Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 553
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Значи или са ти били студени от хладилника пържолите или са били твърде дебели. Аз си купувам стандартни нарязани пържоли и така или иначе винаги ги начуквам с чука за да набия подправките в тях и да станат по-крехки.

# 121
  • Бургас
Аз също си взех от тиганите с точки в Била. Изглеждат много добре. Вярно е, че са изработени в Китай, но те имат и качествени стоки. Да се надяваме да са такива. Също както е с турските-имат читави и нетолкова добри. Преди години си взех по същият начин тенджери от Била и нямат мърдане. За мен си заслужава покупката.

# 122
Нищо, че са Mauviel, произведени  са в Китай. Може би все пак под строг контрол на марката, разбира се. Иначе ще си вкара автогол, все пак е име с традиция в съдовете за готвене и в кулинарията.

Здравейте.
Искам да ви попитам дали тези тигани в Била,които са с точки са хубави?

# 123
Обещах да дам отчет (засега е от първо ползване) след употребата на тавата на WMF - правих в нея Оссо буко вчера. Запечатах месото, после зеленчуците на котлон, добавих течностите, както е по рецепта, покрих с капак (тя няма, но аз ползвах стъклен 28 см от други съдове, който пасна идеално), къкри 1 час и после допекох на фурна на бавен огън още час и половина. Идеално се готви, стана вкусно, като в керамичен гювеч и което е особено важно - дръжките не се нагряват при работа на котлон, въпреки че са метални. При печене във фурна се нагряват обаче, няма начин.  С две думи - изключително съм доволна.   

# 124
Обещах да дам отчет (засега е от първо ползване) след употребата на тавата на WMF - правих в нея Оссо буко вчера. Запечатах месото, после зеленчуците на котлон, добавих течностите, както е по рецепта, покрих с капак (тя няма, но аз ползвах стъклен 28 см от други съдове, който пасна идеално), къкри 1 час и после допекох на фурна на бавен огън още час и половина. Идеално се готви, стана вкусно, като в керамичен гювеч и което е особено важно - дръжките не се нагряват при работа на котлон, въпреки че са метални. При печене във фурна се нагряват обаче, няма начин.  С две думи - изключително съм доволна.   
Леле, Кубратова, как го описа, голяма вкусотия! Със здраве да си го ползваш!!!

И тенджерите са така, голям благодат е тази работа с дръжките, обаче аз имам голям проблем по този повод! Като отида във ваканционния имот, хем котлоните са газови, хем дръжките горят щото съдовете са по-обикновени, а аз съм свикнала да ги пипам с голи ръце и става ужас.

# 125
Благодаря, Драго! Аз се канех да повтарям и за апартамента първата си тава с капака (нея я занесох в селската къща, че е с по-голям обем), обаче благодарение на твоята препоръка купих тази и никак не съжалявам, напротив. Аз вече нямам проблема с дръжките (когато работя на котлон), защото навсякъде съм с индукционен плот и забравих какво е да местя тенджера с ръкохватки, ползвам само за фурната. Не знаех, че на газ се нагряват дръжките, не излизат ли достатъчно встрани от обсега на огъня?

# 126
О, абсолютно не. Така се нагорещява всичко наоколо. Окачих си лятото едни стелажчета за подправки уж встрани и нависоко и в края на сезона се разпаднаха пред очите ми. Топлото от огъня прецака лепилото и оживяха една нощ всичките подправки,  за щастие преди да заспим Laughing .

# 127
Аз готвя на газ и при мен дръжките не се нагряват. Нагряват се само тези, които са едно цяло с тенджерата, като чугунената или една алуминиева. Например занитените на неръждавейката стават топли, но далеч не толкова, че да трябва да ги хващам с нещо специално.

# 128
Аз съм ползвала преди много години газов котлон, но на тераса и около него нямаше нищо друго, та не съм имала възможност да забележа. Вече май не бих ползвала газ. А потъмняват ли съдовете и как ги почистваш?  Помня, че това все ми беше проблем и падаше голямо търкане, особено при жълт пламък на котлона, не знам от какво се получаваше.

# 129
Не съм забелязал да потъмняват. Иначе сигурно като свършва бутилката и пламъкът започне да жълтее, може би се отделят някакви сажди, но не съм обръщал внимание. Може и горелката на котлона да има значение.

# 130
Ами тенджерите са стомана със занитени дръжки и не мога да ги държа.
Не обгарят, чисти са външно също като при индукцията.
Не обичам газта, но в Италия ако пусна индукцията (имам един резервен плот) и фурната едновременно и пада долу предпазителя. По-висока мощност означава по-скъп ток, та така, караме я на газ.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 08:30 от drago_2008

# 131
  • Варна
Ето още едно сравнение между тиган от неръждаема стомана и друг с незалепващо покритие.

https://www.youtube.com/watch?v=Cc-RvrrXqA0

А тук сравнение между различните материали.

https://www.youtube.com/watch?v=qYrfW0kJacQ

Изводът е, че е добре да имате поне два вида тигани, за да извлечете предимствата им и да не сте ограничени от недостатъците.

Може да разгледате YouTube канала му. Има всякакви пояснения и сравнения именно по темата за съдовете за готвене.

# 132
Понеже тефлоновите тигани отдвана отпаднаха при мен а тези от рода на brio с каменно или  керамично покритие не ме вдъхновят много си търся незалепващ тиган.
Доста гледах и търсих и си харесах  стоманен тиган на  Bergner-Masterpro Giro Gold. Тиганът е със трислойна структура (3-PLY). Горната част на съда е от неръждаема стомана 18/10, един от най-безопасните материали за контакт с храна.
С покритие ILAG Ultimate (без PFOA и BPA)
Някой случайно да знае нещо за това покритие ?
Пише без какво е а не какво е точно.

# 133
Лесно се проверява. В сайта на ILAG https://www.ilag-group.com/en/ilag-consumer/1-1-1/на температурните характеристики пише следното.

Цитат
As a general rule, never heat an empty pan. Especially not on induction hobs. Critical temperatures can be reached quickly.

PTFE pans can be heated up to 230 °C in continuous use and up to 250 °C for short periods. For this reason, PTFE pans are only suitable for searing to a limited extent.

Overheating can lead to discoloration and a reduction in the non-stick effect. Overheating can also cause bubbles to form or the coating to peel off.

PTFE = Тефлон

# 134
За мен, щом има отгоре незалепващо покритие, значи не става. Независимо че са го формулирали под еди какво си наименование, и без еди какво си, и еди какво си.

Общи условия

Активация на акаунт