Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 418
  • 771
  •   1
Отговори
# 30
До колкото разбрах е била в друг екип и ръководителят ѝ не я освободил в изпитателния срок. Защо не е при него, а във вашия екип?

# 31
Грозно. Много е грозно да се четат такива определения от мениджър. Каквато и да е, Вашето изказване е много селско, дребнаво и злобно. Разбирам, че явно не работи добре, но от тук прозира колко не я харесвате. Навярно и на живо си личи.

# 32
  • Melmak
Ох, имахме един чужденец, който мейл на клиент не можеше да пише. Пишеше го като съобщение в whatsapp, със съкращения, все едно вместо thank you, thnx. Обяснявахме, обяснявахме… голяма мъка беше.

Има такива хора. Дано по-висшия мениджмънт спре да си прави оглушки.

# 33
В нашия екип си беше, просто е назначена от предишния ръководител. Аз поех управлението на екипа преди две години и половина, тя точно тогава излезе в майчинство.
Преди майчинството голяма част от проектите бяха различни от сега, и да, тя не се справяше и тогава. Но мен не ме касаеше доколкото нямах допирни точки и задължение да я обучавам, вършех си моите неща, а дали ръководителя ни който от човещина я остави на работа се е ядосвал с нея, както сега се ядосваме, нямам идея. Поех позицията от него и дори не сме обсъждали хората, нея пък най малко защото след броени дни излизаше в майчинство.
Щом е грозно и селско да наричаме нещата с истинските им имена, нека съм селянка, и нека е грозно че казвам че тя е некадърна. Най тъжното е че дори не си личи колко не я харесваме десет човека, все още ежедневно поне двама се занимават с нея, утре са други двама и всеки спазва добрия тон и фирмена култура. Никой не си е позволил да покаже като отношение  това което наистина иска, тъй че няма какво да ви е жал за жената. Тя си гледа живота, десет човека и изкарваме заплатата и събираме стрес.
Хората са казали, умрелия не знае че е умрял, страдат другите. Същото е и с простия човек.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 23:51 от Lights_on

# 34
  • Somewhere far away
И вместо да пишеш тук -що не си поговорите с тези над теб и да решите проблема? Ние освен да си казваме мнението с какво точно можем да ти помогнем?

# 35
С тези над мен не сме спирали да говорим трети месец вече, ноември почнахме. Спирам да пиша по темата, повдигнах въпроса с идеята да чуя странични мнения на непознати хора, незасегнати пряко и лично от ситуацията.

# 36
  • София
Зависи. Ти си мислиш, че не личи. Само не стигай до там да я наречеш дебил и в лицето, че ако се запъне, може да те осъди за присъствена обида.

Ще кажа на мен как ми звучи, без да претендирам, че съм права:

Вие сте били равни. Ти си повишена преди 2г. Другите, които са присъствали, са имали 2г да се нагодят към новото статукво. Неслучайно има обучения за мениджъри, издигнати от екип, а не вкарани отвън - как да подхождат с довчерашните си колеги, за да изградят авторитет. Предполагам,  си ги правила. Тя идва при заварено положение и  явно не ти признава достатъчно авторитета, от където и изнервянето ти с йерархични реплики "ще изхвърчиш". Не знам в каква фирма работите, но в големите по принцип не са приемливи между което и да било ниво и друго такова.

Другите са ти подчинени, иде рецесия, нормално е да пеят песента на шефа, не се осланяй прекалено на това, че и те я мразят и гледай да не вкарваш никакво лично отношение.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 00:12 от The Catcher in the Rye

# 37
Не бих я обидила не защото се тревожа че ще ме осъди, а защото уважавам себе си и компанията достатъчно, за да спазвам етика и морал в комуникацията.
А дали си личи или не, честно казано не ми е първа грижа. Ако си личи пък, аз на нейно място бих се замислила защо десет човека не ме харесват, и как мога да си подобря резултатите, които цифрите красноречиво показват че са трагично зле. Защото нехаресването е само на професионална основа, личен контакт никой няма тъй като както вече казах, се работи само от вкъщи.
Допълвам се понеже виждам допълнение от кечър. Не съм казала само "ще изхвърчиш". Казах че алтернативите са две- или работиш както всеки друг, тоест си вършиш това за което си сложила подпис че ще вършиш, или изхвърчаш. Трета опция каквато на нея и се иска, няма. Поне аз не знам коя ще е тази фирма в която няма да работиш, ама ще те държат навеки и ще ти плащат за да пречиш и на другите да си вършат работата.

