Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 12 027
  • 363
  •   1
Отговори
# 90
Шевът е идеален и няма да пипаш нищо засега! Явно не си имал време да гледаш клиповете на тази германка, която показва всичко за този оверлог. Добре е, че клипът е дублиран на английски, но го има и на немски: https://www.youtube.com/watch?v=-g8jYZyZgmE&t=4036s&ab_channel=GRITZNER
След средата на клипа момата показва как и какво се шие с другите крачета. Колко от крачетата ще ползваш е под въпрос, но поне ги има. Този палец на който пише N и R се дърпа назад, само когато шиеш пико. На английски е Rolled Hem, което на нашенски звучи нещо като подгъв руло. Когато имаш да шиеш подгъв на много фин, разтеглив, прозрачен плат, вместо да правиш нормален подгъв, можеш да направиш зачистване с пико. Този широк 7 мм. шев, става благодарение на тази игла, която се мести напред-назад. Като въртиш машината на ръка, загледай как конците на грайферите формират по тази игла еднакво широк шев. Когато дръпнеш назад тази игла и увеличиш стягането на големия грайфер (4-ти конец), тогава плата се свива силно на руло вътре в шева. Колко да е гъсто пикото решаваш сам, но е добре да е доста гъсто. Във всички останали случаи, тази игла трябва да бъде напред. Естествено забравих, че за да шиеш пико, трябва да махнеш лявата игла (твое ляво) и въртейки регулатора да преместиш ножовете надясно, за да стане много тесен този шев. N е нормал, а R - Rolled Hem. Ето Сара как го прави на Сингер:
https://www.youtube.com/watch?v=xY9tUcIoLy4&t=119s&ab_channel=SewingPartsOnline
Писал съм го безкрайно много пъти, но трябва и ти да го знаеш. Първо да уточним грайферите. Този който е от лявата страна, е голям, долен и ляв. Този който е от дясната страна, е горен, малък и десен. Англоговорещите казват горен и долен. Други ляв и десен. Други казват голям и малък. Та, когато ти скъса конец на големият долен грайфер, трябва задължително да извадиш конците на иглите отгоре и да не са оплетени в него. Ако не можеш, налага се да разденеш двете игли от ушите, да вденеш този грайфер и чак тогава да ги вденеш тях. Това се отнася за всички домашни оверлози. Ако просто вденеш този грайфер, или ще къса конци, или шевът е отвратителен. Когато говорим за лява игла, значи, че е твое ляво, дясна игла, твое дясно. Срещал съм германска инструкция. Те са такива перфекционисти, че на лявата игла казват дясна от позицията на машината. Пак заради тази влудяваща мания за перфекционизъм, дойчовците казват висок сняг, а не дълбок. Има едни възелчета, които като вържеш новите конци и шиеш на парче плат, ако иглите са №90 възелчето минава през ухото. Връзваш и на парче плат шиеш. Дори да се скъсат конците на иглите, ще вденеш само тях. Ако имаш текстурирани конци, идеални са за грайферите. Една бобина стига за половин живот. Ако нещо не е ясно - питаш! От много гайлета забрави да почерпиш, ама нейсе!

# 91
Поръчал съм от Тему големи конусни макари по близо 3000м конци, бяло, черно и няколко цветни за разкош Simple Smile Клипа с английския вариант е по добре, благодаря. За немския нямам нерви. Гледах някаква мадама уши на оверлог почти напълно панталон, само за дребни неща използва шевна. Но опита идва с много практика. Имам късмет че имам две внучки , малката е на 2г. Ще им взема всички мерки и започвам да експериментирам, пък каквото излезе. Те поне няма да са толкова претенциозни  Simple Smile  Само да дооборудвам шивашкия кът и започвам. Може би първоначално с малко пачуърк да свикна с машините.
Пак да благодаря за цялата информация от извора дето ми даваш, ще ми е много полезна. Между другото машината не е шумна и е смазана, поне там където се вижда на пръв поглед. Има едно шишенце около 30-40мл с масло в комплекта, но ще си взема силиконово. Не знам как е конструирана самата машина, дали ако развия задните винтове ще се отвори капак или има опастност да се разлетят разни чаркалаци дето после да се чудя кой от къде е.Едно време с Текстимата беше лесно, обръщам я и цялата карантия е пред мен, мога да си човъркам свободно.

# 92
  • FRANCE
На малките кукли какви сладурски клинчета и тениски може да правиш само с оверлог Heart Eyes. Ще се разровя за кройки

# 93
На малките кукли какви сладурски клинчета и тениски може да правиш само с оверлог Heart Eyes. Ще се разровя за кройки

Благодаря предварително madame,  винаги е добре да има някои знаещ, който да помогне на начинаещия шивач. Че аз дори не съм започнал да се уча, щото само оверлога е наличен. Но докато дойде шевната ще си поиграя с него .

# 94
Шишенцето е с вазелиново масло. То е което става за машината. Написал съм вазелиново масло, а за зъбни колела силиконова или вазелинова смазка (грес). Оверлогът няма зъбни колела. Това масло е добро, но с него не можеш да достигнеш до труднодостъпните места. Затова препоръчвам същото масло, но на спрей и с дългата тръбичка. Първите години си купувах такова в тубичка: https://www.axioma-hobby-shop.com/maslo За да смажеш с тубичката вътрешните части, капеш някъде отгоре прицелвайки се уж на точното място. Нали знаеш оня закон на Мърфи, по който това става, но чак когато си олял не с две капки, а с 15. Всичкото това масло капе надолу. Махаш нещастният оверлог и тутакси получаваш пощёчина или затильник по головата от благоверната, защото бюрото е олято с масло. Затова, преди всяка такава процедура с шевна техника, с медно гласче питаш булката за стара хавлия, която да поставиш под техниката! Майсторите смазват със спринцовка и дълга игла, която са я закривили. Със спреят няма никакво оливане. Колкото и да внимаваш, от вътрешната страна на капаците ще има капки масло, които ако не си ги избърсал, след година стават жълто-кафяви. Махат се с намокрен парцал със спирт. В ясен слънчев ден, поставяш на бюрото въпросният миндил, отгоре машината и със средна кръстата отвертка започваш развиване на бурмите! Махаш първо капачето над иглите и ще видиш поне два държача които стягат и предния и задния капак! Махаш горния капак! Махаш и десният страничен и пак ще видиш държачите за двата капака! Развиваш и с мръснословия матерни, махаш предния капак, който се държи и с болт под капака на грайферите! Добре е да разглобиш машината напълно гола, махайки дори дъното. Така няма да има капки масло по него. Задължително цайсите и челник! Ако си смазал двадесетина места, нищо не си направил. Ако броиш, трябва да са много над 50. Смазваш педантично всяко място, дори движението да е няколко милиметра. Завърташ на ръка и виждаш. Много се плаша, като ми казват, че са смазали оверлога за 10 минути. Поне половин час ще се звериш! Няма страшно, нищо няма да се разхвърчи и машината остава напълно гола махайки капаците. Задължително си махнал напълно конците и с четка, вакуум, или сгъстен въздух, отстраняваш всички мъхове преди мазането. Пази вакуумните гумички на които се поставя машината! Сглобяваш я, тя въобще не иска да работи, на контейнера и пак в дюкяна за оверлог. Що се касае за внучките, да са живи и здрави, искаш на майка им клинче и горнище. На голяма хартия очертаваш предницата и гърбът! Очертаваш със 7 - 10 мм. линиите за рязане резервите за шев. Само с оверлога ще ушиеш и клинчето и блузката. Ако мадам ти прати кройки, още по-добре. Има доста руски и неруски клипове, как става всичко това. Показваш готовото изделие, булката те отрупва с целувки и вече не мърмори за следващите машини, за които ще те подкокоросам. Ако някога се случи така, че да питаш нещо като редактираш съобщението, по-добре пиши на лични, защото не се получава известие, че текстът е редактиран. Не го разбирам това изискване, да не можеш да пишеш два поредни поста, защото случайно отворих и  видях, че има редакция на текста.

# 95
Благодаря Електричар за указанията , макар да си габровец не се скъпиш на полезните съвети. Аз съм самоковец, на времето като започвах първата си работа във военния завод в града началник ми беше габровец. Помня го като най печения от всички, които съм имал през 40г работа. Имам силиконов спрей с който смазвам разни неща, но твоя сигурно не е точно такъв. Недей говори за още машини, че ще трябва да разширявам къщата. Възможностите на стаята в която се настанявам не са големи, добре че си оформих място пред прозореца. Жената естествено ме гледа на криво, смята че правя поредната глупост като с масажния стол, дето дадох една шапка пари и сега никой не сяда на него 😀. Ще трябва да направя някое постижение,за да се убеди че съм сериозен.

# 96
Силиконовият спрей смазва само за много кратко време и е напълно неподходящ. Ето вазелинови масла:
https://chavdarski.com/sil-vass/
https://radimexbg.com/%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81 … -vaseline701.html
https://hit-electronics.com/sprei-silikonov-vazelin-ag-16170
Оверлогът е само много добро допълнение на права, или многооперационна машина. Първо е многооперационната машина, а след това оверлог и покривна машина. Как ще шиеш прав шев, зиг заг, илици ако се наложи, копчета и т. н. и т. н. То без бой няма да се размине, но без друга машина просто не става. В началото искаше машина за 1300 пари, а сега даваш отбой? Поне един руский Union 14 оки само главата за до стотина пари. Като си се хванал на хорото, ще го играеш, няма как! Ами уший на благоверната един фустан и ще спре да се цупи! Не скъсявате ли дрехи, не свивате ли широки крачоли? Да не сте високи по 1,78 м. и по 70 оки, че като купите нещо за обличане, да ви пасне като на манекени? Не ви ли се късат краварските потури на срамното място, за да ги зашиете с парче плат? На толкова години сте, а сте без машини? Кощунство и светотатство! Продай масажният стол щом не го ползвате! Хем ще изкараш някой лев, хем булката ще се кротне малко, хем ще има място и пари за машина. Видя ли как натъкмих семейният бюджет набързо? Габровците ги разумяваме тези работи с финансиите.

# 97
  • FRANCE
Aма човекът е поръчал машината и я чака. Оверлогът беше по-бърз Sunglasses

# 98
Вярно, жаномето го чакам, уж казаха до месец 1390лв, електричар каза че е по добрата. Стола между другото съм го обявил за продажба, но още не се е явил мераклия да се масажира 😀. Електричар, ако ти кажа как го купих ще се смееш. Разхождам се с дъщерята по Ръковска в София минаваме покрай магазина. Щерката вика - я да си направим по един масаж. Е направихме си и в еуфорията си купих масажен стол за 4690лв 😂. В къщи седнах десетина пъти на него и разбрах че не е моето занимание. Жената не го иска, че заема само място и те така. Та с право сега не ми вярва за шевната еуфория 😀

# 99
Горката твоя съпруга! Малко те е тупала. Ама ти наистина си за убиване. Бай Ганьо казва:
  --- Имал си бол пари, платил си.
Нали не мислиш, че ще вземеш толкова пари? Ако някой даде половината, удари калпака си в земята и викай ура! С тези пари какви машини щеше да си купиш само?

# 100
Намалил съм значително цената и пренасянето ще е за моя сметка, само да се яви желаещ. А жената е добра, че ме търпи с моите глупости 😀

# 101
От седмица си имам машината Минерва. И толкоз. Първо, ръководството е на руски, украински и румънски, а аз съм от поколението на демокрацията - EN  ми трябва - и второ, лепна ме вирус и не съм гледала нищо. Изключително гаден стомашен вирус има. Както и да е. Ноо, сега съм със сериозни съмнения, че без курс някакъв ще се оправя. Макар че се научих да плета от ютюб, що да не може да се науча и да шия? Как мислите, възможна ли е мисията?

