Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 12 029
  • 363
  •   1
Отговори
# 105
Здравей, v.iankova! Главно от собствен опит, но и от прочетени по форуми поне 450 страници за домашни покривни машини, ще кажа да не си купуваш нито Елна, нито Janome, които са напълно еднакви машини. Страдат от най-лошата болест за една покривна машина, което е пропуски на бодове. Пропуснат бод на правата машина не е чак толкова страшно, но при покривен шев, това означава, че като хванеш конеца на грайфера и го дръпнеш, всичко се разплита. При първото пране, разплитането на шева става и то независимо с колко игли си шила. Дори на най-новите покривни Елна и Janome с горен грайфер, доста собственички се оплакват пак от старата болест. И това при все, че производителите гръмко казват, че този проблем не съществува вече. Защо тези машини правят пропуски? В годините излязоха много модели, но машините си останаха почти едни и същи вътрешно. Имат конецоопъвач на грайфера, който веднъж се вдига повече, а веднъж по-малко. Височината му спрямо плочката трябва да е центрована с точност до стотни. Ако не е настроен точно, на един плат прави пропуски, а на друг не прави. И започва купуване на игли, конци, въртене на диференциал и какво ли още не, за да ги няма. Центрован идеално грайфер и пак пропуск. Много думи, но да шиеш на такава машина е кошмар, който съм преживял, въпреки всякакви настройки. Тази центровка тогава не я знаех и си купих машина която не прави пропуски на бодове. Тя е Minerva M2000C.
https://www.youtube.com/watch?v=nlvGQHcVI2I&t=309s&ab_channel=%D … D1%82%D1%91%D1%80
Жалко, че вече не се предлага у нас. За Брадър съм чел също много оплаквания от пропуск на бодове. Истината е, че има дами, които се хвалят с новите двойнопокривни на Елна и Janome, но има и доста оплаквания. На същата платформа като моята Минерва е Бернетката, за която пише, че е с метален корпус. Всички са с метален скелет, на който са поставени всички части, а само капаците са пластмасови декоративни. Следващият модел вътрешно е почти един и същ, но капаците са по-заоблени, или по-ръбати и ето ти нов модел машина. Нищо подобно, старата си е. За Бернет съм чел добри отзиви. И тя и Минерва са едни и същи машини, но с различно място на регулаторите. За домашните покривни трябва да знаеш, че и те не обичат да минават през странични шевове дори на тениски. Иска малко помощ. Всяка покривна има на лапичката една пружина като огъната тел. Като се махне, малко по-лесно става преминаването през страничен шев. Покривните машини обичат на грайфера да се поставя  текстуриран конец. Иглите задължително EL и то Орган в прозрачна пластмасова опаковка. В инструкциите пишат напълно грешен начин на завършване на покривен шев. Казват да завъртиш веднъж машината на обратно и конците излизат много лесно. Да, така е, излизат лесно, но като дръпнеш конеца на грайфера и всичко се разплита. Ето правилният начин: https://www.youtube.com/watch?v=BIUYwqO394Y&ab_channel=ZedesSewingStudio
https://www.youtube.com/watch?v=eUG7tH-2S2Y&ab_channel=SewingBytes
Общо взето, боравенето с покривна машина си иска опознаване и свикване. Шиеш налице, но не виждаш опаковата страна, която е важно да не остане непокрита с шев и да няма стърчащ плат, който да изрязваш след това. Разбира се, можеш да зачистиш края с оверлога и след това да зашиеш с покривната, но майсторлъка се състои в това, да направиш подгъва само с покривната, както е на индустриално шити тениски.

# 106
Здравей elektrichar! Много благодаря за бързия отговор и за насоките, които ми даваш.
Всъщност bernette b 42 Funlock беше първата, която разглеждах. Притеснението ми за нея е малката работна повърхност - 8,7 см, което за оверлок е ок, но за покривна машина... От твоя опит това достатъчно ли е? Например ако реша да зашия два елемента, които не са с тегел от края, а с припокриване, като единият е продължение на другия елемент, ще имам ли затруднение заради малкото разстояние?

