Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 90

• 27 641
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
Зависи от апаратурата, при мен се виждаше всичко, но реално са два отделни прегледа.

АГ ми  даде направление за кардиолог и анестезиолог 37-38 г.с., които били задължителни консултации преди секцио/раждане, а и 2 седмици имах много високо кръвно и оттоци, дори ми бяха изписали допегит, при високи стойности.
Но кардиолог, обясни как да меря кръвно, забрани сол, изписа меню/режим на хранене и кратки разходки.

# 571
Аз преди секциото имах консултация само с анестезиолог. А на кардиолог ме насочиха след като ни изписаха от болницата, защото при постъпване и при изписване измериха високо кръвно и пулс (за мен беше нормално от притеснение преди операцията и после в деня на изписването)
Първа ФМ беше в 12-13гс
Втора ФМ - 20гс
Трета ФМ - 29гс

# 572
Здравейте, документът, който се представя на работодателя, относно уведомлението за бременност, може да е всеки един амбулаторен лист от преглед или трябва да кажа на следящият ме АГ да напише нещо специално? Оригинала на документа ли дадохте или копие? Доколкото чета, трябва да има и придружаващо уведомление в свободен текст от мен и да си поискам входящ номер.

# 573
Ако е за трудоустрояване - амбулаторен лист от АГ, от вас - заявление-декларация свободен текст, и експертно решение от службата по трудова медицина.
Здравейте, документът, който се представя на работодателя, относно уведомлението за бременност, може да е всеки един амбулаторен лист от преглед или трябва да кажа на следящият ме АГ да напише нещо специално? Оригинала на документа ли дадохте или копие? Доколкото чета, трябва да има и придружаващо уведомление в свободен текст от мен и да си поискам входящ номер.

# 574
Момичета, в 18+4 г.с. усещам едно придърпване сякаш болка но не точно болка периодично през целия ден ниско долу в дясно сякаш точно над където свършва корема и започва свивката на крака. Дали е нормално или да си преместя прегледа при АГ за по рано, пада се чак във вторник.

# 575
Здравейте, момичета. В 11 г.с съм и днес след пишкане като се избърсах имах кафяво зацапване. Обадих се на АГ 3х2 но шпа ми каза да пия. Тъй като ми е първа и доста чакана бременност много се тревожа....
Може да се дължи и на нисък прогестерон!
Приемам дуфастон 3х1

# 576
И при мен е така от няколко дена, но предимно вечер. Аз съм в 17+6. И моят преглед е чак вторник, аз също се чудех дали може да е нещо сериозно, затова следя въпроса.

Момичета, в 18+4 г.с. усещам едно придърпване сякаш болка но не точно болка периодично през целия ден ниско долу в дясно сякаш точно над където свършва корема и започва свивката на крака. Дали е нормално или да си преместя прегледа при АГ за по рано, пада се чак във вторник.

# 577
Здравейте, момичета. В 11 г.с съм и днес след пишкане като се избърсах имах кафяво зацапване. Обадих се на АГ 3х2 но шпа ми каза да пия. Тъй като ми е първа и доста чакана бременност много се тревожа....
Може да се дължи и на нисък прогестерон!
Приемам дуфастон 3х1
Той е слаб. Може да се налага друг, например утрогестан.

# 578
Как се справяте с болките в кръста?

# 579
Може ли някой да ми разясни за БХС, моята АГ засега нищо не ми е казвала а вече съм в 10 седмица. Запазих на своя глава ФМ в 13+3, страх ме е да не свършат часовете и да закъснея накрая, в понеделник имам час при АГ и ще ѝ кажа. За бхс прочетох, че не се изисква предварително записване (за Майчин дом става въпрос), но трябва най-късно 2 дни преди това да имам ехографски преглед, който да съдържа информация за  нухална транслуценция - моята АГ ли ще ми направи такъв? Чудя се сега дали да не си отложа понеделнишкия час при АГ (10+6) за сряда примерно (11+1), та направо на следващия ден да ида и на БХС… тук съображението ми е, че още ме гледат с вагинален ехограф и се питам дали не става рискосво 2-3 пъти за две седмици да ме преглеждат така. Защото предполагам, че и ранната ФМ е с вагинален? Съжалявам за хаотичния пост,  но ме е страх да не изпусна важни срокове… то излиза, че всичко трябва да се случи в рамките на следващите 2-3 седмици Cold Sweat

# 580
Повечето специалисти провеждат ФМ и БХС заедно. БХС де факто е взимане на кръв след ултра звуковия преглед, в който са снети физически данни за състоянието на бебето и плацентата. След излизане на кръвните резултати ги публикуват като статистически разчети. Моята беше в 12 г.с. и бях само с коремен ехограф. Още в 9 г.с. минахме изцяло на коремен. Спокойно 🤗то даже за първата ФМ лекарите си подразбират че е с БХС освен ако изрично не откажете такъв.

# 581
Има АГ лекари, които са сертифицирани да правят ФМ, моят беше такъв, но не мисля че са мнозинство. Често следящият Ви лекар препоръчва къде да се направи ФМ. Резултатите, представляващи замервания от ФМ, биват записани на специална бланка, с която до два дни се ходи напр. в Майчин дом. Има и частни лечебни заведения, който правят и ФМ и вземат кръвта за БХС, има и такива, които не правят нито едно от двете. Трябва да попитате какво предлага мястото, на което се следите.

Може ли някой да ми разясни за БХС, моята АГ засега нищо не ми е казвала а вече съм в 10 седмица. Запазих на своя глава ФМ в 13+3, страх ме е да не свършат часовете и да закъснея накрая, в понеделник имам час при АГ и ще ѝ кажа. За бхс прочетох, че не се изисква предварително записване (за Майчин дом става въпрос), но трябва най-късно 2 дни преди това да имам ехографски преглед, който да съдържа информация за  нухална транслуценция - моята АГ ли ще ми направи такъв? Чудя се сега дали да не си отложа понеделнишкия час при АГ (10+6) за сряда примерно (11+1), та направо на следващия ден да ида и на БХС… тук съображението ми е, че още ме гледат с вагинален ехограф и се питам дали не става рискосво 2-3 пъти за две седмици да ме преглеждат така. Защото предполагам, че и ранната ФМ е с вагинален? Съжалявам за хаотичния пост,  но ме е страх да не изпусна важни срокове… то излиза, че всичко трябва да се случи в рамките на следващите 2-3 седмици Cold Sweat

# 582
Благодаря ви за отговорите! Simple Smile
Значи може и с резултатите от ФМ да ида на БХС на следващия ден? Запазила съм за ФМ в Марковс, но не знам там дали ще ми направят и БХС…

# 583
  • България
Благодаря ви за отговорите! Simple Smile
Значи може и с резултатите от ФМ да ида на БХС на следващия ден? Запазила съм за ФМ в Марковс, но не знам там дали ще ми направят и БХС…

Мен ми предложиха там да ми ги направят след ФМ срещу заплащане или в Майчин дом безплатно. Нямахме много време, та ги направих в Марковс.

# 584
Няма да ви се наложи да ходите на следващия ден, Марковс взимат кръв за БХС след ФМ. Само дето се заплаща допълнително.

Общи условия

Активация на акаунт