Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 418
  • 418
  •   1
Отговори
# 195
Има един много любим за мене филм: "Усмивката на Мона Лиза" - с Джулия Робъртс, Кирстен Дънст и други, чиито сюжет третира точно темата за богатите традиционни съпруги, които имат колежанско образование, с което могат да "изчислят без проблем времето , необходимо за което да изпекат перфектната пуйка".../импровизирам, но...съм забравила точния пример/  Препоръчвам! Филмът е доста ярък.
А иначе, конкретно по темата...Аз съм жена на средна възраст и винаги съм искала нещо повече от това да съм традсъпруга. Просто не е било моето. Смятам, че  бракът е партньорство, а материалното благополучие на семейството е резултат от това партньорство. Имам две големи дъщери. Едната е като мен, другата...мечтае да бъде традсъпруга, но не може да си го позволи. Та...ей - на... Хубава тема, между другото...

# 196

По тази логика, в здраво семейство с двама работещи, ако само жената готви, пере и чисти, приема ли се за обслужващ персонал...?

Абсолютно, да.

пп. Не знам за колко бащи, които искат сами да си гледат децата си чувала. Щото аз не съм. Искат, колкото да тормозят майката, докато са в развод.
И да, категорично 600 лв. (по 300 лв. от всеки родител) за нормално отглеждане на дете, на месец е ужасно малко, да не кажа друго. И изобщо не включвам играчки вътре.

# 197
Има един много любим за мене филм: "Усмивката на Мона Лиза" - с Джулия Робъртс, Кирстен Дънст и други, чиито сюжет третира точно темата за богатите традиционни съпруги, които имат колежанско образование, с което могат да "изчислят без проблем времето , необходимо за което да изпекат перфектната пуйка".../импровизирам, но...съм забравила точния пример/  Препоръчвам! Филмът е доста ярък.
А иначе, конкретно по темата...Аз съм жена на средна възраст и винаги съм искала нещо повече от това да съм традсъпруга. Просто не е било моето. Смятам, че  бракът е партньорство, а материалното благополучие на семейството е резултат от това партньорство. Имам две големи дъщери. Едната е като мен, другата...мечтае да бъде традсъпруга, но не може да си го позволи. Та...ей - на... Хубава тема, между другото...
"Усмивката на Мона Лиза" е страхотен филм! Наистина ти отваря очите за това какво рискува една жена, когато се откаже от независимостта си.

# 198
  • Пловдив
Да, при Балерината е много тъжна работата. Беше разказала на журналистката, че понеже мъжа й не иска домашни помощници и бавачки, се е случвало да има дни, в които не може да стане от леглото от изтощение.
А видеото с подаръка за рождения ден е просто покъртително тъжно.
Офтопик. Аз за балерината се надавям да е изиграно това с престилката, иначе наистина много се говори за този клип и все с възмущение и тъга, предвидими.
Също винаги съм смятала, че нормално един човек не може да се справи сам с все деца, домакинство, градина и кокошки и би трябвало да има помощ зад кадър, нали са богати.
Та не знам. Не знам, в случай че наистина нещата с мормона са толкова зле, кое я задържа при него - религиозна вярност, влияние на баща му, липса на подкрепа у нейното семейство и нежелание да се конфронтира с всички?
Милиардер, милиардер, ама какъв ти е кярът да живееш в милиардерска къща и да ходиш за дни на милиардерски почивки (ако ходи), при условие, че през другото време това ти излиза през носа, мани, че цял свят те обсъжда със съжаление. Знам ли каква е истината... дано са театър мъжовите и възгледи и практики. Тя ако беше толкова под чехъл, той да и е забранил да го представя така в канала си в Ютюб, че целокупното женско човечество да го намрази. Едва ли е гордост и за него.
За другото и аз мисля, че нито можем да спрем гората да се разлиства и някои момичета да предпочитат вкъщи (но някои), нито сме близо до полудоброволна мека талибанизация и връщане на жените в кухнята.

Жена домакиня като масов модел се съчетава само с неразтрогваемост/трудно разтрогване на брака и контрол от страна на малкото общество в махалата, града или селото ("местната общност", по модерната терминология), което днес липсва.

# 199
  • София
Според мен на Балерината ужасно й е промит мозъка и не мисли, че има проблеми. Не знам, отдавна не съм попадала на нея.

# 200
Аз не искам да съм нито съпруга, нито майка, живея си превъзходно необвързана и без деца. Не бих го заменила за нищо, дори да съжалявам някой ден.

# 201
  • София
Последните две поколения няма как да се върнат към ценностите на бумърите. Бумърите са имали за цел да увеличат населението на Европа и света след ВСВ. В момента населението е прекалено много, така че тази цел отпада. Освен това, не трябва да се събират по двойки, за да оцелеят. Въобще семейството е само въпрос на личен избор, не на нужда, а даже според маркетинга, нещо за което няма нужда, не се продава особено добре.

