Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 721
  • 771
  •   1
Отговори
# 210
  • Melmak
В сегашната ни компания, която е голяма, международна и популярна стажовете зависят при кого ще се паднеш. Едно момиче напусна стажа, защото мениджъра, който й се падна не й даваше абсолютно никаква работа. На други им дават. Много е важен човека, някои са гадняри и могат да не ти покажат нищо.

В рекламната агенция, в която работих, даваха възможност на стажантите. Учеха ги, даваха им задачи и имаше възможност за постоянен договор по-нататък. А фирмата беше.. зле като цяло.

# 211
Ами това, което виждам аз са предимно банки, има и фирми известни и не чак толкова, позиции за връзки с клиенти, реклами, логистика. Със сигурност знаеш. Не разбирам точно какво имаш предвид под "асистенти на леля в зарзаватчийницата", за да знам къде да не обръщам внимание. Допускам какво искаш да "кажеш", но аз съм човек със скромен опит и небогата автобиография и не всичко ми е ясно. Уважавам мненията ти, помагал си преди за някои казуси.
Стаж (горе-долу по специалността) в известна фирма, с добра репутация, която всички са чували, има много тежест в CV-то и ще ти отвори вратата поне за интервю. При колебание между теб и друг кандидат ще наклони везните към теб. За по-малко желани позиции може и направо да ти направят оферта, ако стажът е бил в световен лидер в съответната област.
Какво точно си правила на стажа и дали само си разнасяла кафета се разбира чак на интервюто и то така както го представиш ти. Докато стигнеш до там се гледа само името на фирмата.

Стаж във фирма, която никой не я е чувал тежи много малко.

Стаж на неквалифицирана позиция, като сервитьор, продвач и т.н. или при роднини, колкото да имаш нещо в CV-то е по-скоро негатив.
Виждал съм хора със стаж и препоръки от мама, тати и леля. Буквално, с еднакви фамилии. Виждал съм препоръки от гаджето или от някоя приятелка, които дори нямат добра позиция и то в LinkedIn, където се вижда профила и опита на препоръчващия.
Някои хора опитват всячески да фалшифицират опит, мислейки, че лоша реклама няма. Не е така, ако се олееш с лъжите или връзкатството сам си затваряш вратите.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 23:38 от bboiko

# 212
  • София
От стажовете има смисъл, разбира се, но бих те посъветвала да залагаш на утвърдени компании. Сигурно има и малки фирми, които предлагат хубави стажове, в които хората научават много, но пред стаж в IBM, примерно и ЕТ Иван Иванов, първият би имал повече тежест. Компанията, в която работя, има стажантска програма, реално хората карат доста сходно обучение, през каквото преминават и новоназначените служители, както и имат възможност да работят по реални проекти, а някои и остават на постоянен договор след това. Има значение и кога е каран този стаж - дали след някаква квалификация, дали е имало друга работа след него и т.н. Вече, ако се гледат кандидатури на човек, бил на стаж в дадена компания, и човек с нестажантски опит в сферата, в която се кандидатства, ще се предпочете втория (поне за интервю).

# 213
Здравейте, Реших и аз да се включа по темата.

На нова работа съм и нямам 3 месеца. Обсъждам с други нови колеги процесите. Имаме общи впечатления за очакванията на ръководно ниво на предходни работни позиции и като цяло напоследък. Реших да питам и тук Simple Smile

Първите 1-2 месеца към нови кадри понякога са решаващи и финални като впечатления за работата им. Имам колежка, която е поела предходни процеси и получава запитвания за някакви новаторски идеи. Все едно от нея зависи бъдещето на фирмата.

Натискът и очакванията са малко крайни според мен. Тя е специалист и има мениджър. Първите 6 месеца изпитателен срок би трябвало да са в нейна полза да свикне с новата работа. Отстрани все е изморена и аз започвам да мисля също за себе си, защото съм нова. Справям се, но работата сега е повече за всички. Предходните кадри на нашите позиции са си тръгнали и не са имали сегашното натоварване, защото са имали по-малък брой проекти. Колективът е свестен.  

