Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 782
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Aunt Ogg,
Fissler Catania 081-353-24-100/0 Frying Pan Stainless Steel 24 cm, Stainless steel, 24 cm https://amzn.eu/d/8JsP7vC
този го обмислям като покупка за втори път.

# 181
Много постно описание в сайта на Айко, но бих я потърсила и другаде, може да има повече информация. Другият вариант е да направиш запитване по мейл. Има съдове от неръждаема стомана, които не са подходящи за индукционен котлон - по спомени съм виждала такива на Хром Силистра.

# 182
  • София
Много постно описание в сайта на Айко, но бих я потърсила и другаде, може да има повече информация. Другият вариант е да направиш запитване по мейл. Има съдове от неръждаема стомана, които не са подходящи за индукционен котлон - по спомени съм виждала такива на Хром Силистра.
Кубратова е права за съдовете от преди (аз съм с такива съдове и по тях си избирам котлоните), но сега всичко продавано трябва да става.
Имам тава на Хром Силистра, трябва да проверя и ще пиша.

Редакция:
Да, според магнитния тест, не стават.
Скрит текст:
На отверката е залепен магнит, както е видно, привличане хнула

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 16:30 от Desem

# 183
Аз миналата година ги разглеждах, че и нещо си бях харесала тяхно, но според информацията на страницата им не ставаха за индукционен котлон и повече не съм ги гледала. Странно ми е защо, при условие, че са от неръждаема стомана. Поне са си написали, че не са подходящи, а за тези в Айко - нищо. При наличието сега на различни технологии и видове плотове, някои от които със специфични изисквания, е направо безобразно да липсва такава основна информация. 

# 184
Купих този:
https://argoshome.bg/product/tigan-prox-solingen-28cm/
Неръждаема стомана, става за индукционен котлон също, няма покритие. Сложих код за отстъпка за нов клиент и цената стана съвсем приемлива. На живо изглежда супер. Още не съм готвила в него, ще кажа пак отзив след това.

# 185
Аз съм с такъв, много съм доволна от него,правя и яйца, и палачинки. Мия и в миялната.

# 186
Аз миналата година ги разглеждах, че и нещо си бях харесала тяхно, но според информацията на страницата им не ставаха за индукционен котлон и повече не съм ги гледала. Странно ми е защо, при условие, че са от неръждаема стомана. Поне са си написали, че не са подходящи, а за тези в Айко - нищо. При наличието сега на различни технологии и видове плотове, някои от които със специфични изисквания, е направо безобразно да липсва такава основна информация. 
Това, че са от неръждама стомана не означава, че трябва да работят. Обратното е - ако са от въглеродна или чугун е сигурно, че ще работят, докато ако са от неръждаема не е сигурно. За да работи работи трябва да има феромагнитни свойства, а никела в неръждамите ги намалява или премахва. Има различни неръждаеми стомани, едните са аустенитни 304, 316, 18/8, 18/10, а другите са феритни 430, 18/0 и са с много малко или никакъв никел. Аустенитните имат никел, който ги прави устойчиви на сол и киселини, но намалява или премахва магнитните свойства и те не работят на индукционен. Затова съдовете за индукционен ги правят вътрешен/основен съд  от 304 или 316, алуминиева плочка на дъното за равномерно разпределяне на топлината и най-отдолу феритна неръждаема стомана за да работи на индукционен. Затова на дъното могат да се появят петна, патина и т.н..

# 187
  • София
Кубратова, не само те.
Ползвам Цептер от старите с черните дръжки и също не стават за индукция. И за мен е необяснимо, но е факт, ето пак теста с магнита.
Скрит текст:
Преди 1-2 г. си взех малък тиган, от това което сега се продава, той вече става за индукция, но магнитът се лепи само на долната част.

# 188
Теоретично знам, че има различни видове стомана, ама не съм се задълбочавала дотам да проучвам коя точно е подходяща за индукционен котлон и коя не - прочитам на момента нещо, което ми трябва ad hoc и после го оставям, където е било Simple Smile, инак няма да остане място за останалото, което трябва да знам.
Едно време колега (първи курс в университета, след казарма за момчетата) каза на преподавателя по френски "Аз докато науча френските думи, ще забравя фараоните, бе!" Simple Smile
А бяха с трудни за запомняне и още по-трудни за произнасяне имена.

