Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 166
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 660
  • Добрич
Скрит текст:
Molly, Честито! Няма по-яко чувство! Аз съм тройнопозитивна, имам година от операцията вече и в тази годинаправих кадцайла, вместо херцептин, защото правих само 4 химии преди операцията. С изрязани 6 чисти възела съм. Няма мети. При мен беше 56 мм образувание в обема на цялата гърда предимно ин ситу с малка инвазивна компонента. Това е общо взето. Април по време на кадцайлата ме светнаха с пет скенер ей така да проверят. После като свърших кадцайлата пак правих пет, като между тях си направих и ямр на гърдите. От последния пет няма 4 месеца и отидох просто на диспансерен на кръвни. Питах онкологът за ехограф, той каза, че няма смисъл, щом ще пускам пет. Там ме убеждават, че пет не бил проблем “изпикавало се”. Аз сега говорих и с моята лекарка, която си ме следи в сити клиник още от начало и си правя ямр при тях на гърди и ми каза, че при тях правят до два пет скенера на година и че ми препоръчва да говоря с лекаря си за обикновен скенер за следене. Аз лъче не съм правила, нищо няма да ми стане, просто се чудя каква е тая анархия с пет скенерите и дали при вас е толкова често следенето. Ясно ми е, че всеки слушай е различен и че тук споделяме информация, взета от различните ни лекуващи лекари и интернет източници, не се противопоставям на решения на лекар, аз ще го направя, просто се чудя от тук нататък дали да не се следя другаде…. Не знам, май ще ходя в сити вече…

Облъчването от КТ скенер /така наречения обикновен скенер/ е равностойно на естествената радиация, която поемаме в продължение на 1 година, за изследването с контраст дават дори равностойност на 7 години естествена радиация, това от Пет скенер е равностойно на 8 години ест. радиация. Един КТ например е равностоен на около 100 рентгенови снимки. Няма лимит никъде описан в нет-а от всякакви сериозни източници за това колко скенера да се правят - гледат се ползите над вредите. И все пак, навсякъде пише, че риска от скенер-индуциран рак /най-често левкемия/ нараства с честота на скенерите и никой лекар не прави такива без необходимост.
Един от вариантите е да попиташ за ЯМР, при който няма никакво облъчване. Тук има повече инфо и въпроси, които би могла да зададеш на лекаря какво налага това /ако не говориш АЕ, пусни го в google translate или ми пиши да помогна с превода/:
https://www.webmd.com/cancer/radiation-doses-ct-scans

Olive, благодаря за линка!

Това, което съм намирала при търсене е, че при новите апарати облъчването намалява наполовина. Никаква конкретика относно количеството радиация или сравнение със слънчевото облъчване.

На всеки три месеца ме пращат на КТ с контраст. Казаха, че той обхваща цялото тяло, а ЯМР е само на зона.

Даже си мисля, че ако поискам разреждане вместо на 3 да бъде на 4 месеца, ще спестя едно облъчване годишно.
Попитах и доц. Консулова за облъчването от КТ на три месеца и мнението и беше, че ползите надвишават рисковете

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 12:53 от Вела

# 661
  • София
Да, със сигурност, но като за всяко нещо - индивидуално е, и освен това дозата прави отровата/или лечението.

Иначе, да, ако се почете доста, се откриват коментари, че съвременните апарати много по-малко облъчват отпреди, но все пак облъчват, в тази статия са сравнително актуални данните.

# 662
Olive, съгласна съм с две ръце! Просто се съветвам с всички вас, за да знам къде се намирам. От всичко, което разбрах и ми потвърдиха и от сити е, че пет скенер за проследяване в първите две години правят два пъти годишно.

Всъщност развитието при мен е, че се свързах с човек, който работи в отделението и попитах на какъв интервал пускат скенери за следене и ми казаха, че виждат, че пускат два пъти годишно на 6 месеца и че ми препоръчват да не си го спестявам. Но след като обясних, че ще ми е трети за няма година, казаха да говоря отново с онколога. Всичко това вече се изясни като казус.

