Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 34 429
  • 733
  •   2
Отговори
# 675
Аз не готвя много ястия но често правя палачинки и омлет и за това мисля да се обзаведа с тези 2 тигана които според мен са на добра цена във амазон.

Склонна съм да дам и повече пари за по добро качество но искам да видя щв се получат ли нещата защото четох че е по специфично готвенето в уред без покритие

# 676
Хубава е тавата, но си иска място за съхранение. А тия шкафове все не достигат😅

# 677
  • Варна
Здравейте, може ли да ми препоръчате чугунен оребрен тиган и хубава тава за печене от стомана 18/10?
Благодаря предварително.

П.С. Бях чела назад в темата, че оребрения тиган е добре да е с по-дълбоки бразди между ребрата, но не мога да се ориентирам от снимките кой е такъв.

Като изпитана марка с традиции, качество и уважение от клиентите, вариант е да се насочите към американската марка Lodge.

Ето го квадратният вариант:
https://shop.lavabg.eu/chugunen-gril-tigan/528-2667cm-chugunen-t … drat-l-8sgp3.html

Вижда се, че е по-практичен заради формата си. Отново става да се ползва протектор срещу мазни пръски.

Вторият вариант е кръглият:
https://shop.lavabg.eu/chugunen-gril-tigan/527-o2604cm-chugunen- … lodge-l-8gp3.html

Ако се спрете на грил серията от тези тигани, категорично поръчайте силиконовите шпатули! Ще се родите с тях. И двата тигана са неемайлирани и в началото след първите ползвания и измивания е възможно да имат петънца с ръжда. Тя лесно се премахва. Качествени са и си заслужават. Вкусът на грилованите продукти се доближава до този на жар. Ако ви допадне да ползвате чугунени съдове, насочете се и към плосък тиган от серията с двете къси или с къса и дълга дръжка и си вземете силикови ръкохватки за дръжките. Ако станете още по-голям почитател, помислете и за чугунен капак, комбиниращ се за съответния диаметър от серията ви. За него пасва късата силиконова ръкохватка.

Имам няколко артикула от марката и през януари ще ми дойдат неемайлирана тенджера 5 литра и тава.
В сайта на Лава имат и емайлиран тиган с по-лесна поддръжка, отново с високи ребра.
https://shop.lavabg.eu/chugunen-gril-tigan/456-20x20cm-chugunen- … p-gt-2020-k0.html

Ако търсите по-бюджетни решения, отново преглеждайте варианти с по-високи ребра

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 01:15 от Чихинци

# 678
Тиганите от въглеродна стомана как ви се струват като опция?
...
Имат добри незалепващи свойства. По-лесно се обслужват от чугуна, макар че са сходни и са по-лесни за боравене.
Пак ще са добри за палачинки и за каквото се сетите, включително за запичане във фурна. Сезонирането им не е сложно. Тиган за цял живот.
Може ли линк към някакви такива тигани? Обикновено гледам в Kulina, но не намирам такава опция за материал с такова име. Може би някои производители го наричат по един начин, други по друг?

Малко извън темата, но не разбирам защо се държи толкова на тиган точно за палачинки? Винаги много съм правела палачинки. Мъжът ми е в състояние да изяде една доза сам. Правя ги в обикновен тиган. Куче марка Brio. Съвсем отскоро започнах да се замислям за някакви по-скъпи посуди. След опита ми с AMT, които са ми страшно тежки, обикновени Tefal през годините, Brio-та, които не задържат топлина с тънкото си дъно и пр... най-накрая ме осени мисълта, че евтиното излиза скъпо. Не че не я знам, но все избягвах да я последвам за кухненската посуда. Нахрупвала съм се през годините с такива еднодневки, че вече ми е писнало. Но палачинки си стават безупречно и в обикновен , а не в специален тиган. Супер тънички, супер форма. По-скоро е въпрос на по-честичко правене, за да усети човек спецификата колко смес, как точно, отколкото на тиган, дето ще се ползва рядко. Пък струва много, а и място си заема.

