Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 34 417
  • 733
  •   3
Отговори
# 690
  • София
Чихинци, страхотно написано.
Допълвам, че в Амазон има решения и за крадратни капаци.
А за непознатите като мен  (до скоро) има и Чугунена тема.

# 691
  • Варна
Чихинци, страхотно написано.
Допълвам, че в Амазон има решения и за крадратни капаци.
А за непознатите като мен  (до скоро) има и Чугунена тема.

От немския Амазон си харесах още неща на Lodge, но изписва, че не правят доставка до България на конкретните артикули (които не намирам в LAVA и Emag), а за други пише, че артикулът временно не се предлага. Изписваше, че стоките се предлагат от американския Амазон. Може би е трябвало да попитам тук как се процедира в такива случаи и каква би била цената над тази първоначалната. Щях да си избера чугунена форма за кекс, друга тава, която ми грабна вниманието и капак за тиган/тенджера от моите размери, която да става за готвене на открито на жар с дървени въглени върху капака... 
Като им видях чугунената форма за кекс, ще взема скоро да направя и в моите чугуни нещо подобно за проба без естетически претенции.

# 692
  • София
Чихинци, поръчвай до превозвач. Скоро по погрешка бях поръчала до Германия, защото не се доставя до България, като се оказа от Amazon USA. Изтръпнах, но всичко си пристигна нормално. Явно са уредени там нещата.

# 693
Тези подвижни дръжки стабилно ли се закачват?

Да, моята е на Тефал и я сменям на уок, грил и нормален тиган

# 694
Понеже формуските тенджери в амазон бяха изкупени преди да реша дали ми трябват 5 тенджери, та сега като го реших, че ще им намеря място, се чудя на още по-голям сет от 10 части на Silit
https://www.amazon.de/Silit-Toskana-0023684311-Saucepan-Pieces/d … e60f27b4819e&th=1
Тиганите са с някакво покритие сякаш, което не мога да преценя. Какво мислите? Цената добра ли е?

# 695
  • София
Понеже формуските тенджери в амазон бяха изкупени преди да реша дали ми трябват 5 тенджери, та сега като го реших, че ще им намеря място, се чудя на още по-голям сет от 10 части на Silit
https://www.amazon.de/Silit-Toskana-0023684311-Saucepan-Pieces/d … e60f27b4819e&th=1
Тиганите са с някакво покритие сякаш, което не мога да преценя. Какво мислите? Цената добра ли е?

Цената е добра, но преценете дали са ви нужни всички тези съдове. Производителите от това печелят - чрез комплектите продават на потребителя повече съдове, от колкото последният се нуждае.

Ако под „форумски“ имате предвид Quality One, не са свършили - пак ги има на добра цена:
https://www.amazon.de/-/en/Cromargan%C2%AE-Stainless-Polished-In … 2-2447947-0880711

# 696
Ако имаш ресторант купувай комплекта от 10 тенджери. Но имаш ли такъв? Ако нямаш го намирам за глупава идея, то не е като да купиш 10 пасти за зъби на промоция за да спестиш пари. Съдейки по себе си, ние имаме една голяма тенджера 30см, около 10 литра обем тя се ползва много рядко, когато ще храниш 7+ човека. Имаме 2 средни тенджери 22-24см около 5 литра, те са най-масовите, там се готви за едно семейство 3-4 човека. И 2 малки тенджери 18см за дреболии, яйца, сосове и т.н.

# 697
Имам въпрос за стоманените тенджери. Понеже нямам място за съхранение, не ми се купува комплект макар да е по-изгодно и няколко пъти гледам на промоция в магазините на WMF  единични 3л от различни модели. Ами, абсолютно всичките имат някаква надраскана част, на различно място, но не надраскано като от ползване, което е съвсем повърхностно, а по-осзаема на пипане резка, която приемам за производствен дефект и като не разбирам, се отказвам. Та, въпросът ми е дали наистина си е дефект и се отразява на метала, т.е. може ли да попада в храната нещо от самата тенджера или се втелясвам излишно?

