Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 26 250
  • 529
  •   1
Отговори
# 510
Джорджия ще каже рецептата, може и в кулинарната тема, ако прецени и даде съответно линк към нея.
Благодаря, Кубратова, че така ме нахвали!
Рецептата е мой прочит на две други рецепти и адаптирана към вкуса на семейството ми.
Donatellla, нямам против да ти споделя рецептата си. Ще ти я пратя на ЛС, за да не утежняваме тази тема.

Кубратова, аз на Кулинарната тема не съм член.

# 511
Ми което си е за хвалба, за хвалба си е, Джорджия Simple Smile
И понеже давах отзив за формата и съм я ползвала единствено с твоята рецепта, те си вървяха заедно, оценявах крайния резултат, няма как да оценя формата извън функцията  Yellow Heart

# 512
Благодаря, Djordja и Кубратова, за съвета и за отзива. Идват празници и бих могла да оправдая формата като за подарък Simple Smile Може ли и на мен да изпратите рецептата за сполучливия кекс? Благодаря отново!

# 513
И аз бих била благодарна за рецептата Blush

# 514
Ще взема да я споделя тук рецептата за моя кекс. Копирам я точно, както я изпратих на Кубратова.

Рецептата:

Скрит текст:
Здравей!
С най-голямо удоволствие ще ти споделя рецептата!
Взимаш една чаена чаша, около 300 мл, тя ти е мярка за всичко в чаша.
Пиша ти продуктите по реда на изсипване:

3 яйца
1 ч.ч. захар, пълна равна
1/2 ч.ч. олио. Аз ползвам олио от гроздови семки; можеш вместо олио да ползваш 125 г масло
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно, пълни равни. Ползвам италианско за сладкарски изделия.
1 ванилия
1 бакпулвер. Вярвам, че знаеш, че бакпулверът “не обича” да се бърка много и на силна степен на миксера.

Пека 1 час на 170 С в предварително загрята фурна. Поставям скарата на най-долната степен във фурната. Моята фурна пече малко слабо отдолу, твоята, ако е по-силна — печи на 160 С.

След изпичане е добре да оставиш поне 1/2 час кексът да отпусне и тогава да обърнеш формата, за да го извадиш.

Това е скелето на рецептата. Оттук насетне почва въображението 😉
— Можеш да добавиш парченца локум и орехи;
— орехи и какао;
— Сини сливи или ябълки — нарязвам ги на шайби и ги подреждам по стените на формата, след което изсипвам сместа; При обръщане на кекса става много красиво;
— Боровинки, нарязани. Слагам ги в готовата смес и разбърквам. Когато ще правя кекса с боровинки, за мазнина използвам задължително масло и сипвам половин шишенце (с големината на тестерите на парфюмите) лимонова есенция;
— смокини, круши… всичко, което ти хрумне

Същата рецепта, но в плоска тава — намазнявам тавата, подреждам шайби ябълки, поливам ги с лека струйка тахан, изсипвам сместа и отново подреждам шайби ябълки. Могат да се добавят и ядки — орехи, бадеми… Когато ще правя кекса, то си става жив сладкиш, по този начин, то в сместа слагам и канела на вкус.

Формата за кекс също намазнявам с олио преди да изсипя сместа.

Да ви е сладко!
Ще се радвам да споделиш снимки с впечатления от творенията ти!

Май всичко написах, ако някъде не съм се изразила добре, питай без да се притесняваш.

# 515
Това покритие хубаво ли беше?

https://aiko-bg.com/product-56867030012

Благодаря ви предварително!

# 516
Това покритие хубаво ли беше?

Благодаря ви предварително!
За мен си е ок. Много я ползвам тази тава, даже като тиган, че не ми се мотае дълга дръжка през ръцете и други съдове, ако има на плота. Писала съм предишни постове за този съд, на мен ми е любим.

# 517
Имам ти доверие, Кубратова! Поръчвам я. ❤

# 518
  • Варна
Пробвайте да замените олиото с кокосова мазнина следващия път като забърквате рецептата за кекс. Два пъти съм го правил по-предната зима и се получава много добре. Усеща се кокосът.
Малко е играчка, но по-отдавна съм си правил шоколадова глазура на кекса по подобие на фъч-а.

Зимно време много вървят домашни сладкиши Simple Smile Ухае на уют. На ранна пролет ще се видим същите в темите за отслабване и инсулинова резистентност Grinning

# 519
  • Бургас
Някой с впечатления за чугунен тиган от Тему? Търся си малък такъв, който да става за пържене на 3-5яйца и палачинки. Насочете ме и за минимален размер предвид тежестта.

# 520
3-5 няма да е малък. Аз имам Lodge 26см, което е нормална, средна големина и 3 яйца се събират спокойно, 4 вече се сбутват едно в друго.

# 521
  • Варна
И аз съм за 26 см в горния отвор, иначе дъното по външния размер е около 21 см. Мултифункционален е. В него и 5 яйца съм слагал, както и 6, но става по-дебел слой.
Само пържени яйца да се правят в него е грехота. Омлетите са голямото бижу. Яйца с бекон, печени зеленчуци с малко мазнина, гъби с масло, разни бърканици, пържоли, наденици, пържене, печене във фурна на месо със зеленчуци, пица домашна или полуфабрикат, тестени изделия върху хартия, арабски питки, може да запечете малко/да я затоплите с опърляне купена баница, да запечете сандвич, цяло пиле на фурна, наденици на фурна, ябълков сладкиш (пай). Кюфтета, кебапчета, пържоли, наденици ги предпочитам на оребрения вместо на плоския чугун. Има голяма разлика. Рецепти и възможности да искате. Има ги в YouTube.
Палачинките са единственото нещо, при което ми се налага да повдигам тигана за разнасяне на сместа от черпака освен за вадене от фурната и местене от горещия котлон.
Тиганите тежат от малко под 2 кг за палачинките до малко над 3 кг за по-универсалните изпълнения.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 08:35 от Чихинци

# 522
Замислих се дали да не поръчам и аз тигана на WMF, за който попита LieToMe:

Обаче, видях че е с някакво незалепващо покритие, и се зачудих, дали ще е като тези които избягваме, от типа на тефлона? 🤔

# 523
Не изглежда като тефлона и подобни матови покрития, а е гланцово и по данни на производителя - керамично, изглежда здраво, няма надрасквания. От експлоатационните му качества и резултат съм много доволна.
Сега, доколко вредно или не и при какви условия и продължителност на ползване, надали някой може реално и обективно да отговори. Аз вече вяра на почти всякакви изследвания нямам, защото търговията и парица-царица превзеха и наука, и лаборатории, и учени, начетох се в последните 20 години на "проучвания", опровержения, контраопровержения, реконтра и т.н, и всичките - все от реномирани институти, учени, експерти и прочие. И така е във всяка област, без изключение.
Та, всеки да си преценява за себе си.

# 524
На едната стокова снимка в сайта определено е тефлон, НО в описанието ясно пише: "Здравото керамично покритие е с издръжливост на топлина до 400°C", Кубратова вече  е писала.
Тази серия вече сме обсъждали, че я произвеждат и с Тефлон и с керамика, този е с безвредното покритие. Ако не се прегрее ще издържи дълго. Не е вечно като чугун и стомана, но е добра изработка и държи години за разлика от керамичните покрития при по-евтините тигани. Аз съм доволна от моите на WMF и снимки качвах.

Някой пита за тенджери скоро. Моят комплект също е добре намален - 359 лв

https://aiko-bg.com/product-56867020049

Общи условия

Активация на акаунт