# 189
Искам да купя за дъщеря ми тенджера. Първоначално тя искаше емайлирана, но аз предпочетох с керамично покритие, че не залепват. Котлонът й е 20 см, затова си мисля, че дъното трябва е с макс. диаметър 22 см. Но трудно се намира този диаметър. Повечето са 24 см и не зная дали ще е ок, тенджерата да излиза с по 2 см от котлона. Иска ми се и да е с възможно по-голям обем, да не е прекалено малка.
Пишат устойчиво на надраскване покритие, но в същото време да не се мият с твърда гъба. Колко е устойчиво това покритие? На някои пишат покритие с метален лак отвън, което ме навежда на мисълта, че лесно ще се драска.
Гледам онлайн тенджери, които се предлагат, на едни пише мраморно покритие, на други керамично. Видях и едни, пише покритие покритие titanPro.
https://berlingerhaus.bg/produkt/%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b6% … 1%80%d0%b4%d0%be/
Имам от няколко месеца тиган с керамично покритие и засега съм доволна. Нямам такава тенджера и съответно нямам опит.
Дали все пак да не й купя емайлирана, независимо, че те могат да загарят?

Моля за мнения, съвети, споделен опит.

# 190
Диорела, имам цели три комплекта тенджери и тигани от две различни серии на Берлингер хаус (не са показаните от теб, възможно е на конкретната по-нова серия покритието да е по-добро), но за кратко време първо се надраска външният слой на някои съдове, а после на най-често ползваните (именно тенджерите от 20 см) и дъното започна да залепва. Понеже са много, спрях да ползвам тези, на които покритието е компрометирано и залепва.
По мое виждане тази марка много залага на дизайн, наистина съдовете са красиви, тенджерите са плътни, не са тънкостенни, но мисля, че качеството не е на ниво, особено за цената им.
Бих предложила да й вземеш тенджера с керамично покритие на WMF, а дори и да не е с керамично (не помня имат ли тенджери с керамично, аз имам техни тигани и тави с такова), пак са си много по-добри.  Ето този комплект сега е намален и цената му за качеството е повече от прилична:  https://aiko-bg.com/product-56867020049?rlv_rid=b317cec9-b67f-47 … 140001&rlv_rpos=3
Ползвам два такива комплекта и нямам никакви забележки. В тенджерите готвя абсолютно всичко, включително запържвам и нищо не залепва. Дори варя мляко (домашно).

# 191
Имам стоманени, не зная марките, не съм гледала, но съм много разочарована от тях. Като се нагрее, дъното се изкривява и повдига на около 1 см и остава контакт с повърхността на котлона само в центъра. Съответно готвенето отнема много повече време и ги избягвам.
От сета ми хареса този размер, но няма единични с него, има от по-малкия обем.
1 бр. тенджера с капак с диаметър 20 см и приблизителна вместимост 4,1 л

# 192
  • Deutschland/HE
Диорела, имам стоманени тенджери на Икеа, не са мръднали п15г сигурно. Хубавата стоманена тенджера няма да се изкриви. Готвех преди на стъклокерамичен плот, а сега на индукционен.

# 193
colibri, коя е марката на твоите, от които си доволна? Виждам няколко марки тенджери в Икея, на доста различващи се цени.

ПС Намерих WMF размер 20 см, 4,1 литра - 209 лева.
https://wmf.bg/sadove-za-gotvene/tendzheri/dalboki-tendzheri/ten … AYASAAEgJIKvD_BwE

# 194
  • Deutschland/HE
Моите са от [url&https://www.ikea.com/de/de/p/ikea-365-topf-mit-deckel-edelstahl-60484250/]серията 365+[/url]. Те сега са с друг дизайн, дано да не са развалили качеството, но аз съм много доволна.

Общи условия

Активация на акаунт