Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 90

• 30 626
  • 765
  •   1
Отговори
# 480
Скъпи аматьори, нахлувам с първо писане след 8 години във форума по повод предстоящото ни цялостно обзавеждане на апартамент ново строителство. За останалите помещения имаме сравнително категорична концепция (разбирайте - сигурно и за тях ще питам на по-късен етап Grinning), но холокухнята ни е на дневен ред като най-сложна. Представлява дълго тясно помещение, което ми се иска някак визуално да разделим на зони, за да не носи усещането на коридор. Минахме през всякакви вариации на барплотове, въртяхме дивана на всички възможни и невъзможни страни, обмисляхме дори преместване на вратата, но не можем да се спрем на вариант, който да усетим като нашия.

Давам контекст - обичаме гости, често имаме такива и в обичайния ни състав сме средно 6 човека. Искаме да имаме нормална маса, на която да можем да седнем спокойно всички и, по възможност, никой да не става, когато някой трябва да отиде до тоалетна. В ежедневието сме двама (все още), така че бихме преживели и разтегателна маса, макар че много харесвам стабилните красиви маси и предпочитам такава. Диванът засега трябва да побира двама ни, така че не държим да е ъглов и огромен, важно е само да е с нормална площ за сън за двама души (ще се ползва много рядко). Прозорците са до долу и заемат почти цялата стена на ширина, откриват прекрасна гледа към гора и планина и предпочитаме диванът да не е пред тях. В последния вариант, който "разигравахме", обмисляхме трапезната маса пред прозорците, а диванът - по средата между кухненската и трапезната част, което логически ми се струва странно, но пък си представям красивата маса пред френските прозорци и може би не е толкова непреглъщаемо, не знам.

Давам и приблизителни размери - точни все още нямам, но разчитам, че схемата е в мащаб и смятам от там: късата стена на вратата и прозорците следва да е около 305 см, вдясно от вратата за кухня остават около 215 см. Прозорците са с ширина 270 см и височина 235 см. Дългата стена излиза около 830 см, като в края ѝ, към прозорците, е вратата за терасата. Коминът се пада извън стаята (т.е. не прави чупка вътре) и е квадратчето над късата стена с вратата. Водата е изкарана на дългата стена малко след ъгъла откъм комина, но вярвам, че може да се премести леко на някъде при нужда. Сигурно пропускам да дам важна информация, извиняввайте, ще допълвам.

Към момента ми е важно да се спрем на груба схема как да се разположат мебелите вътре, накъде да гледа дивана, да има ли барплот и от коя страна, къде да бъде масата, за да бъде функционално, а не тясно, схлупено и едва да се разминаваме. Извинявайте, ако питането ми не е за тук, ама ако вие не можете да ми помогнете, надали някой би могъл. Grinning Ето и схемата: 

# 481
  • Майничка
С какво ще се отоплявате? Като се събирате, гледате ли телевизия? В кухненската част какви по-големи уреди ще има?

# 482
Не съм дизайнер, но понеже в къщата ни на две места съм се "борила" с по-дълги помещения, ще кажа какво съм научила, няма значение откъде. Не съм го измислила аз, чух го, спазих го на едното място и видях, че работи. Съвсем обща насока е, няма да влизам в детайли да обзавеждам чужд дом. Не съм толкоз умна.

Цялата работа е следната: когато имаш твърде издължено помещение старай се да обзавеждаш така, че да редуцираш визуално правоъгълника до квадрат. Например не разполагаш правоъгълен килим в такова помещение, вземаш квадрат. Или изрязваш правоъгълния такъв до квадрат (елементарна услуга, която се извършва къде ли не). Избягваш разполагането на мебели с дългата им част по дългата стена. Например диван с лежанка и едната му част е по-дълга. Разполагаш дългата част по късата стена. Инак дългото по дългата стена засилва още повече усещането за коридоресто. Друга малка хитринка е използването на кръгла маса или нещо друго заоблено. Оставяме настрани дали е модерно или не. Заобленото дава усещане за по-леко придвижване, не се удряш в остри ръбове. А визуално "мами " окото да "забрави", че това е твърде дълго помещение и успешно тушира коридорестия момент. Помагат и заоблени кресла и пр.

# 483
В техн.х-ки гледам...само обръщам внимание да се проучи преди да се даде тази сума.

# 484
Аз бих спазила за това помещение кухня, маса, диван.
Защо:
- можеш да ползваш масата за работен плот, няма нужда от бар-плот, няма да обикалят по 20 метра  до масата и обратно в най-добрия случай
- диван 3-ка и приятно кресло ще служат чудесно за целта, за която искаш, ще са до прозореца, за да виждате гледката навън, докато пиеш кафе или просто почиваш.
- фотьойл там ще е чудесен за четене на книги и любуване на природата.

Идеята с кръгла маса е чудесна, харесвам ги, има и разтегателни до елипса за повече хора.Пак може да е масивна.

# 485
  • Street of Dreams
Дълги и тесни помещения са най-удачни за зониране - и банята ми е така (мивка с огледало - тоалетна - душ пространство), и дневната (кухня, трапезна маса, диван обърнат към стената).

Преди да смените темата 5 пъти и да стигнете чак до Русия, се обсъждаше един прозорец в кухненски бокс, който може да бъде с всякаква форма. Едно предложение от мен, което хем е симетрично, хем позволява шкафове над себе си.

# 486
  • Майничка
Аз също нямам грам претенции за дизайн, обаче точно вчера видях сходно помещение, след трансформация.
Предният вариант (с малки деца) беше с дълга кухня по дългата стена (от вратата), сред нея тясна, ок.90/80/20см, преградна секцийка, нещо като Калакс на Икеа, но правена от тях и с по-малки дупки. След това стенна пейка, чийто гръб е от същия материал и цвят като вратичките на кухнята, разтегателна маса и столове с гръб към прозореца. Над пейката телевизор на въртяща стойка. Горен климатик на късата стена, откъм вратата на терасата.
Под климатика и с гръб към входната врата  имаше разтегателни фотьойли, а пред кухнята - два детски барбарона. Имаше достатъчно място и да играят децата, и да се минава зад барбароните. В същото време двете врати бяха завардени от фотьойли.
Сега са направили 2 къта, оставили са кухнята, махнали са пейката, направили са още една такава секция и са сложили двете пред кухнята. Пак там, пред прозореца, има кръгла разтегателна маса.
Телевизорът е фиксиран горе на късата стена, под него има подов климатик. Срещу тях има разтегателно канапе и един фотьойл и така холната част е организирана около вратата на терасата.

# 487
Видях мивката с капака ,която GeryGG  e показала.Харесва ми,но ако сложа вкъщи капаци на мивката ще ме изселят на секундата 🤣🤣🤣

# 488
Ето и схемата: 

Скрит текст:
Сетих се за дългия и тесен хол, на едни познати. Те имат интересен остров, който се комбинира с трапезарната маса.

Скрит текст:

Тук всички снимки и описанието: https://dontdiystudio.com/project/apartament-a01/

Ако ти допада идеята, мисля, че при вас би могла да се реализира по подобен начин (виж отдолу в скрития текст):
- Сивите квадрати са стандартни кухненски модули 60х60 см, по-тъмният е колона за хладилника. Може отляво на хладилника да е мивката или котлоните, ако не искаш да имаш повече от едно нещо на острова. A може и трите да са колони, ако си измислиш разпределение.
- В жълто маса 120х120. Може да е "вгредена" в плота, а може и да се само допряна, така че при повече хора да се отдръпва, за да се сяда и от тази страна.
- Розовите стрелки са еднакви разстояния от всички страни, получават се 92,5 см, ако помещението е 305.
- В синьо е маркиран диван 250х90 см.

Скрит текст:

# 489
Много обичам сутрин докато си пия кафето да гледам. Та поразглеждах из този линк.  Не е във връзка с обсъжданото по-горе разположение, а просто друго, ей така. Дреболия е и със сигурност не минава за модерно обаче така като малка стеничка с тези сякаш укрепващи, пазещи го железа ми харесва. Изглежда като специално осветен с внимание период от времето. Би ми харесвало супер много в стара сграда, стената в съседство да е тъмна и особено ако има наоколо за контраст ултра модерно скъпо кресло, диван. Обичам контраста между стени/под с история и скъпа модернистична мебел.
Скрит текст:

# 490
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето и схемата:  
Скрит текст:
Скрит текст:
Сетих се за дългия и тесен хол, на едни познати. Те имат интересен остров, който се комбинира с трапезарната маса.

Скрит текст:

Тук всички снимки и описанието: https://dontdiystudio.com/project/apartament-a01/

Ако ти допада идеята, мисля, че при вас би могла да се реализира по подобен начин (виж отдолу в скрития текст):
- Сивите квадрати са стандартни кухненски модули 60х60 см, по-тъмният е колона за хладилника. Може отляво на хладилника да е мивката или котлоните, ако не искаш да имаш повече от едно нещо на острова. A може и трите да са колони, ако си измислиш разпределение.
- В жълто маса 120х120. Може да е "вгредена" в плота, а може и да се само допряна, така че при повече хора да се отдръпва, за да се сяда и от тази страна.
- Розовите стрелки са еднакви разстояния от всички страни, получават се 92,5 см, ако помещението е 305.
- В синьо е маркиран диван 250х90 см.

Скрит текст:
[/spoiler]

Много обичам като се включиш! Много хубаво разпределение. Между другото този проект съм го гледала, но в главата ми е останало стълбището и работното пространство, но не и този бетонен остров-маса Rolling Eyes, радвам се, че ми го припомни.

# 491
Вратата(препоръчвам плъзгаща) може да се премести на лявата дълга стена и се постига пълноценна кухня с L305 и остров.

# 492
  • София
Включването от Barbabeau е точто в десятката! На показаният апартамент обаче ме притеснява плота за готвене. Едно, че е разположен на самият ъгъл и ако наистина се готви, ще пръска настрани, друго, че не виждам аспирация - нито таванна, нито вградена. Вграденият аспиратор също има тръби за отвеждане на въздуха, които трябва да минат отнякъде. А апартаментът определено е на семейство. Не знам как се справят без готвене.

# 493
Много арт жилище.Не е мой стил, но е приятно.Котлоните, обаче, не- предполагам се ползват спорадично.
Ето къщата на мои познати, която дама сподели колко много се цапа всичко около острова като готви:

# 494
Когато се готви, неизбежно се цапа. Независимо дали котлоните са на остров или на не-остров. Понеже моите са на остров , точно като показаните, бих казала че пръска точно толкова, колкото и преди, когато си бяха на стандартен плот със стена:-)

Общи условия

Активация на акаунт