Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 427
  • 771
  •   1
Отговори
# 60
Възможно е в друг отдел да се чувства по-добре и да се справя с работата. Имахме такъв случай. Дойде колежка от друг отдел, но другите бяха предубедени към нея, защото чуваха, че не се справя добре. Ядосваха се на мениджъра ни как се е съгласил. Сега тази колежка много добре се е сработила с екипа и им помага. Може би да са рядкост, но има такива случаи.

Иначе в нашата фирма изобщо не се затормозяват. 4 заплати и довиждане. Та ЧР, та юристи, та ИТ, та дисциплинарни наказания - не, директно дават 4 заплати и приключват с тебе. Сега за майка с дете до 3 г не знам за такъв случай. Там е по-особено, а и не мисля, че биха го направили. Но за всички други колеги, които не са в изпитателен срок, е лесно.

# 61
  • София
Е, и там трябва да се съгласи човекът. Аз не бих приела 4 заплати, колкото дават и на всеки несправящ се или тотално откачен.

# 62
Тези, които не се справят или усещат, че ще ги махнат по един или друг начин, обисновено се съгласяват на 4 заплати.

# 63
ЧР си имат начини как да въздействат и да натиснат да се съгласиш. Аз честно казано бих приела. Не бих желала да съм на място, на което очевидно не ме искат. Да ме гледат на криво и под лупа, за да сбъркам? Не! Взимам си 4 заплати, почивам си 1 месец и все до 3 месеца ще намеря нещо.

# 64
  • Melmak
Тази жена е наясно какво може да си позволи и какво не. Въпросът е дали като й мине защитата от закона, тогава мениджмънтът над лайт ще направи нещо? Възможно е и да си седят безучастно. Тогава лайт да мисли какви начини и еквилибристики да прави, че да създаде най-неблагоприятна среда за тази. Което е гадно за лайт… ама мениджъритр й това очакват от нея.

# 65
  • София
E, то нали на несправящите се дават тия 4 заплати? Защо ще се разкарва човек, който се справя с работата си, освен ако няма някакви други големи дефицити.
Иначе, имам позната, която отказа 4 ли, 5 заплати ли бяха (може би 4), за да се раздели с работодателя, защото нейна позната я съветвала, че може да вземе 8 (може и да греша 8 ли бяха, 10 ли, не знам). Не се получи и накрая я освободиха без нито една.

# 66
  • София
Абсолютно прехвърлянето на топката не е добро решение, защото след време пак ще ѝ натресат на нея същия тип служител, но прехвърлен от друг екип. Така много бързо става токсична цялата фирма.

Аз споделих личния си опит. В моя случай точно това беше решението, като не спестих на другия мениджър нищо. Да де, ама се оказа, че там типа на задачите е доста по-различен и човекът... просто разцъфна. Сега са доволни от него и се радват, че е част от екипа им. При нас 3 години работи много съвестно, после стана нещо и той сякаш беше подменен.

Зависи. Аз съм била в такъв казус, но бях в отпуск по майчинство, фирмата беше приватизирана. Трябваше накак си да ни прекратят договорите. Тогава говорих с ИТ, обясних си казуса на тяхната юристка по телефона и бях посъветвана, че в моя случай е най-добре да си взема заплатите, защото те имат правото да задействат процедура по освобождаването ми и най-вероятно ще си получат одобрението от същата тази ИТ в рамките на 3-6 месеца.
Честно казано, радвам се, че ги послушах.

Иначе куриоз: моя позната ми разказваше, че при тях имат служител, който изобщо не може да се справя със задачите си. Изчерпани са всякакви механизми за подобряване на представянето. Предложено е било да се раделят с 6 заплати. Отказано е, като е поискала 75К евро - тогавашната цена на един двустаен апартамент. После не знам какво е станало, но бях искрено шокирана от контра искането.

# 67
  • София
Фирмата, в която работя, беше купена преди година и накрая на 2024 съкратиха 30% от хората, като не със стандартно съкращение, а с предлагане на Х заплати бруто. Ако си с два месеца предизвестие - 4, ако си с 3 - 6. Без значение колко си добър, а по-скоро могат ли да прежалят проекта/проектите, по-които работиш. Един колега поиска 7, но накрая някак са го убедили и се съгласи на предварителното. Имат си начини, има ХР, юристи и всичко. Не знам какво щеше да стане, ако не се беше навил. Работодателят, ако иска да е коректен, е с доста вързани ръце.

# 68
Твоа ми се струва друг случай, човекът е работил съвестно три години, т.е не е скатавка. Понякога дали по лични причини, или нещо се случва на работа, на човек му трябва генерална промяна, за да се върне към себе си.
В историята на Лайт дамата никога не е работила добре, това според мен не може да се промени. Тя като още в началото не е била мотивирана да се научи, сега вече съвсем няма да стане.

# 69
  • София
E, то нали на несправящите се дават тия 4 заплати? Защо ще се разкарва човек, който се справя с работата си, освен ако няма някакви други големи дефицити.
При нас не съкращават, освобождават само с 4 заплати, дори целта да е cost cutting и да не се наеме после човек. На една луда, която мислеше, че я шпионират и преследват, ѝ дадоха 6, защото се стараеше, макар да мяташе всички под автобуса. На човек, който не се справя особено, но е препоръчан и бе на хубава позиция, пак му дадоха 6, защото е хиена и преговарял.

# 70
Възможно е в друг проект/ екип и друг тип работа да се окаже че се справя, затова и имахме разговори за преместване, но тя разбира се не е съгласна. Когато човек не иска да учи нови неща и е готованец, свикнал да го носят на гърба си, как да се съгласи да иде другаде да бъхти и да си натоварва главичката с учене на нови неща.
Тя достатъчно добре вижда че не се справя, за шест месеца не научи нищо тук и дали е защото не иска или не може или и двете, все тая. Важен е резултатът- тук си е постлала комфортничко, закона я пази, и пей сърце.
На моменти се чувствам безсилна, нито можем да я преместим в друг екип, нито PIP ще даде някакъв резултат, за всички е ясно отдавна че тя няма да подобри представянето си, и ни остава само голямото чакане и надеждата че като се документира писмено всичко, все ще дойде момента.
Колкото и да ми е неприятно да го кажа, има си хора които просто не стават наистина. Толкова ли си могат, мързи ли ги, нещо друго ли е... през годините и тук и в други фирми, винаги като съм ръководела хора съм се стремяла обучавайки ги да разгърнем потенциала им докрай, и както те за фирмата да са полезни, така и тя за тях да допринесе да научат нещо, умения да развият, да се чувстват удовлетворени и не тъпчещи на едно място в рутина.
Ами ей тук не става и това е.

# 71
  • София
При всичко описано от теб е очевидно, че изпращайки я в друг екип само ще я натресеш на друг мениджър, който после да се оправя с нея. Добре, че не се е съгласила.

# 72
Много злобно изказване от ваша страна сякаш аз съм някакъв злодей а тя милата невинна жертва добре че не се е прецакала да се съгласи.
Не я натрисам аз еднолично в друг екип, това е решение съгласувано и подкрепено от по висшия мениджмънт с оглед на лошото и представяне тук. Няма как да знаем дали за друг тип работа ще се справя така зле, по добре ли е според вас да бъде уволнена след няколко месеца макар, отколкото да и се даде възможност в друг екип да се пробва дали би се справила?

# 73
  • София
Много сте реактивни за мениджъри ти и няколко потребителки.

# 74
  • София
Защо изказване на мнение, което очевидно не Ви харесва, трябва да е злобно?!

Общи условия

Активация на акаунт