Перилни препарати и омекотители - 77

• 47 590
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
Прахообразен.

# 196
Гледам в пералнята, докато пере, дали се разпенва, или  пък много се разпенва. Ако не се разпенва или е много малко, прибавям още малко течен препарат в отделението за пране, като наливам топла вода, за да отиде в барабана. Ако се разпенва много, си вземам урок, следващият път да слагам по-малко препарат на определени дрехи. Трябва да пускам два пъти изплакване. По-добре по-малко препарат, и после мога да прибавя, отколкото с повече. От години се ползва Savex.

# 197
Разпенването според мен е необходимо, защото по този начин се отмива мръсотията. Повърхностно активни вещества намаляват съпротивлението, а с пяната се отделя и отмива. Пенителите са съставна част от шампоани и т.н.
Повърхностно активните вещества в перилните препарати разбира се правят пяна. Но не е пяната, която пере. Не ми се обяснява, който иска може да провери как действат сапуните и ПАВ.
Много пяна в перална машина обратно на очакванията затруднява доброто изпиране и освен това натоварва мотора и помпата.
Затова в перилните препарати се използват определени комбинации от ПАВ, които са ефективни без да правят много пяна, а и се слагат вещества, които "гасят" пяната - антипенители, обикновено това са силикони.
Правилото е: колкото по-малко пяна, толкова по-добре.
Трябва да се има предвид обаче, че липсата на пяна не означава, че дрехите са добре изплакнати.
Дозата е добре да се спазва. Липсата или наличието на пяна не означава абсолютно нищо.

# 198
Никога няма да ми хрумне на вече започнала програма да добавям препарат, то и егати маневрите ако изобщо са възможни... Слагам колкото е според инструкцията и приключвам въпроса.
В редките случаи когато съм видяла твърде много пяна, си е било от моята преценка. Или и прането е било такова при което винаги се разпенва повече - олекотена завивка или от сорта, знаете как е с тях. Такива винаги минават и допълнително изплакване.
Преди много години се е случвало поради свършил подходящ прах в момента, да сложим такъв за ръчно пране в пералнята. Ей това вече не го препоръчвам на никого, не че скоро съм виждала прах изрично за ръчно Grinning Точно тия антипенители са разликата, получава се твърде интересно.

# 199
Никога няма да ми хрумне на вече започнала програма да добавям препарат, то и егати маневрите ако изобщо са възможни... Слагам колкото е според инструкцията и приключвам въпроса.
В редките случаи когато съм видяла твърде много пяна, си е било от моята преценка. Или и прането е било такова при което винаги се разпенва повече - олекотена завивка или от сорта, знаете как е с тях. Такива винаги минават и допълнително изплакване.
Преди много години се е случвало поради свършил подходящ прах в момента, да сложим такъв за ръчно пране в пералнята. Ей това вече не го препоръчвам на никого, не че скоро съм виждала прах изрично за ръчно Grinning Точно тия антипенители са разликата, получава се твърде интересно.
Ръчинят прах много се разпенва. Когато пера ръчно, слагам по възможност много малко количество. После няма изпиране.

# 200
Здравейте, моля да ми обясните разликата между течен гел за пране, прах за пране и капсули за пране. Винаги съм ползвала течен, но сякаш остава по дрехите, плюс това съм чела, че задръства маркучите на пералнята и съдейки по отделенията на чекмеджето остава една слуз от течния гел, също и от омекотителя, и трябва редовно да се мие. Ползвам таблетки, които чистят пералнята, но все пак...замислям се за прахообразен препарат или капсули, но не се предлагат от всички марки. Както и да е, кажете ми кое е по-добре като формула за пране в пералня.
Според Вас какво има в капсулите?- течен препарат за лов на хора, които като видят бутилката и не знаят колко да сипят.
Това в капсулите нито може да се дозира, нито нищо. Ако човек иска да изпере 2-3 неща, като сложи една капсула, която е за доста повече, и като тръгне онази ми ти пяна…
За мен няма нищо по- добро от добрите, стари прахове, но  разбира се, качествени такива.
Течни-специализирани използвам за вълна, коприна, якета…

# 201
  • Mediterraneo
Анонимен, спри да се излагаш и в тая тема, моля те.

# 202
Капсули или подобни единични дози пак са си течен препарат, просто отмерен предварително. Едно време като пералните бяха направени за пълна или за "половин пералня" иди-дойди, но в момента хем са по-големи повечето, хем можеш буквално произволно количество пране да имаш вътре до капацитета, водата се дозира спрямо него.
Капсулите са наистина полезни точно за двама души от всички които познавам. Единият напълно незрящ, а другата - почти напълно. Те няма как да отмерят препарата и само мятат капсулка, нямат избор. За тези дето можем, по-добре да си го дозираме ние.

# 203
Не подреждам дрехи в пералня или сушилня. Но и не пера такова разнообразие в една пералня. И аз имам 4-5 категории, по които сортирам прането.
Аз издирвам идеалния прах за бели дрехи, от който да не посивяват с времето. За такива винаги ползвам и кърпички за бяло- от тях за сега май има някаква полза.
За бяло пране преди използвах Омо, но след като го спряха минах на АБЦ турския, като добавям кърпичка за бяло пране. Доволна съм. Не ми сивеят.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 11:58 от mmtomova

# 204
  • Mediterraneo
Нямам посивели бели дрехи. От години пера бяло само с Ариел.

# 205
📢 Прах Ариел за цветно,60 пранета -26,99лв.
в Кауфланд.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 09:45 от believe_

# 206
  • Горна Оряховица
Давах си прането на пералня и на единия бял чаршаф има черна точка. Не знам какво е, не излезе нито с вениш, нито с белина...с какво да го третирам, че да го избеля?

# 207
  • София
Като мастило, флумастер изглежда... но ако е перманентен Confused

Осен да пробваш и с Меглио, изопропанол, лакочистител
Последните две може напоиш клечка за уши и да натиснеш върху петното.

# 208
Давах си прането на пералня и на единия бял чаршаф има черна точка. Не знам какво е, не излезе нито с вениш, нито с белина...с какво да го третирам, че да го избеля?
Има препарати на HG, едни малки шишенца с номера, ако е флумастер, шишенце номер 2 е за теб. Има ги в магазини Чистофайници (ще ме прощавате за рекламата, но магазинът е вносител на марката, затова го споменавам).

# 209
Аз не го приемам като реклама. Нормално е да се каже къде се продават. HG се продават и в почти всички магазини за препарати.

Общи условия

Активация на акаунт