Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 730
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Ето още информация за керамичните покрития:

https://www.youtube.com/watch?v=At-14Bed_UU&t=2s

За пореден път излиза, че не са по-добри от тиганите от неръждаема стомана. Поне в сравнение с тефлоновете определено са за предпочитане. И безвредни за природата. За успешното пълно рециклиране не се казва.
Керамичните имат ограничения по отношение на температурата на готвене. Те са за средна температура (и ако запичате във фурна също) . Прегряванията увреждат незалепващите свойства. Не са подходящи за запечатване на месо каквото може да получите при чугун и стомана. Очевидно и за пържене не са подходящи. За какво са ви тогава?
За тях се посочва да не се мият в съдомиялна, за да издържат по-дълго във времето. Това ще рече, че незалепващите свойства на керамичните тигани имат ресурс (неръждаемите нямат ресурс), а вие купувате тиган с незалепващи свойства именно, за да не ви залепва...
Не стават за метални шпатули (получават с незаличими драскотини и може да стигнете до металния слой), а трябва да ползвате дървени. За силиконовите шпатули (и те стават) има мнения, че са непрепоръчителни да влизат в контакт с горещия тиган и пряко с храната ви дори да ги дават термоустойчиви за кратък контакт.
Резките температурни промени увреждат керамичния слой - създават микропукнатини, а ако нямате късмет и видими такива...

Ако вече имате нов тиган с такова прокритие или тепърва чакате доставка, информирайте всички у дома, включително подрастващите деца как да боравят с него, за да издържи по-дълго във времето.
Когато вземе да лепне и се ядосвате, купете нов тиган от неръждаема стомана, а може и допълнителен от въглеродна. Може и емайлиран чугун...
Има предостатъчно информация как неръждаемата стомана, въглеродната стомана и чугунът да не ви залепват. Яйцата се пързалят все едно в тефлон.

Предните години, а и сега излиза още повече информация колко по-здравословно е да се ядат определени мазнини и основната ни енергия да идва от тях, а не от въглехидратите. Това напълно обезсмисля готвенето с няколко капки мазнина, ако ще пържите яйца или приготвяте месо, или ще гриловате зеленчуци. Здравословният проблем с мазнините, качването на килограми, високото кръвно и холестерол се корени в това, че човек приема високо количество въглехидрати, което кара организма да складира излишна енергия, а мазнините дори и да са полезни влошават нещата с трупането на килограми.

Това, което ще кажа е по-скоро препоръка, до която и вие ще стигнете като извод след време - не пържете в олио. И по начало избягвайте пърженото с много мазнина. Мазнината от слънчогледово олио се окислява бързо и води до възпаления в организма. От там и нуждата да пиете лекарства и да ходите на кардиолог и ендокринолог.
Яйцата са една от най-полезните храни и е добре да се ядат често. Ако ще си ги пържите, заложете на животинска мас, краве масло, гхий или кокосова мазнина. Кравето масло изисква по-ниска температура, но това не пречи по никакъв начин да си опържите яйца. Може да ги захлупите с капак - така и още по-ниска температура е достатъчна. Включително за зехтина и маслото от авокадо има противоречиви мнения при нагряване, но при ниски температури нищо няма да ви стане. Ще си направите услуга.

Дозата прави отровата, но никой с ясно съзнание не поема умишлено малки дози отрова, която го разболява, нали? Освен пушачите и наливащите се с алкохол.

# 166
Аз си запечатвам месо в тава с незалепващо покритие на WMF, след което директно го пека във фурната в същия съд на бавен огън под капак, макар че мога и да не го запечатвам, а директно да пека на фурна, но пък със запечатването добива по-добър вкус и вид.
На съдовете ми с керамично покритие на същата марка си пише, че могат да се мият в СМ и точно това правя, не ще тръгна да мия на ръка тежки съдове.
Според мен има огромна разлика и в керамичното покритие при различни марки и клас съдове, не бих обобщавала.

# 167
Ето още информация за керамичните покрития:

https://www.youtube.com/watch?v=At-14Bed_UU&t=2s

За пореден път излиза, че не са по-добри от тиганите от неръждаема стомана. Поне в сравнение с тефлоновете определено са за предпочитане. И безвредни за природата. За успешното пълно рециклиране не се казва.
Керамичните имат ограничения по отношение на температурата на готвене. Те са за средна температура (и ако запичате във фурна също) . Прегряванията увреждат незалепващите свойства. Не са подходящи за запечатване на месо каквото може да получите при чугун и стомана. Очевидно и за пържене не са подходящи. За какво са ви тогава?
За тях се посочва да не се мият в съдомиялна, за да издържат по-дълго във времето. Това ще рече, че незалепващите свойства на керамичните тигани имат ресурс (неръждаемите нямат ресурс), а вие купувате тиган с незалепващи свойства именно, за да не ви залепва...
Не стават за метални шпатули (получават с незаличими драскотини и може да стигнете до металния слой), а трябва да ползвате дървени. За силиконовите шпатули (и те стават) има мнения, че са непрепоръчителни да влизат в контакт с горещия тиган и пряко с храната ви дори да ги дават термоустойчиви за кратък контакт.
Резките температурни промени увреждат керамичния слой - създават микропукнатини, а ако нямате късмет и видими такива...

Ако вече имате нов тиган с такова прокритие или тепърва чакате доставка, информирайте всички у дома, включително подрастващите деца как да боравят с него, за да издържи по-дълго във времето.
Когато вземе да лепне и се ядосвате, купете нов тиган от неръждаема стомана, а може и допълнителен от въглеродна. Може и емайлиран чугун...
Има предостатъчно информация как неръждаемата стомана, въглеродната стомана и чугунът да не ви залепват. Яйцата се пързалят все едно в тефлон.

Предните години, а и сега излиза още повече информация колко по-здравословно е да се ядат определени мазнини и основната ни енергия да идва от тях, а не от въглехидратите. Това напълно обезсмисля готвенето с няколко капки мазнина, ако ще пържите яйца или приготвяте месо, или ще гриловате зеленчуци. Здравословният проблем с мазнините, качването на килограми, високото кръвно и холестерол се корени в това, че човек приема високо количество въглехидрати, което кара организма да складира излишна енергия, а мазнините дори и да са полезни влошават нещата с трупането на килограми.

Това, което ще кажа е по-скоро препоръка, до която и вие ще стигнете като извод след време - не пържете в олио. И по начало избягвайте пърженото с много мазнина. Мазнината от слънчогледово олио се окислява бързо и води до възпаления в организма. От там и нуждата да пиете лекарства и да ходите на кардиолог и ендокринолог.
Яйцата са една от най-полезните храни и е добре да се ядат често. Ако ще си ги пържите, заложете на животинска мас, краве масло, гхий или кокосова мазнина. Кравето масло изисква по-ниска температура, но това не пречи по никакъв начин да си опържите яйца. Може да ги захлупите с капак - така и още по-ниска температура е достатъчна. Включително за зехтина и маслото от авокадо има противоречиви мнения при нагряване, но при ниски температури нищо няма да ви стане. Ще си направите услуга.

Дозата прави отровата, но никой с ясно съзнание не поема умишлено малки дози отрова, която го разболява, нали? Освен пушачите и наливащите се с алкохол.

Безкрайно благодаря за полезната информация! Напълно подкрепям мнението за мазнините и яйцата, от 5-6 години готвя и се храня по този начин нвх-вмх. Имам комплект съдове Цептер, свикнала съм да няма незалепващо покритие, но пък звучеше изкушаващо, та затова. Насочвам се значи към добрата стара неръждаема стомана, благодаря отново🙂

# 168
Във видеото казва, че покритието се повреждало лесно от метални прибори, хубаво е и че после подчертава, че разглежда конкретна марка съдове, която му пратили и че покритията се подобрявали и въпреки това не е съвсем обективно от гледна точка на съществуването на други марки, които предлагат добър продукт, който явно не ползва. Нали виждам как се държат моите тигани. Ползвам ги като Кубратова.

Иначе, когато ползвам котлон, пържоли, гърди, ребра и т.н. пека на чугунен емайлиран грил тиган на Крюзе. За палачинки имам на Лава. Имам много съдове от стомана, стомана с керамично покритие, емайлиран чугун, стъкло, но само на WMF, Le Creuset, Silit, Kela, Lava, Pyrex, Luminarc с други марки не рискувам.

Имам разбира се предпочитания какво къде да сготвя (в какъв съд) заради вкуса, но за бързите неща през деня определено вадя най-често тигана с керамично покритие и по-рядко малък емайлиран чугун.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 13:22 от drago_2008

# 169
  • Варна
Достойно за уважение е, че разполагаш с набор от различни маркови съдове за всякакви нужди. Очевидно и не са такива, които се  " захабяват " и отиват в казана.

От видеата, които гледах за керамичните покрития става ясно, че най-големият враг за незалепващите им свойства във времето е готвенето на висока температура. Предупреждават да се има под внимание достигане на граничната препоръчителна температура от производителя и да се намали силата на котлона като превантивна мярка.
За съдомиялните съм го чел като препоръка от производители на тигани с керамични покрития именно с цел да се удължат незалепващите свойства.

Като извод се достига, че все пак в някакъв момент в зависимост от доста променливи, незалепващите свойства намаляват.
Има и керамични покрития от гаражни марки с достъпна цена. Очевидно случаят с тигани от 200 лв от уважавани производители няма да е дори сходен.

Добрата новина е, че тези керамични покрития не ги водят токсични както тефлоновите. Така че в това отношение може да сте спокойни.

Интересно ще ми е да прочета мнения на собственици на тиганите на Била с керамичните покрития дали са доволни след един тефлонов тиган живот и изобщо колко време изкарват преди да ги запофичат отново. Все пак при намаление с точки, такъв тиган идва за 50 лв и изглежда примамлива възможност, но и не очаквам да се равнява по качество на друг от близо 200 лв  
Имам стоманената тенджера от промоцията с точките на Била и вчера направих първата супа в нея. Доволен съм. Няма дупка в капака като при други тенджери, но явно такова е инженерното решение.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 15:40 от Чихинци

# 170
А има ли място отстрани където капакът не приляга плътно за да излиза парата оттам, защото иначе при варене капакът ще подскача постоянно?