Тази девойка провокира разсъжденията ми в посока мен какво ме очаква, докато минат моите 6 месеца. Аз се справям, но с мое темпо. Ако някой иска по-бързо, защото уж материята не е сложна, не е ок за мен и ще си водя разговор.

# 214
Винаги в началото е трудно и темпото изглежда непосилно. Минава с времето. След една година с едното око ще вършиш всичко с нужното темпо, с другото ще чатиш в мамата. Просто трябва да издържиш.

# 215
Винаги в началото е трудно и темпото изглежда непосилно. Минава с времето. След една година с едното око ще вършиш всичко с нужното темпо, с другото ще чатиш в мамата. Просто трябва да издържиш.
Зависи. Ако е някоя оутсорсната работа, където постоянно поемат нови и нови процеси и задачи, няма да има момент, в който да е "на ти" с всички неща, че да ги прави подсъзнателно.

# 216
Не сме в миналия век, за да очакваме да вършим едно и също нещо с години и да имаме време да се усъвършенстваме с нашето си темпо. Такова, което в дадения момент ни е комфортно. Което е субективно, разбира се.

Промяната е нещо константно и усвоявянето на нови знания е съвсем нормално в днешната реалност. Иначе изоставаме. Минимум спрямо другите, които са пред нас.

Това, че са попитали за новаторски идеи не означава, че са изискване. Човек с непредубеден поглед може да намери нов начин на работа, да види възможност за оптимизация на съществуващ процес или задача. От всички проблеми, с които се сблъсква, може да се измисли решение, което да улесни работата на целия екип. Просто мениджъра се опитва да използва точно този период, в който всичко е ново за човека. Така и двете страни могат да са максимално полезни една на друга. Така се проверява и начина на работа на новия човек - бързо ли схваща, отворен ли е към нови неща, умее ли да комуникира, когато види проблем, активно ли се включва с обратна връзка и т.н.

# 217
Бихте ли се явили на интервю за позиция при работодател, при който очевидно има текучество?

Прави ми впечатление, че на 5-6 месеца търсят човек за позицията.

# 218
Бихте ли се явили на интервю за позиция при работодател, при който очевидно има текучество?

Ако си много закъсала - да. В противен случай не бих, тъй като си има причина да има текучество. Явно или заплащането е ниско, или има проблем с ръководство, обем работа, кофти колеги и т.н.

# 219

Ако към момента не работя и няма по-добра възможност хна хоризонта - бих. Също и ако по някаква причина работодателят представлява сериозен интерес и съответно мога да пренебрегна някои негативи.

# 220
Не пречи да отидеш и да оцениш директно атмосферата и какво ти предлагат. Със сигурност има причина за текучество. Както се казва, човек от хубаво не бяга.

# 221
  • Somewhere far away
Мхм. писала съм и друг път по темата - но то е ясно че не могат да са намерят човек т.е. този който почва си тръгва много бързо, а си тръгва защото има причини....
Виждала съм една и съща обява през месец., че и по -често. хаха смятай!

# 222
Позицията е за търговски представител.

Със сигурност имат само един търговец за района, понеже търговията е специфична.

За мен причината е или ниско трудово възнаграждение, или просто прекратяват договора преди изтичането на изпитателния срок.

Не ми се ще да си губя времето 5 месеца и това да е пречка за следващ работодател, защото знаете, че питат за причини за прекратяване на интервютата за работа.

Ако ме питате защо кандидатствах. И аз не знам….

# 223
Ами щом са те викнали на интервю, нищо не пречи да идеш и да видиш за какво става въпрос. Пък след това ще си прецениш.

# 224
Не ми се ще да си губя времето 5 месеца и това да е пречка за следващ работодател, защото знаете, че питат за причини за прекратяване на интервютата за работа.
Това ще седи на дневен ред само след като получиш оферта. До тогава няма какво да го мислиш, а след това ще имаш много повече информация за да вземеш решение.
Аз бих отишъл на интервюто, ако имам свободно време и не ме натоварва твърде много. Най-малко е тренировка за интервюта в по-добри фирми. А и ще ти даде повече информация за самата фирма, пък ако получиш оферта и още един индикатор за това как те оценява пазара. Въобще единствено което може да загубиш са няколко часа от свободното ти време.

Общи условия

Активация на акаунт