Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 108
  • 1 166
  •   2
Отговори
# 1 140
  • Sofia
За  Паклитаксел мога да кажа при мен как беше. Това с болките в краката ми беше само след първата. Наистина много силни, но не пих нищо тогава. После нямах тези болки, а само в ставите ( с движение утихваха). Така, че може да не ти е всеки път така. Тази химия удря нервната система и може да се появят изтръпвания, които също са временни. За топлите вълни мисля, че дават нещо. Гледат да не оставят пациента да се мъчи, а да го облекчат поне малко. Хубавото е че е през 3 седмици. Моите всички бяха през 2 и тъкмо ми ставаше по-добре и хайде отново. Дет се вика три месеца си бях като пребита. Но, като свърши химиотерапията две седмици след това си пушка. Бъди търпелива, лечението е тежко, но пък ще помогне да се излекуваш.

Alatea, сега погледнах епикризата си: Дексаметазон, Зофран, Квамател, Lipedfildrastim. Това към Паклитаксел.

# 1 141
  • София
Даниела от другата тема,знам,че е желателно при паклитаксел,да се взема антихистамин от рода на Кларитина.При поставяне на растежен фактор също,за да се избегнат тези болки в ставите.Сега прочетох и листовката и там също пише да се прави премедикация с антихистамин и кортекостероид.Знаете ли какво ви слагаха за премедикация.
Да- Dexamethazone ,Zofran,Quamatel,Xallergan са ми правили,така пише в епикризата от първата химия.Като ми додоха и рецепта за декзаметазона да си взема преди следващата химия.Нищо друго не са ми казали да пия.
Кати вдъхна ми надежда!Благодаря!

# 1 142
  • Sofia
Терапията не е лека, но това е временно. Болестта е такава, че трябват силни лекарства. Организма се нагажда.Важното е да върви по план. Дексаметазон и на мен ми бяха изписали да пия. През първите три дни след курса, но при другата химия. От Паклитаксела не ми се гадеше, само болките в ставите имаше. Минава и заминава.

Пожелавам ти от тук насетне да се чувстваш по-добре, да ти е леко и да върви по план.

# 1 143
Здравейте,
А за Хер 2 low някой да знае нещо? Гледах някъде, че е нещо сравнително ново. При мен засега са изписали само ХТ.
Също да имате препоръки за лъчетерапевт в София? Срещнах се с д-р Зхариев от Панагюрище (имаше безплатни консултации през Една от Sunglasses, но не ми вдъхна доверие.
@fyrcholet, а за това високо Ки нещо прави ли се, или то просто има някаква прогнозна стойност? Иначе за всеки слйчай пак питах д-р Митова и потвърди, че няма отношение към обема на операцията.

# 1 144
  • Sofia
HristinaI, за лъчетерапия имам отлично мнение за Софиямед. Д-р. Георгиев е прекрасен специалист, персонала му е много мил и внимателен.

# 1 145
Hristinal, според информацията от нета д-р Николай Недев от Сити Клиник е сред най-добрите лъчетерапевти. Всеки месец има приемни дни и във Варна. Относно Her 2: той се смята за положителен при резултат 3+,  по-ниските положителни стойности означават съмнителен резултат и се прави допълнително изследване dish, или kish, което да фиксира Her 2 като положителен или отрицателен. Аз бях с 2+, след биопсия и правих допълнително dish, който беше отрицателен. Изследването на материала от самия тумор след операцията беше с категорично отрицателен Her 2.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 16:37 от Aelita_62

# 1 146
  • Варна
Hristinal her2 low,означава негативен(тоест отрицателен),не е ново.Случайно разбрах,какво означава това low,като взехме картона на сестра ми,на ежемесечния преглед и на всички мутации пишеше low,на хера също,които са отрицателни.Кито не го гледай.Има с високо Ки и нямат никъде мети и позната с Ки 12,постоянно е с прогресия,вече на четвърта линия терапия.Така,че не гледайте числата,а се успокойте,че се лекувате и ще оздравеете.

# 1 147
Момичета, остават ми още 3 облъчвания,
макар и накрая не ми се размина изгарянето.

# 1 148
Още 1 глас за док.Николай Недев от Аджибадем сити Младост, бях при него и съм доволна.

# 1 149
Момичета, остават ми още 3 облъчвания,
макар и накрая не ми се размина изгарянето.
Не се вижда много изгаряне. Аз бях като изпържена, а отдолу гърдата ми стана тъмно лилаво към черно. Слава Богу за 2-3 седмици се успокои. Пигментацията остана обаче.
Мажи я с Дермазин и като приключиш с Витасин или мас с невен.

# 1 150
Incantrix, отдолу има зачервяване. А тук са едни пъпчици с коричка и днес забелязах потъмняването. Ще се наложи да се мажа, защото и наболява.