# 38
  • София
Разбирам, че си изнервена. Живяла съм го същото както писах, но за мениджър си твърде емоционална.
Казаха ти правните механизми, ако не срещаш подкрепа от мениджърите над теб започваш да разпределеш работата между останалите и документираш всичко.
В крайна сметка, така или иначе и вършите работата, но поне ще си спестите раздразнението, а ще можете и да докажете, че не помага, а пречи на процеса.

# 39
  • София
Ясно. Наричайте нещата с истинските им имена, както ти самата призова- въпросът не е 'имам проблем със служителка, как да подходя'. А 'как да разкарам служителката'. В такъв случай юристите, с които компанията работи, ще ти дадат най- много и точни идеи. Повечето от нас тук не са юристи.

# 40
Сигурно тук звуча емоционално, но в срещи с нея или който и да е от професионалния ми кръг абсолютно не давам воля на емоции, говоря с факти и цифри. Който има очи и уши, разбира. Тя не иска или не може да разбере че така няма да продължава безкрайно. Шест месеца опити да научим някой да работи все още продължават, и всичко се документира и предава подробно и писмено към висш мениджмънт и човешки ресурси. Това е една от целите на PIP все пак, с каквито механизми разполагах, приложих ги. Ами наистина не става и определено е натоварващо за мен като мениджър да виждам и чувам от хората ми реплики как ще я носят на гърба си още минимум шест месеца и това им тежи и ги натоварва . Искам най доброто за екипа си, както и си беше преди нейното завръщане от майчинство.
Не мисля че има някой мениджър който да се радва че има проблемен човек, който обаче  е наясно със защитата на закона и не се свени да злоупотребява с това, смятайки че всички са му длъжни да търпят. Ролята на жертва, на която и се полага специално отношение с реплики ама аз имам дете на никой не се харесва, откровено го споделят това колегите.

# 41
  • София
Виж, разбирам те, но нямаш много варианти без подкрепа от шефовете ти. Моята девойка беше в Англия, където също не е лесно да освободиш служител, но имах подкрепа от по-големите шефове.
От друга страна, когато сте 100% ХО, обучението не винаги е ефективно. Имай и това предвид. Имате ли хот дескс? Може би не е зле да я извикаш и да прекарваш по ден-два с нея. Много по-лесно се научават неща, когато си очи в очи.

# 42
Не, опция за обучение на живо няма и не се и очертава в обозримо  бъдеще. Изцяло на хоум офис сме от Ковид пандемията, но за тези години започнаха работа 4-5 човека което си е половината ми екип и нямаха никакъв проблем с онлайн обучението.
Подкрепата от мениджмънта е заявена уж че е налице, но за след навършване на три години на детето, а за доброто на целия ми екип би било това да стане възможно по скоро.
Ситуацията е патова, доколкото компанията не иска да плати куп заплати или с ИТ да се занимава. Те тези заплати дори да бяха склонни да ги платят, да кажем 4 на брой вместо още поне 6 да получи докато е тук, пак им идват извънреден разход защото трябва да се назначи  на нейно място човек и реално и той е пак разход за заплата.
Благодаря още веднъж на всички включили се по казуса, след срещата с юриста в близо време надявам се, ще дам ъпдейт ако има положителен такъв.

# 43
Не познавам толкова закона, не знам има ли максимален размер на обезщетение, но преди години когато трябваше да бъде освободен колега в друга фирма, шефа каза че лимит нямало, онзи можел да ги съди и ако си реши и 20 заплати да поиска.
Минимума е 4 заплати, горна граница няма, но е въпрос на взаимно съгласие. Ако тя иска 20, а фирмата не иска да ѝ ги дава - ходи се на съд и съда решава. Шанса съда да ѝ присъди 20 заплати е нулев. От разговори с адвокати занимаващи се конкретно с трудови дела знам, че обикновено съда решава, че 4 заплати е достатъчно обезщетение. Питал съм точно за казус където фирмата иска да махне работник, а той се е заинатил и достатъчно доказателства за чисто дисциплинарно уволнение няма.

От това което пишеш изглежда като вашия мениджмънт да няма опит с подобни ситуации и да гледа как да прехвърли топката на друг. Натискай за по-скорошна консултация с юриста за да започнате с действията от сега.
Както писах и да решите след 6 месеца да я уволнявате, с предупрежденията трябва да се почне от сега. Иначе след 6 месеца ще ти кажат, че вече може, ама им трябват още 6 месеца за да свършат работата.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 11:36 от bboiko

# 44
  • София
Кофти, че няма възможност за физически контакт. Имахте ли друг човек на нейно място?

Общи условия

Активация на акаунт