# 679
Съгласна съм, всичко опира до опит. Не знам за вас, но аз много често съм чувала и чувам, дори и от инстаграм кулинари, че “първата палачинка никога не става”. Ами, при мен става. И на обикновен стоманен, и на чугунен тиган. Да, като се учех как да правя палачинки и как да готвя като цяло, наистина не ставаше първата, но с времето и опита, и доста проба-грешка - и първата палачинка става. Просто трябва да се внимава - каква е сместа, да е добре загрят, но не прегрят тигана, да има малко мазнина в него. Това е.

# 680
Да, много правилна отметка - и сместа наистина винаги да е еднаква. Не веднъж от тази рецепта, веднъж от друга. Понякога различните рецепти са с различна гъстота на сместа.
Скрит текст:
Аз първата рецепта, която видях случайно в някаква готварска книжка на майка ми, беше толкова проста, че нямаше как да я забравя. Съответно цял живот нея  ползвам. 3-2-3. Където едната тройка са броя яйца, другата - чашите мляко, а 2 са чашите брашно. Щипка сол, щипка захар и пакетче или 2 ванилия.
И на мен винаги ми става първата. Цял живот обаче ги правя на незалепващи тигани. Чудно ми е ако сега мина на такава въглеродна стомана какво ще се случи с чудните ми умения да правя палачинки. Да не стане на 51 г. наново да се уча как се прави тая неделна закуска.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 08:35 от Защо ме търсиш?

# 681
Чета ви докато си ям палачинките 😀
Търсят се тигани за палачинки различни от незалепващите, нали се опитваме да избягаме от тефлона. Иначе в незалепващ всеки може 😉

# 682
Палачинки и омлет в тиган от стомана не успях да се науча да правя. Бъркани яйца, които не залепват-да, но другото не.

# 683
  • Варна
Ето това представляват. Със сигурност са ви попадали:
https://www.amazon.de/s?k=carbon+steel+pan&crid=2HHFYHB5V42F … vt-t11-ranker_8_6

https://www.youtube.com/results?search_query=carbon+steel+pan

Към килограм и нещо до два килограма тежат. Срещал съм лаф, че ако чугунът и неръждаемата стомана имаха дете, то щеше да е въглеродната стомана.

За марки повече се доверявам на ваш опит и мнения в мрежата. Като се тегли чертата, заключението е правилно. Ако се решите, вземете възможно по-големият, който ще се вписва към котлона ви за оптимален резултат. Може и да готвите за един-двама души, но ще събира и за повече.
Преминал съм към класически съдове и всеки си има силните и слаби страни, затова при конкретна цел имам възможност да избера оптималния вариант.

# 684
  • София
Защо ме търсиш?,
Отговарям "защо тиган за палачинки" : ако са качествени съдове, колкото по-дълбоки, толкова по-тежки.
Аз тиган за палачинки ползвам за:
- палачинки, тортии, пърленки, блатове за пица (като се изпекат на предварително на сух тиган имат опушен вкус, а и можеш да съхраниш и след това вечерята е с бързо приготвяне), омлет.
- може и за месо или зеленчуци на сухо.
.
Явно ще пенсионирам моя керамичен за палачинки, а уж е тежък, въпреки че не е наранен никъде, но се дразня, че се изкриви, ще вадя Лавата, която е нова (1-2 пъти ползвана, след като ми я подмениха)

Следя ви, че се оглеждам за грил-тиган, като съм си  наумила да е стомана 18/10, но и да е с къса дръжка (да заема по-малко място в шкафа), та още не съм открила еднорога(писала съм за злополучния опит  Beka-та)

Редакци:
Загледам Le Creuset Signature Cast Iron Square ... има различни цветове, които са с различни имена. Реално един и същ вид ли са ? При някои от цветовете има разминаване в инструкцията за почистване пише "ръчно", но пък във секция Q&A: "може в съдомиялна, но препоръчваме ръчно" та съм малко в недоумение.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 15:36 от Desem

# 685
  • София
Като изпитана марка с традиции, качество и уважение от клиентите, вариант е да се насочите към американската марка Lodge.

Ето го квадратният вариант:
https://shop.lavabg.eu/chugunen-gril-tigan/528-2667cm-chugunen-t … drat-l-8sgp3.html

Вижда се, че е по-практичен заради формата си. Отново става да се ползва протектор срещу мазни пръски.

