Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 459
  • 771
  •   1
Отговори
# 690
  • Melmak
Мис, пожелавам ти скоро да намериш своето място. Иначе за монтажници-явно се намират по-трудно, отколкото офисни служители. Мисля, че точно такива професии, физически, имат голям недостиг на кадри. За офисните се намират хора по-лесно, сякаш.

Относно коментарите за познати, аз никога не съм разчитала на връзки, някой да ме урежда и подобни. Имам контакти, много места предлагат referral program, аз самата съм препоръчвала и са ме препоръчвали, но то не гарантира наемане на работа.

# 691
Ама не ходиш по интервюта, не си губиш времето, знаеш какви са условията от първо лице, знаеш парите.

# 692
Буболина, къде в какви сфери или тип фирми е това, дето ще питаш познат и той хем ще ти гарантира наемане хем ще ти каже от 1-во лице заплата и всичко друго? Ако е служител в нормална частна фирма никакъв шанс. Трябва да е самият той собственик управител, че да ги определя тези неща. Или да е човекът фирма някое ЕТ. Аз такива познати нямам. Нито бих искала да работя в такава фирма, дето Пенка знае колко взема Гинка и понеже става дума за същата длъжност то и аз със сигурност ще вземам колкото Гинка /примерно/.  Трети вариант по държавните общински и подобни, там заплатите са публични, но ниски освен ако не си връзкар или не крадеш. Не, мерси.
Уговорката е, че от 10г съм в големи фирми поне 100-150 човека и гледам от такава перспектива. В такива среди има обяви и се налага да ходя по интервюта. Нямам огромен кръг контакти, които да помогнат. Или са на места, от които вече съм се махнала, или на такива където сега просто не им трябват хора. А и не всеки е склонен да препоръчва познат, особено ако сме били само колеги, но в различни отдели и реално не познава добре как работя.

# 693
Това работи за по-малки фирми и определени сектори. Джон, примерно, HR-а в Германия не го интересува кой познаваш в Каспичан.

# 694
Фирмите са производствени и транспортни с над 150 човека, администрацията знаят заплащането, нали те обработват и  превеждат заплатите. Собствениците също.

# 695
Има значение кой в колко голям град търси работа. Ако в София правилата на играта са едни, в по-малките населени места са съвсем различни.

# 696
Да. Буболина говори за Хасково.
В София нещата далеч не стоят така. Иначе съм препоръчвала бивша колежка. Харесаха я. Взеха я, но нещо й се видя много работата и нямала да се справи. И се отказа след няколко дни. Не съм взимала бонус за нея. По-скоро исках да й помогна, защото фирмата приключваше дейност. Аз си намерих работа и след 2 месеца се освободи място и й звъннах. После ми стана тъпо, че се отказа. От тогава не съм препоръчвала хора. Аз също не съм започвала работа “чрез връзки”. Всичко сама съм си намирала. Нямам много интервюта зад гърба си. Сменила съм 4 работни места и в момента съм по майчинство от 5-то. Винаги съм гледала добре да отсея местата, на които кандидатствам, за да не ги губя времето. Просто няма шанс да започна работа в Надежда, ако живея в Горубляне. Това ми е основния критерий - локация. Ако не ме устройва - просто не пращам СВ само за спорта. Няма нужда да си губим времето. Чак такъв голям и ценен кадър не съм, че да ми направят заплатата двойна и да преглътна локацията. А и то в един момент не всичко е пари.

# 697
След горчив опит с препоръки, вече не препоръчвам никого.

# 698
Препоръчвала съм бившия си мениджър, който работи като за световно, справяше се чудесно на новото място, но ръководството тук сметна, че не се вписва в средата ни, макар в неговия отдел да си го харесваха.

Препоръчвали са ме и мен, стигнах до интервю, на което поради безсъние от болни деца и т.н. се държах не особено адекватно - от една страна бях пренавита от всичките кафета и стрес, от друга - липсваха ми елементарни думи и трудно превключвах от полски на английски и български. После се извиних на препоръчалата ме. Не ме одобриха, измислиха политкоректна причина, за да ми запазят достойнството. Избраха моя позната, която по-късно си подаде документите и бих казала, че за тази позиция е два пъти по-подходяща от мен.

# 699
  • Melmak
Това с препоръките виждам, че е различно за всеки. Аз и непознати съм препоръчвала. Имахме хубави бонуси. В крайна сметка препоръката нищо не е сама по себе си, ти предлагаш кандидат с някакъв профил. Те преценяват дали става въобще да го викнат на интервю, после минава интервю и евентуално му предлагат оферта, която той пък може да реши, че не му харесва.

Има много неизвестни по пътя на наемане. За това и съм препоръчвала яко хора. Една чужденка препоръчах, дойде от друга европейска държава да живее тук, заради работата. Наскоро даже се смяхме с мъжа ми, как той не вярваше, че нещо ще се случи. Тази жена работи няколко години в съседния екип.
Препоръчах гаджето на братовчедка ми, който много търсеше работа, уж много мотивиран, започна, даже му платиха неустойка към предишния работодател. И накрая не издържа и се отказа след няколко месеца. Негово право е, просто уж мотивиран, пък… а работата не беше гадна.

# 700
Ама при нас не са препоръки, като напуща някой се казва на колегите, ако имат някой познат, който може да върши работата да го викат, обяви се пущат в краен случай, случайни от пътя се вземат като няма други.

# 701
  • Mars Hotel
Препоръчвала съм и мен са ме препоръчвали - намирам го за добра практика, ако се минава по каналния ред за подбор, разбира се. Не мога да си представя да се наеме човек, само защото познава Пешо от нашия екип. Предполагам, че е различно, когато търсиш само хора, от които просто се изисква да се появят навреме на работа и да преместят 200 кашона днес, но когато има някакъв интелектуален труд или технически умения, не може без интервюта.

# 702
  • София
Смисълът на препоръката на кандидат, според мен, е следното:
1. Човекът, който го препоръчва, е проверил под някаква форма квалификации, мотивация и сериозност.
2. Разказал е с какво се занимава компанията, за която го препоръчва, тоест препоръчаният знае точно с какво се захваща, ценности, култура и дали средата и типа работа би му допаднала.
3. Събрал е координати и ги е предоставил на ЧР, които от своя страна се свързват с вече частично подготвен човек.
4. Не на последно място - ако препоръката идва от сериозен човек, с голяма достоверност можем да предположим, че и препорания ще е такъв. Това е чиста спекулация, но обикновено хората се събират със себеподобни.

Какво не е препоръката:
1. Гаранция, че ще те вземат на работа.
2. Допълнителен източник на доходи, защото доверието е крехко, т.е. след първия кандидат, който не е особено подходящ, на препоръките започва да се гледа с доста по-критично око.
3. Не е механизъм да си докарваме допълнителни доходи с пропоръки на куцо, кьораво и сакато.

Препоръчвали са ме, аз също съм препоръчвала доста хора. Но само такива, в които съм напълно сигурна, че ще се справят, че имат реалистични виждания за живота и вселената и не очакват нереални неща. Далеч не съм готова да препоръчам всеки. А непознат човек - абсурд.

# 703
  • София
Препоръчвала съм един човек, който не взеха на работа, защото се стори прекалено квалифициран. За мен беше добър кадър за позицията, но явно ЧР и мениджмънта имаха различно виждане. Не бих препоръчала човек, в чиито качества или компетенции не съм сигурна. Мен не са ме препоръчвали, дори в настоящата ми компания в рамките на първата ми работна седмица се засякох с колега от университета, който се ядоса, че не съм му казала, че кандидатствам, за да ме препоръча.

# 704
На мен ми се е случвало да препоръчам много добър бивш мой колега и да не го одобрят защото "кодът му не е четим", което е пълна глупост, защото знам как пише, отделно видях задачата и какво е писал. И двамата бяхме в ступор. На по-късен етап разбрах, че всъщност е бил много над бюджета заделен за позицията. Много тъпо ми стана.

Общи условия

Активация на акаунт