Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 461
  • 771
  •   1
Отговори
# 675
  • Melmak
Благодаря ви, надявам се и моята свекърва да намери своето място и да й е спокойно до пенсията. Като цяло, соул, сигурно си права, то счетоводители се търсят, но може би условията също не винаги са добри. Примерно от едно място й бяха казали, че я взимат и после ама айде на 4 часа да те сложим… ей такива гадости.

За снабдител не разбирам защо търсят хора под 40? На 40 човек пък колко да е стар?

Като цяло съм чувала и жени да се оплакват от дискриминация във въЗраст 25-35, защото е възможно да забременеят и да излязат в майчинство. Аз не мисля, че явно съм се сблъсквала с това, поне в моя сектор им е все тая ще бременееш ли, има достатъчно кадри.

От друга страна моя приятелка кандидатства във Фантастико и директно я бяха питали дали има деца, на колко години е (това още по телефона при разговор с управител). Грозна работа.

# 676
Мда, ако си млада - оо, тя сигурно ще ражда скоро и/или има малки деца. Ако не си първа младост - оо, тя е на възраст вече, сигурно трудно учи нови неща и си гледа спокойствието.
И после - нямало кой да работи, докато една немалка част от наемащите се чудят какъв кусур да ти намерят Grinning
Знам, сега ще се включат 2-3 потребителки да кажат как при тях изобщо не е така. Много им се радвам, обаче не може всички при тях да работим...

# 677
  • Melmak
Аз наистина лично не съм го усещала, но то е субективно. Не казвам, че го няма. Някъде може и по св да са ме преценили, че съм в неудобна възраст и да са ме резнали още тогава. Това няма как да го знам. Като цяло не съм имала трудности в намирането на работа, но и реша ли да търся, изравям всякакви обяви, не пускам на всичко, но търся ужасно активно. И все изскача заек.

# 678
Ако пък те харесат, почват да се пазарят за заплата и че такъв им бил бюджетът. Ами, като е такъв (малък), да си намалят изискванията и да не търсят квалифицирани кадри, а примерно стажанти.....

Иначе - има кой да работи, ама никой не ще да е даром.

# 679
Плюс, че в малкия град, освен че искат всичко това от счетоводителя, заплатата е близо до минималната, защото считат, че като работи на бюро, все едно нищо не прави. Аз имам 15 години стаж като счетоводител, но от 13 работя в съвсем различна област и не ми се обаждат и по обявите, в които искат минимален стаж -под една година. Мислех да изкарам някакви опреснителни курсове, но като гледам какви са в нашия край заплатите, не мога да се мотивирам. Хечи, успех на свекърва ти.
Заплатите в провинцията са 2-2500, но трябва и да си шофьор, защото ако не ползваш служебните коли, таксито си е за твоя сметка, ако трябва да ходиш до друг град до митница, трябва някой да те кара. Ама пък като излизаш служебно си вършиш и лична работа.

# 680
  • Melmak
Ако пък те харесат, почват да се пазарят за заплата и че такъв им бил бюджетът. Ами, като е такъв (малък), да си намалят изискванията и да не търсят квалифицирани кадри, а примерно стажанти.....

Иначе - има кой да работи, ама никой не ще да е даром.

Честно казано вече и аз нямам нерви за игрички. За съжаление рядко казват заплащането предварително, дори ориентир. Все уж зависи от опита… ок, то зависи и е ясно, че е диапазон, а не фиксирано. Обаче да мина 3 интервюта, за да ми кажат заплата, която е същата като сегашната ми или с 200 лв повече… няма особен смисъл. Не са определящи само парите, а и други неща като хоум офис, къде е ситуирана компанията в София и колко ще пътувам до там, допълнителното здравно (дали е добър пакет) и подобни. Да кажем, че офисът се разбира още в началото, ако е неудобен поне това не остава тайна. Но не мога да си губя времето да ходя на интервюта, докато стигнем до оферта и чак тогава разбера заплатата.

Не, че търся в момента, но нямам нерви за игрички. Бях се замислила дали да търся работа, беше миналата година. За сега още не съм, имах колебание относно възможностите за развитие, които сякаш не са много. Вероятно и на други места е фрийз. Сега от известно време се раздвижиха нещата при мен, работата стана малко по-фокусирана и интересна, което ме държи.

