ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 156
  • 940
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Здравейте,

Извинявам се ако въпросът е глупав и ако е вече отговорено на подобен. Предстои ми подаване на документи за издаване на ТЕЛК. Аз съм от София. Доколкото знам според новите правила, документите ми може да бъдат пратени на случаен принцип навсякъде в страната, примерно Добрич.След получаване на писмото за комисията, датата и часът, необходимо ли е да ходя до Добрич или не?

Питам, тъй като получих противоречиви отовори.

Не. Вече  всичко е само по документи.

# 196
Sofia85, подадох онлайн документи и бях разпределена в Бургас (иначе съм от София). След около 2,5 месеца направо решението излезе без да ходя някъде или да искат нещо допълнително.

# 197
  • Ланкър, планините Овнерог
И аз подадох онлайн, но ме искаха на живо с доп.документи няколко дена преди датата. Но пък бях разпределена в б-ца на 5мин от в къщи. За друг град едва ли биха си го помислили.

# 198
Извинете за въпроса, но кога се превеждат по сметките инвалидните пенсии? Също ли на 7-мо число, като останалите пенсии или има друга дата?

# 199
NatyDaymi, да, обикновено е на 7-мо число.

# 200
Sofia85, подадох онлайн документи и бях разпределена в Бургас (иначе съм от София). След около 2,5 месеца направо решението излезе без да ходя някъде или да искат нещо допълнително.
Как подадохте документите? Къде да чета?

# 201
Ulyuli, чрез Електронна система - Медицинска експертиза с КЕП. Трябва профил и в Системата за сигурно електронно връчване пак с КЕП.

# 202
Скрит текст:
Как подадохте документите? Къде да чета?
Ако имате КЕП, подава се в Електронната система “Медицинска експертиза” /ЕСМЕ/- https://ibd.mh.government.bg/
Някои потребители са писали, че са подали чрез Система за сигурно електронно връчване- https://edelivery.egov.bg/
Там се влиза с КЕП или с ПИК на НАП.

# 203
Здравейте група! Баща ми е с коронарна болест на сърцето и имаше телк 80%. Края на 2024г. получи исхемичен мозъчен инсулт и от болницата ни посъветваха да подадем документи за ТЕЛК  за преосвидетелстване и че като има ново заболяване би трябвало процентите да се вдигнат, но вместо това решението, което получихме от ТЕЛК е 60%. Как е възможно това с ново заболяване + старите заболявания си стоят и те намалиха решението с 20%...
Сега искаме да го обжалваме това решение пред НЕЛК, но как всъщност става това? Дали може някой, който е попълвал такава жалба да ми изпрати образец по който да се водя? Ще бъда много благодарна, защото няма към кого да се обърна да ми помогне.

# 204
Така става, като сложат за едно, намалят друго. И при майка ми така стана, сложиха за глухотата, намалиха сърдечното и процента същия.

# 205
Да но исхемичен мозъчен инсулт си е доста тежко. Баща ми е със трудно подвижни дясна ръка и десен крак. Има доста хора на които им дават над 90% със това заболяване + чужда помощ, а на нас не стига, че намалиха процентите, но и без чужда помощ при положение, че баща ми има нужда от такава помощ.

# 206
Обжалвайте, нищо няма да загубите, но чужда помощ дават много трудно.

# 207
Обжалвайте, нищо няма да загубите, но чужда помощ дават много трудно.
Поне процентите ако му вдигнат както преди пак ще сме доволни.
Вие имате ли образец на жалба до НЕЛК?
Искам да съм сигурна, че няма да объркам нещо при самото попълване.

# 208
Изтеглете я от интернет, нищо няма да объркате, тя е готов формуляр, само попълвате.

# 209
  • Пловдив
Здравейте група! Баща ми е с коронарна болест на сърцето и имаше телк 80%. Края на 2024г. получи исхемичен мозъчен инсулт и от болницата ни посъветваха да подадем документи за ТЕЛК  за преосвидетелстване и че като има ново заболяване би трябвало процентите да се вдигнат, но вместо това решението, което получихме от ТЕЛК е 60%. Как е възможно това с ново заболяване + старите заболявания си стоят и те намалиха решението с 20%...
Сега искаме да го обжалваме това решение пред НЕЛК, но как всъщност става това? Дали може някой, който е попълвал такава жалба да ми изпрати образец по който да се водя? Ще бъда много благодарна, защото няма към кого да се обърна да ми помогне.

Много е важно  още  с подаването за нов  ЕР да се прилагат  документи доказващи  влошаване на състоянието.
Важно е и кое заболяване е писано като основно и кое като придружаващо.

При обжалване , дори и да приложиш нови епикризи, може   и по-вероятно е да не ги признаят.

Ако НЕЛК потвърди новия ЕР може да изчакате 6 месеца и да подадете за влошено състояние.

Снимай задната страна на ЕР да видим какво пише.

Общи условия

Активация на акаунт