Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 12 322
  • 390
  •   1
Отговори
# 315
  • Melmak
Декларира си всичко. Жената е мениджър на много високо ниво в голяма корпорация. Като декларираш всичко, има нещо наречено максимален осигурителен доход. И 20 к заплата да взимаш, майчинство и болничен се изчисляват на този праг, който в момента е малко над 4000 лв. Защо говорите глупости, не знам!

# 316
  • sofia
Защото си написала "далеч от максималния осигурителен праг", а не "далеч над....."
Аз два пъти го прочетох, за да схвана какво искаш да кажеш точно.

# 317
  • Melmak
Съжалявам, мислех, че се разбира.

# 318
Как пък го измислихте това, че не си декларирала доходите! Когато заплатата е много над максималния осигурителен праг получаваш значително по-ниско майчинство отколкото ти е била заплатата. Съвсем ясно е написано.

Ами така написано "далеч от осигурителния праг",  не го разбирам като "много над", а точно обратното. Далече съм от нещо, означава, че още не съм го достигнал.

Като е имала висока заплата, да е заделяла - пак опираме до семейното планиране и управлението на доходите.

# 319
  • Melmak
Явно не съм се изразила разбираемо, далеч от максималния осигурителния праг трябваше да значи много над него. В регламентираните фирми пари под масата не ни дават, назначен си на длъжност и заплатата идва по банков път с всички данъци и осигуровки на светло.
Това, че жената се е върнала на работа след 1 г майчинство, не знам защо означава, че не планира или не заделя?
В много страни втора година майчинство е нещо нечувано и невиждано, а тук едва ли не си кофти майка ако седиш 1 г.
В провинцията забелязвам, че дори яслите отказват да взимат малки деца на под 2. Измислят си някакви оправдания и даже аъм спорила с майки как не може да ти отказват да ти вземат детето, защото няма 2 г. Но и там ако доходите на майката са по-ниски и близки до МРЗ може да не е толкова неизгодно за тях да ползват втора година.

# 320
Стига де, наистина ли трябва да спестявам от супер високата си заплата не поради друга причина, ами за да имам пари за добра марка хляб през втората година майчинство?

# 321
Доста е дребнаво обсъждането на формулировката, но “далеч от” не означава “под” или поне означава колкото “под”, толкова и “над” него. Тоест позиция спрямо нещо, без посока - под/над нещо, пред и зад него. От контекста се разбира прекрасно какво се има предвид.

И какво значи “да е заделяла”? Може да е заделяла, може да има достатъчно заделени, но ако си на отговорна ръководна позиция и си амбициозна няма как да те няма две години ей така, независимо от финансовото измерение. Ако печелиш повече от двамата вече и финансите се усложняват. Разбира се, ако не си на такава позиция няма как да го разбереш това, хеле пък ако си на ниска заплата - тогава вероятно дори икономически няма смисъл да се връщаш на работа, за да изкарваш пари колкото да платиш детската градина.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 19:11 от Firebird26

# 322
Като чета тази тема, започвам да си мисля, че е егати късмета да си на МРЗ, да ти ти взимат 1/3 от заплатата за осигуровки, и колко е изгодно, а пък горките, взимащи много над максималния осигурителен праг, са супер изненадани, че получават майчинство на колкото са се осигурявали, и са супер прецакани от системата. Ами, като взимаш висока заплата, имаш избор дали ще ползваш спестявания, достато пари над прага въобще не са обложени с осигурявки, защо пък да не спестиш някой лев целево, ако искаш да си гледаш детето лично, или да не платиш на детегледачка. Като взимаш МРЗ, че дори и към 1500 лева, каквато е масовата заплата в по-големите градове извън София, нямаш наистина избор дали да платиш на детегледачка или на частна ясла, за да работиш, защото детегледачката и тя иска да яде и да взима заплата.

# 323
Стига де, наистина ли трябва да спестявам от супер високата си заплата не поради друга причина, ами за да имам пари за добра марка хляб през втората година майчинство?

Не.
Можеш да се върнеш на работа и да вземаш заплата и част от втората година.
Ще има за хляб и други неща.

# 324
  • София
Ако ударът по финансите е огромен и първата година, за мен е логично "далеч от прага" за жена "със супер кариера" да значи нагоре.
Хващате се за думата. Simple Smile

# 325
Ние имахме спестявания (и имаме де), но изследвания през бременността, раждане и всичко нужно за бебето стопи около 10 000 лв на първо време, а останалото не искам да харчим, защото с малко дете и кредити, в несигурна икономическа обстановка, е неразумно да стопиш всякакви заделени пари до нулата.