# 681
Случвало ми се е да ме питат за минимум на първо интервю и съм казала еди колко си. Минавам три кръга, последният от които с тестове и не-знам-какво си, отнемащ цял работен ден (буквално - отидох в 9, тръгнах си в 17 ч.) и след това ме извикаха финално, като ми заявиха заплата по-ниска от тази, която съм казала на първото интервю. Просто чудесно, нали.....? И с цялата си наглост ми казаха - е, що, проблем си е за тебе? Не смятахме, че ще е проблем някакви си ХХХ лева.

# 682
Като не е проблем да ги дадат.

# 683
Като не е проблем да ги дадат.

Още повече, че сумата, която казах беше някакъв минимум, средна заплата за бранша за тогава.... Ядосах се, че ми загубиха времето, като още в началото просто можеха да кажат - даваме толкова, ако си съгласна, ако не - няма смисъл да си губим времето взаимно.

# 684
  • Melmak
Ужас, това пък цял ден, не знам какво са ти правили! Какво толкова тестваха и проверяваха?
Наглост си е, особено това с вече казаната сума. Като не могат да я дадат, да кажат в началото и кой от къде е.

Но има и хора, които са по-мекушави и явно работи тази тактика при тях. Или ако са притиснати. Въпросът е колко ще издържат като утре изскочи по-добро предложение, тези пак ще търсят кандидат.

# 685
Масово е така, заплатата голяма тайна. В друга ситуация си е невъзпитано да се говори за пари, но точно когато се обсъжда евентуално наемане е нелепо да се очаква да съм толкова над нещата че да не го обсъждаме това. Би било ок ако се знае ченакрая ще предложат със сигурност някакво поне уважително заплащане, а случаи като описания че и по-зле май са по-чести. Хубаво се ухажваме и се правим и двете страни че парите не са ни проблем, но след 2-3 интервюта да ти се подиграят не си е работа.

# 686
Потвърждавам, че са големи игрички и е много изнервящо. Разказах ви за онези с некоректните осигуровки и кръстосания разпит, дето освен това и доста по-ниска заплата от исканата ми предложиха накрая /за работа с 10г опит, отличен език средно квалифицирана/, а много повече с 500-1000 отгоре дават на монтажници, имаха обявена заплата в друга обява и оттам видях. Ами тъпо е.

Друго място пък голяма фирма в услугите, коректни, минах 2 интервюта и изпратих решено задание в ексел /хем видимо лесно хем с особености и адски се чудя дали съм нацелила какво искат/. Обещаха обратна връзка при всички случаи след около 2 седмици. Вече станаха 4 и нищо, а определено имам интерес. Чудя се дали да пиша учтив имейл да попитам, какво ще кажете?
Друга фирма свързана с горната, но друга бизнес линия, също се забавиха в обратната връзка със 7-10 дни, но ме потърсиха, та опитвам да съм оптимист, но не знам.

Имам 2 нови отказа. За единия ми споделиха уж причината, доста ме харесали чудесен опит, но нещо в комуникацията ми не им допаднало не съм давала да се изкажат ... /а те говориха също един през друг и ме държаха два часа, чак единият човек се напрегна на колегата си че проточва, беше малко хаотично, аз давах заето/. Стори ми се странно и изсмукано от пръстите. Сдухала съм се.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 15:13 от Miss_Kaprisse

# 687
Защо не си търсите работа чрез познати, а си губите времето с измислени интервюта? Аз никога не съм ходила по обяви, като търся кажа на няколко човека и винаги излиза нещо.

# 688
  • Somewhere far away
Защото не всеки има  такива познати.

# 689
  • София
Аз пък съм точно обратното на вас bubolina73- имам над 25г опит и винаги съм си намирала работа само по обяви.
И то точно защото не ми се занимава да обяснявам на познати защо ще напусна тази или другата работа след определено време и след като съм го обмислила.
Винаги съм била на принципа,че в България има работа  - само за мързеливите няма

Общи условия

Активация на акаунт