Бюро по труда - тема 8

• 16 786
  • 509
  •   1
Отговори
# 315
Извинявам се за въпроса,ако е дискутиран,но нямам време да прочета цялата тема.Започнах работа и въпросът ми е 7-дневния срок за представяне на договора в БТ в работни или календарни дни е?И друго_в Бюрото оригиналния договор ли трябва да нося или да го преснимам предварително,т.е.дали този договор остава в Бюрото или е само за справка?
Благодаря предварително на отговорилите!
Копие се носи и се попълват две декларации.

# 316
Здравейте, четох каквото намерих в интернет за членовете, но не се ориентирам и моля за помощ.
Работя в аутсорсинг компания, губим клиент (основен за компанията, за когото изцяло работя) и покрай това ме съкращават (заедно с още 20тина човека).
Получих това предизвестие.
Интересува ме мога ли по този член да взимам 60% обезщетение от борсата и ако не, то за кой член трябва да преговарям?
Също така имат ли право да ми връчат предизвестие докато съм в платен отпуск?
При този член ако след изтичане на предизвестието (2м. по договор) не си намеря работа в рамките на месец, дължат ли ми още 1 заплата?
Благодаря!

# 317
  • София
В първия пост на темата е описано по кой чл. какво обезщетение се полага, ако не си  получавала  предните 3 год.

# 318
Да видях поста и виждам, че 326 е едно от изключенията. Но как така в предизвестието пише хем 326, хем 328. 328 е ок нали? Предизвестието важно ли е или е важна заповедта? Трябва ли да подписвам предизвестието? Как мога да им откажа да е 326? Като просто не подпиша?

# 319
  • София
326 е по инициатива на служителя и това е основанието. А 328 е цитирано като причина. Ако подпишете това предизвестие ще означава, че сама сте си подали молбата за напускане и няма да имате право на пълна борса.

# 320
Здравейте,
мина едната ми година на борсата. Обезщетението ми беше определено от 29.04.24 г. до 28.04.25 г., въпроса ми е ще получа ли още един превод за месец май?
Другият ми въпрос е - за месец май трябва да си внасям медицински разноски, нали така? Чудя се аз ли трябва да го правя, защото след като си взема документите от бюрото по труда веднага подавам за пенсия.

# 321
  • София
Към 15.05 ще получиш сумата за периода 01 - 28.04.25
Не знам за какви медицински разноски питаш.
Но ако веднага подадеш док. за пенсия няма нужда да плащаш здравна осигуровка. От БТ няма какви документи да получаваш, просто се отписваш. В базата данни на НОИ е видим периода.

# 322
326 е по инициатива на служителя и това е основанието. А 328 е цитирано като причина. Ако подпишете това предизвестие ще означава, че сама сте си подали молбата за напускане и няма да имате право на пълна борса.
Според мен има някаква неточност. Написаното не би трябвало да е точно така, защото двата члена са доста различни като основание. Не виждам как в 328 може да се съдържа причина, която да води до основание 326. Причините в 328 си предполагат инициатива на работодателя.

Има нещо друго. В чл.326 освен варианта за инициатива на служителя се споменава и срокът на предизвестие в следващите топки/алинеи. Може и това да е причината да се споменава, за да очертае срока, а основанието е отделно. Само не знам дали не е по-коректно да е формулирано наобратно или "на основание 328 във връзка с 326". Мисля съм имала подобен случай, но не помня как беше написано.

# 323
И аз стигнах до такова заключение - 326 е там, за да упомене срока на предизвестието. Но наистина не е формулирано добре и ще обърна внимание или въобще да не го пише 326 или ако го пише да е второстепенно и да е ясно, че инициативата е на работодателя.

Иначе вярно ли е, че нямат право да ми връчват предизвестие докато съм в отпуск?

# 324
  • София
И аз стигнах до такова заключение - 326 е там, за да упомене срока на предизвестието. Но наистина не е формулирано добре и ще обърна внимание или въобще да не го пише 326 или ако го пише да е второстепенно и да е ясно, че инициативата е на работодателя.

Иначе вярно ли е, че нямат право да ми връчват предизвестие докато съм в отпуск?

Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие

Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:

За последното, не знам как е правилно. То по време на отпуск човек може да не е в града, където живее или работи, дори може и да е извън страната. Как ще го връчат тогава ?

# 325
Аз бях в чужбина, без достъп до интернет. Те са ми пратили мейл и си мислят, че това е достатъчно. Брояло се от получаване на мейла. Ама могат да си гледат работата като цяло. Simple Smile
Първо ще оспоря че не може да пише че е на основание 326, може да пише че е на основание 328, а 326 само урежда срока на предизвестие.
И второ не може да ми връчват нищо докато съм отпуск, така че ще поискам нов документ.

# 326
  • София
Аз бях в чужбина, без достъп до интернет. Те са ми пратили мейл и си мислят, че това е достатъчно. Брояло се от получаване на мейла. Ама могат да си гледат работата като цяло. Simple Smile
Първо ще оспоря че не може да пише че е на основание 326, може да пише че е на основание 328, а 326 само урежда срока на предизвестие.
И второ не може да ми връчват нищо докато съм отпуск, така че ще поискам нов документ.

Успех 👍👍👍

Предизвестието би трябвало да се връчи лично срещу подпис в два екземпляра, дата на връчване и т.н.

# 327
Здравейте, имам един въпрос на който не можах да намеря отговор в сайта ... Та лятото бях записана в бюрото по труда но спрях да ходя да се подписвам. Какви последствия води това ?

# 328
  • София
А получаваше ли парично обезщетение?
Ако да - спряха ли го като не се подписваше?
Със сигурност няма да те обесят на площада или да те бичуват 100 пъти.

# 329
А получаваше ли парично обезщетение?
Ако да - спряха ли го като не се подписваше?
Със сигурност няма да те обесят на площада или да те бичуват 100 пъти.
Не получавах, записах се за да се пробвам по една програма, но не се получи и спрях да ходя. Не идеята ми е дали има някакъв срок в който не мога да се запиша отново, защото обмислям да пробвам някой курс примерно ...

Общи условия

Активация на акаунт