# 326
ако си на отговорна ръководна позиция и си амбициозна няма как да те няма две години ей така, независимо от финансовото измерение.
Именно! Има професии при които след дълго отсъствие едва ли не почваш от нулата, защото губиш голяма част от клиентите/пациентите/проектите си.

В случая темата е за разходите и финансовия аспект, не други мотиви като кариера, социални контакти, динамично ежедневие и т.н.

От колегите ми на двама децата навършиха наскоро 1 годинка. И при двамата жените са на позиции и с високи заплати.
Единият от тях започна втора работа, жена му ще продължи да гледа детето. Каква и как точно я съчетава с настоящата (със седмични смени по график), не съм разпитвала, защото не ми е работа.

На другия са взели решение жена му да се върне скоро на работа (детето стана на годинка преди 2 седмици), като тук водещо не е как ще се справят с парите през втората година, а планират скоро второ дете. Искат жена му да е на заплата, за да се подсигури второто майчинство. Тя разчита и на това, че ще може да ползва хоумофис. Бабите живеят в други градове.

Когато жената има значително по-висока заплата от мъжа, тогава през втората година мъжът може да ползва отпуска за отлеждане на дете - често пренебрегвана алтернатива.

@Pandora1, моля да ме извиниш, ако коментарът ми е прозвучал неуместно, погрешно съм разбрала написаното от теб.

# 327
  • Melmak
Няма проблем, Самодива. Аз често пиша, докато правя нещо друго и не винаги се изразявам добре. Може вече и mommy brain да ми влияе, знам ли.

Ситуацията на всеки е различна, със сигурност е най-добре да разчиташ, че можеш да имаш и страничен доход освен заплата. Надявам се и мм да успее да издрапа от ситуацията, която е в момента, защото нещо му се влошиха нещата в работата. Аз скоро излизам в майчинство, ще видим догодина като приключи първата година, живот и здраве.
Съгласна съм до голяма степен с КРР, че детето се адаптира към начина на живот на родителите си. Всяко семейство има различна динамика и навици, които са неприложими в други семейства. Примерно като бях дете баща ми работеше денонощно, майка ми не работеше. Тя ни гледаше, но не може това да компенсира татко. Разбирам защо е било така, времената бяха други, но фактът е, че ми липсваше близост с баща ми. Не бих искала да съм в такава ситуация сега и не говоря само за втората година, а като цяло за това детето да няма пълноценно време с когото и да е от двама ни с мм.

# 328
  • София
Млади, образовани жени, четем ви тук, една година да не можете да изкарате на някакви тънки пари, баси! Не знам какво правихте 20 години кариера…
Жени без вашият ценз раждат по две, три, сливат майчинства и се оправят.

Ма, колко мислите струва един човек 8- 10 кг за една година?
Минава обща храна, правите заготовки за него, живеете съобразно, калявате, обменяте дрехи и каквото трябва и е същото.
Драмата е с пораснали деца, не с бебета.

Тоя да изкарва по две, тоя да изкарва по три.
Вие защо не изкарахте?

Извинявайте, ама като ви чета и падам.

Оптимизирайте си разходите, вие самите ще харчите значително по- малко вкъщи.
Едни обувки на сезон, 100 грама от вашата храна, споделени удобства между майки и се наслаждавайте! Това ви е най- хубавото време.

# 329
Само като сметна пюретата, памперсите и млякото месечно на сегашните цени, не е никак малко.
Освен това не всяко дете минава толкова лесно на обща храна,  особено на годинка. На две е друго.
Ами другите деца и възрастните, и те имат разходи?
Колко струва едно обикновено пазаруване в магазина? Ами в аптеката?
Както и да го гледаме, с майчинството втората година е много трудно.
Не всеки прави бебето след като е спестил голяма сума пари. То ако беше така, бебетата щяха да са много по-малко. 🤣 И не всеки е успял предварително да си осигури  допълнителен доход.
В два съседни блока се търсят хора за гледане на възрастни хора почасово. Дори и да започна, парите ще трябва да ги давам на детегледачка ии няма и да стигат,  за да и платя... Реалност.

Общи условия

Активация на акаунт