добре ти се е получило да можеш да имаш място за килер !
Иначе за ТЕЦ-а ... ужасТ е. В момента обмислям вариант водно подово с терпо помпа за отопление и охлаждане + конвектори тук там. Все още не зная какво точно ще е ОК за изложение голяяяям юг с френски прозорци и врати и малко запад. 
teta75, бойлерът ще трябва да са 2 бр, с две двойки водомери сме. Предвиждам проточни, 1 с мини дебит за кухнята и 1 с мега дебит за баня/WC.
Angel_Dust, сигурно имаш богат предишен опит и би трябвало да ти се доверя. Просто двойна мивка няма да може да се смести, така че да има малко въздух поне. Много искам мивка, WC и душ да са на една линия ... трудна работа.
Lady April, права си, апартаментът е чудесен и с хубави площи. Баните и разпределението в тях е може и да е добро, но все още съм „травмирана“ от размерите. Проблемът е точно липсата на място за пералня, сушилня, бойлер, прахосмукачка и т.н., затова се „боря“ за килер.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 09:59 от *TeddyBee*

# 668
Просто в улея сложете по-дълго тънко перде, а на гипсокартона ще сложите корниза за по-късо блекаут перде с бленда пред него, и готово. Аз не бих къртила, а  щори такива не обичам.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 10:02 от ДХ3

# 669
За килера и входа към него - зависи какво ще се съхранява в него и как ще е най-удобно за ползване. Ако ще има вещи, които се ползват ежедневно/често и в други стаи, по-удачно е входът да е откъм общия коридор, а не да се минава през целия хол с тях, за да се стигне до други части на жилището. Забелязала съм, че неудобното съхранение на някои вещи накрая води до рядкото им ползване, отлагане, затлачване и т.н. Затова го мислете още отсега - къде и колко често се ползва всяко нещо и как да е най-удобен достъпът до него - за вадене и прибиране. 

# 670
  • София
😂 Аз, не, богат опит нямам, просто до колкото видях, архитектурната скица в голямата баня имаше двойна мивка и вана,  банята не е малка.
Ти в коя от двете бани искаш да са на една линия... На 2,30ще се поберат евентуално... По-големият проблем е отходната тръба, в смисъл тоалетната търпи ли преместване изобщо.
Аз бих полислила за запазване на двете бани с душ. А мокрото да се раздели. В едната да се използва мястото на едната мивка най-в края и в другата малко, уредите в по-сухата, а един  хубав шкаф за съхранение на почистващи средства и препарати в другата.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 10:44 от Angel_Dust

# 671
😂 Аз, не, богат опит нямам, просто до колкото видях, архитектурната скица в голямата баня имаше двойна мивка и вана,  банята не е малка.
Ти в коя от двете бани искаш да са на една линия... На 2,30ще се поберат евентуално... По-големият проблем е отходната тръба, в смисъл тоалетната търпи ли преместване изобщо.
Скрит текст:
Аз бих полислила за заоазване на двете бани с душ. А мокрото да се раздели. В едната да се използва мястото на едната мивка най-в края и в другата малко, уредите в по-сухата, а един  хубав шкаф за съхранение на попистващи средства и препарати в другата.
Да, точно в банята 2.30 исках 1 линия, но както казваш, заради отходната тръба, мисията невъзможна. Тоалетната може да си върти към врата или към душ, никъде повече.
Ще живеем 2ма, макс 3ма и 2 душа няма да запазя

За килера и входа към него - зависи какво ще се съхранява в него и как ще е най-удобно за ползване. Ако ще има вещи, които се ползват ежедневно/често и в други стаи, по-удачно е входът да е откъм общия коридор, а не да се минава през целия хол с тях, за да се стигне до други части на жилището. Забелязала съм, че неудобното съхранение на някои вещи накрая води до рядкото им ползване, отлагане, затлачване и т.н. Затова го мислете още отсега - къде и колко често се ползва всяко нещо и как да е най-удобен достъпът до него - за вадене и прибиране.  
Много точно попадение, все едно ме следиш Smile Трупам, отлагам, пазя за "по-натам" ...  не защото е на неудобно място, а просто защото имам много място. Тук, обаче, няма да правя така, обещавам Smile  Мокро/килер ми трябва само за "важни" неща: пералня / сушилня за честа употреба (шумът не е проблем), шкафове за обувки/спортна екипировка/ нещо за дребно "сезонно" прибиране. И най-вече за термо пампата, размер подобен на мини хладилник примерно 60х60х височина 80 см.
Много искам вратата на килера да е 80 см, откъм фоайето, но ще трябва много да се "измъчи" реализацията й, заради вертикалните щрангове+тръби и водомерни стойки.

Много ли ще е глупаво да се прегради за килер с нещо като стена и 2 тапетни врати, за да не се струпат 3 врати с каси в тази зона. Идеално би било вход за килера откъм фоайето, така стената килер/дневна остава свободна за ТВ или мебел някаква. Трябват ми сериозни, кадърни и най-вече смели майстори, за тези довършителни и разкрасителни процедури.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 11:15 от *TeddyBee*

# 672
  • София
*TeddyBee* термопомпата само за отопление и охлаждане ли ще я взимате? Да разбирам, че бойлерите /видях, че писа за проточни и защо да са два?/ ще ги слагате отделно? Питам, защото не знам кой ви съветва, но по-изгодно е бойлерът да е свързан с термопомпата. Отделно, че ще ви трябва трифазен ток и в двата случая. Може ли да споделиш защо ще приложите такова решение?

# 673
Съвсем различна е моята реалност, но поради горното- (напълно съм съгласна със съвета за връзването на бойлерите с термопомпата), ми щукна въпроса- защо се прави буфер на ток.., с ток!?
При нас се прави алтернативен буфер- газ или фотоволтаик/слънчеви .

# 674
*TeddyBee* термопомпата само за отопление и охлаждане ли ще я взимате? Да разбирам, че бойлерите /видях, че писа за проточни и защо да са два?/ ще ги слагате отделно? Питам, защото не знам кой ви съветва, но по-изгодно е бойлерът да е свързан с термопомпата. Отделно, че ще ви трябва трифазен ток и в двата случая. Може ли да споделиш защо ще приложите такова решение?
Да, за отопление и охлаждане е термо пампата, с подово. Още не мога да преценя за/против дали конвекторите да са "радиатори" или горни тела, подобни на климатик.
Бойлерът може да е един, ако е към термо помпата, но се ограничавам с дебита 150-200 л макс, а и "балонът" на такъв бойлер също е голям. Затова предвиждам проточни, по един към 2та водомера на топлата вода.
3фазен ток имам до вътрешно ел табло в апартамента.
Приемам съвети, коментари, критики най-вече, споделен личен опит и препоръки  Heart

Съвсем различна е моята реалност, но поради горното- (напълно съм съгласна със съвета за връзването на бойлерите с термопомпата), ми щукна въпроса- защо се прави буфер на ток.., с ток!?
При нас се прави алтернативен буфер- газ или фотоволтаик/слънчеви .
Много добър въпрос, само че не знам отговора. Няма газ, нито фотоволтаик, но има ТЕЦ, който искам да игнорирам като източник на отопление. Единствено топлата вода ще се ползва от ТЕЦ-а. Бойлер/ите са само за когато няма топла вода от ТЕЦа.

Общи условия

Активация на акаунт