# 107
Елна и Janome са с разстояние 13 см., Минервата е с 10 см. Разбирам какво искаш, но за тази цел е добре машината да е двойнопокривна като новите модели и като Брадър с горен грайфер. Защо? Защото наопаки ще е покрит шева напълно, но налице ще са само 2 или 3 игли и платът не е осигурен. В такъв случай трябва да обърнеш плата на другата страна и по същите шевове да зашиеш така, че и налице и наопаки да е с оплетка, ако съм разбрал правилно. Ако искаш такива шевове, тогава или Елна, или Janome, или Брадър с горен и долен грайфер. Казах какви са проблемите и боята за коса трябва да е в килограми, за да заличава белите коси. Другият вариант е индустриална двойнопокривна машина, което е идеалния вариант, но иска място. Да, по-добре работното разстояние да е повече, но пропуските на бодове са нещото което ще те подлуди. В един момент, просто ще започнеш да отбягваш да шиеш с тази машина. Работното разстояние на Juki и един модел на Бейби Лок е около 4 см. така че 8,7 мм. е приемливо според мен. Машината която шие безпроблемно по-дебели, много тънки платове, има огромно работно разстояние, лесно минава през страничен шев и е двойнопокривна, това е сравнително нова индустриална машина.

# 108
Ако си взема индустриална покривна сигурно ще ме изгонят от вкъщи  Simple Smile, затова ще е bernette b 42 Funlock, като за домашна употреба.
Много благодаря за разясненията и бързите отговори.

# 109
Предполагам, че знаеш как се шие плосък шев с оверлог? С него можеш да зашиеш някакво подобие на двойнопокривен шев. Ето как го прави Сара: https://www.youtube.com/watch?v=8OIwoMqWOIE&t=132s&ab_channel=SewingPartsOnline

# 110
Гледала съм клипчета и наистина е подобие. Затова предпочитам покривната машина. Не съм върла шивачка, но ми се ще като шия трикотаж да се получи както го правят големите. Simple Smile

# 111
Точно поради същата причина, имам хартисали няколко двойни игли, защото искам да изглежда като шито от индийска фабрика. Ще има неща които не са ти много ясни, затова като купиш и се затрудняваш с нещо - питай! Вдяването на грайферът е елеметарно, но е много важно да се вдене в пружинката. Ако не е вдянато, може да пропуска бодове. Трудното идва, когато трябва да смениш конците на иглите. Ако само ги завържеш и започнеш да дърпаш един по един конец, единия увлича другия и в един момент става манджа с грозде. Има един възел с който конците минават през игли №90. Завързваш новите конци, поставяш дълго парче плат и шиеш. Конците преминават и може да се скъсат само в ушите на иглите. Ще вденеш иглите, но няма да се налага да ги вдяваш от нула. Ще имаш въпроси за други крачета, подгъвачи и ще ти изясня кои стават и кои не вършат работа. Много би ми се искало да имаше някой който е преминал през различни препятствия с тази машина. Щях да си спестя много пари и нерви. Затова като не ти е ясно нещо относно машината и начинът на шиене, ще ги спестя поне на теб. Пълното смазване на машината е много важно, защото малки луфтове ще причинят големи проблеми.

# 112
Много благодаря. Невероятен си.
Като я взема ще се похваля. И със сигурност ще има много въпроси.

# 113
Здравейте
Може ли съвет за избор на шевна машина която да може да се справи с шиенето на по-дебели работни дрехи (за заварчици).
Набелязани са bernette 05 CRAFTER и Janome 1522. А ако има някоя друга шевна машина която ще свърши работа съм отворена за предложения.

# 114
Мики, по-скоро Крафтъра, заради мотора 90 вата. Да се намери резервна совалка за такава машина с хоризонтален грайфер, вече не е проблем. Ако се налага ремонт на велурена престилка за заваряване, добре е да се купи краче за двоен транспорт: https://www.alo.bg/krache-za-goren-transport-za-shevna-mashina-6 … D0%BE%D1%80%D1%82
https://antexbg.com/product.php?ProductID=3372
Тази машина може да шие зиг заг до 6 мм., а тези крачета са за зиг заг до 5 мм. Всяка мужчина заварчик има малки пилички и може да разшири отвора да стане 6 мм. Има краче което става за машини които шият 9 мм. зиг заг, но струва 78 пари. Дебело на домашна машина се шие с игла №90 и бавничко. Добре е конците да са по-дебели, примерно №80. Ако нямаш такива, навиваш на совалката два конеца и с две макари вдяваш в иглата два конеца. Няма да показваш изведнъж дебелата престилка с огромни дупки на машината! Започваш с успокоителни думи, че дупчицата е само 3 см. След като зашиеш малко, учудено ще кажеш, че имало още малко за шиене. И така, чак до края на закърпването. В такива случаи, по-добре е да намериш голямо парче здрав плат и просто да го зашиеш върху многобройните дупки, отколкото да кърпиш всяка от тях. Правил съм ремонт на такива дрехи на един ерген и беше много доволен, но насреща нямаше и едно „мерси“. Машината иска смазване. Малко по-назад, съм писал как и с какво става това. Сега поставяш ръцете  като за дайчовото на кръста и с повдигната едната вежда нагоре, а другата надолу, изреваваш устрашаващ ултиматум! Ако няма намерение да отваря и смазва машината, въоще да не я купува! Всяка година да те води на море поне 20 дни, защото шивашкият занаят е труден и уморителен. След една година да даде пари и за оверлог, да си ушиеш за теб един фустан!