Просто не става със срещи из коридора и подхвърляне на разни назначения без ред. Разбирам, че нямат време, но ако това бяха техни роднини и близки нямаше да се гледа така. Това, че сме с диагноза рак, не значи, че нямаме стремежа да живеем пълноценно дълги години! Ако не бях писала тук и не бях тормозила лекар от сити, щях да си направя пет скенера сега. Сега взех решението да изчакам да станат 6 месеца от последния. Това “лечение” е достатъчно тежко. Да ни пази Господ всички! Благодаря от сърце на всички за отговорите.

# 663
В моя случай,ако НЕ беше назначен ПЕТ скенер след приключването на ХТ (4м след първия ПЕТ скенер) туберкулозата нямаше да се хване.Скенер с контраст не хвана лимфните възли.Такаче си е строго индивидуално и май е по-малкото зло да се правят.Знам ли..Да сме здрави само!

# 664
Момичета, борбата трябва да започне. Имунохистохимията е готова и заключението е: В5b: Ниско диференциран инвазивен дуктален карцином, NST, сходен с луминален тип В, HER2 - негативен.
Имаме час за д-р Вълкан Иванов, някакви други насоки, моля?

# 665
  • Sofia
Момичета, борбата трябва да започне. Имунохистохимията е готова и заключението е: В5b: Ниско диференциран инвазивен дуктален карцином, NST, сходен с луминален тип В, HER2 - негативен.

Ерос, съжалявам че се случва!
По мое мнение трябва първо онколог. Д-р. Вълкан Иванов е хирург и на този етап не ви на първо място. Срещата с онколог е наложителна, за да се прецени дали, ще трябва да се направи химиотерапия преди операцията. Липсва дали е хормонален. Това е много важна информация, която ще е нужна за лечението. Дали има данни за ER PR ? Също така и ki67?

# 666

Ерос, съжалявам че се случва!
По мое мнение трябва първо онколог. Д-р. Вълкан Иванов е хирург и на този етап не ви на първо място. Срещата с онколог е наложителна, за да се прецени дали, ще трябва да се направи химиотерапия преди операцията. Липсва дали е хормонален. Това е много важна информация, която ще е нужна за лечението. Дали има данни за ER PR ? Също така и ki67?
ER - 3+ интензитет на ядрената експресия в около 90% от туморните клетки: позитивен
PR /16/ - 3+ интензитет на ядрената експресия в около 3% от туморните клетки: слабо позитивен
Ki67 - 30% пролиферативна активност

Момичета, какви биха били прогнозите? Тук в България случват ли се нещата? Не знам защо, но тук във Варна съм скиптично настроена за лечение. София? В чужбина ли да търсим нещо? Объркана съм Sob

# 667
Ерос, съжалявам и аз ,че се налага да тръгнеш по пътя, но накрая ще изгрее слънце, ще видиш!
Както те съветват е добре първо с резултатите от хистологията да посетиш онколог и спрямо мнението на онкокомитета ще видиш дали първо ще имаш предоперативно лечение или ще пристъпите към операция. При мен не стана така, първо ме оперираха и сега провеждам лечението си, но така е, когато човек  е ошашавен и не знаещ, а и групичката тук все още не бях открила. Значи твоят тумор е хормонозависим и със сигурност ще имаш антихормонална терапия. Ако Ki67 беше по-нисък процент и ако нямаш заразени лимфни възли в повечето случаи не се назначава химиотерапия. В случая това ще решат онколозите. Колко см беше туморът ти? Мисли позитивно, знай, че за всичко има лек и след известен период от време всичко ще бъде наред! Кураж и успех от все сърце пожелавам! В България слава Богу се прилагат протоколите, които се прилагат навсякъде. За Варна нямам никаква информация за онколози за съжаление.

