Перилни препарати и омекотители - 77

• 44 204
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
Това е странно. Дали не е внушение? Или натрупване с времето, което си забелязала? Слънце? Хлор във водата? Някаква комбинация?
Дори при пране с прах с избелители няма как от едно пране дрехите да избелеят така драстично.

Повтарям отново: оптичните избелители не избелват. Те отразяват UV светлината като синкаво "сияние", което на човешкото око изглежда като "по-ярко". Влияят най-вече на светлите цветове. При следващо пране се отмиват и ефектът им изчезва.
Не е внушение. Не е и натрупване. Почи нови дрехи.  Прани, да речем, по десетина пъти преди това. Слънце със сигурност не е, а за хлор-не знам. В София съм и не съм забелязвала да тече често силно хлорирана вода, което не отхвърля възможността точно в този момент пералнята да е дръпнала такава вода.
Аз си внимавам и си използвам препаратите за това, което е указано от производителя и повече такъв проблем не съм имала.

Наскоро друга потребителка беше споделила, но май беше в темите за перални, че имала подобен проблем.

# 661
Аз бях. При мен също течен препарат за пране избели дреха. В случая светлорозови дънки, на мястото където беше течния препарат остана по-светло петно, което не се махна при следващи пранета.

# 662
Допускам, че препаратът е бил поставен директно в барабана, а не в контейнера, за да се получи такова неравномерно действие и избеляване на розовите дънки. Или не е такъв случаят?
Аз винаги поставям препарата (течен или прахообразен) в контейнера и той идва при дрехите вече разтворен във вода, с което вероятно горният ефект се избягва.

# 663
Препаратът беше върху дрехата, тъй като си мислех, че оптичните избелите няма да я избелят трайно. Грешка, която повече няма да направя.

# 664
Не е от оптичните избелители, а от това, че препаратът е излят концентриран директно върху дрехата. Багрилата на текстила не винаги са достатъчно устойчиви.
Правила съм същата грешка, само че с течен препарат за цветно. Два памучни панталона заминаха на боклука с избелели петна точно там, където е бил изсипан върху тях. На другите дрехи в същата пералня нямаше поражения.

# 665
Оптичните изсветлители (да ги наречем така) нямат отношение към случилото се с розовите дънки. Те не избелват химически, не са оксидиращи агенти. Те само променят начина, по който окото възприема цветовете. Освежават визуално. Не са нещо лошо.
Даже навремето са ползвали нещо подобно - синка. Изплакване в леко подсинена вода убива жълтия оттенък и прави бялото да изглежда блестящо бяло.
В модерните препарати принципът е друг, но е подобен. Включително светлите и пастелни цветове стават по-ярки.

В заключение: течните препарати, използвани правилно, няма опасност да избелят каквото и да е. Дрехите избеляват заради ниско качество на багрилата, слънце, хлор във водата, ползване на прахове с избелители, механично триене, качество на текстила и т.н.

# 666
Аз пък не съм изливала върху дрехите директно, а в чекемджето и всички дрехи бяха избелели.
Понякога върху мазни петна сипвам течен за цветно пране и никога не е имало поражения.

# 667
Със сигурност мога да кажа, че от течен препарат за цветни дрехи получих големи ясно очертани белезникави петна върху бежови панталони. Слагам препарата в мерителната чашка, директно в барабана върху прането и пускам с отложен старт. Явно чашката се е изляла върху панталона и е преседял така повече време. Няма от какво друго да стане.
Наложи се да ги боядисам в тъмно синьо, защото ги харесвам и не исках да ги изхвърля.

# 668
...
Понякога върху мазни петна сипвам течен за цветно пране и никога не е имало поражения.
Е, и аз така "лекувам" мазни и други петна, понякога - със спрей за петна, който не съдържа водорен пероксид, и досега не се е случвало нещо да избелее, но винаги има риск нещо да се обърка. Зависи от багрилата на дрехите.

# 669
Да, и аз имам определени неща, с които пръскам петна. Имам един обезмаслител за фурни, професионален, смъква кожата на всякакви мърсотии и нагари, обаче за дрехи е безупречен - нищо никога не е избелил или скъсал, маха само петната безотказно.
Обаче течен препарат вече поставям в барабана изключиииително внимателно.

# 670
Когато се налага да пера с течен препарат (това е свързано с видове специализирани материи)  на отложен старт, винаги увивам чашката в хавлиена кърпа, за да не се изсипе върху нещо.

# 671

Включвам се да го похваля-онзи ден върху бялата ми рипсена рокля падна една черница,размаза се,изцапа ми я доста,лошо ми стана!
Постоя си няколко дни в коша за пране😂,днес използвах сапуна за петна на ДМ,но петната си стояха ли стояха,е прахът ги премахна! 🙃

# 672
  • София
има ли мнение за този прах? за мен марката е непозната
Скрит текст:

# 673
Не е масова марка а мисля че е собствена марка на веригата ЦБА, сега са Бурлекс. Т.е. правен е някъде където се прави друга марка но е опаковка и марка за тях.

# 674
Здравейте!
Да споделя личен опит с прах за цветно Савекс, понеже доста се коментира.
Взех една малка опаковка за проба - ами изпра безупречно дори бяла работна престилка, бяла тениска и бяла хавлиена кърпа. Освен това въобще няма силна натрапчива миризма, от която всички се оплакват. Явно са го подобрили...Говоря за прах, не за течен.

Общи условия

Активация на акаунт