# 202
  • София
Последните две поколения няма как да се върнат към ценностите на бумърите. Бумърите са имали за цел да увеличат населението на Европа и света след ВСВ.

не си разбрала добре.

"бумърите" (boomers) са децата от т.н. baby-boom generation.
техните родители са онези, които са увеличавали населението след ВСВ.

седенето дома и раждането на деца изобщо не е било приоритет на baby boomers.

# 203
Така е. Бумърите са тези, които са били млади през 70-те и 80-те години. Те са повече кариерно ориентирани - и жените, и мъжете. Сега са на възраст 70+/-.

# 204
  • Пловдив
Това с инфлуенсърството е основно. Реално да се снима с качествена техника и да се споделя това съдържание изисква много. И аз обичам да готвя и го правя ежедневно примерно, обаче не снимам видеа. За да се заснеме видео, пост или там каквото и да е… изисква доста.
За това съм съгласна със Сави. От друга страна е доста по-красиво да виждаме една поддържана и в добър вид жена, която се грижи за перфектния дом, отколкото кисела и недоспала жена, която се чуди какво да подхване по-напред.

Много от инфлуенсърите показват неща просто за пред камерата. Всяка такава може да има и помощница в домакинството, на която плаща за да чисти, а тя после да се снима гримирана с прахосмукачката.

Примерът с майка ми го намирам за релевантен, защото тя беше ок с ролята си на домакиня. Сигурно ако баща ми не беше фалирал, нямаше да се върне на работа. За нея не е било драма, че парите ги изкарва той и решенията ги взима той. Просто си е такава. При нея също е вид философия, че няма наемна работа, която да е по-интересна и важна от дома. Не е просто да се е занимавала повече от баща ми с нас. Изцяло домакинството е било нейна задача и не просто да се изчисти, а да се създаде дом, уют, да се готви качествена и добра храна ежедневно, без полуфабрикати и аламинути. Да посреща баща ми от работа всеки ден с очакване. Такива неща.

Сави хубаво обърна внимание на “майчинството” в щатите, което е някакви седмици. Мисля, че има доста семейства там с по 4-5 деца, в които майката не работи. Детегледачка би било по-скъпо.

А и инфлуенсърството си е професия, изкарват се доходи, та тия жени съвсем не са да чакат изцяло на мъжа си. (Тези, които се показват в социалните мрежи, де).
Твоите родители не се ли бяха развели, останала съм с впечатление от твои постове, доста грозно? И после какво стана с майка ти, която има такава дупка в стажа?

Ей това е риска за жена-домакиня. И го казвам аз, която съм си стояла у нас 11 години. Но аз съм добре подплатена и мога и си намерих работа, и в момента мога да се издържам сама с децата.

И даже да не става дума за развод, какво става ако мъжа почине?

# 205
Модерните бракове вече каквото прави жената, това и мъжът. Даже и познати имам, тя една година гледа детето, после се върна на работа, той излезе в бащинство и го гледа втората. Той му прави закуска ,тя го прибира от детска градина. На запад даже гледам има вече и много stay at home dad, просто понеже се ориентират от парите - който получава повече, той работи. Или се сменят...

# 206
  • Somewhere far away
В Швеция като се разхождаш или просто се возиш с колата, по улиците гледката е  99% мъже с деца, мъже с колички, мъже с торби от пазар и деца. Отиваш в някой магазин - същото. Отиваш на зоопарк или кино или друго събитие - същото!
Та така, забравете за тези  глупости. 

Не можем да се сравняваме с Швеция разбира се, но дори в малка, неуредена и смотана държава като нашата това с традсъпругите няма почва.

# 207
В Швеция като се разхождаш или просто се возиш с колата, по улиците гледката е  99% мъже с деца, мъже с колички, мъже с торби от пазар и деца. Отиваш в някой магазин - същото. Отиваш на зоопарк или кино или друго събитие - същото!
Та така, забравете за тези  глупости. 

Не можем да се сравняваме с Швеция разбира се, но дори в малка, неуредена и смотана държава като нашата това с традсъпругите няма почва.

Бих казала не "дори", а  "особено в неуредена и смотана държава като нашата", в която малцина имат възможност да издържат семейство с една заплата, за да може другият /без значение дали мъж или жена/ да се посвети изцяло на деца или домакинство.

# 208
  • Пловдив
Да си баща домакин по-добре ли е от майка домакиня?
Не е добре днес да стои въпросът кой да остане вкъщи задълго и кой да работи.

# 209
  • Somewhere far away
Нищо не е по -добре.
Най- добре е да са равни и двата пола, и да имат равни задължения, златна среда. Но както виждаме, за съжаление, много често не се получава така. 

Казвам това, което съм видяла в  държава , която често посещавам - и то е, че масово там мъжете се грижат за децата.

Общи условия

Активация на акаунт