Намален мускулен тонус

• 472
  • 10
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, детето ми е на 1.2 г. и все още не ходи. Започна да лази на 9 месеца и половина. На 7 месеца започна да седи стабилно седнал. По имунизационен календар всички ваксини са му сложени до момента. Роден е секцио в 36+5 г.с. доносен. Като цяло не бих казала, че е буйно и активно дете.
От скоро започна да посещава ясла и от там персонала ни насочи, че е с намален мускулен тонус на краката тъй като не се изправя като го хванеш за ръка и не ходи за ръка. Вкъщи е по цял ден на земята и лази стабилно. Изправя се за малко на секция, маса, диван, но не се задържа дълго - не повече от 2 макс 3 мин. и сяда назад и лази.
Имам и още 2 деца - момичета и наистина те проходиха преди навършване на 1 г., а той все още не проявява интерес за ходене. Споделяла съм с педиатърката, но тя не го приема за проблем или да ни насочи за консултация с друг специалист.
За утре успях да запиша час при ортопед и също записах онлайн консултация с невролог.
До момента разбира се по-всякакъв начин се опитваме да го стимулираме да започне да се изправя и да проходи, но без успех.

Някой/я имала ли е такъв случай с детенцето си и какво е станало? Аз мога ли по-някакъв начин да се справя или ще трябва да ходим на физиотерапия и т.н.

# 1
Персоналът на яслите не е квалифициран да дава диагнози.
Нищо му няма. Куп деца прохождат на 1.2 а1-3 и е нормално. А и педиатърът ви не вижда проблем.

# 2
Здравейте,
нашето дете проходи на 1г6м- също се консултирахме с ортопед и нямаше проблеми. Започна да лази също късно, дори не се е изправял до мебелите.
От прикачената снимка "пропусна" средния етап.

# 3
Моят син проходи на 1 година, 1 месец и 12 дни, за да съм точна. Роден е в 36+0, гранично доносен се водеше. До въпросния момент само лазеше, буквално беше пристрастен, толкова добре се чувстваше и беше като торпедо. Изправяше се и си стоеше до мебелите, но също предпочиташе основно да лази. Като мина годинката, ме хвана параноята заради въпросите как не е проходил още и защо. Почнах да го слагам изправен без опора в средата на стаята- детето клякаше и почваше да си лази нанякъде. Навън се опитвах поне да го сложа изправен до количката, също веднага клякаше. Сега като се замисля, детето просто не е било готово... А това да го водя и тегля за ръцете въобще не съм го правила и няма смисъл да се прави, при положение че детето още не може да ходи.
В един слънчев ден, както се беше изправил до дивана, си тръгна към вратата, без въобще да очаквам.
Щом си е седнало навреме детето, пропълзяло е, лази си стабилно, няма от какво да се притеснявате. Важна е цялостната картинка, а не че видиш ли детето (което още не е проходило!) щом не върви за ръчичка в яслата, значи има намален мускулен тонус. И ако имаше намален мускулен тонус, нямаше да е само неходенето за ръчичка...отдавна щяхте да сте го забелязали.
Направете прегледите за ваше успокоение, хубаво е неврологът да си каже мнението, но така описано, мисля, че нямате подобен проблем.

# 4
Никое от децата ми не съм водила за ръце, преди да проходят, малкият пък си иска независимостта, ръка започна да ми дава на 2г6м. Не обича и да го носят. Големият проходи на 1г2(крачки) и стабилно ходене на 1г4м, малкият на 12м(крачки) и стабилно ходене на 1г2м. Малкият като цяло беше по-напред в двигателното развитие, но беше по-висок и по-лек от батко си на същата възраст. Никога не съм ги слагала да стоят прави някъде си. Ако искат да ходят, ако не-да си пълзят или да си играят седнали. Големият не обичаше да пълзи, като пълзеше беше като ранен войник, влачеше си единият крак, но ходеше по мебелите, той беше по-статичен. Явно се страхуваше да се пусне, проходи държейки два молива. Малкият е по-подвижен изправи се сам в кошарата на 7м, пропълзя на 9м и много обичаше да пълзи, пълзеше даже след като проходи, не съм го спирала. До колкото знам е нормално да проходи до 18м и ако ходи по мебелите макар и няколко крачки, аз не бих се притеснявала.

# 5
  • София
Благодаря ви. Днес си писах с една невроложка + пратих клипчета. И това за момента и е мнението. Като ще пуснем утре и изследванията и с тях ще отидем при нея.

Честно казано, още от 8-9 месец нещо вътрешно ме човъркаше защото виждам, че има някакво по-бавно развитие.....но надявам се да не сме закъсняли много.

# 6
Не се настройвайте още, все пак не го е видяла лекарката.
Пожелавам всичко да е наред и тревогите да се окажат неоснователни!

# 7
Моето детенце беше така и се наложи да ходи известно време на физиотерапия по съвет на невролог, но в момента е на 2 години и 10 месеца и е абсолютна фурия - бяга, скача, катери се…

# 8
Най-доброто което може да правите е да го стимулирате да се изправя и да ходи по мебели. Държането за ръчичка не е нужно. Трябва сам да го прави и да държи баланса. Слагайте му играчки по дивани, маси, измисляйте му предизвикателства. Трябва по цял ден да пълзи и да се изправя.
За момента яслата не е най-подходяща за него. Най-добре го задръжте вкъщи за да го стимулирате максимално много и ще проходи навреме. Всичко ще е наред.

# 9
  • София
Най-доброто което може да правите е да го стимулирате да се изправя и да ходи по мебели. Държането за ръчичка не е нужно. Трябва сам да го прави и да държи баланса. Слагайте му играчки по дивани, маси, измисляйте му предизвикателства. Трябва по цял ден да пълзи и да се изправя.
За момента яслата не е най-подходяща за него. Най-добре го задръжте вкъщи за да го стимулирате максимално много и ще проходи навреме. Всичко ще е наред.

Да правим го - да се изправя, но той го прави за кратко и сяда и започва да лази. За съжаление няма как да го задържим още вкъщи, тъй като няма на кой да разчитаме да го гледа, а аз няма как повече да си остана вкъщи.

Soulshock, благодаря за информацията.

dimi_, да така е. Чакам с нетърпение прегледа за да видим какво ще стане. Тази неизвестност ни притеснява и всякакви развръзки си представяме.

# 10
Гринч, дишай дълбоко. Има време детето да се вмести в нормата за прохождане, която е широка - от 9-10 месеца до 18 месеца. Хубаво е, че сте се ориентирали към ортопед и невролог, не е лошо да се огледаш и за читав кинезитерапевт. Лекарите могат да дадат диагноза, но за упражнения и стимулация не е лошо професионалист да ви обясни как да действате, да ви покаже на място, да поработи с детето. Понякога нещата просто не стават лесно по естествен път и трябва малко помощ. Стискам палци всичко да е наред!

Общи условия

Активация на акаунт