Има ли защита от имотната мафия?

• 3 257
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • София /Абсурдистан
Пази Боже от такъв сценарий!

# 31
  • София
Е, нека AIDA ме поправи ако греша, но в този случай се прави графологична експертиза и се установява, че подписът е фалшив и сделката е нищожна. Виж "склонените" да подпишат са друг случай, май най-често срещан.

# 32
  • София
От това, което слушах като изнесено в медиите, графологичната експертиза била на няколко нива. На първо дело (нямам идея кои и от къде са експертите), но потвърждавали, че подписът е оригинален (или какъвто е терминът). Едва при експертиза от НСС се доказало категорично, че е фалшив, но това било вече при обжалване на по-висша инстанция. И пак се стига до набелязването на уязвими групи, които няма да имат сили и средства да водят дълги дела.
Ще потърся да шерна линкове към случаите, за които бях слушала, защото не съм юрист и се изказвам лаишки.

# 33
  • Далечният изток
Абсурд.
Явно е някакъв конкретен случай.
Важно е какво е поискано да извърши експертът и кого са назначили в първоинстанционното производство. Рядко във втора инстанция се допуска експертиза. Така че не е добре да се лежи на тази кълка.

# 34
Точно за експертиза на втора инстанция спомена и съдия Нели Куцкова като споделяше случаи от нейната практика. Правят предварителен договор с подправен подпис за даване на голям заем или покупко-продажба на имот, след време и при определени условия този предварителен договор се обявява за окончателен. Та тя разказваше, че дълго време съдът не е могъл да установи този подпис фалшив ли е или не. Чак експертиза от специалисти от  полицейския институт в Симеоново е установил фалшив подпис. Към авторката на темата - ако ще затваряте едни пари в имот и ще сте далече и няма да го ползвате рисковете са големи, а и според мен няма голям смисъл. Може да дадете имота на пропърти мениджър да подбира наематели, да плаща комунални разходи, допълнителни такси и тогава би имало полза от тази инвестиция.

# 35
  • Далечният изток
Вижте сега. По принцип във втората инстанция не се събират доказателства, освен при определени законови основания. Ако някакви нови факти са се появили след приключване на делото в първа инстанция, тогава може да се иска да бъдат доказвани, със свидетели или експертизи, в следващата инстанция. Но това са изключения и затова казах, че може да се случи, но рядко. Ако експертизата по първоинстанционното дело нещо не ни харесва, там е момента, пред същия съд да се оспорва, а не пред горния.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 20:19 от AIDA_N

# 36
  • Пловдив
Другият вариант освен новите факти, да допълня, е ако първата инстанция неоснователно е отказала събиране на някое доказателство - но трябва първо пред нея да е искано.
Делото на Куцкова може да е и отпреди 2008 г. Дотогава можеше свободно да се правят искания и пред въззивния съд (втората инстанция), който преценяваше дали са необходими, не беше длъжен да ги допусне, но други ограничения нямаше. Започналите преди 2008 г. дела се довършиха по този ред.

Иначе такива случаи на невъзможност да се получи еднозначно заключение чий е почеркът и подписът, са възможни, но са по-скоро изключение. Трябва да е малко текст (примерно само подпис или няколко букви) и умело подправен. Аз лично за доста вече години само веднъж съм попадала на случай, в който различни вещи лица да дават различни заключения по въпроса дали подписът е на посоченото лице, ставаше дума за подпис във ведомост, и то беше наистина само подпис, сбутан между други подписи при това.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 19:00 от Магдена

# 37
Хмм, нещо съвсем прясно точно по темата.

Преди година след убийството на Мартин Нотариуса Любомир Жечев беше събрал материали за част от измамите му.

Може да погледнете и разследванията на Тина Ивайлова - има немалко случаи с колкото различни, толкова и подобни схеми.

Господари на ефира преди години също разследваха доста подобни случаи, които може да се открият в канала им.

# 38
  • Пловдив
Има. Не всяко съмнение за измама е наистина измама, но има измами, да.
На фона на хилядите имоти, притежавани, купувани, продавани, да кажеш, че сме държава на измамите и да не купуваш имоти, това е все едно да кажеш, че сме държавата на катастрофите и да се откажеш от ползване на коли и автобуси.

# 39
  • София
На фона на хилядите имоти, притежавани, купувани, продавани, да кажеш, че сме държава на измамите и да не купуваш имоти, това е все едно да кажеш, че сме държавата на катастрофите и да се откажеш от ползване на коли и автобуси.
Съгласна съм отчасти, защото сравнението може да бъде като процент от всички сделки (или всички катастрофи). За ПТП-тата мисля, че Германия е 2 пъти по-малко от нас, пресметнати на 100 хил. души население.

# 40
  • Пловдив
Германия сто про е с по-малко катастрофи от нас на човекокилометър или там както се измерват.
Но като гледам, и у нас никой не се шашка дотам, че да се откаже от колите.

# 41
Сутринта по Нова телевизия говориха за измамени чужденци по драстичен начин с имоти. Много хора има измамени не само възрастни, но и с образование и близки. Има и отвлечени, изтезавани самотни хора. Взето наследство от сирачета деца. Имаше репортажи, не е една жена каза. Много омаловажавате проблема, дано никой не го засегне, защото защита няма.

# 42
Хмм, нещо съвсем прясно точно по темата.

Преди година след убийството на Мартин Нотариуса Любомир Жечев беше събрал материали за част от измамите му.

Може да погледнете и разследванията на Тина Ивайлова - има немалко случаи с колкото различни, толкова и подобни схеми.

Господари на ефира преди години също разследваха доста подобни случаи, които може да се открият в канала им.

Ами ето че излиза, че е доста разпространен проблема.

Горките хора! Гледах репортажа от първия линк.

Този имотен измамник Петър Пламенов Кралев не вярвам да е успял да измами и открадне милиони левове от имотни измами без помощта на съда. Варненскияj съд не може да е толкова прост, за какъвто се представя. Всички там не вярвам да не знаят че е измама, но си траят и си затварят очите, дали заради финансови или други връзки според мен с Кра-деца Кра-лев. Отива му името... Не е възможно да не знаят, според мен...... с тези очевидно фалшиви фактури и устни "договори".  И адвокатката му трябва да знае, че краде, иначе нямаше да си крие лицето с папки.

Ето ги фирмите, свързани с измамника:
https://papagal.bg/p/f964ba7c632c2388a471237a715c63cb20a5f48c264 … 281c0f7182-1/b8b7

Името на третата фирма ХОЛМУУД БАУНД ТРАНСПОРТ ЕООД е на фалшивата фактура.
Адресът на фирмата е: Русе, бул. „Христо Ботев“, 44
А адресът на последната му фирма е: гр. Русе, Борисова, 44Б, офис 10

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 21:35 от Човек1

# 43
Ето ви поредния случай на нагла и брутална кражба на жилището на възрастна жена.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20174679

# 44
  • София
Здравейте, ще се радвам на координати на добър адвокат печелил дела срещу грозни и нагли опити за присвояване на чужд имот от имотната мафия.

Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт