Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 12 378
  • 380
  •   1
Отговори
# 375
  • sofia

Дойде и оверлога. Уикенда ще се занимавам с него. Ето ги двата един до друг

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 19:34 от vesi1

# 376
  • София

С какво те обиди Елна-та Simple Smile ?

# 377
Мунчо, контейнерчето на Елната освен, че е много малко, ако съвсем леко го надигнеш нагоре без да искаш, то пада. Отворът му е огромен, ти си свършил работа, вдигаш го нагоре да го почистиш и част от изрезките които е събрало падат на пода, който искаш да запазиш от тях. В нея има два детайла като биели с ябълковидни глави, които са пластмасови. Такива имат някои модели на Janome. След време стават някакви процеси, след които машината започва да се движи трудно. Отваряш я, смазваш я, но този труден ход си остава. Истина е, че при Елна няма такива случаи, или поне аз не знам за такива. Текси както казах, е направен от истинско желязо, а не от тези злополучни сплави от алуминий, цинк и още не знам какви евтинии. Точно затова, той е по-тежък с два килограма. Осите и биелите са дебели и масивни. Е, неприятна е тази по-голяма тежест, но знаеш, че смазваш ли я редовно, механиката е неубиваема. Безчетковият серво мотор е звяр. Единственият малък минус който би се проявил след години е това, че мотора се управлява от електроника с големи кондензатори. Факт е, че Бернина Л 460 по която е копирана тази машина, работи безотказно до днес и то от много години. Контейнерът очевадно е огромен, иска усилие и знание къде точно да дръпнеш за да излезе. Ако се шие много, педалът за колянно повдигане е голяма екстра. Дали ще го ползваш или не, си остава твоя работа. Не е толкова удобно като на индустриална права машина, защото тя е много масивна и тежка. Когато натискаш педалът напред, иглите винаги остават в горно положение. Ако го натиснеш назад, те винаги остават забити в плата. Кога ти върши работа всичко това? Когато искаш да продължиш да зачистваш нещо, иглите трябва да са вдигнати. Вкарваш плата така, че да започнат да шият от същото място от което искаш да продължиш. Ако шиеш с една игла, стигнал си до края на чаршаф и искаш да продължиш да шиеш другите страни без да го вадиш от машината. Тогава натискаш педалът назад, иглата се забива в плата, надигаш малко крачето с коляно, завърташ плата и продължаваш без да изкарваш всеки шев и да започваш другия отначало. Така ще зачистиш четирите страни на чаршаф, без да го вадиш от машината на всеки ъгъл. Може да шие много бавно бод по бод, но педалът е чувствителен и като натиснеш още малко, започва да шие доста бързо. Но това е въпрос на свикване, както когато си купиш друга кола. Без съмнение, допълнителната пластмасова масичка е голямо улеснение при шев на обемисти неща. Тя захваща машината толкова силно и непоклатимо, че се иска доста голямо усилие за да я махнеш.

# 378
  • sofia

С какво те обиди Елна-та Simple Smile ?
Като шия трико и все ми прави мизерии и трябва да глася настройки, сменям игли и пр.
На неразтегливи материи е ок.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 19:11 от vesi1

# 379
Че то ти си я купила главно за разтеглив трикотаж. На лидълският Пфафф, за 10 години съм счупил най-много 2 игли, а на Елната почупих за три месеца няколко, при все, че съм много внимателен. Веси, много скоро научих, че фирма Сеташ 2016 продава машини Текси. Още по-лошо е, че Текси Форс също я продават на по-ниска цена. Една дама ме попита за нея и ми даде линк. Много съжалявам за всичко това, но в никакъв случай не съм искал някой да си купува по-скъпа машина и то от друга държава. Когато я търсих, се появяваше само в Музикер. Нямам никаква сметка да карам когото и да било да купува скъпи стоки. Напротив, винаги съм търсил линкове с възможно най-добрата оферта за купувача. Точно този модел оверлог не продават, но тъй като моторите на Текси Форс и Texi Pierrot Pro са предполагам еднакви, то и електрониката им ще е еднаква. Ами не е смазана машината. Ако все пак се решите да я смажете, в никакъв случай не махайте капака на грайферите! Предният капак се маха заедно с този капак, който скрива грайферите. На този капак на грайферите горе вдясно има една малка метална пластина. Тя служи да даде контакт на датчика и машината да завърти. Ако се разбута, не дава контакт, червения диод свети и машината не тръгва. Смажете поне местата в които иглената бара (иглодържачът) се движи нагоре-надолу. Опитайте се да смажете машината махайки само капачето над иглата, горния и предния капак. Пак повтарям, че на задния капак върху отвора на десния долен болт е залепена лепенката с данните на машината, но предполагам служи и за гаранцията, така, че ще си прецените искате ли да се лишавате от нея. Аз разлепих тази лепенка докато се покаже отвора и така развих болта. Но аз не разчитам на гаранцията, а на себе си. След това пак залепих лепенката, но въпреки, че е цяла, личи си, че е разлепяна донякъде. Мини през страничен шев на нещо и ако започне да сгъстява бода там, пиши и ще ти кажа какво да направите да се оправи!  Ако червеният диод ту свети, ту не свети, пиши и ще дам адекватен съвет и машината да запее. Когато машината е нова и вдигнеш крачето, предната му част почти не се вдига и е трудно пъхането на плат. Ако те дразни това, ще кажа начин и за половин минута ще я оправите да се вдига нормално, ако стриктно спазите моите рекомендации.

# 380
  • sofia
Електричар, в сайта на фирмата има други оверлози на Texi, но не и този. Човек не може да знае всичко.
Дет има един лаф, имАл си, дал си 😃
Благодаря за напътствията!

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 19:17 от vesi1

Общи условия

Активация на акаунт