Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 423
  • 418
  •   1
Отговори
# 180
Ами, да ги осигуряват поравно тия нужди, а не майката да е обслужващ персонал и да замества бащата във всичко. То на обслужващия персонал се плаща, след като не можеш или не искаш да си свършиш нещо сам.

# 181
Не визирам златотърсачки. Те обикновено са осигурени с една кола и апартамент още преди да родят, така че няма какво да ги мисля как се оправят финансово. Но и те не си мечтаят да са самотни майки. Обикновено скачат на следващия спонсор много бързо.

# 182
Един прост пример - ако майката е взела болничен заради детето, тя получава по-ниско възнаграждение за месеца, което не се компенсира с парите от НОИ за болничния. Всеки може да си направи сметката какво се случва ако болничният е повече от един или е за по-продължително време. И всеки знае как такива жени стоят на по-ниско платена работа, заради боледуващото дете. А през това време мъжете щракат с пръсти и нямат никакви отговорности не просто за намаленото възнаграждение на жената, ами дори и за лекарствата на детето.

# 183
  • София
Болничният намалява доходите и в стандартните семейства.
Колкото и еретично да звучи, майката е свободна да постъпи както се описва бащата - да декларира, че не може сама да гледа детето, освен издръжката, да няма други отговорности и.....да щрака с пръсти.

# 184
Аз затова съм много за споделеното родителство. Като си помисля колко нерви изхабихме с моя близка, на която мъжът и беше решил, че ще се бори за такова, за да не и плаща издръжка, колко страхове и кинти за консултации. Че пращахме оттука, че какво ли не, понеже не е в България действието, но не се получи. Ми то било голям рахат. На втория месец бившия установи, че се бърка двойно и тройно. И детето е вече предпубертет и ще му стопи гьона. Няма вече майка ти не те храни добре, защо не те е завела на зъболекар.

Ексурзия до Малдивите е цинизъм да се вкарва в разговора, но екскурзия в училище минимум 300 лева е съвсем уместно. И какво детето е обречено никъде да не отиде, защото баща му е  страшно ангажиран да не се мине и да надхвърли присъдената издръжка...

Отглеждащият родител - което обикновено е майката - харчи в пъти повече, освен ако не е случила на свестен баща, но то ако е такъв случаят,  може и да не са разведени. Рядко някой е кофти съпруг, но добър баща - като в случая включвам единствено и само пълна осведоменост за финансовите нужди на детето му, обикновено ако не става за едното, толкова става и за другото.

# 185
Болничният намалява доходите и в стандартните семейства.
Колкото и еретично да звучи, майката е свободна да постъпи както се описва бащата - да декларира, че не може сама да гледа детето, освен издръжката, да няма други отговорности и.....да щрака с пръсти.
В стандартните семейства финансовата тежест се поема от двама души, а не само от един.
И да, майката също е свободна да е безотговорна, но колко майки го правят? Трябва ли да са потърпевши защото са отговорни? Да не говорим, че обществото ни приема за почти нормално един баща да е безотговорен, но ако някоя жена е безотговорна майка, върху нея се изсипва огън и жупел от обиди.

Ирис, и по-лошо има. Чувала съм за "бащи", които изнудват майката да им плати, за да подпишат декларация майката да изведе детето в чужбина на ваканция. Екземпляри, които не само че не помагат, ами и откровено пречат. Слава Богу, че вече сме в Шенген и такива декларации не са необходими!

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 12:20 от Acid_Burn

# 186
Мой близък приятел се разведе преди време и плаща издръжка /стандартна/. От разговорите, които сме имали с него, разбрах, че той е убеден, че неговите пари отиват за глезотии на бившата му жена. Отишла на ресторант - с неговите пари. Купила си вино - с неговите пари. Купила си ново палто - с неговите пари. Сякаш детето не съществува. Сто пъти сме говорили, че трябва да се опитва да визуализира как с неговите пари детето си купува палто, ботуши, плаща курс, отива на екскурзия, купува си нов телефон. Че трябва да седне и да си напише на един лист всичките разходи, които отиват за детето за един месец и да насложи издръжката върху тях. Но не - мозъкът му работи така - тя взима парите, тя ги харчи. За себе си. Интелигентен, възпитан, културен мъж.