# 171
Днес купих малкият тиган от Била. Пържих яйца и за пробата сложих парче кашкавал. Абсолютно нищо не залепва. Кашкавала хвана хубава коричка. Май ще взема и големия и ще видим колко ще издържат. Като ви чета имам доста малко съдове. 2 тигана и комплект стоманени тенджери с които съм цял живот и ще ме надживеят! 😀
Отскоро и неемайлиран чугун, от който съм много доволна!

# 172
Днес купих малкият тиган от Била. Пържих яйца и за пробата сложих парче кашкавал. Абсолютно нищо не залепва. Кашкавала хвана хубава коричка. Май ще взема и големия и ще видим колко ще издържат. Като ви чета имам доста малко съдове. 2 тигана и комплект стоманени тенджери с които съм цял живот и ще ме надживеят! 😀

Този тиган ли ползвахте?

Скрит текст:

# 173
След дълго гледане и умуване си поръчах 1 тиган на solingen от неръждаема стомана, с доставката ми излезе 60 лв. Чакам го утре. Дано е добър, със сигурност е по-добър от надрасканите тефлонови, които имах досега. Продължавам да ви следя и да гледам други добри предложения.

# 174

Този тиган ли ползвахте?

Скрит текст:
Да.
А някой запознат ли е какъв е емайлът на емайлираният чугун? Не е ли керамика?

# 175
  • Варна
Емайлът на чугунените съдове се води стъкловидно покритие.

Намерих малко за трите слоя емайл на тиганите LAVA:

" Емайлът се полага в 3 слоя. Първи слой: грунд, който запълва порите на чугуна, предпазва го от ръжда и е основа за превъзходно покритие. Втори слой: черен емайл, който предотвратява залепването и пази чугуна от влиянието на киселините, съдържащи се в храната. Трети слой: цветен емайл, който освен че защитава чугуна, осигурява блестящия и красив вид на съдовете LAVA. "

Явно от там и високата разлика в цената между двуслойните и трислойните им тигани. Трислойните са много красиви и предпазват стъклокерамичния плот от драскотини.

Попадна ми допълнителна информация за чугунени тигани със и без емайл:
https://anmar.bg/tendzheri-i-tigani-ot-chugun

The_Third  Капакът не подскача при силно варене  - тежи си на мястото и приляга добре. Забелязва се да излиза малко количество пара отстрани по окръжността му. Като разбутам капака тръгва по някоя капчица да се стича, а това визуално не е красиво Simple Smile И без разбутване пак има следи от капчици. Явно не трябва да се вари силно с капак. Като цяло и с такова изпълнение ми харесва. Явно има някаква цака щом са я допуснали и е маркова, ако ще и от китайска поточна линия.

Приемам, че е моя грешка, защото направих втора супа в нея и я варих с капак, за да не ми се отделя толкова пара и я оставих на под средна сила на котлона. През стъкления капак се виждаше, че ври силно. С махнат капак бълбукането значително намалява (и не спасявам планетата от глобално затопляне Grinning )

# 176
Аз под капак винаги варя на ниска температура - зависи от количеството и вида на ястието, но все пак в тенджера среден размер - на 2-ра степен от 9, че някои бобови ми се случва да варя и на 1. (точка), която степен е по-скоро за топене на масло или шоколад.  На 2. вече ври силно, на 3 - изключено да оставя, че вероятно ще изкипи. Готвя на индукционни котлони.

# 177
  • София
Изчетох темата и се обърках повече, затова направо питам:

Искам да купя хубав тиган, стомана, без разни покрития. Да се мие в миялна (по възможност), да не се драска лесно и да не се огъне дъното след година ползване. Ще го ползва основно сина ми (голям е, на 17), който гледа в Youtube Ник ДиДжовани и разни подобни и много душмански се отнася с посудата. Гледах в Амазон на Фислер някакви, ама 150Е за тиган ми е туу мъч! До към 150-200 лева бих дала.

Та моля за препоръки!

# 178
Здравейте.
Тази тава дали става за индукционен котлон?
https://aiko-bg.com/product-40367030011?rlv_rid=7b319c18-f41d-44 … 145896&rlv_rpos=1

# 179
Изчетох темата и се обърках повече, затова направо питам:

Искам да купя хубав тиган, стомана, без разни покрития. Да се мие в миялна (по възможност), да не се драска лесно и да не се огъне дъното след година ползване. Ще го ползва основно сина ми (голям е, на 17), който гледа в Youtube Ник ДиДжовани и разни подобни и много душмански се отнася с посудата. Гледах в Амазон на Фислер някакви, ама 150Е за тиган ми е туу мъч! До към 150-200 лева бих дала.

Та моля за препоръки!
Отивате в ИКЕА, и вземате някакъв с трислойно дъно - подобен на този на Диджовани, съвсем са приемливи и отговарящи на вашите изисквания.

Общи условия

Активация на акаунт