# 668
Ерос, съжалявам и аз ,че се налага да тръгнеш по пътя, но накрая ще изгрее слънце, ще видиш!
Както те съветват е добре първо с резултатите от хистологията да посетиш онколог и спрямо мнението на онкокомитета ще видиш дали първо ще имаш предоперативно лечение или ще пристъпите към операция. При мен не стана така, първо ме оперираха и сега провеждам лечението си, но така е, когато човек  е ошашавен и не знаещ, а и групичката тук все още не бях открила. Значи твоят тумор е хормонозависим и със сигурност ще имаш антихормонална терапия. Ако Ki67 беше по-нисък процент и ако нямаш заразени лимфни възли в повечето случаи не се назначава химиотерапия. В случая това ще решат онколозите. Колко см беше туморът ти? Мисли позитивно, знай, че за всичко има лек и след известен период от време всичко ще бъде наред! Кураж и успех от все сърце пожелавам! В България слава Богу се прилагат протоколите, които се прилагат навсякъде. За Варна нямам никаква информация за онколози за съжаление.
аксиално 26/20 мм и сагитално 19/26 мм, това е размера от ЯМР, на който казаха, че няма разпространение в лимфни възли.

Трябва ли да се насочваме към онколог от Варна или? Как се случват нещата с лечението чисто логистично?
Към кой да се насочим?

# 669
  • София
Момичета, имам проблем с хемоглобина. След всяка химия ми пада все повече и вече след 4 химии, слезе под нормата. Ям уж всички храни, които влияят на покачването му, но не ми се получава. Коприва, спанак, червено цвекло, започнах да пия Герисан. Ефект няма.
Проблемът е че аз съм вегетарианка и имам проблем с яденето на месо. Но ако трябва да съм честна се насилих 2 пъти и хапнах червено месо, но това не повлия на хемоглобина.

Как го преодолявате това? Има ли някакво решение?

Ерос, както са ти казали момичетата, трябва онколог, аз за съжаление не мога да помогна с онколог от Варна, но заедно с мен на химиите има едно момиче от Варна, която е била при д-р Вълкан Иванов и той е сложил клипс на тумора и я е изпратил в София на онколог. Така че може и с него да се посъветваш, ако не намериш преди това. Разбира се пътуването от Варна до София за всяко вливане си е изпитание.

# 670
  • Sofia
Ерос, това, че за хормони е позитивен е добре. Ако можем да кажем, че има и добра страна рака. Този тип е най-познат в онкологията и има различни ендокринни терапии.

Сега на първо място трябва да намерите онколог. Назад в темата имаше питане за Варна и отговор ( може и за теб да е било) къде може да се насочите за добър онколог и терапия. В България лечението е еднакво общо взето. Моя съвет е когато минете онколог и той състави план на лечение, да потърсите второ мнение. Може и онлайн, като предоставите нужните изследвания. Щях да забравя! Дали дадохте в още една лаборатория за ИХХ? Да сте сигурни във вида рак? Рядко се случва, но има пациенти които споделят, че може да има разминаване. А е важно за точното лечение.

Иначе каквато и терапия назначат, всичко се минава и заминава.

Без въобще да имам претенции за знаеща мисля, че с този размер на тумора и ki67 , което е над 20% е твърде вероятно да  ѝ препоръчат химиотерапия преди операцията с цел да се смали размера и да има по-малко за махане. Това да не я плаши. Тъкмо, ще се проследи ефективността на лечението.

Тук в България се случват нещата! Лечението е най-новото, което се предлага по света. Но, все пак решението е на пациента. Ако смята и изпитва съмнение, нейно право е да потърси лечение в чужбина.

В България лечението е абсолютно безплатно. В чужбина - не.

И да споделя нещо. Тъкмо започвах с химиотерапията и се засякох с едно момиче с тройно негативен рак. Тя каза, че операцията си я е направила в Турция. Решила да е първо операцията чисто от психологична гледна точка. А защо не се лекува там? Защото, каза, лечението там и тук е едно и също; с тази разлика, че там плащаш по 3000 евро за всяко вливане, отделно билети за пътуване и т.н. А тук един лев не съм дала ( тъкмо приключваше с химиотерапията).

От сърце пожелавам успех и само положителни мисли, без да се пада духом!

Оrange_flower, това с хемоглобина си трябва силен протеин - червено месо и яйца и то поне три-четири пъти седмично. Със зеленчуци няма да можеш. Това, което е важно за усвояването на желязото е витамин С. Заради химиотерапията няма как да приемаш витамин С като хранителна добавка, затова поне избягвай в едно ядене храни богати на калций и такива на желязо. Ти не се притеснявай много. Ако ти падне до там, че да не може да се направи вливането, най-вероятно, ще ти прелеят кръв.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 16:39 от Katty D

# 671
  • София

Оrange_flower, това с хемоглобина си трябва силен протеин - червено месо и яйца и то поне три-четири пъти седмично. Със зеленчуци няма да можеш. Това, което е важно за усвояването на желязото е витамин С. Заради химиотерапията няма как да приемаш витамин С като хранителна добавка, затова поне избягвай в едно ядене храни богати на калций и такива на желязо. Ти не се притеснявай много. Ако ти падне до там, че да не може да се направи вливането, най-вероятно, ще ти прелеят кръв.

Кати, благодаря ти! Ще се боря поне с яйца...с месото никак не ми се получава, аз и преди не можех да го ям, а сега както ми е лошо от химията е почти невъзможно. Дано устискам още две химии без проблеми.

# 672
Мога само да потвърдя,терапията дори в бг и САЩ е еднаква,едно към едно.Предимството в бг е че следят развитие и ефект от терапията.И според мен,първо среща с онколог,предвид размера,вероятно ще започнат с химиотерапия и ендокринна.Но със сигурност за предпочитане е да има терапевтичен план,кое- кога,онколога ще реши.

# 673
Момичета, имам проблем с хемоглобина. След всяка химия ми пада все повече и вече след 4 химии, слезе под нормата. Ям уж всички храни, които влияят на покачването му, но не ми се получава. Коприва, спанак, червено цвекло, започнах да пия Герисан. Ефект няма.
Проблемът е че аз съм вегетарианка и имам проблем с яденето на месо. Но ако трябва да съм честна се насилих 2 пъти и хапнах червено месо, но това не повлия на хемоглобина.

Как го преодолявате това? Има ли някакво решение?

Ерос, както са ти казали момичетата, трябва онколог, аз за съжаление не мога да помогна с онколог от Варна, но заедно с мен на химиите има едно момиче от Варна, която е била при д-р Вълкан Иванов и той е сложил клипс на тумора и я е изпратил в София на онколог. Така че може и с него да се посъветваш, ако не намериш преди това. Разбира се пътуването от Варна до София за всяко вливане си е изпитание.

Аз също съм вегетарианка, че даже и веган. Всеки ден си правих сок цвекло с моркови. Пих и герисан. Хемоглобина не ми е падал, даже е висок, но аз съм в менопауза. Може би и това има значение.

# 674
  • Варна
Ерос,сестра ми се лекува в Терапията,има и други потребителки в темата.Лечението навсякъде е еднакво.Отначало и ние бяхме ошашавени(нейния случай е по сложен 4ст.),направихме и консулти с Проф.Щерев,проф.Тимчева и доц.Консулова,лечението е правилно.Запиши се за проф.Цонев или доц.Димитрова в Терапията.Виж какво ще кажат за лечението и направи консулт с друг онколог.Най вероятно ще те пратят първо  на Пет скенер за стадиране.Успех ти желая и ако има нещо питай.

Общи условия

Активация на акаунт