Други семейни приятели решиха нещата по съвсем друг начин. Една седмица при единия, другата седмица при другия. Никакви издръжки никой не плаща.

# 187
Гарганела, явно не е интелигентен, възпитан и културен мъж, щом може да разсъждава по този начин. Този наистина заслужава само за един месец, той да гледа детето две седмици и да види колко разходи има. Да не говорим за ангажиментите по водене на училище, на допълнителни занятия, на зъболекар, профилактични прегледи и ваксини и тн.

# 188
Гарганела, явно не е интелигентен, възпитан и културен мъж, щом може да разсъждава по този начин. Този наистина заслужава само за един месец, той да гледа детето две седмици и да види колко разходи има. Да не говорим за ангажиментите по водене на училище, на допълнителни занятия, на зъболекар, профилактични прегледи и ваксини и тн.
Ами някаква параноя е това, не знам. Наранено его, ревност, кой знае.

# 189
  • София
И да, майката също е свободна да е безотговорна, но колко майки го правят? Трябва ли да са потърпевши защото са отговорни? Да не говорим, че обществото ни приема за почти нормално един баща да е безотговорен, но ако някоя жена е безотговорна майка, върху нея се изсипва огън и жупел от обиди.

Ирис, и по-лошо има. Чувала съм за "бащи", които изнудват майката да им плати, за да подпишат декларация майката да изведе детето в чужбина на ваканция. Екземпляри, които не само че не помагат, ами и откровено пречат. Слава Богу, че вече сме в Шенген и таквиа декларации не са необходими!
Нали тук сме бунтарки и не ни пука особено за закостенелите нрави на обществото?
Не е безотговорност да прецениш, че не можеш сама да отглеждаш дете.
За пътуването - ако бащата ги изведе без съгласието на жена си, дали ще бъде ОК?

# 190
  • До хладилника, който обичам
Ако тръгне да се развежда, жената трябва да си прави сметката ще може ли да се справя сама с разходите.
Това го прочетох като "Ако не ѝ стигат парите да гледа себе си и детето сама, жената трябва да си натиска парцалите и да търпи." Това е доста ужасяваща перспектива в някои случаи.

# 191
Има значение дали си сам възрастен човек или с малко дете дори и за жилището. И по-голямо трябва да е жилище, и минималните битови условия, които трябва да са налични за малко дете,  са нетолкова минимални, колкото са възрастен човек. И локацията е важна, ако става дума за ясли, градини и училища.
Ясно е, че сама жена може да живее и в таванска стая с обща баня на етажа, а с дете трябва да осигури по-добри условия, но ако същата сама жена може да си позволи за себе си единствено таванска стая, то проблема с парите е в нея, а не в това, че не й плащат издръжка. Защо хора с доходи колкото за таванска стая въобще раждат деца?

И работата трябва да е съобразена. Аз като мома нямах нищо против да оставам до по-късно, да работя на празници, на командировките направо си се наслаждавах, болнични да съм ползвала един път на петилетка... Ами сега имам изисквания заради детето, които неминуемо биха довели до по-ниско заплащане, и е много по-различно, отколкото да гледаш дете в почивните си дни 4 дни в месеца и да си гъвкав по отношение на работата.
Моите наблюдения и опит са точно обратните. И аз като по-млада бачках когато и където ми посочат, за ниско заплащане и още по-ниска оценка и уважение - "тя е без деца, ще се съобразява с всички, винаги е на разположение, ще покрива смени в последния момент, и т.н. и т.н.).
Когато започнах да имам претенции в търсенето на работа (за работно време и адекватно заплащане) започваха да ме гледат по-сериозно и уважението стана взаимно.

С оставалата част от поста ти за липсата на грижи дори и в малкото дни, в които детето е при бащата, и го връща некъпано и т.н. съм напълно съгласна.

