СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 446
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Те и тези математически профили ще бъдат една пунта Мара, с два часа математика повече.

# 451
В нашето чулище вече правиха по една ПИ по двата предмета, следобед в извънучебно време. Резултати още няма, но важен е тренинга и ще се видят пропуски.

За всички ония, които са много критични, но не могат да влезнат в обувките на другия, само да кажа, че в тези два дни, детето излезе преди 8 и се прибра след 18. Не че в останали дни ангажиментите могат да се съберат в стандартните 8 часа за работещ възрастен. В моите ученически години, никой не е очаквал от мен да съм в кондиция по 10 часа. Времето, по което сега моето дете се прибира от училище, аз вече бях приключила с писането на домашни и ученето на уроци за следващия ден.

# 452
Не съм писала отдавна, но ви чета. Наборчето имаха пробен по математика, само 1 модул и се е справил супер. БЕЛ обаче е тъмна Индия какво се случва. Пребори се за шестици и по бел , и по математика. Да видим втория срок.
Ивалета, шапка ти свалям с твоя ентусиазъм и , че ти се връзва детето. Аз един тест не мога да пробутам. Пише домашни и с това се изчерпва. Ще ходи и на олимпиада по математика, но нямам надежди-нито е отворил, нито пък в училище са се занимавали. Ще затрие обаче едни 3-4 часа в събота:)
Чудя се на напъните за елитните училища. Гледам ги, чета мнения за топ гимназиите, обаче.... Ако детето не е ултра работливо и амбициозно ще си му е мъка следващите пет години. Сигурно ще си мисли затова ли се напъвах толкова в седми клас, за да продължи всичко това още 5 години? След 12 клас някак ще са по-осъзнати си мисля и по-мотивирани. Но както е модерно да се казва в днешно време: Всеки сам си преценЯ!

# 453
Няма как без да учиш, да си в "елитна" среда. Аз съм от тези, които не разбират това жалене на съвременните деца.... ах горките те. Какво толкова са натоварени? Имат единствено привилегията да учат.

# 454
За да разбереш другия трябва да можеш да се поставиш в неговите обувки, а това хич не е лесно
Ако човек е късоглед, си купува очила, но чувствата не могат да се купят

# 455
За да разбереш другия трябва да можеш да се поставиш в неговите обувки, а това хич не е лесно
Ако човек е късоглед, си купува очила

Факт. Емпатията и социалната интелигентност са доста рядко откриваеми напоследък.

Знаете ли, дали построителните задачи официално са изключени от НВОто и е записано в някакъв документ на мон или просто се разчита на това, че те попринцип не се падат и затова ги пропускат и в курсовете, и в училище?

# 456
И аз не разбирам защо се смята, че децата са жестоки и не проявяват емпатия, ама те основно се възпитават у дома, нали така ?!

/Hope/, има го този момент, може да се окаже, че "елитното" училище е неподходящо за детето, но пък със сигурност е по-лесно да се преместиш в "квартаното" училище, ако ситуацията стане съвсем непоносимо трудна, отколкото обратното.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 19:30 от Mur

# 457
Ами не знам какво се има предвид построение. Защото и да пуснеш диагонал или височина също може да е построение

# 458
Скрит текст:
Тази година очаквам различен план-прием особено в големите градове, в посока орязване на профилираните паралелки за сметка на професионалните.
Големи разлики в това отношение спрямо миналата година едва ли ще има. Предвидените целеви стойности са близки: За София-град:
- 42,30% професионални паралелки за 2024
- 46,63% професионални паралелки за 2025

По-скоро очаквам намаляване на езиковите паралелки за сметка на профили Математически, Природни науки, СХН и Хуманитарни науки. За тази година е предвиден максимален брой 79 паралелки "Чужди езици" от общо 410 /за София/.
Това за математика и природни науки е възможно, предвид изказванията за задължителна матура по математика. Но пък имат амбиция общо за страната да са 61% професионалните паралелки, които предвид закриването на такива в слабо населените райони не виждам от къде ще дойдат 🙄

# 459
Извинявайте, но за какво трябва да се прояви емпатия? Здрави хора, с възможности да осигурят добро образование на децата си. На кого и за какво да съчувстваме?

Задачи с допълнителни построения не е имало отдавна, не вярвам да дадат точно тази година.

# 460
Времето извън къщи по извънкласни занятия откога е критерий за успешност? Събота и неделя броят ли се? Меренето на заетост в чии обувки е?

Емпатията няма нищо общо в случая.

Действително и аз подкрепям мнението за “търпимостта към липсата на възпитание”, която се вихри в грандиозни размери навсякъде в образователната система, и по всичките й нива. Ако я нямаше тази търпимост, тогава нямаше да се налага да има множество страници в тази и други теми. Просто някои неща щяха да са ясни безусловно.

План-приема се надявам да не е коренно различен от миналогодишния.

# 461
  • София
По принцип посоката е към увеличаване на професионалните паралелки за сметка на профилираните. И това е вече от няколко години. Но приетите целеви стойности засега са това. Гледала съм само за София, но едва ли е разлино за другите области.

Задача с допълнително построение имаше за последен път през 2018. След това значително опростиха изпита и почти съм готова да заложа, че такава няма да има и тази година.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 22:00 от sanaka

# 462
А тия етикети за  "липсата на възпитание”, които лепите ежедневно на каква база са? Имате крилца или сте невидими и влизате във всяка класна стая, използвате ИИ да наблюдавате децата на пишещите във форума....Хайде гледайте си вашите деца, възпитавайте ги и не се грижете за потомството на останалите!

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 18:19 от Mur

# 463
Не, имам предвид точно построителни задачи с линия и пергел.
Описват се стъпките, нужни за построението.

Скрит текст:

Редактирам се, защото докато пусна пояснението за построителните задачи и вече е имало няколко отговора.
Благодаря за информацията. Все пак просто се предполага, че няма да има такива, не че са изключени официално от материала, който може да се падне.

Емпатия и съчувствие са различни понятия.
Не разбрах или не прочетох кой е изравнил времето в извънкласни занимания с успешността, но може да съм пропуснала нещо.
Не ми се влиза обаче в натоварващи спорове, затова отивам към розовия джин и пожелавам приятна вечер Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 18:42 от gato

# 464
Изразявам подкрепа към горно мнение което ще цитирам по-долу. С вашия сборник вече се уморих, и изобщо не го споменавам.

.
Цитат
И там ругаят, тормозят, не учат, пият и пушат. Не малко са без амбиции, защото знаят точно в кой частен университет ще продължат и с какъв семеен бизнес ще се занимават, без никакви изисквания към тях. А дали децата ще имат поставени граници и ясна цел зависи от нас, не от съучениците или учителите им.  Отделно цари огромна търпимост към липсата на възпитание, което никак не кореспондира с "елит".

И понеже по-големите ми са в “елит” се съгласявам с всичко написано, пък вие каквото искате си визуализирайте.

Общи условия

Активация на акаунт