Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 936
  • 771
  •   1
Отговори
# 480
Вече всеки е компютърно грамотен, а програмите от офис пакета са по подразбиране.
И аз така си мислех, но  от моя скромен опит от работа в банка се убедих че за съжаление това изобщо не е така. Нямате си идея колко много хора не знаят какво е имейл, трябва пет минути да им обясняваш какво е браузър, а работа с ел.банкиране за тях е нещо излязло от фантастичните филми.
За съжаление си е така, грубо звучи неграмотност но май няма по-подходяща дума за това...
Но пък и донякъде съм съгласна че когато някой кандидатства за работа където ще му трябват елементарни неща като офис пакет и прочие, се подразбира че може да работи с тях.
И аз съм имала фрапиращ случай, колега който е съвсем малко по-възрастен от мен, не точно контингента който описваш в банката... уж. И един ден ми подмята Абе трябва да ми покажеш как да направя една таблица. Хубаво, кажи какво трябва да се случва в тая таблица и ще го измислим. Абе таблица бе, таблица, ей сега ще ти дам с колко колони и редове ми трябва.
Оказа се че му трябва просто страница с разчертана таблица, визуално, а не таблица в Ексел дето нещо съдържа или смята... В Уърд, примерно. Но не знае как.

# 481
Ама на интервюто със сигурност са казвали, че имат компютърни умения.

Аз съм виждала как колежка си смята на калкулатора и попълва в табличката в ексел, защото "екселът не смята правилно".....хахаххахахаха

# 482
И за мен това с компютърните умения е нещо елементарно, което със сигурност не би трябва да се доуточнява за точно пък такива длъжности. По-скоро, ако толкова искаш да се вмъкне, да се споменат конкретни програми и курсове. На мен поне ми звучи по-добре.

# 483
  • София
Понеже сте баш на темата за офис пакета, може ли някой да удари едно рамо, ако се сеща, в темата за ексела, въпросът е всъщност за outlook.
Не е как да направя таблица, обещавам Bowtie

Скрит текст:

# 484
Ако е специфична програма като Аутокад примерно или програмира на Java , нека се опише в СВто. Иначе може най-общо - програми от MS Office. Компютърна грамотност ми звучи като за знаеш как се пуска и гаси компютъра и как да браузваш в интернет.

# 485
Ама на интервюто със сигурност са казвали, че имат компютърни умения.

Аз съм виждала как колежка си смята на калкулатора и попълва в табличката в ексел, защото "екселът не смята правилно".....хахаххахахаха
Виждала съм счетоводителка която така работи... Разчертана таблица на лист хартия, после хваща калкулатора и плюнчи молива. Да, молив, защото може да реши да го смята и отново и да брише там. После се преписват където трябва, но да си ги сметне тя с големия калкулатор Grinning

Което ме подсеща че въпросният колега който рядко си изпускаше телефона от ръце, изрично поиска да му се купи калкулатор, "ама да е голям, с големи копчета" Grinning Бакалски сметки му се налагат, буквално да сумира или извади числа, да не помислите че нещо сложно някой би му дал да смята.

# 486
Принципно калкулаторът има своето място и при финансисти, и при счетоводители, и при всякакви професии. Но не и да ползваш ексела като разчертана таблица, в която да попълваш числа от клавиатурата.

# 487
Калкулатор няма лошо, но въпросната счетоводителка всичко само така смяташе. На днешно време, при наличието на Ексел и на счетоводни програми не го намирам за нормално, камо ли за ефективно.
А колегата според мен не успяваше да се оправи с калкулатора на телефона си, той във всичко беше толкова грамотен.

# 488
  • София
Имам няколко такива, много си ги пазя, носталгични са ми. Smile
Скрит текст:

# 489
Този е много сложен, трябва да е прост и  с големи копчета! Grinning
Тези си бяха страхотни, имах до скоро някъде. Ама то няма човек дето е бил в технически университет и да не е имал такъв, говоря за тия дето сме учили преди всеки да има смартфон в джоба и да смята с него.

Шегата настрани, "компютърна грамотност" и езикови умения (особено английски) са нещата дето най-често се надценява някой за тях, а пък иначе се имат че са по подразбиране.

# 490
Хей, хей, калкулаторът си е хубаво нещо, особено когато си отвориш 10 прозореца на компютъра, говориш по телефона и някой иска и веднага да му сметнеш нещо Grinning

# 491
Калкулатор няма лошо, но въпросната счетоводителка всичко само така смяташе. На днешно време, при наличието на Ексел и на счетоводни програми не го намирам за нормално, камо ли за ефективно.
А колегата според мен не успяваше да се оправи с калкулатора на телефона си, той във всичко беше толкова грамотен.
Да ви е минавало през ум, че въпросната счетоводителка не смята, а наглася сметките, за да излезнат?

# 492
  • Melmak
Искате ли да се посмеете малко?

Магистратура “Финанси”. Ще имаме изпит. Изрично са казали, че телефони не може, да си носим калкулатори. Колегите, които са икономисти си имат такива от бакалавъра. Преподавателите разчитат хората да се сетят за какъв калкулатор иде реч.

Идва една колежка с бакалския калкулатор, купила го от някъде на идване към уни преди изпита.

# 493
Да ви е минавало през ум, че въпросната счетоводителка не смята, а наглася сметките, за да излезнат?
Точно това не се бях сетила, признавам си.
Но и знам със сигурност че тя и да иска, с Ексел няма да се оправи. За счетоводния софтуер не знам, това беше на място с десетина души счетоводен отдел, но който и каквато и справка да поискаше, винаги към една и съща счетоводителка го пращаха. Каквато и работа да се е наложило да имам с този отдел - все тя беше човекът. Ако тя отсъства - чакаш, друг веднъж съм виждала да се опитва и не можа да се оправи, чете там из някакви тефтери, цъка тук и там и ме прати да се връщам другата седмица Grinning

# 494
Къде ги тези отдели, където само един работи, другите се чудят кое как.....да кандидатствам за позицията "друг" GrinGrinGrinGrin

Какво е бакалски калкулатор?

Общи условия

Активация на акаунт