детето не иска да му чета и е неуправяем

• 1 586
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Не сравнявайте своето с другите деца. Децата не са по калъп.
А пък "с моето дете прави това, твоето прави ли го" хич не се и занимавайте... Ако искам за 5 минути мога да изкарам моят един кротък гений, нищо че понякога се чудя от къде се е пръкнал такъв чешит.
Всяко нещо с времето си.
А Вие обичате ли да четете? Ей така, за удоволствие, без причина? Защото децата се учат от примера.
Но и на 2 да не харесва да седи и да гледа книжки, а предпочита да хаби енергия дивеейки, не означава че на 4 няма да Ви преследва а някоя книжка в ръка да му четете.
Аз много обичам.Имаше един момент в който се криех от майка ми в тоалетната, за да чета детска литература.Иначе въпреки интернет си купувам и по някоя хартиена .

# 16
Вие много обичате да четете, но децата в тази възраст са много активни и искат движение. Предполагам искате от малко да го запалите по книжките,което е супер,но е много малко още. Това,че сега му се играе и скача,не означава,че няма да обича да чете в последствие. Просто сега е на вълна да дивее,ще дойде ред и на книжките.

# 17
Ние имахме интерактивни книжки - едните бяха с музика, другите текстилни. Пак, вниманието към тях беше минимално. няма как на тази възраст да очаквате да стои 30-40 мин и да му четете приказките на Братя Грим.

# 18
Мен в историята не ме притеснява четенето, а " имам чувството, че разбира". На почти 2г то трябва да разбира речта ви, да има няколко поне думи в речника си и да разбира инструкции. Сочи ли предмет в стаята като го питате, сочи ли навън кола, камион, или нещо по инструкция? Изпълнява ли прости команди като " донеси си шапката, дай ми чашата, дай топката" и тн?

# 19
  • Поморие
Здравейте,искам да попитам родителите с по големи деца или като моето дали това е патология че не се спира една минута да погледне някоя книга с мен,най -много на мечето бизи и те са за кратко.Чувала съм,че има родители които много четат на децата си ,моето е на 1,7 и е като на пружини.Катери се ,тича,пада ,но да седне и да се загледа в книжката какво му говоря е мисията невъзможна. Кърши се ,върти се и няма удържане.водих го при една психоложка в един център и жената каза ,че иска да го види пак ,понеже нямал и никакво чувство за самосъхранение,не ползвал играчките по предназначение и все още не може да прецени дали му има нещо.Той тогава не се и беше наспал добре .Няма с кой да общува и единствено аз се занимавам с него ,но няма активен речник,имам чувството че разбира .Но на моменти само бръмчи и общува с жестове -чао,сочи какво иска и за биберон.Благодаря че ме изчетохте .
Все едно за моя пишете, разгледайте темата ми "Бебешки пубертет или кога е време да потърсим специализирана помощ". Странно е как до преди време нямах и малка представа, че това е толкова масов проблем сред съвременните деца. Хубаво е, че все повече майки се осмеляват да се ориентират към специалист. Продължете с посещенията при психолог, помислете и за ясла, срещите с деца се отразяват добре. Моят се кротва само когато има други деца около него на детската площадка. Иначе вкъщи не се спира по 12 часа в денонощието, не си поглежда играчките, чуди се само какво да събори и счупи от неща, които не са за него изобщо, на коя мебел да се качи, на забележка реагира истерично. И ние сме за чакалнята на психолога вече.. 🥵Желая ви късмет и кураж. ✌🏼

# 20
Ще го водите на психолог, защото има енергия и не се изказва като професор на годинка и половина ли?

# 21
  • София
Няма да се наемам да казвам дали му има нещо на детето. Моето момче и като малък, и сега е диване. През деня да седнем да му чета книга - никога. Той все търчи, строи, иска игри, нещо активно да прави. Вечер преди сън единствено приема и до сега четене. Започна да се заслушва в приказките и да му става интересно чак като говореше нормално и вече беше започнал да схваща истории (при него малко след като навърши 2г). Отдавам го и на яслата, защото и там се четяха книжки всеки ден.
През деня дори едвам се заседяваше на пъзели тип азбука, цифри, превозни средства. Сега в по-осъзната възраст търси тези неща, понякога си отваря енциклопедии и почва да разпитва, но и вече е почти на 4г и половина.

Не познавам дете (до 4-5г възраст) покрай мен, което да предпочита книжки през деня вместо игри. Преди сън кратки приказки - да, но едното за сметка на другото не.

# 22
Мен в историята не ме притеснява четенето, а " имам чувството, че разбира". На почти 2г то трябва да разбира речта ви, да има няколко поне думи в речника си и да разбира инструкции. Сочи ли предмет в стаята като го питате, сочи ли навън кола, камион, или нещо по инструкция? Изпълнява ли прости команди като " донеси си шапката, дай ми чашата, дай топката" и тн?
И мен това ме притеснява.И отговора е не.

# 23
Защо няма с кого да общува? Решете първо този проблем. Паркове няма ли във вашия град? Сто процента умира от скука цял ден само с майка си.

# 24
Милена, щом отговора е " не", определено е  проблем за тази възраст. Щом и психоложката е видяла сигнали , които я тревожат, заведете го пак, само че и на логопед.

# 25
Според мен е твърде малко да очаквате да стои мирно при четене на книжки. Обичайно се впечатляват за кратко, после им омръзва. Има си изключения, разбира се, но в общия случай е така. Голямата ми дъщеря изобщо не искаше да ѝ чета, а аз така напирах като първо дете. Не седеше, а се оказа много любознателна и на 4 се научи да чете сама, т.е. не е до нечетенето на книги. Малкото обратно - стои и му харесва, но стои от около 2г. и половина, преди това държеше повече да разлиства. Все пак на нея ѝ харесва, докато на кака ѝ - грам и нямаше как да я задържа. Всяко нещо с времето си. Това единствено по повод четенето на книги, останалото не мога да коментирам.

# 26
Аз се опитвам да чета на моите (1,4 г.), но само като започна и те почват да мрънкат и врещят, спирам и те спират. Все едно изпитват ужас от това да си насоча вниманието към книгата.

# 27
На тази възраст евентуално мека книжка или тези най-бебешките с големи животни, биха задържали внимание за кратко. Под 3г дете да седи мирно да му четат приказка …то е още бебе. Аз разказвах и то понякога на третото изречение вече имаше недоволство. Сега е на  3г7м и с удоволствие вечер разглежда книжки и четем, но не всички са интересни.

Общи условия

Активация на акаунт