Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 077
  • 418
  •   1
Отговори
# 375
Ама па как точно жените не са подготвени за високи позиции? Как пък те винаги избират да са на по-ниска позиция?

Ами защото не са. Сестра ми е пример за жена на висока позиция в голяма компания, обаче няма деца и семейство и е супер заета и натоварана. За да си на такава позиция ти трябва да се адаптираш към нея, а не тя към твоите възможности.

Е, ти по някаква причина не се занимаваш с тези неща. Защо демагогстваш тогава? Никой мъж или жена, защото на практика и жени има в изброените сфери, не си върши работата заради някакъв алтруизъм и за благото на човечеството. Преценил е, че му се работи това, работи си.
Как демагогствам? Казвам истината.

# 376
Ама па как точно жените не са подготвени за високи позиции? Как пък те винаги избират да са на по-ниска позиция?

Ами защото не са. Сестра ми е пример за жена на висока позиция в голяма компания, обаче няма деца и семейство и е супер заета и натоварана. За да си на такава позиция ти трябва да се адаптираш към нея, а не тя към твоите възможности.
И аз да попитам - а защо на, мъжете не им се налага да правят такава "адаптация"? Защо от тях никой не изисква да нямат семейство и деца? Може би защото априори се приема, че те не са длъжни да се занимават с домакинстване и да си гледат собствените деца ако правят кариера?

# 377
Ето, сега честно си казвам, че всички тия драми с дозите за мъже, мъжките фигури манекени, липсата на менструален отпуск също редовно се споменава, и още, и прочие аз лично ги намирам за пресилени, да не кажа вредни, във всеки случай неприятни са ми, защото създават или подсилват впечатлението, че жената е нещо много различно от човека и иска много приспособявания и сложнотии.

Женското здраве и безопасност няма как да са "драма". Това ви засяга пряко, както и всички други жени на планетата. Всички жени боледуваме, всички жени се возим на автомобили. Щом мъжете не са помислили за тези неща, не се сърдете, че има жени, които надават глас и искат промени.

# 378
И аз да попитам - а защо на, мъжете не им се налага да правят такава "адаптация"? Защо от тях никой не изисква да нямат семейство и деца? Може би защото априори се приема, че те не са длъжни да се занимават с домакинстване и да си гледат собствените деца ако правят кариера?
Ами айде да анализираме двата варианта. Имаме мъж и жена, които започват да се катерят кариерно. Изкачването отнема време и успехът започва да се проявява към 35-40г.. На тази възраст за мъж който има успешна кариера и финансови възможности ще има опашка от жени склонни да му родят и отгледат деца. Жената ако тръгне да прави семейство през 20-те си години това ще и прецака кариерата, а ако отложи правенето на семейство за след изграждането на кариерата си то тогава шансовете и за семейство и деца драстично намаляват. Значи е логично да няма достатъчно жени които да са склонни да се изкачат до върха.

# 379
  • Пловдив
Явно не се схвана, че не казвам "жените не са важни", а "пресилва се специалността на жените и разликата им от мъжете".

# 380
Ами айде да анализираме двата варианта. Имаме мъж и жена, които започват да се катерят кариерно. Изкачването отнема време и успехът започва да се проявява към 35-40г.. На тази възраст за мъж който има успешна кариера и финансови възможности ще има опашка от жени склонни да му родят и отгледат деца. Жената ако тръгне да прави семейство през 20-те си години това ще и прецака кариерата, а ако отложи правенето на семейство за след изграждането на кариерата си то тогава шансовете и за семейство и деца драстично намаляват. Значи е логично да няма достатъчно жени които да са склонни да се изкачат до върха.
А защо именно жените си прецакват кариерата ако родят деца докато са на 20? Не е ли защото само от тях с очаква да обгрижват тези деца, докато мъжете вървят нагоре?

# 381
Сърди се на природата, не съм го измислил аз това.

# 382
Не е природата, а сексизмът.

# 383
  • Пловдив
Явно не се схвана, че не казвам "жените не са важни", а "пресилва се специалността на жените и разликата им от мъжете".
Ама не е вярно. Просто искам когато се тестват безопасността на колите да не се ползва стандартен манекен THOR-50M mid-size male, ами да се тестват и с женски манекени.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crash_test_dummy

# 384
  • София
О, аз абсолютно очаквам мъжа да е равностоен родител и никой не може да ме убеди, че това е противоестествено. Естествено, такъв мъж съм си търсила, с такъв живея. Която иска да е трад, нека си е трад, аз не съдя жените за изборите им. Но да ми обяснявате, че не е нормално мъжът да гледа деца и да пере ли, какво беше .... Еми това си е чист мързел на мъжа, сори, ако отказва да се занимава с най-базови битови задачи.

Това, че медицината чак в последните 50тина години се усети, че на света има и жени със съответните хормонални и други различия, всъщност е супер важно и ключово нещо, за което също са се борили феминистки, на които са им казвали да не пищят за повече права. Менопаузата започва да се изследва и да се говори повече за нея чак в последните години, благодарение на феминистки, на които са им казвали, че няма за какво да се борят.

# 385
Не е природата, а сексизмът.
Не е сексизъм освен ако не твърдиш, че и при другите бозайници съществува сексизъм. И когато тръгнеш изкуствено да изравняваш неща, които са естествено неравномерни поради биологията ти просто ще създадеш нови изкуствени неравновесия.

# 386
При мъжете не е по-добра логиката, а са силно егоцентрични, самовлюбени и нетърпеливи. Просто не се справят с други хора. Очевидно е. Как такава нескопосност е наречена добра логика, за мен остава загадка. Предвид какви невероятни глупости срещам по темата за мъжът и жената - мъжете имат твърде много свободно време, което трябва да им се намали за общото благо.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 09:37 от Нарцùса

# 387
  • София

Няма как да се сърдим на природата, защото тя ни е дала изключителен дар. Съзиданието на нов живот е нещо невероятно, което нито един мъж не може да изпита. Не знам дали затова е толкова обезценявано и злоупотребявано. "Мъжете" (да се чете определени такива) хем нямат търпение да вкарат жената в кухнята, "да си изпълнява ролята", хем не могат да преглътнат важността както на нейната природна функция, така и способността й да бъде повече от нея. В днешно време много мъже са тотално изгубени и се лутат, не просто защото важността на тяхната роля е разклатена, а и защото цеността им се крепи на това да омаловажат и смажат женската. Затова и искат да притежават жената, да я държат зависима, защото така, докато на практично ниво се възползват от труда й, на подсъзнателно ниво владеят това, на което самите те не са способни.

# 388
Интересно как създаването на живот е „дар“, когато е удобно, но веднага щом стане въпрос за кариера, този „дар“ става пречка. Що за логика е това? И не, сексизмът не е виновен, че трябва да правиш избори. Ако избираш майчинство, което изисква внимание, време и усилия, приеми, че кариерата ще трябва да изчака. Не можеш да обвиниш света, че не ти предлага абсолютно всичко едновременно.

# 389
  • София
Не майчинството е пречката. Пречка са тези, които избират да бягат от отговорност и обществото, което го позволява. Доста глупаво да тласнеш жените към такъв избор, когато няма как да замениш функцията им. Доста по-логично и продуктивно би било да ги подкрепиш и стимулираш.

Общи условия

Активация на акаунт