# 1 151
Здравейте и от мен-аз по време на лъчето накрая имах леко зачервяване и освен бебешката пудра, ползвах и този прах за раните-сулфатиазол или нещо подобно. След баня се пудрех с него и мисля, че ми помогна много да не станат рани и проблеми.
Иначе за лъчетерапия-проф.Михайлова от Онкологията в Дървеница беше единствената, която беше категорична, че трябва да облъча и гръдната стена, нищо че гърдата е махната. Тя ми каза, че на практика нямат проблем с имплантите, облъчват на нов модерен томограф и аз засега нямам проблеми с импланта.
Моят проблем с лимфните възли под мишницата и ключицата се реши-днес бях при Иванов и според него всичко си е наред, няма проблем, възлите са малки и изглеждат добре. Толкова се зарадвах, сърцето ми се беше свило и днес получих глътка въздух.
Момичета, втори месец приемам Верзениос, кажете с какво си вдигате левкоцитите. От време на време ме боли глава и нямам сила, а като си пуснах кръвните бяха малко под долната граница, преди това не са ми падали толкова, дори от химията

# 1 152
Здравейте момичета, да попитам и аз за няколко неща... Нормална ли е болката в ръката, като изтръпване, при махнати 2 лимфни възли? Седмица след операцията. Отшумява ли това или вече ще е така? Сестра ми се чуди все още къде ще се лекува. От Варна е. Почти никакви информация не намираме за лечение във Варна. В близост са Бургас и Шумен. София е много далече от Варна. От цялата информация, която набавяме, където мине комисия там трябва да остане да се лекува... Така не се ли обезсмислят консултациите с Консулова, Щерев и т.н.? Все си мислех, че след като онколог ти ,,изпише" лечение просто решаваш  в коя болница да го правиш, но явно съм в грешка. Още се чудим и защо са махнати 2 лимфни възли, а не един. В София д-р Виктор Йорданов и направи сентинелна биопсия, освен това и сложиха в образуванието някакъв телен водач. Беше залепен с лепенки и стърчеше точно като тел от гърдата. Това пък нямам никаква идея за какво се направи един ден преди операцията?!?

# 1 153
  • Добрич
Ерос, при сентинелната биопсия, колкото л.в. излязат/"светнат", като сентинелни, толкова се махат. 1-2-3-4. Различно е.

Комисия може да се мине на различни места. Преди операцивта по стечение на обстоятелствата за по-малко от месец "събрах" три протокола от три онкокомисии.

С протокол от една онкокомисия може да се диспансеризира после на друго място. Ако там виждат по друг начин нещата, ще и дадат протокол от тяхната онкокомисия (мултидисциплинарен екип).

Всъщност за диспансеризирането и трябва епикризата, може и без протокол от онкокомисия.

# 1 154
Ерос, където ще се лекува, там трябва да мине комисия, а не че където мине комисия, там трябва да се лекува.
Аз минах комисия след операцията в Каспела, но отидох да се лекувам в Надежда, където те също направиха комисия. Тези комисии са най-вече за да се отчете лечението пред ЗК, а не че решението им е задължително. По-скоро лекуващият онколот решава точно какво да се прави.
Консултациите с други лекари са за да съпоставите какви лечения ви предписват. На мен например Щерев и Консулова ми предписаха една и съща терапия, само тя каза, че би ми сложила по една вливка по-малко,. Ако бяха ми казали коренно различни неща, щях да ида при трети лекар, за да видя кого ще подкрепи.
Второто мнение защитава пациента от лекарска грешка.
За ЛВ - Вела ти го е написала. Сентинелните Лв са най-близките до тумора, през които ще мине лимфата първо. Те не са последователни, а на нива т.е. лимфата се разклонява така да се каже.  При мен бяха 4, плюс две лимфни пътечки без лв, но и там е рязано, за да се провери дали има. Така че общо имам все едно 6 лв, които са сентинелни и проверени. Въпрос на късмет е кой колко има. Два не ми се виждат толкова много на фона на моите 6.
Освен това те съветвам да питате и лекарите, не само тук във форума. Не че не искам да отговарям, напротив, тук винаги всеки се е старал да помогне, но трябва да свикнете, че лекарите нищо няма да кажат, ако човек не ги притиска с въпроси и не търчи подир тях.
Важно е да обясняват и те, защото тук не сме лекари и може да подведем някого. Все пак всеки случай е различен, аз например не съм маркирана предния ден, а повреме на операцията и това с "телта" не го знам.
Звучиш много разтревожена, нормално е, но се успокой, сестра ти ще се справи. Просто направете поне една консултация с онколот и много неща ще ви се изяснят. После ще решите и къде да се лекувате.
И да, боли след операцията. Под мишницата е много чувствителна зона, минават нервни снопове и е нормално да има изтръпване и болка. Че то аз преди време си рендосах пръста малко и после три седмици не можа да зарастне и ме болеше, какво остава за разрез и премахнати органи и то в чувствително място. Всичко е наред, нормално е, гледай да не предаваш тези тревоги на сестра ти. Само тя знае какво и е на душичката сега, не и трябва да се притеснява допълнително.

Общи условия

Активация на акаунт