Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 622
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Като не намирам къде да попитам другате , питам тук:
Има ли доволни от тези тенджери? Чие производство са?

https://tirbushona.bg/produkt/%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0% … BA%D0%B0%D0%BF-9/

# 136
Такива тенджери са руски или сръбски, други сякаш не съм срещала. Имам две такива нормален размер и една съвсем мъничка - едната от големите е с много красиви шарки в стар руски стил. Наричам я "радостната тенджера" и я ползвам най-често за борш, макар че и всичко друго може да се готви в нея. Предпочитам обаче неръждаемата стомана на WMF, затова и от емайлираните имам само три. 

# 137
  • Deutschland/HE
Подобни емайлирани има и на Riess.

# 138
И аз предпочитам WMF , обаче цената там е друга.
Ако са руски или сръбски да очаквам, че са качествени.

# 139
От този тип има и китайски. Освен това съм забелязал, че тенджерите, които са с пластмасова ръкохватка на капака като тази ги правят от по-тънка ламарина съответно по-лесно могат да се изкривят, по-неравномерно се нагряват и по-лесно могат да се получат горещи точки където да се получи загаряне.

# 140
И аз предпочитам WMF , обаче цената там е друга.
Ако са руски или сръбски да очаквам, че са качествени.
Руските са големи боклуци, както повечето им стоки, разбира се. Сръбски не съм ползвала, но и от тях не очаквам някакво качество.

Преди години, неподозираща за WMF, купувах такива руски тенджери. Покритието им беше крайно неустойчиво и постоянно хвърлях тенджери и купувах нови. Беше ми омръзнало.

# 141
Здравейте, какво ви е мнението за емайлираните чугунени тенджера с трислоен емайл LAVA и по-добри ли са от чугунените без емайл?

# 142
Моите двете са руски със сигурност, само за третата  не съм убедена за произхода. Нито една не е с нарушено покритие, едната е повече от 7-годишна, а другата - 4, малката с неизвестния произход не я слагам в сметката, защото я ползвам изключително рядко.  Странно чак да се увредят така бързо. Възможно е да е имало внос с различно качество, особено в последните години, но моите и на тегло и вид са си доста солидни и абсолютно запазени все още. Свекърва ми имаше една руска много дебела тенджера, но старо производство, беше ни предпочитана за готвене. Още имам руска под налягане от мама, но рядко я ползвам, че ми е по-тежка и не става за СМ.   
А вярно е, че цените на WMF са други, но съдовете им вероятно ще ме надживеят. Отделно, че начинът на готвене в тях коренно се различава от това в по-тънки емайлирани съдове.

# 143
  • Варна
Здравейте, какво ви е мнението за емайлираните чугунени тенджера с трислоен емайл LAVA и по-добри ли са от чугунените без емайл?

По-високо качество, по-голяма гладкост и незалепващи свойства (при сравняване на двуслоен и трислоен емайл). По-красиви стоят.  Емайлираните дават повече възможности в сравнение с неемайлираните. Облекчено измиване и си спестявате нуждата от поддръжка (подсушване, изпичане във фурна, омазняване). Ако сте с керамичен плот, а не на газ, несезонираният може да ви направи драскотини на стъклото, ако не се повдига винаги, както и като се разбърква храната е добре да го подпирате леко, за да не се получи триене и някоя малка драскотинка да ви вади окото на все още новия плот, ако е такъв. Ако имате мерак за неемайлиран, задължително си вземете и такъв. Съобразете му отново големината и се поинтересувайте за отзиви.
Ако не ви е проблем, че трислойният емайл е значително по-скъп,  задължително заложете на него! Определено ще си заслужава повече. Тиганът ви остава завинаги и съм сигурен, че ще ви е сред най-любимите съдове за готвене.
Не казвам, че и несезонираният не би ви харесал, но той си има повече поддръжка и не му влияят добре продължително готвене (половин час и повече) с кисели храни като домати и пипер, а те са традиционни. Затова заложете на емайлирания на първо време. Другият ще ви е като допълнение да печете най-вече ястия от месо за по-добри вкусови качества. Печените зеленчуци на неемайлиран тиган също са по-вкусни. Домашната пица със сигурност е по-добра. Печено пиле. Бих казал и риба, но после тиганът намирисва при следващото готвене дори да е измит добре. Може да ви харесат яйца и омлети на неемайлирания. Печени плоски хлебчета и тестени храни. Претопляне на закуски и баници - стават като току-що опечени.
Бих ви препоръчал да имате и неръждаем тиган в кухнята си със средно или над средно качество с подходящ размер. Малко по-големите събират много и малко. Желателно е и да може да се комбинира с капак. Ако дръжката на капака не е пластмасова, може да го ползвате спокойно и във фурна без опасност във времето да се прецака.
С тези трите предложения никога няма да ви потрябва да купувате нов тиган.

После си вземете чугунена емайлирана тенджера да я ползвате на котлон и във фурна! Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 11:52 от Чихинци

# 144
Аз също си взех от тиганите с точки в Била. Изглеждат много добре. Вярно е, че са изработени в Китай, но те имат и качествени стоки. Да се надяваме да са такива. Също както е с турските-имат читави и нетолкова добри. Преди години си взех по същият начин тенджери от Била и нямат мърдане. За мен си заслужава покупката.
Споделете дали след употреба медните тигани/тенджери си промениха цвета отвътре и ако да как трябва да се поддържат тези съдове за да са най полезни.

# 145
  • Бургас
Имам  само от тиганите с  незалепващо  покритие. За сега  съм ползвала малко, но мисля, че са добри.

# 146
  • Варна
Оригиналните медни съдове променят цвета си като започнат да се ползват. Красиви са само преди да ви влязат в употреба.
Сигурно има известни начини да се поддържат.

Иначе жените ще си ги крият по шкафовете, за да не ги види приятелката им клюкарка и всички да знаят Simple Smile

# 147
Споделете дали след употреба медните тигани/тенджери си промениха цвета отвътре и ако да как трябва да се поддържат тези съдове за да са най полезни.
Те отвътре са от неръждаема стомана и няма причина да си променят цвета. Ако все пак си го променят, винаги могат да се изтъркат с домакинска тел, абразивна гъба или някаква паста. Ама пак повтарям, не виждам от какво ще им се промени цвета, нито пък евентуална промяна да повлияе на нещо.

# 148
Дами, в момента в Айко има намаление на съдовете на WMF.
https://aiko-bg.com/media/adlists/prospects/2025/Aiko-17.02.25d.html

# 149
Дами, в момента в Айко има намаление на съдовете на WMF.
https://aiko-bg.com/media/adlists/prospects/2025/Aiko-17.02.25d.html
Благодаря!

Разглеждайки брошурата, видях, че отново е налична в асортимента моята вълшебна тенджера. Често го спират от предлагане този модел, нямам представа защо.

Горещо ви я препоръчвам!

Общи условия

Активация на акаунт