СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 529
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
Записването става на място в училище, не може онлайн. Принципно, ако не е родител, а трето лице, трябва нотариално заверено пълномощно.
Заявление за второ класиране също се подава на място, в училището, в което детето е прието на първо класиране.

А заедно със заявлението за второ класиране искат ли някакви документи за детето?

# 91
  • София
Записването става на място в училище, не може онлайн. Принципно, ако не е родител, а трето лице, трябва нотариално заверено пълномощно.
Заявление за второ класиране също се подава на място, в училището, в което детето е прието на първо класиране.

А заедно със заявлението за второ класиране искат ли някакви документи за детето?
Не. Само заявление, което Ви дават на място.

# 92
  • София
Ивалета, моето дете ще се опита в трите паралелки. Така или иначе конкуренцията е огромна, за да се ограничим с една. Т.е. и двете олимпиади биха ѝ донесли още една възможност. Дали ще се справи е отделен въпрос, но подготовката и по двата предмета върви и е адекватно да не изпувка възможност. Явяването на състезанието "Чакалов" и по двата предмета се подразбира от самосебе си. Мен лично езикът изобщо не ме вълнува. Важни са ми биология и химия. Така че, въпреки непоносимостта ми към немския, ако влезе там ще учи немски.

# 93
  • София
Въпрос на избор, гледна точка и за съжаление,  на резултати. Аз не съм фен на немския изобщо,  макар че мога и с него да помагам, понеже смятам комбинацията от английски и немски за трудна, а моят юнак вече си се справя с английския.
Факторите за решението са много, на нас лично ПЧМГ ни е по-удобно логистично, да не говорим, че първо желание,  поне засега остава испанската гимназия,  всички езикови комбинации, което си е висока топка само по себе си. Дали ще има реален избор на финала,  ще видим.
Иначе ще пробва и в АК, по-скоро като стратегия за намаляване на стреса от изпитния ден, отколкото като реално намерение за записване, в случай че вземе, че се класира от раз де. До края на годината има още срок и малко, така че време за преориентиране(и разваляне на успеха) си има. Само да са здрави,  че нищо не бива да бъде на всяка цена.

# 94
В езиковите, вкл и испанската момчетата имат по-голям шанс за класиране, понеже имат квоти, така че не е недостижимо желание.

# 95
Ние нямаме никакви мераци за НПМГ, въпреки че по физика и математика е много добра. Но реално е още много рано да се говори дали едно дете харесва физика или не. Дали ти върви физиката се разбира в 9 ти и 10 клас когато реално се навлезе в материята малко по-сериозно. В седми клас физиката върви на всички деца, на които им върви и математиката, но после много от тях не искат и да чуят. Химия и биология са за тези деца, които в повечето случаи смятат да се развиват като лекари, зъболекари, фармацевти, но даже и там има изключения. Не мога да си представя как едно дете в десети клас, вече доста осъзнато откъм интереси, установи, че медицината е детската му мечта, която вече не го вълнува и реши да става историк, например, и колко обременяващ ще е задължителният профил химия и биология. И двете науки са яко обсебващи и времеемки.
Изобщо това ранно профилиране, като изключим спорт, музика и рисуване и математика, ми се вижда малко риск губи, риск печели. Много деца, познавам покрай моето, се натискат за НПМГ, защото е добро училище, елитно, но дали се замислят колко е добро за тях лично не съм сигурна.
Иначе профилирането по математика само след седми клас по-скоро помага за развитието, защото вече е ясно дали едно дете е с математическа насоченост или не, а ако учи повече математика, пък стане историк, толкова по-добре, ще му са от полза повечето аналитични връзки в мозъка

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 17:46 от Априлски душ

# 96
  • ПЛОВДИВ
И моят младеж иска химия и биология. Паралелката е в хуманитарната гимназия с АЕ. Той е изключително силен по история, но сега е решил медицина...

Говорихме, че профил е по-добре да избере след 10 клас.

# 97
  • София
Именно,  аз точно затова предпочитам да влезе в езикова и да има достатъчно време за професионално ориентиране напред в годините. А, езиците са само бонус.

