Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 483
  • 771
  •   1
Отговори
# 660
нивото на ВТУ и Благоевград го знаем и неюристите
ЮФ на ВТУ е на второ място след този на СУ, а този на Благоевградския - на последно. С едни и същи преподаватели сме, от нас също се изисквало и изпити не са ни давани с лека ръка.
Това, да си завършил Софийски, нищо, че повече от 3 през цялото следване не си изкарвал, не те прави автоматично по-знаеш и способен юрист от друг колега, завършил ВТУ със 5,50 например.
Не, че не трябва да се гледа къде е завършил кандидатът, но е крайно време остарялото вярване, че само в СУ може да се получи качество образование и че само от там излизат качествени кадри, а тези от "провинцията" сме втора категория кадри и хора, да прекрати съществуването си.
Да допълня горното мнение. Не съм съгласна ейч ар /или както там се водят/, която няма представа от материала, който се изучава, за да станеш юрист,  т.е. 5 години следване, 3 държавни и много тежки изпита, стаж, след това още един изпит за придобиване на правоспособност, да определя дали някой става за юрист в тяхната фирма или не.

# 661
…аз съм човек със семейство деца, вярно е хич не ИМ пука...
леко обвинително изглежда към тях,
освен ако ти не го четеш 'не ми пука'

И аз съм била освобождавана преди почти 20 години на принципа, че нямам деца.
Не го намерих за честно спрямо мен и другите колеги, дето ни съкратиха ама няма какво да направиш.
От тогава силно намразих "хората с деца". Все едно ти нямаш семейство, което да гледаш и без деца и заслужаваш да останеш на улицата. Да не говорим колко трудно после в условията на криза намерихме работа.

Така е, трудни са нещата. В един момент пък започват да подпитват колко години остават до пенсия. Нямат угодия работодателите.

# 662
Да допълня горното мнение. Не съм съгласна ейч ар /или както там се водят/, която няма представа от материала, който се изучава, за да станеш юрист,  т.е. 5 години следване, 3 държавни и много тежки изпита, стаж, след това още един изпит за придобиване на правоспособност, да определя дали някой става за юрист в тяхната фирма или не.

Ти хубаво не си съгласна. Аз също не съм. Но тези, които могат да направят истинското интервю и да преценят за какво ставаш, нямат времето да интервюират 100 кандидати и затова искат от HR-ите някакъв шортлист, който се изготвя по формални показатели. И въпросните HR-и пресяват по тези показатели. Методът не е съвършен, но работи. Все пак има длъжности, за които има три цифрен брой кандидати и как очакваш някой шеф и експерт да не си гледа делата, а да ги интервюира всичките? За него е ОК ако измежду тези в шортлиста има и ставащи, а че има несправедливо пропуснати е ясно, ама такъв е животът. Освен това в общия случай заданието към HR-ите е да намерят ставащи кандидати, а не перфектния кандидат. И сред формалните показатели е и рангът на университета. Имаше някога една приказка, че никой ИТ мениджър не е уволнен, понеже е избрал IBM, пък нека е имало и по-добри опции с по-неизвестни фирми. Често за важни позиции интервютата са даже и тристепенни.
Но пък друг път едва се събират шепа кандидати, които малко от малко да стават. Тогава всички отиват нагоре, ако ще и с диплома от ПАТКА. Това е. Ако аз сега реша да си търся работа изобщо няма да ме допуснат до интервю без значение какъв опит имам. Просто съм дърта и веднага отпадам по този показател Simple Smile

# 663
…аз съм човек със семейство деца, вярно е хич не ИМ пука...
леко обвинително изглежда към тях,
освен ако ти не го четеш 'не ми пука'
Много се извинявам, уж три пъти го четох, но явно умът ми не е приел, че някой ще напише, че на другите не им пука. Както се казва, гледала съм и нищо не съм видяла.

# 664
  • Melmak
Чс, не знам на колко си (и не те питам), но свекърва ми е пред пенсия, доста трудно й стана с работата. Има много опит, в нейната си сфера е добра, но напусна последното работно място и сега е с много ограничен избор. Понякога младите се оплакваме от това, онова, но около 60 годишните наистина ги гледат като втора категория.

# 665
Ами на 58 съм. И не търся, но само казвам, че и аз принципно съм от ощетените от правилата на предварителния подбор.

# 666
  • Melmak
Има го това, свекърва ми е на 60, жива и здрава, но буквално се видя в чудо с търсенето. А дори не очаква някакви заплати големи..

# 667
hechicera_, каква работа търси свекърва ти ако е удобно да споделиш, моля? И аз съм почти на 60, очаквам с интерес и любопитство Satisfied годишното оценяване тук... ще ми се ще да съм подготвена предварително какво ме чака ако си хвърля пак трудовата книжка.

# 668
  • Melmak
Счетоводство. Цял живот е работила това, има много опит.

# 669
Счетоводители се търсят много, даже не толкова млади, а по-възрастни. Ако е в голям град, не би трябвало да има грижи.

# 670
  • Melmak
Търсят се, но някъде си се усеща, че я режат на база възраст. Сега започна на едно място, дано й е на късмет. Става дума за София.

Майка ми мина 60 и се пенсионира, тя е в съвсем друг сектор - ресторантьорство, там гледат също да наемат млади. Ако се махне от нейния ресторант, не знам какво ще прави.  Просто работата е физическа и вярват, че младия работи повече.

# 671
За ресторант, разбирам, но за счетоводството не е така.

# 672
За счетоводството вече искат да си човека оркестър- счетоводител, касиер, ТРЗ, изчислител, домакин и др.дейности с учреждения- АЗ, митници,банки, НОИ, НАП и др., не е само счетоводство.

# 673
Плюс, че в малкия град, освен че искат всичко това от счетоводителя, заплатата е близо до минималната, защото считат, че като работи на бюро, все едно нищо не прави. Аз имам 15 години стаж като счетоводител, но от 13 работя в съвсем различна област и не ми се обаждат и по обявите, в които искат минимален стаж -под една година. Мислех да изкарам някакви опреснителни курсове, но като гледам какви са в нашия край заплатите, не мога да се мотивирам. Хечи, успех на свекърва ти.

# 674
Чс, не знам на колко си (и не те питам), но свекърва ми е пред пенсия, доста трудно й стана с работата. Има много опит, в нейната си сфера е добра, но напусна последното работно място и сега е с много ограничен избор. Понякога младите се оплакваме от това, онова, но около 60 годишните наистина ги гледат като втора категория.
О, даже и над 40 вече се оказва проблем за някои длъжности. Пак зависи от фирмата и човекът, който прави подбора, но ето, наскоро разбрах, че в една фирма разглеждат кандидатури за снабдители само на кандидати под 40 г. Просто колкото повече наблюдения имам в тази сфера, толкова по-омерзена се чувствам. Понякога дори и да си перфектният кандидат, играят роля толкова странични подробности, че един кандидат никога не би се досетил аджеба защо изобщо не е бил поканен при съвпадение на 100% с изискванията. И даже не говорим за връзкарство.
Също така си мисля, че ако повечето управители на фирми имаха времето да правят първоначалната пресявка на кандидатите, щеше да е съвсем различно. Та, много е важно в чии ръце ще попадне пълният набор със кандидатури.

Общи условия

Активация на акаунт