Ами, да ги осигуряват поравно тия нужди, а не майката да е обслужващ персонал и да замества бащата във всичко. То на обслужващия персонал се плаща, след като не можеш или не искаш да си свършиш нещо сам.
По тази логика, в здраво семейство с двама работещи, ако само жената готви, пере и чисти, приема ли се за обслужващ персонал и мъжа трябва ли да й плаща заплата за домашния труд?

В крайна сметка мисълта ми е, че деца не се правят за спорта и се мисли дали можеш да ги гледаш. Кредит не се тегли без да мислиш дали може да плащаш вноски. Кола не се купува без да мислиш дали можеш да си позволиш поддръжката й във времето. И деца не се раждат без да помислиш дали можеш да ги отгледаш. И ако колата може да я продадеш ако ти тежи финансово, то децата са ангажимент за цял живот, образно казано. И да раждаш деца на някого, живеейки розовата приказка че цял живот ще сте перфектното семейство, без да помислиш, че нещата може и да се объркат и може да се наложи да се справиш сама някой ден, то това за мен е безотговорно.
Иначе много пъти съм задавала и този въпрос - Ако смяташ, че адекватната издръжка е 1000-1500 лева на месец (да, чувала съм искания за такива суми), защо не дадеш детето да го гледа бащата, а ти да го вземаш през два уикенда и да плащаш 1000-1500 на месец (понеже ще си без ангажименти да го караш на спорт и на зъболекар, ще си гъвкава в работата, ще бачкаш до откат и ще изкарваш милиони, както бащите, които не си поглеждат децата)? Никоя не е съгласна да плаща такива суми. Никоя не е съгласна да плаща и стандартните 200-300лева, мисля, че на всички ни е ясно защо. Жените искат хем вълка да е сит, хем агнето цяло. Хем драпат и съдят до дупка те да са отглеждащия родител, хем се оплакват колко времеемко е отглеждането, как не стигат парите, как нямат време за себе си, щот бащата не помага, хем някой да им поеме финансите за грижите, хем това, хем онова... не става така.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 13:16 от HoneyBee33

# 192
"По тази логика, в здраво семейство с двама работещи, ако само жената готви, пере и чисти, приема ли се за обслужващ персонал и мъжа трябва ли да й плаща заплата за домашния труд?"

Ами в днешно време, ако мъжът изкарва колкото жената и не работи повече от нея, а след работа си почива, докато жената прибира детето, занимава се с него, докато заспи, пазарува, пере, чисти, обикновено се натрупва трайна фрустрация и разочарование от мъжа, водещи много по-често до раздяла, отколкото изневярата. И да, има разлика дали мъжът работи 2 часа повече от жената и изкарва повече пари, или изкарва колкото нея и лежи 5 часа повече от нея на дивана.

Като искаш някой да те освобождава от труд и ангажименти, това се компенсира, иначе води до недоволство.

За съжаление голяма част от бащите са си планирали възможностите за гледане на дете единствено при опцията жената да е натоварена с основния ангажимент, и при раздяла те да виждат детето няколко почивни дни в месеца. Повечето изобщо не са подготвени и нямат желание да се грижат пълноценно за дете при раздяла, още повече, че това обикновено би им намалило възможностите за следваща партньорка, дори и само сексуална.

# 193
  • София
Ако тръгне да се развежда, жената трябва да си прави сметката ще може ли да се справя сама с разходите.
Това го прочетох като "Ако не ѝ стигат парите да гледа себе си и детето сама, жената трябва да си натиска парцалите и да търпи." Това е доста ужасяваща перспектива в някои случаи.
Не. Но не означава да е отглеждащ родител на всяка цена, ако за детето няма непосредствена опасност за здравето и живота. Може жената да използва това време за повишаване на доходите  си, дали чрез квалификация или допълнителен труд. Не звучи добре, но алтернативата също не е розова.

# 194
Тук съм съгласна. Хубаво е преди да се действа, да се направи хубаво сметка и план за действие. Не пасивно да търпиш, а активно да търсиш варианти. Разбира се, ако не става дума за спешна евакуация.

Общи условия

Активация на акаунт