Бюро по труда - тема 8

• 16 661
  • 508
  •   1
Отговори
# 330
След шест месеца може да се запишеш пак.

# 331
Някой знае ли какво представлява Трудова борса в подлеза на ЦУМ, с 30 работодатели?

# 332
Здравейте,
Моя позната получава обезщетение от НОИ за оставане без работа, поради закриване на предприятието. Има право да получава обезщетение за период от 12 месеца с решение на НОИ.
От Бюрото по труда й предлагали работа, доколкото разбрах едва ли не, я задължавали да приеме работата, която й се предлага. Въпроса ми е имат ли право по този начин да предлагат работа по време на получаване на обезщетение точно за конкретния случай-при закриване на предприятието. Ако откаже , най-вероятно ще й прекратят регистрацията, а оттам ще загуби правото си на обезщетение. А ако приеме работата, впоследствие може да се възползва от правото си да получи обезщетението за оставащите месеци.Правилно ли разсъждавам?

# 333
  • Somewhere far away
Не. нямат право да я задължават да приеме работата- имат право да насочват към дадена фирма, работа , но не и да задължават да я приеемеш!

# 334
Не. нямат право да я задължават да приеме работата- имат право да насочват към дадена фирма, работа , но не и да задължават да я приеемеш!
Благодаря!
И аз така мисля, но в един момент човек почва да се чуди. Не мисля, че е редно по този начин да стресират хората. Тя е в пълното си право да иска да получава обезщетението си до края на срока. Явно е умишлено, да накарат хората да започнат работа. Държавата няма пари😒

# 335
За мен няма значение точно по какъв параграф й е прекратен договора. Факт е, че е регистрирана към бюрото по труда /по-точно Агенция по заетостта/ както и е отпуснато обезщетение от НОИ. Ясно е, че се е регистрирала, за да може да получава обезщетение, но по принцип на теория работата на АЗ и бюро по труда е да съдействат на безработно лице да си намери работа. Ако получаваш прилини пари от НОИ и не бързаш може да са благосклонни и да не те юркат много, а може и да не ги интересува и да те скъсат да те насочват към обяви или курсове. Писано е и за двата варианта, до град или даже до служител е, на късмет.

Иначе ако си на бюрото не може колкото пъти искаш да откажеш работа. Всеки би искал ако е с право за 1 година, то 1 година да не го закачат и само да капят парите. За лицето би било добре, но от гледна точка на държавата не е баж така. Идеята на обезщетението е подпомагане докато си намериш работа, не е казано да е след максималния срок. Та от бюрото не могат да те принудят да приемеш работата, но може официално да те насочат към интервю. И могат да спрат обезщетението при определен брой откази /не знам дали ставаше дума да откажеш самото интервю или чак ако откажеш да започнеш евентуално.../.

# 336
За мен няма значение точно по какъв параграф й е прекратен договора. Факт е, че е регистрирана към бюрото по труда /по-точно Агенция по заетостта/ както и е отпуснато обезщетение от НОИ. Ясно е, че се е регистрирала, за да може да получава обезщетение, но по принцип на теория работата на АЗ и бюро по труда е да съдействат на безработно лице да си намери работа. Ако получаваш прилини пари от НОИ и не бързаш може да са благосклонни и да не те юркат много, а може и да не ги интересува и да те скъсат да те насочват към обяви или курсове. Писано е и за двата варианта, до град или даже до служител е, на късмет.

Иначе ако си на бюрото не може колкото пъти искаш да откажеш работа. Всеки би искал ако е с право за 1 година, то 1 година да не го закачат и само да капят парите. За лицето би било добре, но от гледна точка на държавата не е баж така. Идеята на обезщетението е подпомагане докато си намериш работа, не е казано да е след максималния срок. Та от бюрото не могат да те принудят да приемеш работата, но може официално да те насочат към интервю. И могат да спрат обезщетението при определен брой откази /не знам дали ставаше дума да откажеш самото интервю или чак ако откажеш да започнеш евентуално.../.
Благодаря за изчерпателния отговор, съгласна съм с казаното от вас. Преди малко разбрах, че има насочващо писмо за интервю. Чувала съм, че след 3 пъти отказ, прекратяват регистрацията, но дали е така.

# 337
Twety995 По закон, ако откажеш работа, веднъж ти се спира обезщетението. Съвет от мен: Нека отиде на интервюто и се представи "подобаващо". Ако е млада и има дете, нека го спомене; ако не, може да каже, че има болни родители, за които се грижи. С такова представяне шансът да я вземат е минимален. Друг вариант е да обясни всичко на интервюто и да помоли да й пишат, че не я одобряват. Нека прецени според ситуацията.

# 338
Нали ако започнеш работа и не ти хареса, можеш да се върнеш на борсата при същите условия?

# 339
Нали ако започнеш работа и не ти хареса, можеш да се върнеш на борсата при същите условия?
Едва ли ще е при същите условия.

# 340
Едва ли ще е при същите условия.
Ако те съкратят, до 1 година от започването се изплаща остатъкът от борсата

# 341
При същите условия е, коментирано е назад в темата или предходните. Ето и инфо от КСО / сайта на НОИ:

Скрит текст:
Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява трудова дейност – основание за задължително осигуряване по чл. 4 или трудова дейност по законодателството на друга държава, която бъде преустановена след по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяване период в определения към тази дата размер, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.

(чл. 54д, ал. 5 КСО)

Оттук, секция Прекратяване и възстановяване изплащането на паричните обезщетения за безработица:
https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/

# 342
Здравей, имам служител нает по програма активиране на неактивни лица. По време на програмата имаше период , в който му се роди дете и използва 15 дена бащинство, след една седмица работа болничен и следващия месец пак болничен. Оказва се , че има над 80 % болничен в рамките на 1 месец и поради това ми отказват плащане на 3 месец назад тъй като искането се прави през 3 месеца. Никъде не намирам подобна информация може ли мнение по въпроса?
Разбирам да ме орежат 1 месец ама защо 3 ?
Не очаквам да получа цяла заплата и осигуровки разбира се , очаквам да получа сумата, която съм превела.

# 343
[Здравейте, ще бъда съкратена края ня този месец по член 328 Ал 1 и 2 ... Интересува ме, след вписването ми в борсата. Върху парите които ще ми изчислят има ли някакви удръжки... Мисля че се сумират 24 месеца осигуровки назад делят силна работните дни и след това се взимат 60 процента и полученото е това което ще получавам, на ден, но въпросът ми е върху това получено има ли данък пари или някаква друга удръжка?

# 344
elizabet9119 Няма данък и удръжки

Общи условия

Активация на акаунт