Вторият вариант е кръглият:
https://shop.lavabg.eu/chugunen-gril-tigan/527-o2604cm-chugunen- … lodge-l-8gp3.html

Ако се спрете на грил серията от тези тигани, категорично поръчайте силиконовите шпатули! Ще се родите с тях. И двата тигана са неемайлирани и в началото след първите ползвания и измивания е възможно да имат петънца с ръжда. Тя лесно се премахва. Качествени са и си заслужават. Вкусът на грилованите продукти се доближава до този на жар. Ако ви допадне да ползвате чугунени съдове, насочете се и към плосък тиган от серията с двете къси или с къса и дълга дръжка и си вземете силикови ръкохватки за дръжките. Ако станете още по-голям почитател, помислете и за чугунен капак, комбиниращ се за съответния диаметър от серията ви. За него пасва късата силиконова ръкохватка.

Имам няколко артикула от марката и през януари ще ми дойдат неемайлирана тенджера 5 литра и тава.
В сайта на Лава имат и емайлиран тиган с по-лесна поддръжка, отново с високи ребра.
https://shop.lavabg.eu/chugunen-gril-tigan/456-20x20cm-chugunen- … p-gt-2020-k0.html

Ако търсите по-бюджетни решения, отново преглеждайте варианти с по-високи ребра

Чихинци, много благодаря за изчерпателния отговор. Ще намеря време тези дни да ида до шоурума на Лава и да видя наживо какво се предлага и да избера на място. Виждам, че до края на месеца имат намаление.

Като цяло съм се насочила към квадратния тиган, действително е с по-удобна форма.

Само се чудя дали да е емайлиран или не.

Дали има разлика във вкуса на храната приготвена в емайлиран чугун в сравнение с неемайлиран?

Ще съм благодарна на запознатите да споделят впечатления.

# 686
Купих си грил тиган Тефал индженио без дръжка, чудесен е - ребрата му са достатъчно високи, тигана е тежичък, не мисля че ще отдели вредни вещества толкова че да е отровна храната.

# 687
  • София
Никой тиган няма да отдели толкова "вредни вещества, че да е отровна храната.", но това не го прави "безвреден".