# 102
Mushica, съжалявам за това, че не си добре! Изпращам ти инструкция на български език на друга машина. Разликата между двете се състои в това, че твоите регулатори за дължината на бода и зиг заг са към лицето ти, а на инструкцията на тази машина, са на горния капак. Инструкцията на електромеханичните машини е еднаква. Изтегли я и я запази от тук: https://dox.abv.bg/download?id=d64891f6f5
А за да видиш как става всичко това, ето: https://www.youtube.com/watch?v=WExB9fcafXo&t=1665s
На нас да не мислиш, че ни се е искало да учим английски, но се налага. По неволя ще научиш доста руски фрази, защото са бедни като нас, измислят всякакви трикове за ремонт и приспособления, които западняците просто си купуват. Това е относно машината. Относно това ще можеш ли да се научиш да шиеш, зависи само от твоето желание. Шиенето е необятна наука като вселената и ако някой ти каже, че знае всичко за него, или е надут пуяк, или идиот. Вече си се научила да шиеш на машината. Харесваш някоя твоя или на твой близък дреха (като за начало простичка и лесна за изпълнение), намираш голямо парче хартия, поставяш я на хартията и очертаваш предницата. На друга хартия очертаваш гърба. На около един сантиметър очертаваш линиите по които ще режеш плата. Изрязваш кройките, поставяш едната на плата, набождаш я с топлийки и режеш. Ако си зодия везни, чудиш се два часа и след това режеш. След всичката тази операция събираш купчинката косми, които са паднали от главата от чесането как да стане това. Сядаш и шиеш. Но тогава идва следващият проблем и започваш да разбираш, че ти трябва за тази цел и оверлог. Питаш моя милост, аз те насочвам, на дюкяна за оверлог и след това си шиеш спокойно, до момента в който разумееш, че ти е необходима и покривна машина. Пак питаш и пак на дюкяна за нова машина. Просто е. Е, може да те отупат за новата непредвидена машина, но ще търпиш! След това си купуваш списания с кройки и си изваждаш с размера който ти трябва. След това влизаш в мрежата и си вадиш кройки в PDF формат. Принтираш ги, лепиш ги и имаш безплатна кройка. Има и платени кройки. Лесно е като две и две.

# 103
Много благодаря, elektrichar! 🤗
Mushica, съжалявам за това, че не си добре! Изпращам ти инструкция на български език на друга машина. Разликата между двете се състои в това, че твоите регулатори за дължината на бода и зиг заг са към лицето ти, а на инструкцията на тази машина, са на горния капак. Инструкцията на електромеханичните машини е еднаква. Изтегли я и я запази от тук: https://dox.abv.bg/download?id=d64891f6f5
А за да видиш как става всичко това, ето: https://www.youtube.com/watch?v=WExB9fcafXo&t=1665s
На нас да не мислиш, че ни се е искало да учим английски, но се налага. По неволя ще научиш доста руски фрази, защото са бедни като нас, измислят всякакви трикове за ремонт и приспособления, които западняците просто си купуват. Това е относно машината. Относно това ще можеш ли да се научиш да шиеш, зависи само от твоето желание. Шиенето е необятна наука като вселената и ако някой ти каже, че знае всичко за него, или е надут пуяк, или идиот. Вече си се научила да шиеш на машината. Харесваш някоя твоя или на твой близък дреха (като за начало простичка и лесна за изпълнение), намираш голямо парче хартия, поставяш я на хартията и очертаваш предницата. На друга хартия очертаваш гърба. На около един сантиметър очертаваш линиите по които ще режеш плата. Изрязваш кройките, поставяш едната на плата, набождаш я с топлийки и режеш. Ако си зодия везни, чудиш се два часа и след това режеш. След всичката тази операция събираш купчинката косми, които са паднали от главата от чесането как да стане това. Сядаш и шиеш. Но тогава идва следващият проблем и започваш да разбираш, че ти трябва за тази цел и оверлог. Питаш моя милост, аз те насочвам, на дюкяна за оверлог и след това си шиеш спокойно, до момента в който разумееш, че ти е необходима и покривна машина. Пак питаш и пак на дюкяна за нова машина. Просто е. Е, може да те отупат за новата непредвидена машина, но ще търпиш! След това си купуваш списания с кройки и си изваждаш с размера който ти трябва. След това влизаш в мрежата и си вадиш кройки в PDF формат. Принтираш ги, лепиш ги и имаш безплатна кройка. Има и платени кройки. Лесно е като две и две.

# 104
Здравейте професионалисти и не толкова. Аз съм от втората категория и по-скоро интернет самоук шивач. За сега се справям поносимо с "права" машина и оверлог, но стигнах до извода, че ако искам да шия трикотаж ще ми трябва покривна за домашна употреба.
Правата ми машина и оверлога ми са Singer, но съм решила, че покривната няма да е тази марка от чисто ценово естество.
Затова имам нужда от съвет. Избрала съм няколко модела и ще съм много благодарна да прочета отзивите ви за тях.
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=1 … 4&product_id=1122 - тук ми допада по-голямото работно пространство
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=114&product_id=243 - тук ми харесва, че е метален корпус /поне така пишат/
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=114&product_id=67 - отново е работната повърхност
https://www.axioma-hobby-shop.com/shevni-mashini-and-ko/overlozi … na-brother-cv3550 - а тук е горния покривен тегел
Коя от тях е по-добрата като машина?

Общи условия

Активация на акаунт