Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 90

• 30 612
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Да, то си пръска във всички случаи, само че с този плот на края на ъгъла ще пръска и на земята, което ще бъде крайно неприятно.

# 496
За онзи на края съм изцяло съгласна, коментирах показания от ДХЗ.
Плот и мивка на края - НЕ!

# 497
Мацката каза, че като пържи нещо пръските летят зад острова.И съжалявяше, че така е направила.Не съм имала остров, само споделям чужд опит.

# 498
Повърждавам това за пърженето и пръските. Откакто при пържене на едни пилешки дробчета, мазните пръски бяха по целият под отпред пред плота и котлона, за отзад по гърба - ясно, вече ги правя само на фурна - да си пръскат вътре.
.....ламината пред котлона беше мазен и се наложи да го мия с обезмаслител.
Котлон на плот - само ако се готви в затворен съд, без пържене...е моето виждане.

# 499
Това е разликата с плот в кухня, че там гръбчето поема тези пръски и после си го зачистваш. Ще каже някой - ами то така по същия начин и пода ще си изградиш навик да зачистваш. Да де, същото, но междувременно по пода минаваш, въртиш се около този остров. На мен ми се случива всеки път като пържа нещо без да съм с остров ако се отдалеча за малко от тигана. Пръскат невидими на пръв поглед пръски по пода, които усещам като се върна и застана до котлоните пак. Под краката си го усещам като леко хлъзване. Затова се научих да ползвам престилка. Даже започнах да си ги подбирам в тон я с покривка, я с ръкавички. Wink

И другият момент е, че сме свикнали островите да изглеждат едни такива подредени, чистички и красиви. Пък готвенето си е готвене.

Браво на жената с този скъп дом, че споделя за грешно решение. По-разпространеното е "Щом аз го имам вкъщи значи е хубаво. При това най-хубавото".
Кефи ме и, че с този дом готви. Че много често жените с добър финасов статус ползват котлоните от дъжд на вятър.

# 500
О, готви и то на поразия.Затова съм запомнила обяснението, че пръските са чак след острова.Също отбелязваше като негатив газовите котлони.Трудни за чистене  и обмисляше да сложи керамични.

# 501
  • София
За хола на Toddie плюсът е, че е достатъчно дълъг, за да има място за зониране, а основният минус е прозорецът на късата стена, който подсилва усещането за коридор и изисква сериозно обмисляне на осветлението. С килими зоните ще се подчертаят, а ако подът е ламинат, напречното разполагане на дъските също може малко да "разшири" визуално стаята.
Някои варианти
Скрит текст:
С уговорката, че кухнята е сложена заради общата си форма, а не заради разпределението на уреди, мивки и прочие - П-образна кухненска зона плюс напречно разположена маса 160/90

Пак П, с надлъжна спрямо едната ѝ страна маса, която в случая е 160/80 см (поне на мен този вариант повече ми харесва). При 160 дължина спокойно седят трима срещу трима и може и седми стол да се сложи.

Относно надлъжен остров, продължаващ в маса - чудесна идея, но лично на мен няма да ми стигат шкафовете. Ако пък кухнята е Г, там проблемът според мен е, че липсва достатъчно ширина. Необходимото отстояние на острова от кухненските шкафове оставя  за столовете от външната страна на масата твърде малко място и поне на мен ми се струва, че няма да е удобно минаването зад тях:

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 12:00 от MayBach

# 502
  • София
Хубаво де, пръскат, една такава чудесия няма ли да реши проблема, поне в по-голямата му част? Има различни размери и по-високи също... 🤷‍♀️

# 503
Използвам такова и е много практично. Но аз не съм забелязала да ми пръска чак зад острова. Имам И стъклени плочи, с които покривам готварския плот, когато не ползвам, ето такива :

Ако пържа, едната я държа на половината котлони, другата я слагам напряко на готварския плот отзад, легнала на кухненския. на втората почти нямам пръски и без да ползвам това вдигнатото. Наблюдението ми е че предимно странично и към мен.. но и аз не пържа някви грандиозни неща. картофи и подобни във фраера.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 12:38 от second

# 504
На тази обстановка всички помощни средства биха стояли не на място. Даже и красиво стъкло пред готварския плот.
Паричките едва ли са проблем, затова аз бих инвестирала в един от тези аспиратори, дето изскачат от плота. Наясно съм, че тя отгоре има голям акцентен аспиратор. Но този вторият ще се вади с едно натискане на бутон само когато се пържи нещо. Ще играе ролята на бариера за пръските. И след това да се прибира долу.
Или да им направят някакво красиво изскачащо по същия начин с натискане на бутон стъкло, което после като се свърши с готвенето да се прибира обратно вътре

# 505
Хубаво де, пръскат, една такава чудесия няма ли да реши проблема, поне в по-голямата му част? Има различни размери и по-високи също... 🤷‍♀️

Това пази само отзад. А пръска и напред...
Освен това трлябва и то да се мие от мазнотиите. По-лесно ми е гърба да забърша, отколкото тоя парцал да подмятам.

# 506
  • тук и там
При готвене си пръска.Не е удачно котлони на острова.Като си помисля -и мивка вероятно би пръскала.Островът ми се струва удобен за ползване като работен плот,и също за обикновен плот.Иначе идеята на острова е  да има там печка или мивка,работно пространство,но по-скоро е  за хора,които рядко готвят(според мен).

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 12:56 от Кайсия

# 507
Живяхме няколко години в апартамент с дневна с близки размери и разпределение. През годините въртяхме мебелите как ли не и единствено като показания от Майбах вариант се задържаха повече време.
Идеята за остров, който продължава в маса е страхотна, но при стая от 3.05 м и маса 1.2м, отстрани остава нищожно място за минаване когато има и столове.  Такива варианти са ок за големи помещения, за да не да се налага да минаваш странично покрай мебелите.
За хола на Toddie
Скрит текст:
С уговорката, че кухнята е сложена заради общата си форма, а не заради разпределението на уреди, мивки и прочие - П-образна кухненска зона плюс напречно разположена маса 160/90

# 508
  • Street of Dreams
Виждала съм и следния вариант - кухнята се прави на дългата стена, като тя е едно цяло с холната мебел, на която е закачен телевизорът (под него плотът си продължава) и срещу него съответно е диванът. Дизайнер го беше правил. Масата се пада пред прозореца.

# 509
Бяхме и във вариант с маса под прозореца. Много е романтично да вечеряш с гледка, но разнасянето на чинии през цялата дълга стая, дотегва доста бързо.

Общи условия

Активация на акаунт