# 688
Тези подвижни дръжки стабилно ли се закачват?

# 689
  • Варна
За по-силно изразени вкусови качества, опушен барбекю вкус, идеален е за готвене на огън и жар, възможност за по-висока температура без да рискувате емайла си и чарът да имате класически чугунен тиган и да подобрявате покритието му във времето, определено бих препоръчал неемайлиран.
В началото е склонен към ръжда, ако е измит, недобре подсушен и евентуално не е загрят на котлон и омаслен вътрешно със забърсване на излишната мазнина или загрят на фурна и по възможност сезониран, което значи омаслен вътрешно и външно със слънчогледово олио, забърсване на излишната мазнина и изпечен на малко над 200 градуса за час и оставен във фурната да изстива сам. В някаква степен, когато ползвате неемайлиран чугунен тиган, по стъклокерамиката на котлона може да се получат следи от нагрятата мазнина. Изчистват се лесно. Просто трябва да забърсвате по-често, отколкото при неръждаеми и емайлирани съдове. Големият недостатък е, че дъното на неемайлираните чугуни не е достатъчно гладко или поне в началото докато не е добре сезониран и ако се приплъзва вместо да се повдига и поставя внимателно, може да се появят драскотини по стъклокерамиката. Отново ще припомня, че като идете в магазина е добре да питате за шпатулите за почистване. Голямо облекчение е с тях. Гладката страна може да ползвате за други съдове или ако решите да вземете и плосък чугунен тиган на друг етап. В такъв случай ще е добре да вземете къса и дълга силиконова ръкохватка за грил тигана, съответно плоският тиган да е с дълга дръжка.
Предимството на кръглия грил тиган въпреки по-непрактичната му форма е, че може да му поставите капак и да ограничите количеството пушек и мазни пръски, както и шум от цвърченето. Аспирацията ще се справя доста по-добре. С капак (стъклен, неръждаем или емайлиран), готвите и на малко по-ниска степен ако желаете, защото ефективността е по-висока, а и месото се запечатва и от горната страна. Доста време ползвах стоманен капак, който се вписваше добре и в Амазон като видях, че имат чугунен капак на Lodge и коментиращите са доволни от него, и аз се сдобих след поръчка от LAVA и чакане на близо 2 месеца доставка. Доволен съм! Ползвал съм го десетки пъти на котлон и във фурна. Имам и дълбокия тиган с обем 3 литра за същия капак и се справят отлично в синхрон.
Ползвал съм плоския тиган (26 см горен диаметър или 10 инча) във фурната като малка тава за манджи и запеченото ми допада доста повече. Във времето ми изпадна по-голям тиган на марката (30 см горен диаметър или 12 инча), дъното идва една идея по-голямо за големия котлон и по краищата температурата не е така добра, но във фурната прави истински чудеса! Пици и манджи, пиперки, запеканки. Ще го пробвам и на мусака. Поръчах от LAVA капак и за него. Според мен си заслужава, но с късите дръжки сякаш е по-практичен за фурна. Бих казал, че храната по-скоро не залепва и се отстранява лесно. Поръчал съм чугунена тава и тенджера и се очакват да пристигнат през януари.
Заради цялата тръпка да притежавате Lodge и да сте част от голямото семейство на почитателите на чугунените съдове, отново предлагам него.
https://www.youtube.com/results?search_query=Lodge+grill+pan
https://www.lodgecastiron.com/pages/about-lodge
От този каубой се запалих по чугуна и научих за марката и че е с много добро име сред потребителите:
https://www.youtube.com/@CowboyKentRollins
За чужденците чугунените съдове от майка им, баба им или прабаба им има сантиментална стойност и продължават да ги ползват активно.
Мен ме впечатли и самата компания производител, която опознавах преди всичко покрай видеа и коментари на зрители. Още като пристигна първият ми плосък тиган и му отворих кашончето, усетих че е голямата ми тръпка Grinning ... Колко яйца съм изял на него! Грил тиганът ми е на същата марка, отново с късите дръжки и кръгъл. Имайте предвид, че се отделя дим и е добре да имате прилична аспирация. Не е като да правите пържоли на еърфрайър или във фурна. Протектор за пръски също си е полезен за по-чист плот.

Емайлираният преди всичко има лесна поддръжка и базови незалепващи качества, които не могат да се надграждат във времето. Киселинните храни не му влияят. Водата не е негов враг и няма защо да го мислите толкова. Котлонът на стъклокерамиката преобладаващо ще е по-чист. Емайлираните стоят по-красиво заради цветовете си и са някак по-чисти. В храната няма частици нагар. Не се занимавате със сезониране. Не надраскват плота.

Има риск при неправилна употреба да повредите емайла им  - при прегряване,  термичен шок, рязане с нож в тигана, ползване на метални прибори. Изтърване. Не е невъзможно по невнимание вие или друг в семейството да удари тигана и да се отчупи парченце емайл. Това разбира се не го прави опасен и непригоден.

amini , ръкохватките са стабилни. Идеята им е да се нахлузят, когато решите да преместите тигана и не стоят през цялото време, защото се цапат излишно, а и се нагряват на котлона и ще ви пари  на пръстите дори през тях. Имам дълбок тиган на същата марка, идва по-висок от стандартните и съм оставял ръкохватките за по-дълго време без да ми пари толкова през тях.  Години след първия си тиган се сдобих и с чугунен капак, като за повдигането му се ползва късата ръкохватка. Защитават пръстите и като решите да извадите тигана си от фурната - придърпвате скарата за удобство примерно чрез дървена бъркалка, нахлузвате ръкохватките и повдигате тигана. Може да го поставите на охлаждаща метална подложка за по-бързо охлаждане или върху керамичния плот. Добре е да се отбягва да се слага върху дъски, защото може да ги обгори и да потъмнеят.
Предлагат ги с цветове различни от черния като моите. Примерно ги има в червен цвят и ще ви направи впечатление по невнимание да не ги поставите във фурната да се пекат. Ръкохватките са удобни и при процесите на сезониране да не ползвате кърпи. Може би близо година съм ползвал кърпи и ръкавици преди ръкохватките и съм оценил удобството им.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 23:18 от Чихинци

Общи условия

Активация на акаунт