Severance

• 7 137
  • 200
  •   1
Отговори
# 105
  • Berlin
Добра идея!

# 106
Току-що изгледах епизода и съм като тресната с мокър парцал. Най-добрият от сезона! И имахме нужда от този епизод, за да си обясним някои неща.
Има малко спойлери, затова слагам част в скрит текст.
Скрит текст:
Добре, Джема наистина е жива и не е някакво нейно копие. ОБАЧЕ - тя е вътре с външното си аз, играе го опитно зайче на процеса на разделяне, но защо? Защо се е съгласила на това, насила ли са я вкарали или са й обещали нещо, за да го направи? Какво може да я накара да се откъсне от живота си и Марк за толкова дълго време? WTF BIG TIME!!
Другото - това, което загатнаха в първи сезон, че целта на Лумен е да...продават разделянето, за да могат хората да нямат спомен за неприятните преживявания в живота си. Но какво се крие зад Колд Харбър? Какво толкова неприятно или ужасно нещо има там, видяхме зъболекар, досадно писане на писма...преживяване на смърт на близък? Не знам, едва ли.

Апропо, не мисля, че ще позволят на Джема да си отиде, след като приключат с Колд Харбър.
И две генерални неща - много ми харесва как в предишните епизоди имаше малко смесване на инита и аутита и цялостната идея за моралната страна на това нещо - има ли инито ти права изобщо, позволено ли му е да чувства, да има мнение, ами ако инито и аутито ти изобщо не се харесват?  И другото - по повод на последните коментари за продукциите на Епъл Тиви - за мен правят най-качествените неща в последно време, реализират различни от масата продукции, а за качеството на картината в платформата няма какво да говорим, най-доброто.  Малко са, но на ниво. Тед Ласо - за първи път след Приятели и Теория на Големия взрив ми се случи комедия да ме грабне така, май го гледах два пъти даже. Яд ме е, че спряха The big dollar prize,  защото и той беше с готина идея.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 15:39 от Donna Paulsen

# 107
Сега ще гледам и аз, след това ще прочета спойлерите Simple Smile

# 108
Страхотен епизод. Мисля, че имам нужда да го гледам още веднъж, за да видя всички подробности, които съм пропуснала.

# 109
  • София
Уфф, какъв епизод само! 😮
Най-добрия от сезон 2 и в топ 3 за двата сезона според мен. Ако не и най-добрия!

Невероятен сценарий, режисура, монтаж, операторска работа и актьорска игра!

Скрит текст:
Най-накрая видяхме така чаканата от мен ретроспекция на запознаването на Марк и Джема. Страхотна двойка са и толкова добре изиграха влюбването. Искрено се надявам на щастлив край за тях. Аз Марк си го представям само и единствено до/с Джема или сам. В никакъв случай с Хели.

Джема наистина ли е катастрофирала?
Според мен е била отвлечена от Лумен или пък са се разбрали взаимно да я използват за 'някаква нова програма' за зачеване и така да са я подмалили. Но идеята е една и тя е да се докопат до нея, а вкарат ли я вътре, вече няма измъкване. Но защо?
Според мен би трябвало да е заради Марк. И заради нея като идеален 'съсел', но и Марк. Все още не сме разбрали защо точно той, но явно за Лумен той е от жизненоважно значение и едва ли не единствения, който може да завърши програмата Колд Харбър. А Марк никога нямаше да си раздели съзнанието ако Джема беше жива, камо ли бременна и да си имат детенце.

Но допускам и наистина да е имало инцидент (но пък колко удобно само, като по поръчка за Лумен, мхмхм, доооста съмнително, за да е естествена катастрофа) заради заглавието на епизода, 'Чикай Бардо', което е будитски термин (една от трите фази) касаещ отделянето на съзнанието от мъртвото тяло. Описани са в тибетската книга на мъртвите, като крайната цел е да се избяга от вечния кръговрат от прераждане и смърт. Т.е. мокшата да победи самсарата и да се постигне нирваната. По-кратко не мога да го опиша.

Реално видяхме една двойна ретроспекция. И на Марк и на Джема. И двамата в своеобразно 'лимбо'

Лумен е в живота на Марк и Джема още от запознанството им, защото там където даряваха кръв в началото на епизода и се запознаха, всъщност даряваха кръв за 'Лумен' Тяхното лого видях. Явно са търсили идеалните кандидати за техните извращения и крайната целта да се измами завинаги смъртта.

Джема е в т.нар. 'тестинг етаж', който доколкото знаем са намира точно под етажа на Марк и компания.

Стаите, които Джема посещаваше според мен отговаряха за различно съзнание, т.е. Джема има няколко съзнания, но всяко може да съществува само в тези стаи. Извън тях си е в Джема, а мис Кейси е на етажа на Марк.

Д-р Малър го видяхме как гледа към Джема още като даряваха кръв?! Този е същия стоматолог, който видяхме в епизод 5 и който явно е високо в йерархията, но под 'властта' разбира се. Този психопат има същински нацистки вид, но според мен той може да спаси Джема, защото явно се е влюбил в нея. Онзи поглед, който М-р Дръмънд му хвърли не е случаен. Означаваше нещо като 'подозрение/съмнение'
Дано, уфф...
Само че може и да доведе и до друго, може и да е луд/обсебен от нея и да иска да я запази за себе си, а не да я пусне... Пак по-добре от това да я убият, но пак с лош изход за нея.

Зловеща беше сестрата. Гадна садистка.

Още по-брутални бяха ''наблюдателите'' Обърнахте ли внимание как са ги избрали да си приличат с тези, които наблюдават нон-стоп по време на работата им в Лумен? Телосложение, лице, дори прическите. WTF?!
Явно вкарват някаква психология, но все тая, това не е толкова важно.

Стана ясно и че за съжаление от Лумен планират да се отърват от Джема, когато Марк стигне 100% на Колд Харбър. Ужас. Дано не я убият. Ще ме изгубят. 😢
Но може просто сценаристите да искат да съберат Марк с Хелито, което ще е пагубно, защото ще е повторение на много други сериали, в които угаждат на малоумните американци вместо да си следват историята (Оливър и Фелисити ; Бари Алън и Айрис и т.н.).

Май прозрях откъде идва и името, мис Кейси. Не е ли от ‘кейс’ - случай. Това във връзка с различните стаи в които тя влизаше. Ужасно. За тях тя е само едно опитно зайче. Какви изроди са това?

На финала, Марк е вече напълно реинтегриран според мен! 😊 Дано успеят да реинтегрират и Джема/Кейси, но не съм голям оптимист за щастлив край.

Дали обаче ''глупавата'' сестра не е извикала Мисис Кобел. Трябваше да се довери на Асал Регаби. А тя тръгна да звъни на дявола. Макар че, хмм, Кобел пък може да е намразила Лумен и да се опита да им го върне... Защо не?

Лудница епизод!
9.5 / 9.0 от 10!

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 17:15 от Diavolo

# 110
Епизода е хубав, но нищо не разбрах

# 111
Изгледах го.
Скрит текст:
Значи наистина я държат насила! И онези карти, които разглеждаше, преди катастрофата (дето получила по пощата, уж като брейн тийзър), бяха същите карти, които Дилън открадна в първи сезон, когато Милкшейк после го включи в дома му, за да попита къде ги е скрил и той за първи път видя детето си.
Явно е била нарочена за опитно зайче, щом от Лумон са й ги пратили, но защо ли са избрали точно нея?

Накрая очаквах Марк да каже дали спомените му са се слели, но те пък прекъснаха преди да стане ясно.

# 112
  • София
За мен е реинтегриран, някак си лицето му издаваше една цялост, сигурност, сила на осъзнаването.

За мен има две причини да държат Джема
С нещо тя е по-специална, защото е имало и други дали кръв, но са се спрели на нея. Може би са търсили жена, която не може да зачене по никакъв начин с традиционната медицина. Искали са да пробват дали те ще успеят да я дарят с бебе, но по-скоро не за нея мислят, а за тях си, как работи програмата им, как да я подобрят и т.н. Те ако една бременност не могат да ''измислят'' къде са тръгнали с прехвърлянето на съзнанието в тялото на отдавна мъртъв човек. Чист, 100% пренос на данни. Не просто клонинг.

И другата причина е заради самия Марк. Мисля, че това е по-важната причина. Лумен не са искали Марк и Джема да имат дете. Искали са Марк да остане сам, да потъне в мъка и ярост (и на самия себе си, че не е бил с Джема, че е избрал работата си, а и като цяло напоследък не се държеше добре с нея) и така да се домогнат до него, ставайки той техен служител.

# 113
  • Бургас
Гледам първи сезон  да си припомня всичко и много ми напомня на един друг мини сериал - https://www.imdb.com/title/tt8741290/. - Приказки от примката
Много е хубав и според мен недооценен.

# 114
Спомням си, че съм гледала нещо - вероятно не всички епизоди. Оригинален е, но му липсва структура, докато тук всичко е планирано.
 Този за примката е направен по картини, не по книга или разказ - едно време бях попаднала в една платформа на творчеството на този художник - има наистина интересни, но много зловещи произведения.

# 115
  • Бургас
Да, шведски художник е Саймън Столенхаг по негова книга.

# 116
  • София
Оо, този сериал ми е сред любимите.
Tales from the Loop
Имах предълго ревю за него навремето.
Много силен, чиста научна фантастика. Много екзистенциален и мистериозен с хвърлени скрити послания и загадки.
Точно моят тип филми и сериали, които ме карат да мисля, мисля, мисля... Simple Smile

Дарк е такъв. И за това ми е в топ 3 за всички времена.
Мале какви фермани изписах за него, а го гледах доста след повечето заклети фенове...

Severance също е такъв, за това и ми е любим и пиша толкова за него. Но Severance за мен е по-силен от Разкази от Примката.

# 117
  • Berlin
Tales from the Loop няма сюжет, който да върви епизод след епизод. Това са случки от живота на хората, които живеят на това място. Изпуснала съм, когато сте го гледали и коментирали. На мен много ми хареса, също мой тип сериал.

# 118
Тези дни мисля да изгледам някои клипове за детайлите в епизода - със сигурност ще има интересни неща, които не съм забелязала.

На Адам Скот сигурно му горят ушите - след като излезе епизодът, видях страшно много коментари в Редит и Х, в които хвалят външния му вид с брада и прическа, която му отива Simple Smile

Между другото, Милкшейк не заслужава изкупление - донякъде му съчувствам, но да участва в отвличането на жена, която очевидно не е смъртно болна, не е там доброволно и многократно се опитва да избяга - за това няма прошка!
Струва ми се, че Кобел им съчувстваше, затова я беше сложила да наблюдава Хели - за да прекара повече време с Марк и може би да се познаят.

# 119
Tales from the loop е хубав, невероятна фантастика, но за мен беше много много страшен. Не бих го гледала отново. Два епизода направо бяха адски страшни. Тягостни, страшни.
Да, атмосферата тук също може да се каже че е такава, тягостна, тежка, макар че майсторството за мен е как се слива фантастичния сюжет с пародия на офис планктона с всичките му абсурди.

Общи условия

Активация на акаунт