# 698
Всичките ми съдове са на WMF и аз нямам никакво надраскано.
2 пъти прочетох горната публикация и не разбрах — това “надраскано” потребителката го вижда на нови съдове, или се получава при нея след ползване.
За протокола — моите са на над 5 години, може и повече и нямам описания проблем.

# 699
  • София
Може ли мнение ?

# 700
Вижда се на нови съдове, в магазина. Понеже все съм гледала единични тенджери, реших, че вероятно за това ги пускат намалени извън комплекти, но може да не е така. Аз също от много години ползвам стоманени на.други две марки и след доста години употреба има тук там леко надраскване, но повърхностно, а не каквото виждам в магазина.

# 701
Вижда се на нови съдове, в магазина. Понеже все съм гледала единични тенджери, реших, че вероятно за това ги пускат намалени извън комплекти, но може да не е така. Аз също от много години ползвам стоманени на.други две марки и след доста години употреба има тук там леко надраскване, но повърхностно, а не каквото виждам в магазина.
Аз имам и комплект, и единични съдове купувани — нямам производствени наранявания, нито са се случвали в процеса на употребата на съдовете.
Попълнила съм си нуждата за съдове все от намаления на марката.

# 702
  • София
Имам въпрос за стоманените тенджери. Понеже нямам място за съхранение, не ми се купува комплект макар да е по-изгодно и няколко пъти гледам на промоция в магазините на WMF  единични 3л от различни модели. Ами, абсолютно всичките имат някаква надраскана част, на различно място, но не надраскано като от ползване, което е съвсем повърхностно, а по-осзаема на пипане резка, която приемам за производствен дефект и като не разбирам, се отказвам. Та, въпросът ми е дали наистина си е дефект и се отразява на метала, т.е. може ли да попада в храната нещо от самата тенджера или се втелясвам излишно?

В магазина гледате мостри, които все пак са разопаковани и кой знае колко хора са ги гледали, изпускали и т.н. Всяка тенджера се продава в оригинална кутия и в завода е проверена за драскотини непосредствено преди да влезе в кутията, така че дефектът не е производствен, а по-скоро е получен след разопаковането ѝ в магазина и превръщането ѝ в мостра.

Аз също прецених, че комплектът ми е излишен и си купих две отделни тенджери, но ги поръчах онлайн, от немския Амазон, където цените обикновено са по-добри от магазинските у нас. Дойдоха в оригинална опаковка и нямаха никакви драскотини или други дефекти по тях.

При готвене, ако човек използва метални прибори, по вътрешността на тенджерата може да се образуват драскотини, но няма нищо вредно в тях. Съставът на стоманата за тенджери е известен - тя съдържа желязо, малко въглерод, хром, никел (не винаги), и може би пренебрежими количества други метали, добавени за здравина. Нищо от това не е вредно, особено в нищожното количество, което е възможно да попадне в храната.

Някои хора имат алергия към никела, но за да се активира тя, са нужни значително по-големи количества. Въпреки това, много производители изполват от вътрешната страна на съдовете стомана 18/0, т.е. без никел.

В крайна сметка, ако човек има алергия или все пак нещо чак толкова го притеснява, решението супер лесно - да използва дървени и пластмасови прибори вместо метални.

Аз също използвам такива, но по други причини - по навик, за удобство, за да не чувам стърженето на метала и за да запазя приятния външен вид на тенджерите. Останалите членове на домакинството обаче нямат такива съображения и си стържат на воля с металните прибори, така че външният вид вече не е съвсем идеален, което мога да преглътна, а за останалото нямам никакви опасения.

# 703
Имам подобна, овал. Какво мнение точно те интересува? Чугунена емайлирана тенджера - няма забележки, ако знаеш какво е това и търсиш такава.

# 704
Благодаря, Вилемина. Отивам да питам и друго в темата за фурните. 😊

Общи условия

Активация на акаунт