# 115
Мики, по-скоро Крафтъра, заради мотора 90 вата. Да се намери резервна совалка за такава машина с хоризонтален грайфер, вече не е проблем. Ако се налага ремонт на велурена престилка за заваряване, добре е да се купи краче за двоен транспорт: https://www.alo.bg/krache-za-goren-transport-za-shevna-mashina-6 … D0%BE%D1%80%D1%82
https://antexbg.com/product.php?ProductID=3372
Тази машина може да шие зиг заг до 6 мм., а тези крачета са за зиг заг до 5 мм. Всяка мужчина заварчик има малки пилички и може да разшири отвора да стане 6 мм. Има краче което става за машини които шият 9 мм. зиг заг, но струва 78 пари. Дебело на домашна машина се шие с игла №90 и бавничко. Добре е конците да са по-дебели, примерно №80. Ако нямаш такива, навиваш на совалката два конеца и с две макари вдяваш в иглата два конеца. Няма да показваш изведнъж дебелата престилка с огромни дупки на машината! Започваш с успокоителни думи, че дупчицата е само 3 см. След като зашиеш малко, учудено ще кажеш, че имало още малко за шиене. И така, чак до края на закърпването. В такива случаи, по-добре е да намериш голямо парче здрав плат и просто да го зашиеш върху многобройните дупки, отколкото да кърпиш всяка от тях. Правил съм ремонт на такива дрехи на един ерген и беше много доволен, но насреща нямаше и едно „мерси“. Машината иска смазване. Малко по-назад, съм писал как и с какво става това. Сега поставяш ръцете  като за дайчовото на кръста и с повдигната едната вежда нагоре, а другата надолу, изреваваш устрашаващ ултиматум! Ако няма намерение да отваря и смазва машината, въоще да не я купува! Всяка година да те води на море поне 20 дни, защото шивашкият занаят е труден и уморителен. След една година да даде пари и за оверлог, да си ушиеш за теб един фустан!
Благодаря

# 116
  • Варна
Здравейте! Реших, че вече е дошъл момента за купуване на шевна машина. Не съм шила на машина може би около 30 години. Мога да правя единствено прави тигели. Моля, бъдете снизходителни към моите скромни възможности, защото и желанията ми в шивашкия занаят са също толкова малки. Искам да купя хоби машина за дребни поправки у дома. Не се притеснявам толкова от цената, колкото от това, че ще взема нещо неподходящо. Предварително ви благодаря за съветите!

# 117
Елка, в една от песните си, Богдана Карадочева има един рефрен:
    -- По-добре късно, отколкото никога.
А как си живяла толкова години без шевна машина, само ти си знаеш. Ние сме длъжни да поправим това вопиющо светотатство и да те обзаведем с една сравнително здрава и можеща машина. И тъй като ти каза, че парите не са от голямо значение, ще ти предложа тази машина: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=1082
Има всички необходими регулатори и шевове. Има смъкване на зъбите и регулиране натискът на крачето. За разлика от Крафтъра, има много ценни крачета и плот за удължаване на шевната повърхност. Има и ключ за намаляване на оборотите. Дали ще го ползваш, е друг въпрос. Това е електромеханична машина. Ако искаш с повече екстри като игла горе/долу, автоматична затяжка, азбуки и други, тогава машината трябва да е компютъризирана. Купуваш, черпиш, хвалиш и ако нещо не става, питаш! Машината трябва да се смазва поне веднъж годишно.

# 118
  • София
Нашият невероятен, прекрасен, единствен elektrichar!!!  Gift Heart Поклон пред неговите познания и човещината му - винаги да е насреща за нас, търсещите помощ и напътствия! Стана малко като проповед, но той  знае колко много го ценя, и не само аз, а всички в този форум!!!

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 22:41 от Mari_qana

# 119
  • Варна
Сърдечни благодарности за бързия отговор! Чета, гледам видеа и все повече се убеждавам, че това е моята машина. Еlektrichar, благодаря за помощта! Надявам се, че ще мога да получа помощ и съвети когато започна да я ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт