Любими вещи

• 3 120
  • 68
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
Наскоро попаднах на лъжица-гейт в Редит.
Мъж обяснява, че партньорката му харесва само една определена лъжица от чекмеджето за прибори, ползва само нея, но я е загубила и издирваше по описание същата, за да може тя отново да е щастлива. Целият съб-редит беше развълнуван, хора вадеха, мереха и снимаха лъжици и накрая имаше хепиенд. Намери се лъжица и полетя към мъжа и партньорката му, беше възстановено щастието.
Искам да кажа, че я разбирам. Имам същия специфичен вкус. Храната не е същата на вкус с други, неправилни прибори. Неправилните прибори не се усещат добре в устата. Имам свои вилици и лъжици в България от много години и освен ако нещо не ме принуждава да ползвам други, винаги ям с тях, освен в заведение, където няма избор. Сменям прибори, ако са раздадени неправилно, за да ям с точните. Крала съм от ресторанти по бройка от точните прибори, за да имам. Носих си с мен, докато учех в друг град. В чужбина също имам такива, друг модел. Отне ми време да намеря кои се усещат правилно в устата, и като ги намерих, взех достатъчно.
В България са ми стар модел вилици и лъжици от ерата на столовите, НО НЕ ВСИЧКИ СТАВАТ. Някои са с неправилно дълги зъби за набождане спрямо долната част; други са с по-къси и неправилно дълга долна част, или дръжката е по-разлата и не се усеща правилно в ръката. В чужбина са стария модел FÖRNUFT на Икея. Новият не става, защото дизайнът е леко променен, точно колкото да не са правилни.
Не мога даже да предам колко е важно да са правилни прибори на усещане в устата и ръката, както и визуално. Тежък живот ще настъпи, ако нещо се случи с приборите. Абсолютно не разбирам как на хората може да им е все тая с какво ядат.
На снимката - неправилни, ерго грозни прибори, донесени от някого от офисната кухня. Крия ги в дъното на чекмеджето зад преградата за правилните прибори и ако някой понечи да си вземе прибор за навън, му давам тях, за да не изгуби, не дай си Боже, някой от правилните.

Имам си и любим котлон, който, впрочем, е любим на всички вкъщи. На другите нещата не се готвят така добре, въпреки че не се вижда очевидна разлика, случва се да се изчакваме, за да се доредим до правилния котлон. Имам си и любим модел щипки. Другите не защипват съвсем правилно и освен това прегарят много по-бързо на слънце. Наскоро обърнах света, за да намеря нови, защото е спрян вносът. Успях да намеря, макар в незадоволителен цвят, и се запасих с няколко пакета.

Имате ли си любими прибори? Любими вещи, отличаващи се от другите само с това, че са по някакъв привидно незначителен начин "по-правилни"?

# 1
  • София
Като зачукам в някоя такава директория и гледам да идвам на себе си.
Психиката понякога не ни е в услуга, не мога да живея в ограничения за битовизми.
Имала съм, преодоляла съм го, гледам да не правя регресии.

Един предмет не може да ми носи душевен мир, както и липсата му да ме разклаща.
 С хората е друго.

# 2
Имам любима марка телефони, ако това се брои.
Сега ще ти докарам истерия - нося различни чорапи, с различни дължини, цветове и материя при едно излизане. Вкъщи нямам две еднакви чинии - нито по големина, нито по цвят, нито по тежест. Ползвам без проблем огромна (30см в диаметър) коледна чиния с елхи и звездички посред лято, за да си сложа в нея половин нарязана праскова. Имам 4 чаши за вино - нито едната от тях не е еднаква по големина или дебелина с другите. Едната въобще е матова и сребърна. Имам огромна сребърна лъжица, две позлатени и една обикновена открадната от ресторант, както и 3 малки различни сребърни и 4 позлатени, едната с червена коледна шапчица, с която си пия кафето лятото. С всички тези неща пия и ям без проблем, във всеки един момент и без каквито и да било предпочитания за размер, цвят или коледност. Ако утре загубя някоя от тях, няма и да се сетя въобще че я няма. Е, може би ще се зачудя къде ми е коледната огромна чиния, ако нещо и стане, ама иначе не.
И съвсем спокойно си пия кафето с ей тази лъжица...

Скрит текст:

# 3
Drama Llama! *кръсти се с две ръце във всички посоки*
С чорапите мога да живея, там се обезчувствих чрез носене на марката odd socks, които обаче са еднакви модел, дължина и т.н., само шарката е тотално различна. Останалото... не.

# 4
Да! Аз също размествам приборите, ако не са "моите". Имам си предпочитания за вилица и лъжица, като взема тъп нож директно го сменям с остър такъв, не понасям тъпи ножове, или пък да се реже с "грешния" нож, например да режеш хляб с нож за филетиране. Не мога да пия вино в чаша за вода или вода в чаша за уиски. Пробирам си приборите във всяко едно отношение Grinning Може да е малко маниашко, но аз го разгледам като естетика и липса на естетика. Прави ми впечатление като отида на гости и всички са с различни вилици, лъжици, чаши, посуда... и много се фрапирам когато някой си подаде чашата от уискито или безалкохолното или водата, за да му сипят там вино например Grinning фрапирам в кавички, разбира се, не съм чак такава да припадам и да правя физиономии, но вътрешно..

# 5
  • София/Севлиево
Имам няколко любими чаши (всички изглеждат различно една от друга) и не давам никой да пие от тях...Май само това е.

# 6
# 7
ОКР е истински сериозно нещо, далеч не всеки, който си подрежда дрехите по определен начин, или има други дребни странности, има ОКР.

# 8
  • Glasgow
В различни периоди различни вещи, последните 3г една бутилка за вода Close Пия много вода, на мястото където живея чешмяната е супер, но все не намирах бутилка, която да ми е удобна, пропускат, или са прекалено големи. Та work husband-a ми от предната ми работа ми намери идеалната, не пропуска, 0.6л- ако е по голяма ми тежи. На тази марка, друга разцветка, специфична
Скрит текст:
Веднъж един клиент на работа ми я беше свил, ядосал се, че вендинг машината за напитки не работи и взел бутилката от бюрото, аз бях в офиса. Връщахме камерите, издирвахме го Joy Акция "бутилката". Не бях сигурна пил ли е от нея, гледахме видеа, ужас Joy Мина няколко измивания в ресторантска миялна със силни дезинфектанти, още я ползвам.

# 9
С приборите донякъде съм така и аз. Е, не чак точно определен модел само, но силно предпочитам примерно определена форма на вилицата. До степен че когато е далеч от това, направо ми разваля кефа от храната понякога, не ми е удобна пък. По ирония на съдбата, майка ми пък ненавижда точно тази форма на вилицата и е затрила някъде целия едновремешен комплект. Спасена е една вилица, с която никой друг в тая къща не иска да яде Grinning Като им отида на гости, си я търся изрично нея, тези които те харесват пък са от вида който аз мразя и избягвам. Самата вилица е супер грозна и вероятно е на повече години от мен, обаче аз си държа да си ям с нея. И от супените лъжици си имам кои ми допадат повече откъм форма на лъжицата. Но там да кажем че е просто предпочитание, не им се връзвам толкова. Чаени и прочие малки лъжички рядко използвам и то предимно за разбъркване или да бръкна в някой буркан с нещо. Там също си имам предпочитания и по възможност винаги хващам едни и същи.
Любимите ми чаши които ползвам в ежедневието предимно не са от комплекти а по една или най-много две за всяко нещо. Но бих посегнала към други само в извънредна ситуация, иначе си търся тези които са ми любимите.

Съвсем в нормални граници ми се виждат тия неща, та нали човек на "собствена територия" ако не си гони комфорта - къде другаде тогава? Независимо дали е с точната и любима вилица, чаша, кухненски нож, пантофи, одеало или каквото е там. За мен са на едно ниво тези неща с най-удобните ми пантофи, най-удобната възглавница за спане и т.н. Комфорт и задоволство ми носят че съм си открила точните за мен и че мога да им се радвам.
Майка ми е обратното на мен - купува си нещо и дори и да не е точното, няма да си купи ново по-подходящо. Нали си има вече. И много пъти е коментирала някакви неща при мен как ама моето било много добро, нейното не толкова. "Ами, маман, то и моето не беше ама го сменях докато си намерих правилното. И не, не го заглеждай, няма да ти го дам! Ще ти купя и на теб същото щом толкова ти харесва" Grinning
Някой ще каже че е робуване на вещи, но и това е въпрос на гледна точка. За мен робуване на вещ е да я държиш и ползваш въпреки че виждаш че не е най-подходящата и има какво по-добро да вземеш вместо нея. Но аз не смятам да чакам евентуално следващия си живот че да си заменя неподходящите вещи. Заменям при първа възможност, с кеф.

# 10
Имам си любима чаша за кафе, която ползвам вкъщи и ползвам само нея, а докато консумирах захар имах и кафеена лъжичка към чашата. Друг предмет, на който да държа няма.

Дръжа обаче на качества, на които трябва да отговаря посудата, не на самия конкретен предмет. Например за чаши и чинии, държа да са от тънко стъкло или порцелан. Дебел порцелан вкъщи не влиза колкото и красиви модели да има на пазара. Приборите трябва да са масивни, но фини (със заоблени ръбове и тънък и издължен профил).

# 11
Едно ме направи впечатление: че крадеш. И си го пишеш така най- спокойно. Иначе всеки може да си има странности.

# 12
Това не са любими вещи, това е ОКР. Нямам какво друго да кажа по темата. Но пък е безобидно.

# 13
Едно ме направи впечатление: че крадеш. И си го пишеш така най- спокойно. Иначе всеки може да си има странности.

Това се е случило наистина и ако го премълча, няма да е по-малко случило се. Няма значение, че е от ресторант-столова, актът си остава факт.

# 14

Леле.. кражба.. моралната полиция ли е? В едно заведение на ден сигурно чупят по 10-на чаши. Мога да ви кажа, че им е все тая, че някой си е прибрал една в чантата. Всеки си е прибирал по някоя чашка/шотче от заведение особено в тийнейджърските години след дискотека Simple Smile Може малко по-спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт