Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 90

• 27 595
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
  • Благоевград
Момичета, може сами да си правите ароматизирани напитки. Джейми Оливър има много рецепти в сайта. Например парче краставица, листа мента, парче лимон и парче джинджифил, другата беше портокали с розмарин, има много интересни комбинации. Аз често си слагам парче лимон и листа мента в бутилка без да изстисквам и водата е много приятна на вкус.

# 661
Да, зависи от препоръката на АГ, защото някои не препоръчват първите седмици да се приемат. При мен ми казаха пренатал+ да започна няколко месеца преди плануване и да пия до 13г.с., а след това да мина на пренатал + DHA, т.е. тези с Омега 3.
Първи триместър по препоръки на АГ:
- пренатал +
- биозин мама
- алеракт (но бях с отлепване и затова ми беше изписан)
- селен и вит. Д приемах заради щитовидната, но ги спрях заради повръщането и останах само на горните 3, защото едвам приемах таблетки
Във втори триместър вече бях само на пренатал + DHA, изписаха ми магнезий отделно, но се оказа, че имам противопоказания от него и вече ми е спрян.

# 662
От два дена ме мъчи страшна хрема, личната ми изписа едни за бременно но не ми помагат.

# 663
При мен помага инхалации с кармолис. Също и памучета със спирт/р@кия напояваш и слагаш в ушите и така спиш. По принцип слагам и на пъпа, но при бременност не знам дали може там.
От два дена ме мъчи страшна хрема, личната ми изписа едни за бременно но не ми помагат.

# 664
Нормално ли е плодът да избързва с растежа или да не си отговаря с точност на дните още в ранна бременност? От вчера нещо ме човърка - отивам аз на преглед и знам, че съм 10+6, АГ започна да ме гледа и по едно време каза - да знаеш, че е голямо, на 11+3 отговаря. Каза, че няма никакъв проблем, важното е, че не изостава, както и че вероятно съм имала по-ранна овулация. Да де, обаче предните 3 прегледа ехографа си ми показваше точно както е по календарчето, аз така си ги и следях (горе-долу през 2 седмици ходя на преглед). Сега изведнъж разминаване с цели 3 дни.
Другото е, че сега за първи път ме гледа на коремен, дали може и оттам да идва разминаването?

# 665
Нормално ли е плодът да избързва с растежа или да не си отговаря с точност на дните още в ранна бременност? От вчера нещо ме човърка - отивам аз на преглед и знам, че съм 10+6, АГ започна да ме гледа и по едно време каза - да знаеш, че е голямо, на 11+3 отговаря. Каза, че няма никакъв проблем, важното е, че не изостава, както и че вероятно съм имала по-ранна овулация. Да де, обаче предните 3 прегледа ехографа си ми показваше точно както е по календарчето, аз така си ги и следях (горе-долу през 2 седмици ходя на преглед). Сега изведнъж разминаване с цели 3 дни.
Другото е, че сега за първи път ме гледа на коремен, дали може и оттам да идва разминаването?
Всичко е наред.

# 666
Колко отговаря на дните си може да е напълно ясно при инвитро или да е следена овулацията в конкретния месец, за да се знаят точно дните. При мен беше - овулацията ми проследена от АГ конкретния месец, знаехме кога е, аз съм и с по-кратък цикъл 23дни.
Когато следят бременността на ехограф задават дата на последен цикъл и той автоматично смята в коя седмица+ден си, но на база 28-дневен цикъл. При мен към 10г.с, когато за пръв път отидох при лекаря, който в последствие ми води и консултациите, ми каза - плодът отговаря за около 5-6дни по-голям. Казах му, че съм с много редовен и къс цикъл, че последните месеци друго АГ ми проследяваше овулацията. Тогава ми обясни, че в такъв случай е нормално да отговаря на по-голям размер, както и принципа на който им смятат седмиците ехографите, че с точност не може да се каже, ако не се знае кой ден точно е станало, защото в крайна сметка не сме всички жени с цикъл 28дни. Важното е от началото да е установено, че си върви напред и да си кара с това темпо. Защото ако в по-напреднала седмица започне изведнъж да е с доста голямо разминаване може да става въпрос за гестационен диабет. Но разлика от +-5дни в никакъв случай не ги притеснява, защото не се знае кога е била овулацията, а ехографът смята на база, че е на 14я ден (моята примерно е на 7-8). При мен също в най-ранните седмици отговаряше на ехографското и едва към 10та вече се забеляза разликата.
Измерванията след тези седмици вече са си с коремен ехограф. Не го мисли в момента, нормално е, важно е да продължи да си расте с това темпо.

# 667
По принцип най-точното датиране е 8-10 седмица, след това почват бебенцата да са с различни размери

# 668
Момичета от два дни постоянно ми се пишка и ми тежи при ходене, като ида в тоалетната едва една две капки урина. Случвало ли ви се е,  прегледа ми е в четвъртък,  но се замислих.

# 669
Звучи като цистит, но междувременно пийте много течности.

# 670
Да не би бебчето да притиска пикочния мехур? Ако не боли при самото уриниране, едва ли е цистит?

# 671
Възможно е и наистина да не е цистит. Но повече течности ще помогнат така или иначе

# 672
Не ме боли при ходене до тоалетна, не е цистит. И аз мисля, че бебето притиска, защото ми тежи долу ниско в корема при ходене.

# 673
Момичета от два дни постоянно ми се пишка и ми тежи при ходене, като ида в тоалетната едва една две капки урина. Случвало ли ви се е,  прегледа ми е в четвъртък,  но се замислих.
Съвсем възможно е да притиска, аз ставам и през нощта на всеки час😀
Свикнах вече. От растенето на матката и притискането на бебето е.

# 674
При мен е от бебето, на ехограф също се видя как е натиснал мехура ми. Отделно много ми се ходеше до тоалетна, а няма нищо - оказа се, че ми притиска уретерите и съм направила хидронефроза (задръжка на урина в бъбрека), която е в следствие от напредване на бременността - препоръката беше да пия повече вода и тъй като на ехограф се видя, че е по-силна в десния бъбрек, то да спя повече на лявата страна, за да се размества повече бебето и да може сам да се дренира бъбрека. Обясниха ми, че е сравнително често срещано с напредване на бременността. При мен се откри, защото изхвърлях песъчинки и се наложи да отида на нефролог, случайно го видя. Сега уж се е нормализирало положението, но от натиска от растежа на бебето постоянно усещам тежест в мехура, рита ме там, намества се както му е удобно, докато се изпишкам и тръгна към някоя стая усещам как ме рита и все едно ще се напишкам. Щом нямаш болки при уриниране или в кръста при бъбреците, то най-вероятно просто бебето се е наместило ниско и се натиска в мехура ти.
Така или иначе приемът на повече течности помага.

Общи условия

Активация на акаунт