# 98
  • София
Априлски душ, и двете ми деца имат представа какво искат Simple Smile. Знам, че са по-скоро изключения и за второто не се знае докато не завърши 12 клас, но все пак искам да взема отношение по въпроса с профилите. Голямата ми дъщеря завърши физика в НПМГ. Планираше математическата паралелка, но в последния момент реши да пише физика. Тя беше в първия випуск с промените през 2016-та. Така че се взимаха олимпиадите и нямаше състезание през тази учебна година. Още от тогава знаеше, че иска да се занимава с рисуване и театър, но също така знаеше, че няма да ѝ позволя да учи в худ. училище Simple Smile Така или иначе си беше в математическа паралелка, ходеше си по състезания и НПМГ си беше единствената цел. В 8 клас започна да ходи на рисуване с желанието да учи сценография, сменено за съвсем кракто с анимация. Приеха я Сценография в НХА първа по успех. В момента тя е единственото технически грамотно момиче в курса си. Знае абсолютно всичко, което касае приложението на физиката. Много добра е по астрономия (занимава се от години с това). Никога не е съжалявала и физиката е само от полза за бъдещата ѝ професия. От нейния клас имаше деца записали трети профил история, биология и т.н. Нейна съученичка, с една година по-малка, от хибридната паралелка (вече я няма тази паралелка) учи в НАТФИЗ. По принцип профилите не са чак пък толкова страховити. Смятам, че човек на 13-14 г. все пак може да каже дали му харесва един или друг предмет, не е като да са съвсем неориентирани.
Малката от малка има интерес към химията. И химия, и биология ѝ вървят. Самата тя учи в НГДЕК, знае доста повече по история от децата в други училища, но не ѝ е интересно да се занимава с това занапред. Така че и тя има някаква представа какво би искала.
Аз например не харесвам езиковите училища. 100 пъти предпочитам детето ми да учи в СГСАГ, отколкото в английската... език се научава всякак и се загубва ако не го практикуваш. Така че кел файда като си завършил езикова. Лично за мен няма практическа полза, освен ако не искаш да станеш филолог. Криво-ляво цял свят срича на английски, даже повече криво Wink Ако малката учи в езиково училище, ще бъде единствено заради добра среда.

# 99
Криво ляво сричане може за английски и пак няма да те вземат насериозно. В днешни времена без два чужди езика си като късоглед без очила.
Немски, френски, това са езици, които си искат езиково училище. И бая пари се спестяват, защото аз по свой опит знам как  научих първия език в езикова и как втория  на курсове.
А от езикови гимназии излизат всякакви, учени, инженери, артисти, които като си отворят устата и заговорят, си личи че знаят езика и той им отваря врати, а не да го сричат като бушмени, дошли вчера в мегаполиса от колонията и да могат да изразят на чужд език само прости мисли, а ако се допре до грамотно писане и изобщо ги няма никакви и това жестоко им връзва ръцете и ги спъва в развитието им.
Големи хора нямат време за езици, те вече учат професия и градят кариера. В университета уменията по химия се изравняват, но си личи веднага по нивото на чуждия език кое дете е било в езикова гимназия и кое не и познай кой е с предимство в този отворен свят

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 18:43 от Априлски душ

# 100
Профил биология и химия не е ли усложняващо живота при положение, че материала за медицина е 8 - 10 клас?

Vache, много се възхищавам на такива деца като твоето! Вдъхновяват ме!

Моето не знае къде и какво иска да учи, но както съм казвала и преди иска да кара ТИР.

# 101
Ветрило, спокойно, и моето не знае. Това, което знае е, че иска да рисува, ама само каквото иска, а не каквото трябва за изпит в художествено училище, обича математика, но не се виждала математик, и най-вече обича да спи до обяд. За вечерното училище сме засега

# 102
  • София
Искрено ме разсмяха последните два поста. 😄 И моят обича да кара тирове, има там един волан даже със скорости и три педала, много реалистичен бил и се кефи.

# 103
Е, вашите тираджии са направо културтрегери. Моят доскоро искаше на комуналния камион отзад Sunglasses

# 104
  • София
Профил биология и химия не е ли усложняващо живота при положение, че материала за медицина е 8 - 10 клас?

Vache, много се възхищавам на такива деца като твоето! Вдъхновяват ме!

Моето не знае къде и какво иска да учи, но както съм казвала и преди иска да кара ТИР.
Благодаря ти! Heart
Честно казано не знам профил биология и химия дали е усложняващо живота. Никога не съм гледала какво има в профилите по никой предмет. Видях математиката, че беше като за моя 1-ви курс в ТУ Simple Smile, но честно ви казвам от децата около мен, нито едно не е имало драми с който и да е профил Simple Smile Изкласява се и толкова. Даже имам пример как детето на моя приятелка си избра най-неочаквано в езиково училище профил физика и математика заради учителите.
А и да ти кажа има нужда и от хора да карат ТИР-овете. Няма лоша професия, стига да се практикува с кеф.

Априлски душ, за езиците няма да споря Simple Smile Аз живея и работя добра квалифицирана работа и без перфектен английски, дори изобщо без английски. Знам в пъти по-добре руски и го ползвам непрекъснато за кеф, а съм учила в ЕСПУ в паралелка с английски. Така че за всеки е различно. Масово по света не знаят чужди езици. С което не казвам, че не трябва да учат децата, но и за това както и за всичко си има време. Моето е много зле по английски, не учи допълнително и не смятам, че има особена полза в момента. Предпочитам училището, танците и театъра. В 8 клас ще започне пак наново език, който и да е той. Няма да си променя мнението по въпроса, дори все повече го затвърждавам. За гимназия ще избирам без приоритет език.

Общи условия

Активация на акаунт